Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tenis

Djokovič chce byť grandslamový rekordér

Srbský tenista Novak Djokovič pózuje na pláži s trofejou po víťazstve nad Rusom Daniilom Medvedevom vo finále mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open 22. februára 2021 v Melbourne. Foto: TASR/AP

Medvedev neuspel ani vo svojom druhom grandslamovom finále, v roku 2019 na US Open prehral s Nadalom po päťsetovom boji.

Melbourne 22. februára (TASR) - Po zisku deviateho titulu na Australian Open chce všetko podriadiť úspechom na grandslamoch. Srbského tenistu Novaka Djokoviča delia už iba dve trofeje od vyrovnania rekordného zápisu Rogera Federera s Rafaelom Nadalom. Švajčiar i jeho veľký španielsky rival vyhrali 20 turnajov veľkej štvorky.

"Je prirodzené, že myslím na grandslamové tituly a prekonávanie rekordov. Po deviatom triumfe v Melbourne sa väčšia časť mojej energie a pozornosti bude sústrediť na grandslamy, aby som získal čo najviac trofejí. S Rafom a Rogerom sme traja tenisoví rytieri. Súťažíme medzi sebou vo všetkých oblastiach a práve preto sme tam, kde sme. Navzájom sa posúvame a motivujeme. Roger s Rafom ma inšpirujú. Tak dlho, ako budú hrať oni, budem v turnajovom kolotoči aj ja. Nechceme odovzdať žezlo mladšej generácii, nechceme jej dovoliť vyhrávať grandslamy, to je jasné," zdôraznil Djokovič.

Srb vo finále proti Rusovi Daniilovi Medvedevovi potvrdil, kto je v aréne Roda Lavera pánom. Vo svojej "obývačke" má v dueloch o titul impozantnú bilanciu 9:0. "Každý z deviatich titulov bol iný, je ťažké ich porovnávať. Z emocionálneho hľadiska to bol však grandslam, ktorý priniesol najviac výziev. Po príchode do Melbourne sme museli nastúpiť do karantény, v 3. kole proti Taylorovi Fritzovi som utrpel svalové zranenie. Uplynulé štyri týždne mi pripadali ako jazda na horskej dráhe."

Djokovič má po triumfe na Australian Open istotu, že zostane 311. týždeň na poste svetovej jednotky a prekoná tak rekordný zápis Federera. "Rekord v počte týždňov strávených na čele svetového rebríčka ATP je pre mňa úľava. Ak chcete byť svetová jednotka, musíte absolvovať všetky dôležité turnaje a dosiahnuť na nich dobré výsledky. Moje ciele sa teraz trochu posunú a prispôsobím tomu aj môj turnajový kalendár," načrtol "Nole" najbližšie plány.

Medvedev neuspel ani vo svojom druhom grandslamovom finále, v roku 2019 na US Open prehral s Nadalom po päťsetovom boji. Rus ťahal 20-zápasovú víťaznú sériu, no na koncentrovaného Djokoviča nenašiel recept. V rozhodujúcich momentoch robil priveľa chýb, nefungovalo mu prvé podanie a po druhom servise sa po kvalitných returnoch Srba dostával pod tlak. "Veľká trojka je jednoducho lepšia ako ostatní hráči. Novak, Rafa a Roger, to sú kyborgovia tenisu. Mám 25 rokov a verím, že raz sa dočkám grandslamocvého titulu. Určite sa mi však nepodarí to, čo Novakovi v Melbourne alebo Rafovi na Roland Garros, na ktorom triumfoval trinásťkrát. To sú neuveriteľné čísla," priznal vlaňajší víťaz turnaja majstrov v Londýne.