Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Ferrer sfúkol Lacka, cez prvé kolo prešli Nadal aj Djokovič

Španielsky tenista David Ferrer (vpravo) podáva ruku Slovákovi Lukášovi Lackovi po vyýhre 6:1, 6:3, 6:1 v 1. kole mužskej dvojhry na grandslamovom turnaji French Open 26. mája 2015. Foto: TASR/AP

Pre Lacka to bol prvý zápas na antuke v tejto sezóne.

Paríž 26. mája (TASR) - Slovenský tenista Lukáš Lacko neuspel v 1. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Siedmemu nasadenému Španielovi Davidovi Ferrerovi podľahol hladko v troch setoch 1:6, 3:6, 1:6. Zverenec trénera Karola Becka ani vo štvrtom vzájomnom zápase nenašiel recept na španielskeho univerzála, ktorý nadviazal na parížske víťazstvo nad slovenskou dvojkou z roku 2012.



Pre Lacka to bol prvý zápas na antuke v tejto sezóne. Slovenský daviscupový reprezentant hneď v úvodnom geme prelomil podanie Ferrera a pri vlastnom servise následne viedol 40:15. Španielovi sa však podaril rebrejk a v ďalšom priebehu prvého setu už nedovolil uhrať Lackovi ani jedinú hru. Ferrer predvádzal svoj typický strojový tenis, dokázal súpera rozbehať, často zakončoval výmeny úspešnými stopbalmi.

Španielsky tenista David Ferrer proti Lackovi nezaváhal.
Foto: TASR/AP


"Dnes nebolo nič ideálne. Ťažký súper, môj prvý zápas na antuke, ráno pri rozohrávke bol dvorec tri razy pomalší ako ostatné, čomu vôbec nerozumiem, prečo to tak robia... Bolo relatívne zima, rakety som mal vypletené asi o kilo viac, neletelo mi to tak rýchlo ako som potreboval. Keď sa s Ferrerom nedá hrať rýchlo, ťažko čosi vymyslím. Navyše som mal menšie problémy s chodidlom. Zbehli sa ťažké podmienky a taký bol z toho výsledok," povedal Lacko pre oficiálnu stránku Slovenského tenisového zväzu. O svojom vzťahu k antuke, na ktorej hrá minimálne, povedal: "Keby som mal lepší začiatok sezóny, bolo by to iné. Žiaľ, výsledkovo to bolo slabšie, preto som naháňal body po challengeroch. V posledných troch turnajoch som hral dva razy vo finále. Takže vynechanie antuky malo efekt. Nastupoval som na antuku bez zápasovej praxe a nenahral mi ani žreb. Dúfam, že na ďalšie turnaje budem lepšie pripravený a aj žreby budú lepšie.“


Lukáš tvrdí, že to, že sa stal pred týždňom otcom syna Lucasa, by do jeho profesionálneho života nemalo výrazne zasiahnuť. ,,Nemali by to byť veľké zmeny, všetko máme podchytené. Budem sa ďalej naplno venovať tenisu.“ Dodal, že na turnaje neplánuje cestovať s rodinou, chce sa sústrediť naďalej na svoju kariéru. ,,Ale doma sa budem snažiť synovi venovať.“ Znamená to, že svoje plány nebude meniť, lebo v tomto roku absolvoval aj málo podujatí. ,,Pôjdem na tri kvalifikácie turnajov ATP na tráve, možno sa v Nottinghame dostanem do hlavného pavúka. A potom nasleduje Wimbledon. Po ňom mám v pláne Newport, Bogotu, Atlantu, Washington, teda klasickú sériu. V najbližších 10 – 11 týždňoch by som osem týždňov chcel hrať turnaje," dodal Lacko pre stz.sk.

Ferrer mal po hladkom postupe do 2. kola radosť z predvedeného výkonu. "Prvé kolo na grandslamoch nikdy nie je jednoduché. Teší ma, že to išlo tak rýchlo a že som to zvládol v troch setoch. V tenise človek nikdy nevie, no v tejto sezóne podávam stabilné výkony a chcem to potvrdiť aj na Roland Garros. Rozhodovať sa bude až v druhom týždni, treba sa však koncentrovať na každý zápas," povedal v prvom interview priamo na kurte.

