Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

Slovensko vedie v Srbsku 2:0, Molčan zdolal Lajoviča

Na snímke slovenský tenista Lukáš Klein sa teší z víťazstva 2:0 na sety po úvodnej dvojhre kvalifikačného duelu Davisovho pohára Srbsko - Slovensko proti domácemu Srbovi Miomirovi Kecmanovičovi 2. februára 2024 v srbskom Kraljeve. Foto: TASR - Martin Baumann

Lajovičovi vyšiel úvod zápasu s Molčanom, keď dvakrát prelomil podanie súpera a vybudoval si náskok 5:2.

Kraljevo 2. februára (TASR) - Slovenskí tenisti sú blízko k postupu do septembrovej skupinovej fázy finálového turnaja Davisovho pohára. Po prvom dni kvalifikačného duelu v Srbsku vedú nad favorizovaným domácim tímom 2:0. O druhý bod pre slovenské farby sa na antuke v Kraljeve zaslúžil Alex Molčan, ktorý zdolal srbskú dvojku Dušana Lajoviča 4:6, 6:2, 6:0.

Lajovičovi vyšiel úvod zápasu s Molčanom, keď dvakrát prelomil podanie súpera a vybudoval si náskok 5:2. Srb mal navrch v dlhých výmenách, z forhendu dokázal zatlačiť Molčana do defenzívy. Najlepší slovenský singlista ešte znížil na 4:5, no Lajovič pri vlastnom servise dotiahol prvý set do úspešného konca.

Molčan sa rýchlo otriasol a v druhom dejstve na dvorci dominoval. Dokázal veľa vybehať, robil minimum nevynútených chýb. Po dvoch brejkoch odskočil Lajovičovi na 5:1 a vo ôsmom geme premenil po skvelom obhodení druhý setbal. Molčan bol v laufe, v treťom sete predviedol výborný výkon a Lajovičovi uštedril "kanára". Srbovi odplatil prehru z turnaja ATP v Hamburgu v roku 2021 a priblížil Slovensko k historickému postupu na finálový turnaj.

"Som šťastný, že po prvom dni vedieme 2:0. Vedeli sme, že Srbi budú doma tvrdý oriešok. V prvom sete som bol nervózny, moje údery boli krátke. Od stavu 2:5 som však chytil momentum, údery mali lepšiu dĺžku, vychádzalo mi podanie i returny. Bol som agresívnejší na kurte. Zmenil som taktiku, išiel mu viac cez forhend. Vymyslel som niečo, čo mu nesedelo, pokazil som mu hru a uštval ho," uviedol Molčan.

Kapitán slovenského tímu Ľubomír Kurhajec bol na oboch singlistov hrdý: "Toto je ovocie kvalitnej trojtýždňovej prípravy. Týždeň sme boli s niektorými hráčmi vo Francúzsku, týždeň v nafukovačke na Slovane a týždeň tu v Kraljeve. Viesť v Srbsku 2:0 je ako malý sen. Dúfam, že to v sobotu dotiahneme do úspešného konca a zavŕšime prekvapenie. Lukáš Klein sa pomalšie rozbiehal, ale potom hral excelentne, výborne servoval. Alex si najprv Lajoviča oťukal a od konca prvého setu bol na kurte lepším hráčom."

Srbský kapitán Viktor Troicki bol po úvodných dvojhrách sklamaný: "Bol to pre nás veľmi zlý deň. Miomir Kecmanovič nevyužil v prvom sete duelu s Lukášom Kleinom šance, potom sa jeho hra rozpadla a súper ho prevýšil. Dušan Lajovič začal dobre, ale Alax Molčan v druhom a treťom sete nerobil takmer žiadne chyby, hral s veľkým sebavedomím. Dušan na neho nenašiel recept. Pokúsime sa to v sobotu ešte otočiť, ale bude to veľmi náročné."


Srbsko - SLOVENSKO 0:2 po prvom dni

Miomir Kecmanovič - Lukáš Klein 6:7 (2), 2:6

Dušan Lajovič - Alex Molčan 6:4, 2:6, 0:6