Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Finále DC otvoria Tsonga s Wawrinkom, nastúpi aj Federer

Švajčiarsky tenista Roger Federer(vpravo) a Gael Monfils z Francúzska počas žrebovania finále Davisovho pohára 20. novembra 2014 v Lille. V druhom singli si na futbalovom štadióne Pierra Mauroya zmerajú sily Gael Monfils a Roger Federer, ktorého účasť bola dlho otázna pre zranenie chrbta. Foto: TASR/AP

Švajčiari budú bojovať o prvú šalátovú misu v histórii.

Lille 20. novembra (TASR) -Francúzska tenisová jednotka Jo-Wilfried Tsonga a švajčiarska dvojka Stan Wawrinka nastúpia v piatok o 14.00 na antuke v Lille proti sebe v úvodnej dvojhre finále Davisovho pohára. V druhom singli si na futbalovom štadióne Pierra Mauroya zmerajú sily Gael Monfils a Roger Federer, ktorého účasť bola dlho otázna pre zranenie chrbta.

Do sobotňajšej štvorhry so začiatkom o 15.30 nominoval francúzsky kapitán Arnaud Clement pár Julien Benneteau, Richard Gasquet, vo švajčiarskom drese by sa mali predstaviť Marco Chiudinelli a Michael Lammer. Nedeľňajší program otvorí o 13.00 súboj tímových jednotiek Tsongu a Federera, v záverečnom singli si skrížia rakety Monfils s Wawrinkom. Pôjde o trinásty vzájomný zápas oboch tímov. Francúzi vedú 10:2 a majú šancu získať jubilejnú desiatu trofej, z tej poslednej sa tešili v roku 2001.

Švajčiari budú bojovať o prvú "šalátovú misu" v histórii. Ich doterajším maximom bolo finále z roku 1992. "Helvéti" sa do poslednej chvíle strachovali, či sa uzdraví ich líder. Federer pre bolesti chrbta nenastúpil na nedeľňajšie finále dvojhry na Turnaji majstrov v Londýne proti Srbovi Novakovi Djokovičovi. V stredu však v Lille už trénoval a napokon bude môcť hrať v úvodných dvojhrách. "Veci sa vyvinuli priaznivo. Dnes predpoludním som absolvoval tréning a som naozaj šťastný, že sa cítim fajn. Ťažko teraz povedať, či som stopercentne fit, na to dá odpoveď až samotný zápas. Teraz ma teší to, že v piatok budem môcť nastúpiť," povedal Švajčiar, ktorý má proti Monfilsovi priaznivú bilanciu 8:2. V poslednom súboji vo štvrťfinále US Open sa však s Francúzom poriadne natrápil, keď čelil dvom mečbalom. Tsonga vedie s Wawrinkom na zápasy 3:2.

Francúzi počítali s tým, že Švajčiari nastúpia aj s Federerom. "Nie je to pre nás žiadne prekvapenie, že Roger v piatok bude hrať. Pripravoval som mojich hráčov na to, že budú čeliť dvom najlepším švajčiarskym tenistom," povedal pre akreditované médiá francúzsky kapitán Clement. Monfils očakáva proti Federerovi ťažký zápas. "Roger po návrate z Londýna tri dni oddychoval, no na Turnaji majstrov predvádzal až do svojho zranenia najlepší tenis. Aj vzájomná bilancia hovorí v jeho prospech, bude to veľmi náročné." Tsonga si uvedomuje dôležitosť prvého zápasu. "So Stanom vždy hráme veľmi vyrovnané stretnutia, kľúčom k úspechu bude odhodlaný výkon." Wawrinka na margo duelu poznamenal: "Bude to niečo iné ako predchádzajúce zápasy. Hrá sa na antuke v halových podmienkach, budeme pod väčším tlakom."

žreb finále Davisovho pohára:
Francúzsko - Švajčiarsko
piatok 14.00: Jo-Wilfried Tsonga - Stan Wawrinka, Gael Monfils - Roger Federer

sobota 15.30: Julien Benneteau, Richard Gasquet - Marco Chiudinelli, Michael Lammer
nedeľa 13.00 Tsonga - Federer, Monfils - Wawrinka