Obhajca Nadal poľahky cez Halysa

Španiel Rafael Nadal vykročil úspešne za obhajobou vlaňajšieho titulu. Deväťnásobný šampión zvíťazil nad 18-ročným domácim Francúzom Quentinom Halysom v troch setoch 6:3, 6:3, 6:4. "Som spokojný s výkonom, ktorý som predviedol. Hral som dobre, podržal ma forhend. Prvé tri hry som sa rozbiehal pomalšie, ale potom už som chytil rytmus," uviedol Nadal na pozápasovej tlačovej konferencii. Nadal zaknihoval jubilejný 300. triumf na antuke a zlepšil svoju kariérnu bilanciu na parížskom grandslame na 67:1.

Španielsky tenista Rafael Nadal sa rdauje po víťazstve proti Francúzovi Quetinovi Halysovi v 1.kole na grandslamovom turnaji Roland Garros 26. mája 2015 v Paríži.
Foto: TASR/AP


Ďalej aj svetová jednotka

Ďalej ide podľa očakávania aj svetová jednotka Novak Djokovič. Srb si v prvom kole poradil s Fínom Jarkkom Nieminenom v troch setoch 6:2, 7:5 a 6:2. Problémy mal iba v druhom dejstve, keď musel otáčať zo stavu 2:5, ale sériou piatich víťazných hier získal set pre seba. Natiahol tak svoju víťaznú šnúru na číslo 23. V snahe získať svoj prvý titul na Roland Garros narazí v druhom kole na lepšieho z dvojice Gilles Muller - Paolo Lorenzi.
"Bol to z mojej strany celkom solídny výkon. Vedel som, že ma čaká súper, ktorý má kvalitu a skúsenosti. Najmä v druhom sete dokázal, prečo hrá na okruhu tak úspešne a konzistentne dlhé roky. Väčšiu časť druhého setu bol lepším hráčom. Ale zostal som pokojný a dokázal som to otočiť," uviedol Djokovič.

Srbský tenista Novak Djokovič hádže uterák v zápase proti Fínovi Jarkkovi Nieminenovi v 1.kole na grandslamovom turnaji Roland Garros 26. mája 2015 v Paríži.
Foto: TASR/AP
.

muži - dvojhra - 1. kolo:

David Ferrer (7-Šp.) - Lukáš LACKO (SR) 6:1, 6:3, 6:1, Rafael Nadal (6-Šp.) - Quentin Halys (Fr.) 6:3, 6:3, 6:4, Jeremy Chardy (Fr.) - Michael Berrer (Nem.) 4:6, 6:3, 6:4, 6:4, Kevin Anderson (15-JAR) - Tim Smyczek (USA) 6:4, 6:4, 6:2, Leonardo Mayer (23-Arg.) - Jiří Veselý (ČR) 3:6, 7:6 (6), 6:3, 5:7, 6:2, Lu Yen-Hsun (Taiw.) - Blaž Kavčič (Slov.) 6:7 (4), 6:1, 6:1, 7:5, Jerzy Janowicz (Poľ.) - Maxime Hamou (Fr.) 6:7 (4), 6:3, 6:4, 6:4, Daniel Gimeno-Traver (Šp.) - Joao Souza (Br.) 7:6 (5), 6:4, 6:4, Joao Sousa (Port.) - Vasek Pospisil (Kan.) 6:3, 7:6 (5), 6:1, Marin Čilič (9-Chor.) - Robin Haase (Hol.) 6:2, 6:4, 6:2, Nicolas Almagro (Šp.) - Alexandr Dolgopolov (Ukr.) 6:3, 2:6, 6:4, 7:6 (6), John Isner (16-USA) - Andreas Seppi (Tal.) 7:5, 6:2, 6:3, Richard Gasquet (20-Fr.) - Germain Gigounon (Belg.) 6:3, 6:4, 6:0, Andrea Arnaboldi (Tal.) -James Duckworth (Austr.) 4:6, 6:7 (5), 7:6 (4), 7:6 (2), 6:0, Novak Djokovič (1-Srb.) - Jarkko Nieminen (Fín.) 6:2, 7:5, 6:2, Carlos Berlocq (Arg.) - Iľja Marčenko (Ukr.) 4:6, 3:6, 6:3, 7:5, 6:2, Jack Sock (USA) - Grigor Dimitrov (10-Bul.) 7:6 (7), 6:2, 6:3,Pablo Carreňo (Šp.) - Victor Estrella (Dom. rep.) 6:3, 6:1, 6:0