Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

Slovenské tenistky prehrali s Nemeckom 1:3 a budú bojovať o záchranu

Slovenská tenisová jednotka Dominika Cibulková odvracia úder Angelique Kerberovej vo štvrťfinále Pohára federácie Slovensko - Nemecko v bratislavskom NTC 9. februára 2014. Foto: TASR/Vladimír Benko

O rozhodujúci tretí bod sa zaslúžila Angelique Kerberová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Dominiku Cibulkovú.

Bratislava 9. februára (TASR) - Slovenské tenistky budú 19.-20. apríla bojovať o záchranu vo svetovej skupine Pohára federácie. V dueli 1. kola totiž prehrávajú v bratislavskom NTC s Nemeckom už 0:3. O rozhodujúci tretí bod pre tím kapitánky Barbary Rittnerovej sa na tvrdom povrchu DecoColor zaslúžila Angelique Kerberová, ktorá v dueli tímových jednotiek zdolala Dominiku Cibulkovú za 1:44 v dvoch setoch 6:3a 7:6 (5). V záverečnej štvorhre vyhral pár Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová nad dvojicou Julia Görgesová, Anna-Lena Grönefeldová 4:6, 6:3, 10:7.

Cibulkovej nevyšiel úvod stretnutia s Kerberovou, keď hneď v úvodnom geme stratila podanie a Nemka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Svetová deviatka rovnako ako v sobotňajšom dueli proti Daniele Hantuchovej kvalitne returnovala, pri dlhých výmenách od základnej čiary triafala čiary. Po ďalšom brejku v siedmom geme odkočila Cibulkovej 5:2 a prvý set zakončila víťazným forhendom. V druhom dejstve si obe hráčky držali svoje podania a tak na rad prišiel tajbrejk. V skrátenej hra sa presadila Kerberová, ktorá za stavu 6:5 premenila hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu na 2:4.

Sklamaná Cibulková

Cibulková bola po prehre s Kerberovou sklamaná. "Je to frustrujúce. Veľmi som chcela vyhrať a vykresať ešte nádej na možný obrat, no nepodarilo sa mi to. V druhom sete som cítila, že som na dvorci lepšou hráčkou, nedotiahla som však detaily. Mrzia ma najmä dva nevyužité brejkbaly za stavu 3:3 v druhom sete. Asi som príliš chcela. Kerberová hrala veľmi dobre, už dávno som ju nevidela v takej pohode," povedala slovenská jednotka v prvej reakcii pre RTVS.

Podľa slov slovenského kapitána Mateja Liptáka sa potvrdilo, že všetky zápasy sa budú rozhodovať v koncovkách. "Dominika bola na začiatku zápasu s Kerberovou trochu unavená, ťažšie sa rozbiehala. V druhom sete začala mať jej hra tú kvalitu, ako na Australian Open, ale Kerberová podala skvelý výkon. Prekvapilo ma, ako podávala. V druhom sete to bol vysoký level ženského tenisu. Je kruté, že po prvej nedeľňajšej dvojhre prehrávame 0:3, všetky tri zápasy sme mohli vyhrať," povedal Lipták.

Tretí vzájomný zápas

Kerberová mala po zisku rozhodujúceho tretieho bodu veľkú radosť. "Podala som veľmi dobrý výkon. Chytila som začiatok zápasu, na rozdiel od duelu s Danielou Hantuchovou som nebola nervózna. Bol to tenis vysokej kvality, aj Dominika hrala veľmi dobre. V šatni prepuklo po mojom víťazstve veľké nadšenie. Tvoríme skvelý tím, dobre si rozumieme a postup do semifinále svetovej skupiny je dielom celého kolektívu," povedala svetová deviatka.


Vo fedcupovej histórii išlo o tretí vzájomný zápas medzi Slovenskom a Nemeckom. Tím Nemecka vedie po bratislavskom meraní síl 2:1. Slovenky boli vlani blízko k postupu do finále, keď po úvodných dvojhrách viedli v semifinále v moskovskom Krylatskom nad favorizovaným Ruskom 2:0. Družstvu kapitána Šamiľa Tarpiščeva sa však napokon podarilo otočiť nepriaznivý vývoj. Nemky sa vrátili medzi osemčlennú elitu vďaka triumfu 3:2 nad Srbskom. Ak Slovenky počas víkendu uspejú, v semifinále nastúpia 19.-20. apríla opäť doma proti víťazovi súboja medzi Austráliou a Ruskom.'

1. kolo svetovej skupiny Pohára federácie:
SLOVENSKO - Nemecko 1:3

Dominika Cibulková - Andrea Petkovicová 6:2, 6:7 (7), 2:6
Daniela Hantuchová - Angelique Kerberová 6:7 (9), 1:6
Cibulková - Kerberová 3:6, 6:7 (5)
Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová - Julia Görgesová, Anna-Lena Grönefeldová 4:6, 6:3, 10:7