Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Tenis-Fed: Ostapenková pochválila Šramkovú, podala skvelý výkon

Slovenská tenistka Rebecca Šramková v úvodnej sobotňajšej dvojhre zápasu 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie Lotyšsko -Slovensko proti Lotyške Jelene Ostapenkovej v Rige 9. februára 2019. Foto: FOTO TASR - Raimonds Volonts/Lotyšská tenisová federácia

Šramková od úvodných minút držala s favorizovanou Ostapenkovou krok. Lotyška sa snažila hrať agresívne, no bola nervózna a robila priveľa nevynútených chýb.

Riga 9. februára (TASR) - Slovenské tenistky prehrávajú po úvodnej dvojhre stretnutia 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie s domácim Lotyšskom 0:1. O úvodný bod pre pobaltský tím sa na harde v Rige postarala Jelena Ostapenková, ktorá zdolala Rebeccu Šramkovú 7:5, 6:7 (5), 6:1. V prvom sete otočila z 2:5. Šramková nahradila pôvodne nominovanú slovenskú jednotku Viktóriu Kužmovú, ktorá nemohla nastúpiť pre pľuzgier na ľavej ruke. V druhom singli si zmerali sily Anastasia Sevastovová a Anna Karolína Schmiedlová.

Šramková od úvodných minút držala s favorizovanou Ostapenkovou krok. Lotyška sa snažila hrať agresívne, no bola nervózna a robila priveľa nevynútených chýb. Za stavu 1:1 odvrátila Šramková dva brejkbaly, v piatom geme ďalší, čo ju povzbudilo. V šiestom geme prelomila podanie súperky, ujala sa vedenia 4:2 a následne brejk potvrdila, hoci prehrávala 0:40. Šampiónka Roland Garros z roku 2017však v ďalších minútach získala päť hier v sérii a úvodné dejstvo sa po 64 minútach stalo jej korisťou.

Na začiatku druhého setu viedla Šramková 3:1, Ostapenková však vďaka nátlakovej hre otočila na 5:3 a v desiatom geme bola dve loptičky od víťazstva. Šramková však nezložila zbrane, vyrovnala na 5:5 a vynútila si tajbrejk, v ktorom slávila úspech. Vďaka esu premenila hneď prvý setbal. Hneď na začiatku rozhodujúceho dejstva mala k dispozícii dva brejkbaly. Ostapenková ich však odvrátila a od tohto momentu ovládla dvorec. Postupne si vybudovala náskok 5:0 a v siedmom geme premenila v poradí tretí mečbal.

Šramková nečakala, že v sobotu dostane od slovenského kapitána Liptáka príležitosť. "O tom, že nastúpim, som sa dozvedela hodinu pred zápasom. Nečakala som to, rátala som s tým, že sa na dvorec dostanem až v nedeľu. Tenis však prináša aj takéto situácie. V každom sete mala Ostapenková trochu navrch. V treťom sete zahrala neuveriteľné údery. V rozhodujúcom dejstve to bola iba o nej. Neostávalo mi nič iné, iba dúfať, že začne chybovať a otočí sa to, no nestalo sa tak. Ostapenková odohrala výborný zápas. Ja som hrala v prvých dvoch setoch výborne, no v treťom som to nezvládla. Možno som mohla lepšie servovať," uviedla Šramková pre RTVS.

Ostapenková bola na pozápasovej tlačovej konferencii rada, že sa jej podarilo pre Lotyšsko vybojovať prvý bod. "Vždy je dôležité odštartovať fedcupový zápas víťazstvom. Hrať pred domácimi fanúšikmi je krásny pocit. Nečakala som, že Slováci na poslednú chvíľu zmenia nomináciu a namiesto Kužmovej nastúpi Šramková. Rebecca podala skvelý výkon. Vôbec som nevedela, čo mám od nej čakať. Teší ma, že v treťom sete som sa dokázala presadiť vlastnými zbraňami a zlomiť jej odpor."

Slovenky vlani vo februári zvíťazili v dueli 1. kola II. svetovej skupiny v bratislavskom NTC nad Ruskom 4:1 a postúpili do baráže o elitnú osmičku. V nej však podľahli v Minsku domácemu Bielorusku 2:3. K návratu slovenského tímu do svetovej skupiny nepomohli ani výborné výkony Kužmovej, ktorá vo dvojhrách zdolala Arinu Sobolenkovú i Aleksandru Sasnovičovú. Lotyšky si účasť medzi druhou najlepšou osmičkou zabezpečili vďaka triumfu 3:2 nad Ruskami v Chanty-Mansijsku. Dva body vybojovala Ostapenková, tretí pridala Sevastovová.


duel 1. kola II. svetovej skupiny Pohára federácie

Lotyšsko - SLOVENSKO 1:0 po úvodnej dvojhre

Jelena Ostapenková - Rebecca Šramková 7:5, 6:7 (5), 6:1

nasleduje Anastasija Sevastovová - Anna Karolína Schmiedlová