Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

VIDEO: Naši proti Slovinsku s Kližanom, Lackom, Gombosom a Zelenayom

Miloš Mečíř a Igor Moška. Foto: TASR/Martin Baumann

Nominácia na zápas 1. kola 1. skupiny euró-africkej zóny Davisovho pohára proti Slovinsku (4.-6. marca na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC) je známa.

Bratislava 24. februára (TASR) - Kvarteto slovenských tenistov Martin Kližan (39. vo svetovom rebríčku ATP Entry), Lukáš Lacko (88.), Norbert Gombos (122.), Igor Zelenay (150. v deblovom rebríčku) figuruje v nominácii na zápas 1. kola 1. skupiny euró-africkej zóny Davisovho pohára proti Slovinsku (4.-6. marca na tvrdom povrchu DecoColor v bratislavskom NTC).
Slovinci pricestujú do Bratislavy s kvartetom Blaž Kavčič, Grega Žemlja, Tom Kočevar Dešman a Mike Urbanija. V nominácii kapitána Blaža Trupeja nefiguruje momentálne najlepší slovinský hráč Blaž Rola (85.), ktorý dal prednosť individuálnemu programu, chýba i Aljaž Bedene.



Úvodné piatkové dvojhry sa začnú o 15.00. Sobotňajšia štvorhra odštartuje o 14.00, v nedeľu od 12.00 sú na programe záverečné single. Hlavným rozhodcom bude Nemec Norbert Peick, v úlohe empajrových arbitrov sa predstavia Srbka Marija Veljovičová a Slovák Michal Varmus. Hrá sa s loptičkami značky Dunlop Fort All Court. V daviscupovej histórii pôjde o prvý vzájomný súboj. Slováci vlani po domácich triumfoch nad Lotyšskom a Rakúskom postúpili do baráže o svetovú skupinu, v nej však zverenci kapitána Miloslava Mečířa prehrali v Chicagu s favorizovaným tímom USA hladko 0:5.

So slovenským družstvom sa pred zápasom so Slovinskom budú pripravovať aj Miloslav Mečíř ml., Andrej Martin a Jozef Kovalík. "Všetci traja budú k dispozícii, keby sme sa dva dni pred žrebom ešte rozhodli zmeniť nomináciu. Lukáš Lacko už pricestoval z USA, Gombos so Zelenayom a Martinom sú momentálne na challengeri vo francúzskom Cherbourgu. Kližan získal cez víkend deblový titul v brazílskom Riu de Janeiro. Nemám o ňom zatiaľ žiadne konkrétne správy, čakám, že sa každú chvíľu ozve. Nie je v exkluzívnej forme, ale svoje si uhral. Verím, že zvládne prechod z antuky na hard. Počítam s ním po boku Igora Zelenaya aj do štvorhry. Čítal som koncom minulého roka Martinove vyhlásenia, že by na daviscupovej lavičke videl namiesto mňa radšej Dominika Hrbatého. Odvtedy sme sa však viackrát rozprávali a vyzeral byť v pohode. Nebránim sa zmene, ďalší hráči v tíme sa však vyslovili za to, aby som aj v tomto roku zostal vo funkcii kapitána."

Mečířa trápi slabšia forma Lacka. "Lukáš v tomto roku vyhral iba jeden zápas na Australian Open a naposledy v Amerike trikrát prehral. Noro Gombos nešťastne prehral pár zápasov z mečbalov, bol z toho rozladený, no herne vyzerá byť v pohode. Verím, že obaja sa chytia a v domácom prostredí vyladia formu. So spoločnou prípravou chceme začať v sobotu." Slovincov považuje za nepríjemných súperov. "Pozorne som sledoval ich výkony na turnajoch. Na harde sa v najlepšom svetle ukazoval Kavčič, ktorý odohral vlani výborné zápasy na US Open a zdolal kvalitných hráčov. Rola je skôr antukár, no má svoje zbrane, má dobre podanie aj údery od základnej čiary. Nemôžeme ich podceniť. Ak prídu v najsilnejšom zložení, bude to vyrovnané."

Slovinský kapitán Trupej nemá pred duelom so Slovenskom veľké oči. "Do Bratislavy nepôjdeme s veľkými očakávaniami. Slováci budú v domácom prostredí určite favoritmi, my sa im budeme usilovať čo najviac skomplikovať cestu za víťazstvom," vyjadril sa pre oficiálnu stránku Slovinského tenisového zväzu. Kavčič je napriek nedávnemu zraneniu pripravený pomôcť tímu. "Dúfam, že moja prítomnosť dodá tímu pozitívnu energiu. Bol by som rád, keby nás naši fanúšikovia prišli do Bratislavy povzbudiť v čo najväčšom počte."