Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slováci vedú nad Rakúskom 3:0, rozhodujúci bod pridali vo štvorhre

Slovenskí daviscupoví reprezentanti sprava Norbert Gombos, Lukáš Lacko, Michal Mertiňák a Martin Kližandržia slovenskú vlajku a ďakujú divákom po výhre v stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev Slovensko - Rakúsko Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská dvojica Martin Kližan s Michalom Mertiňákom zdolala rakúsky pár Alexander Peya, Dominic Thiem za 3:57 h v päťsetovej dráme 6:7 , 3:6, 7:6, 6:4 a 6:4.

Bratislava 5. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti postúpili do septembrovej baráže o svetovú skupinu Davisovho pohára. V stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny vedú v bratislavskom NTC nad Rakúskom už 3:0, keď rozhodujúci tretí bod pridali v sobotňajšej štvorhre Martin Kližan s Michalom Mertiňákom. Tí otočili nepriaznivý vývoj duelu a zdolali dvojicu Alexander Peya, Dominic Thiem za 3:57 h v päťsetovej dráme 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4 a 6:4.

Nedeľňajšie dvojhry od 13.00 h tak už budú iba formalitou. Najskôr by proti sebe mali podľa ohlásenej nominácie na dvorec nastúpiť jednotky oboch tímov Lukáš Lacko s Thiemom, po nich Norbert Gombos a Andreas Haider-Maurer. Slováci v posledných piatich rokoch bojovali vždy o záchranu v "druhej lige", v baráži o elitnú šestnástku sa naposledy predstavili v roku 2008, keď v NTC podľahli Srbsku na čele s Novakom Djokovičom. Žreb barážových dvojíc je na programe v utorok v Londýne.

M. Mečíř: Vedel som, že tretí bod bude ťažký




Kapitán Miloš Mečíř dal v debli po boku skúseného Mertiňáka napokon prednosť Kližanovi pred Lackom, hostia zasa poslali do hry Thiema namiesto Geralda Melzera. Po vyrovnanom úvode zápasu sa z brejku ako prví tešili Rakúšania v siedmej hre pri podaní Kližana. Domáci ale vzápätí po dvojchybe Peyu odpovedali rovnakou mincou na 4:4 a set dospel do tajbrejku. V ňom Slováci ani raz nevyhrávali a po súperovom odskočení z 2:2 na 2:5 už manko nezmazali.



Spolupráca tretieho deblistu sveta Peyu s talentovaným mladíkom Thiemom mala aj v druhom sete vysoké parametre a odmenou pre Rakúšanov bol brejk v šiestej hre. Ďalší nezvládnutý servis Kližana znamenal náskok hostí 4:2 a ten sa po nepremenenom brejkbale slovenskej dvojice v nasledujúcom geme ukázal napokon ako rozhodujúci.

Tretí set mal v riedko zaplnenej aréne NTC vyrovnaný priebeh do stavu 2:2, potom Peya pri podaní Mertiňáka dvakrát nechytateľne zakončil a hostia sa dostali do brejku. Slováci ešte zabojovali, z 2:4 dokázali vyrovnať a za stavu 6:5 sa prepracovali aj k setbalu, ten ale Peya odvrátil esom. Tajbrejk však bol od začiatku v réžii domácich, keď viedli už 6:3 a vynútili si pokračovanie v zápase.



V piatej hre štvrtého dejstva stratil premiérovo v stretnutí svoj servis aj Thiem a Kližan s Mertiňákom mali opäť navrch. Brejkovú výhodu vzápätí potvrdili na 4:2, zvládli aj koncovku s dvoma odvrátenými brejkbalmi hostí za stavu 5:4 a dráma tak vyvrcholila v piatom sete. V ňom Rakúšania zaskočili súpera hneď v úvode pri podaní Mertiňáka a viedli 2:0, potom sa ale Peya negatívne prezentoval dvoma dvojchybami v jednej hre a náskok bol preč. Za stavu 3:3 mali Slováci ďalšiu šancu, nevyužili však dva brejkbaly, pri skóre 4:4 im to už ale vyšlo - Thiem neudržal servis a Mertiňák na podaní vzápätí spečatil víťazný "comeback" slovenskej dvojice.

Slováci Martin Kližan (v pozadí) a Michal Mertiňák sa tešia po výhre vo štvorhre 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára tenisových družstiev Slovensko - Rakúsko v Bratislave, 5. apríla 2014.
Foto: TASR/Michal Svítok

Brutálny zápas, zhodnotil Kližan

"Brutálny zápas," zhodnotil sobotňajšie dianie bezprostredne po zápase do kamier RTVS Kližan. "Otočili sme z 0:2 na sety a z brejku dole, čo je naozaj neskutočné. Potvrdilo sa, že v Davisovom pohári sa oplatí bojovať až do konca. Rozhodlo to, že sme si od tretieho setu začali viac veriť na returne, padalo nám to tam a získali sme sebavedomie. Na konci som už cítil únavu, ale kondične som to zvládol a bola to z našej strany super štvorhra. Že do nej nastúpim som vedel už dávnejšie, trochu sme Rakúšanov 'kamuflovali' a tento ťah vyšiel Milošovi Mečířovi na jednotku. Konečne sme sa dali ako tím dokopy a keď takto budeme pokračovať, máme šancu postúpiť medzi elitu."

Tešil sa aj Mečíř

Radosť netajil ani kapitán slovenskej ekipy Mečíř: "V tenise treba hrať do poslednej loptičky a dnes sa to potvrdilo. Za stavu 0:2 na sety som už príliš neveril, ale k dobrému výkonu Miša Mertiňáka sa postupne pridal aj Maťo Kližan a dokázali to spolu otočiť, čo je fantastické. Odľahlo mi, pretože v nedeľu by to bolo ešte ťažšie. Ak mám povedať pravdu, nerátal som ani trošku s tým, že už po sobote bude rozhodnuté v náš prospech. Teraz potrebujeme, aby si chlapci so sebou do baráže zobrali takú formu ako mali teraz plus rovnakého bojového ducha." Možných súperov v baráži ešte neštudoval: "Sú tam veľmi silné tímy. Viem, že Španieli prehrali v prvom kole a budú hrať baráž, ale je tam aj veľa ďalších ťažkých súperov. Ešte sme len teraz dobojovali, takže o možnostiach a o tom koho by som chcel, som ešte nerozmýšľal."

M. Mečíř: Divákov mohlo byť viac, hrali sme kvalitný tenis




Michal Mertiňák si nevedel spomenúť koľkokrát v kariére dokázal otočiť z 0:2 na sety. "Neviem to úplne presne. Dnes sa nám to podarilo, zlepšovali sme sa počas celého zápasu, mali sme aj šťastie pri niektorých loptách. Zdá sa mi, že Rakúšania postupne odišli, neviem, či v tom bola psychika. V baráži sú veľmi silní možní súperi, počkáme si na žreb."

Rakúsky kapitán Clemens Trimmel ľutoval nevyužité šance: "Bol to zaujímavý a vyrovnaný duel, v ktorom sme boli raz hore a raz dole. Škoda nevyužitých šancí, ale v kľúčových momentoch sme boli o niečo horší ako náš súper."

A. Peya: Bol to boj na oboch stranách





2. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Rakúsko 3:0 po druhom dni

piatok:

Norbert Gombos - Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4

Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2, 6:3

sobota:

Martin Kližan, Michal Mertiňák - Alexander Peya, Thiem 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4

nedeľa od 13.00 h:

Lacko - Thiem

Gombos - Haider-Maurer