Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Tenis

ŠOK: Kerberová titul na US Open neobháji. Svetová jednotka ide ďalej

Angelique Kerberová Foto: TASR/AP

Nemka ako nasadená šestka nečakane prehrala s 19-ročnou Japonkou Naomi Osakovou hladko 3:6, 1:6.

New York 29. augusta (TASR) - Nemecká tenistka Angelique Kerberová neobháji vlaňajší titul na grandslamovom turnaji US Open. V 1. kole dvojhry ako nasadená šestka nečakane prehrala s 19-ročnou Japonkou Naomi Osakovou hladko 3:6, 1:6. Počas celého zápasu nenašla recept na disponovanú súperku, ktorá výborne podávala a ničila bývalú svetovú jednotku tvrdými údermi od základnej čiary.

Kerberová hrala príliš pasívne, v závere pôsobila na dvorci Arthura Ashea úplne odovzdane. Nemka je iba druhou hráčkou v histórii US Open, ktorá v pozícii obhajkyne titulu stroskotala hneď na úvodnej prekážke. V roku 2005 sa hneď v prvom kole so súťažou rozlúčila Svetlana Kuznecovová, ktorá v ruskom derby nestačila na Jekaterinu Byčkovovú.

Osaková získala v New Yorku najcennejší skalp v kariére, po prvý raz zdolala hráčku zo svetovej Top ten. "Znamená to pre mňa veľmi veľa. Som rada, že som mohla hrať na najväčšom centri sveta a tešiť sa z víťazstva, je to skvelý pocit. Aj za stavu 4:1 v druhom sete som sa snažila sústrediť predovšetkým na seba, aby to nedopadlo ako vlani, keď som prehrala dobre rozohraný zápas s Madison Keysovou. Išla som na dvorec s cieľom podať dobrý výkon a to sa mi podarilo," uviedla Japonka v prvom pozápasovom rozhovore. Kerberová bola po hladkej prehre sklamaná. "Dnes to jednoducho nebol môj deň. Som taká istá hráčka i osoba ako vlani, no moja hra ma ďaleko od tej, ktorú som predvádzala vlani od začiatku roka. Na kurte sa trápim," priznala Nemka.

Česká tenistka Karolína Plíšková sa na rozdiel od Kerberovej suverénnym spôsobom prebojovala do 2. kola. Svetová i nasadená jednotka si na úvod poradila s Poľkou Magdou Linetteovou hladko 6:2, 6:1. Zápas na dvorci Arthura Ashea sa dohrával pod zatiahnutou strechou pre blížiaci sa dážď. Vlani postúpila Plíšková v New Yorku až do finále, po úspešnom vstupe do tohtoročného turnaja bola spokojná.

"Hrala som solídne. V dôležitom geme za stavu 3:1 v prvom sete, v ktorom som čelila trom brejkbalom, som dala niekoľko es. Po zatiahnutí strechy sa toho veľa nezmenilo, akurát bol iný zvuk. Návrat na US Open po vlaňajšom postupe do finále mal pre mňa špeciálnu príchuť, o to viac, že som nastúpila ako svetová jednotka," uviedla v prvom rozhovore priamo na kurte.

Karolína Plíšková
Foto: TASR/AP


ženy - dvojhra - 1. kolo:
Naomi Osaková (Jap.) - Angelique Kerberová (6-Nem.) 6:3, 6:1
Barbora Strýcová (23-ČR) - Misaki Doiová (Jap.) 6:1, 6:3
Yanina Wickmayerová (Bel.) - Lesia Curenková (28-Ukr.) 6:3, 6:1
Sorana Cirsteová (Rum.) - Lesley Kerkhoveová (Hol.) 6:1, 6:3
Karolína Plíšková (1-ČR) - Magda Linetteová (Poľ.) 6:2, 6:1