Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Slováci zdolali Rakúsko 4:1, Lacko zvíťazil nad Gerardom Melzerom

Slovenskí daviscupoví reprezentanti sprava Norbert Gombos, Lukáš Lacko, Michal Mertiňák a Martin Kližandržia slovenskú vlajku Foto: TASR/Michal Svítok

Už sobotňajšia štvorhra rozhodla o postupe slovenského tímu do septembrovej baráže o svetovú skupinu.

Bratislava 6. apríla (TASR) - Slovenskí tenisti zvíťazili v stretnutí 2. kola 1. skupiny euro-africkej zóny v bratislavskom NTC nad Rakúskom 4:1 a prebojovali sa do septembrovej baráže o svetovú skupinu. O jediný bod pre rakúske farby sa postaral Andreas Haider-Maurer, ktorý v úvodnej nedeľňajšej dvojhre zdolal Norberta Gombosa za 1:27 h v dvoch setoch 7:6 (5) a 7:5. V záverečnom singli si Lukáš Lacko poradil s rakúskym debutantom Geraldom Melzerom za 91 minút v troch setoch 4:6, 6:3 a 6:2.

Už sobotňajšia štvorhra rozhodla o víťazstve slovenského tímu a nedeľňajšie zápasy boli iba formalitou. Slováci spoznajú svojho súpera v baráži už v utorok o 12.00 SEČ, keď je v londýnskej centrále ITF na programe žreb. Zverenci kapitána Miloslava Mečíŕa budú s najväčšou pravdepodobnosťou nenasadení a narazia na jedno z družstiev, ktoré na prelome januára a februára neuspeli v dueloch 1. kola svetovej skupiny. Do úvahy prichádzajú Španielsko, Srbsko, Kanada, Holandsko, Belgicko, Austrália, USA a Argentína.

Haider-Maurer sa postaral o jediný bod

V stretnutí medzi Gombosom a Haiderom-Maurerom si v prvom sete obaja hráči držali svoje podanie a tak na rad prišiel tajbrejk, v ktorom slávil úspech rakúsky antukár. O osude druhého dejstva rozhodla dvanásta hra, v ktorej Haider-Maurer prelomil súperovo podanie. Rakúšan premenil v poradí tretí mečbal. Pre Gombosa to bol druhý daviscupový zápas, v piatok pri premiére po výbornom výkone zdolal rakúsku jednotku Dominica Thiema.

"Hoci už bolo rozhodnuté a o nič nešlo, na kurt som nastupoval s tým, že chcem vyhrať. V oboch setoch som mal šance brejknúť ho, Haider-Maurer však počas celého zápasu výborne servoval a v dôležitých momentoch dokázal vytiahnuť eso alebo dal bod priamo z podanie. Škoda tajbrejku, v ktorom som pri setbale spravil zbytočnú chybu. V druhom sete za stavu 5:6 mi odišlo prvé podanie, čo Haider-Maurer využil, keďže na môj druhý servis si veril. Je to skúsený hráč, za Rakúsko už odohral veľa daviscupových zápasov," povedal rodák z Galanty, ktorý je členom Národného tenisového centra.

Lacko porazil G. Melzera

O osude prvého setu zápasu medzi Lackom a Melzerom rozhodol tretí gem, v ktorom Rakúšan vzal slovenskej jednotke servis. Druhé dejstvo sa stalo korisťou Lacka, ktorý od stavu 3:3 získal tri gemy v rade. Zverenec trénera Ladislava Simona sa dostal na koňa, v treťom sete po dvoch brejkoch odskočil súperovi na 4:1 a zápas dotiahol do úspešného konca. V ôsmom geme premenil pri vlastnom podaní vďaka esu v poradí druhý mečbal. "Začiatok bol taký pomalší. Melzer začal veľmi zdravo, útočne, vychádzali mu údery. Dnes to bola už iba formalita, prvotným cieľom bolo nezraniť sa. Myslím si, že postupne som sa rozohral. Lavička i diváci začali trochu povzbudzovať a dostal som sa do toho. V treťom sete som už hral dobrý tenis, aj keď po psychickej stránke to bolo už uvoľnenejšie, lebo o nič nešlo. Ja som to bral skôr ako taký dobrý tréningový zápas," povedal Lacko.

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška po daviscupovom triumfe 4:1 nad Rakúskom v bratislavskom NTC neskrýval veľkú spokojnosť. Vyzdvihol výkony debutanta Norberta Gombosa, Lukáša Lacka i deblovej dvojice Michal Mertiňák, Martin Kližan. Najviac ho však potešilo to, že do družstva kapitána Miloslava Mečířa sa vrátil tímový duch.

Moška vyzdvihol Gombosa i Lacka

Podľa Mošku sledovali diváci v Aegon aréne vynikajúci tenis. "Páčili sa mi všetky zápasy. Vedel som, že to bude veľmi ťažké. Priznám sa, že som tipoval naše víťazstvo 3:2, no neveril som, že bude rozhodnuté už po druhom dni. Do tímu sa vrátila spolupatričnosť, bojovnosť, chlapci si navzájom fandili. Pripomínalo mi to staré časy, keď boli v tíme Dominik Hrbatý s Karolom Kučerom," povedal v rozhovore pre TASR Moška, ktorý tvrdí, že súčasný slovenský tím môže pomýšľať na postup do svetovej skupiny.

"Príjemne ma prekvapil Norbert Gombos, ktorý zaznamenal proti Dominicovi Thiemovi skvelý daviscupový debut. Je na vzostupe, má agresívnu, atraktívnu hru a do nášho tímu vniesol sviežosť. Od Miloša Mečíŕa to bolo skvelé rozhodnutie, že mu dal šancu v úvodných piatkových dvojhrách. Chcel by som vyzdvihnúť aj profesionálny výkon Lukáša Lacka, ktorý si uhral svoje. V piatok to vyzeralo všelijako, s Andreasom Haiderom-Maurerom prehrával 1:2 na sety, no ukázal, že vie vyhrať ťažké daviscupové zápasy. Má úžasný tenisový talent a nadanie. Ozajstnou lahôdkou pre tenisového fanúšika bola štvorhra, ktorá mala najmä od začiatku tretieho setu svetové parametre. K skvelému Michalovi Mertiňákovi sa postupne pridal Martin Kližan a chalanom sa v nervydrásajúcom zápase podarilo otočiť zápas proti páru, v ktorom bol tretí najlepší deblista sveta Alexander Peya."

2. kolo 1. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

SLOVENSKO - Rakúsko 4:1

piatok:

Norbert Gombos - Dominic Thiem 6:4, 3:6, 6:3, 6:4

Lukáš Lacko - Andreas Haider-Maurer 7:6 (3), 4:6, 4:6, 6:2, 6:3

sobota:

Martin Kližan, Michal Mertiňák - Alexander Peya, Thiem 6:7 (4), 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4

nedeľa:

Gombos - Haider-Maurer 6:7 (5), 5:7

Lacko - Gerald Melzer 4:6, 6:3, 6:2