Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Tenis

Mošku potešili výkony Poláška i družstiev v mládežníckych kategóriách

Na snímke vľavo generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu Igor Moška a vpravo na plátne cez videohovor kapitán ženskej reprezentácie Matej Lipták počas tlačovej konferencie k nominácii slovenského tenisového družstva žien na stretnutie baráže o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie proti Kanade. V Bratislave 6. apríla 2016. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Medzi ženami vynikla Viktória Kužmová, ktorá zakončila rok na 52. mieste singlového svetového rebríčka WTA a v debli sa vyšplhala na 29. priečku.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu (STZ) Igor Moška označil rok 2019 za veľmi komplikovaný. V mužskej kategórii ho najviac zaujali výkony Filipa Poláška, ktorý po boku Chorváta Ivana Dodiga triumfoval na turnajoch ATP v Cincinnati i Pekingu. Vo Wimbledone sa prebojoval do semifinále a výbornú sezónu korunoval postupom na turnaj majstrov v Londýne.

"Filip skvele reprezentoval Slovensko na veľkých turnajoch. Zaznamenal obdivuhodný comeback. Podarilo sa mu dostať do elitnej svetovej deblovej desiatky a zahrať si na turnaji majstrov. V Londýne odohrali s Dodigom tri veľmi dobré zápasy. Škoda, že vyhrali iba jeden a nepostúpili do semifinále. Boli to veľmi vyrovnané duely, v supertajbrejkoch rozhodlo pár loptičiek," uviedol Moška, ktorý čakal viac od dlhoročnej slovenskej singlovej jednotky Martina Kližana. "Martin má za sebou nevydarený rok. Po Roland Garros, kde postúpil do 3. kola, prišla výsledková kríza. Vypadol z prvej svetovej stovky a v septembri pre zdravotné problémy predčasne ukončil sezónu."

Medzi ženami vynikla Viktória Kužmová, ktorá zakončila rok na 52. mieste singlového svetového rebríčka WTA a v debli sa vyšplhala na 29. priečku. "Viki patrí medzi najlepšie mladé hráčky. Má potenciál na to, aby sa priblížila k úspechom, ktoré dosiahli Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou, no bude to mať náročné, lebo konkurencia rastie. V uplynulej sezóne sa jej darilo aj v debli, postup do semifinále US Open je výborný výsledok. Ženský rok bol z pohľadu slovenského tenisu taký zvláštny. Dominika Cibulková oficiálne ukončila kariéru. Je to obrovská strata pre slovenský tenis, nebude ľahké ju nahradiť. Končí aj Magdaléna Rybáriková. Žezlo musia prebrať mladé dievčatá."

Mošku potešilo, že fedcupovému i daviscupovému tímu sa podarilo udržať vo svetovej skupine. Generálny sekretár STZ verí, že v roku 2020 sa minimálne jednému z tímov podarí dostať na finálový turnaj. "Dievčatá čaká vo februári mimoriadne zaujímavý domáci súboj s Veľkou Britániou. Bolo by skvelé, keby postúpili na finálový turnaj v Budapešti. Muži boli už v tomto roku blízko k tomu, aby si zabezpečili účasť na finálovom turnaji v Madride. Proti silnej Kanade viedli 2:1 a podali výborné výkony, no napokon prehrali 2:3. Rozhodli maličkosti. Kanada teraz postúpila do semifinále, čo svedčí o jej kvalitách."

V mládežníckych kategóriách sa podľa Mošku podarilo zastaviť pokles. "Veľmi prekvapili dievčatá do 18 rokov Romana Čisovská, Viktória Morvayová, Michaela Kadlečková, ktoré pod vedením kapitána Jána Sabovčíka skončili na ME druhé, a štvrtým miestom aj chlapci v Galeovom pohári. Prísľubom je aj druhé miesto dievčat na ME do 12 rokov. Veľký talent nám rastie v osobe Petra Benjamina Privaru, ktorý je v koncoročnom rebríčku EJT do 16 rokov na prvom mieste."