Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Tenis

Swiateková zdolala vo finále MS WTA Pegulovú jasne 6:1, 6:0

Poľka Iga Swiateková drží svoju trofej po víťazstve nad Jessicou Pegulaovou zo Spojených štátov amerických vo finále ženskej dvojhry na tenisových majstrovstvách WTA Finals v mexickom Cancúne v pondelok 6. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Obe tenistky boli pred finále bez straty setu, no záverečný zápas bol jasnou záležitosťou v réžii Swiatekovej.

Cancún 7. novembra (TASR) - Poľská tenistka Iga Swiateková vyhrala premiérovo finále majstrovstiev sveta WTA Tour. V pondelňajšom záverečnom zápase zdolala v mexickom Cancúne Američanku Jessicu Pegulovú jednoznačne 6:1, 6:0. Sezónu tak ukončí na prvom mieste rebríčka WTA, kde vystrieda Arinu Sobolenkovú z Bieloruska.

Finálový zápas bol presunutý o deň pre prerušený semifinálový duel medzi Swiatekvou a Sobolenkovou. Pre Poľku to bola tretia účasť na podujatí a premiérový titul. V tomto roku pridala na svoje konto aj štvrtý grandslam, keď obhájila triumf na Roland Garros. Na podujatí v Cancúne neprehrala ani jeden zápas, nestratila ani set a prišla o historicky najmenší počet gemov (20). Tento rekord držala doposiaľ Belgičanka Justine Heninová, šampiónka z roku 2007 ich stratila 34. Swiateková zaznamenala zároveň najdominantnejší finálový výkon v histórii.

"Ďakujem fanúšikom za podporu, tento týždeň nebol jednoduchý. Jessi, gratulujem ti za celú sezónu a predošlé roky. Dúfam, že spolu budeme ešte v mnohých finále. Chcem poďakovať aj svojej rodine a tímu, v sezóne sme mali vzostupy aj pády. Cítim narastajúcu podporu fanúšikov. Ďakujem," povedala v rozhovore bezprostredne po zápase 22-ročná poľská tenistka.

Obe tenistky boli pred finále bez straty setu, no záverečný zápas bol jasnou záležitosťou v réžii Swiatekovej. Poľka brejkla súperku vo štvrtom i šiestom geme, následne využila prvý setbal. Rýchly spád duelu pokračoval hneď na začiatku druhého dejstva, keď vzala Pegulovej podanie. Brejk potvrdila a súperke vzala aj ďalší servis. Práve v treťom geme začala byť na Američanke vidno frustrácia, narastali aj nevynútené chyby a pri vlastnom podaní neuhrala ani fiftín. V druhom dejstve ich získala celkovo len desať a v záverečnom geme mala síce jediný brejkbal v zápase, no Swiateková vybojovala zhodu a využila prvý mečbal. Zápas trval 59 minút a Swiateková sa stala prvou Poľkou po ôsmich rokoch s triumfom na tomto podujatí. Naposledy sa to podarilo Agnieszke Radwanskej pod vedením rovnakého trénera Tomasza Wiktorowského.

"Chcem zagratulovať Ige, jej tímu a rodine k fantastickému roku a triumfe na tomto turnaji. Každý rok zo mňa robí lepšiu hráčku. Rada by som dnes bola bývala vyhrala, ale niekedy to nevyjde. Ďakujem svojmu tímu a manželovi za podporu. Bol to dlhý rok, zrejme nebolo možné prekonať ten predošlý. Tento týždeň pre nás nebol jednoduchý, ale mali sme tu veľkú podporu," povedala po dueli Pegulová.

V štvorhre triumfovala nemecko-ruská dvojica Laura Siegemundová, Vera Svonarevová. Oba sety proti americko-austrálskemu tandemu Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová vyhrala v pomere 6:4.

MS WTA Tour vo Fort Worthe - finále:


dvojhra:

Iga Swiateková (Poľ.-2) - Jessica Pegulová (USA-5) 6:1, 6:0


štvorhra:

Laura Siegemundová, Vera Svonarevová (Nem./Rus.) - Nicole Melicharová-Martinezová, Ellen Perezová (USA/Aus.) 6:4, 6:4