Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tenis

V semifinále Djokovič proti Dimitrovovi, Federer vs. Raonič

Radosť Bulhara Grigora Dimitrova po výhre nad Murraym Foto: TASR/AP

O najväčšie prekvapenie v mužskej dvojhre sa postaral Bulhar Dimitrov, ktorý zdolal obhajcu titulu Andyho Murrayho.

Wimbledon 2. júla (TASR) - Na tohtoročnom treťom grandslame roka vo Wimbledone skončil svoje účinkovanie už aj britský tenista Andy Murray. Obhajca vlaňajšieho triumfu nestačil v stredajšom štvrťfinále na talentovaného Bulhara Grigora Dimitrova a za 121 minút mu podľahol v troch setoch 1:6, 6:7 (4), 2:6. Jedenásty hráč "pavúka" Dimitrov sa predstaví v semifinále grandslamu prvýkrát v kariére, jeho súperom bude najvyššie nasadený Srb Novak Djokovič. Ten sa natrápil s Chorvátom Marinom Čiličom, no v päťsetovej bitke napokon triumfoval 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2 a piatykrát v rade postúpil vo Wimbledone do semifinále.

V derby Federer zdolal Wawrinku

Švajčiarsky tenista Roger Federer
Foto: TASR/AP
Osemnáste vzájomné švajčiarske derby medzi Rogerom Federerom a Stanislasom Wawrinkom sa skončilo už šestnástym triumfom bývalej svetovej jednotky. Federer zdolal svojho krajana na londýnskej tráve prvýkrát, no práve proti nasadenej päťke stratil vôbec prvý set na turnaji. Po Wawrinkovom triumfe v prvom dejstve sa však už misky váh priklonili na stranu 32-ročného Federera. Druhý set dotiahol v tajbreku do víťazného konca a kľúčovým momentom toho tretieho bolo prerazenie súperovho podania v siedmom geme. Za 2:36 h tak triumfoval celkovo 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4 a do semifinále grandslamu sa prebojoval už 35. krát v kariére. V ňom ho vyzve ôsmy nasadený Kanaďan Miloš Raonič, ktorý si poradil s osemfinálovým premožiteľom Rafaela Nadala a držiteľom voľnej karty Nickom Kyrgiosom z Austrálie 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4).

Hneď prvá hra duelu mala dlhý priebeh, na konci náročných výmen sa z jej zisku tešil napokon podávajúci Bulhar a vykročil úspešne za víťazstvom v prvom sete. Murray po vyrovnaní na 1:1 stratil následne dvakrát svoj servis a v prvom sete podľahol výborne hrajúcemu Dimitrovovi už po 26 minútach. Oveľa vyrovnanejší priebeh malo druhé dejstvo, v ktorom sa dostal domáci favorit do výhody 6:5 v jedenástom geme, no Dimitrov potvrdil svoje podanie a poslal set do tajbrejku. V ňom mu súper ponúkol setbal a a po jeho premenení v zápase viedol už 2:0.

Murray bez lesku

Andy Murray
Foto: TASR/AP
Dvadsaťsedemročnému Murraymu, ktorý sa vlani stal prvým Britom s triumfom na londýnskej tráve opäť po 77 rokoch, chýbal v stretnutí potrebný lesk. Dimitrov stratil v zápase len jeden gem pri svojom podaní a výborný servis mu pomohol aj k celkovému víťazstvu. V treťom sete sa Murray ešte nadýchol k snahe o zvrat po vyrovnaní na 2:2, no v závere na talentovaného súpera výrazne strácal a druhý mečbal v ôsmej hre už odvrátiť nedokázal.

"Je to splnený sen, som šťastný. Bolo to úžasné, no nikdy nie je ľahké hrať proti Andymu a zvlášť vtedy, keď hrá doma. Prvý set som zvládol, stúplo sa mi sebavedomie. Kľúčový moment duelu bol následne víťazný tajbrek v druhom dejstve. Andy zrejme nemal svoj deň, ale mne to išlo. Hral som dobre," uviedol v prvom rozhovore po zápase na Centrálnom dvorci Dimitrov.

Kyrgiosa stopol Raonič

Nick Kyrgios
Foto: TASR/AP
V mužskej dvojhre sa tak zrodilo ďalšie veľké prekvapenie. Dimitrov nasledoval ešte len 19-ročného Nicka Kyrgiosa, ktorý v utorok šokujúco vystavil stopku svetovej jednotke a na turnaji nasadenej dvojke Španielovi Rafaelovi Nadalovi. Doposiaľ najväčší životný úspech sa však mladému Austrálčanovi nepodarilo korunovať postupom medzi kvarteto najlepších, v utorok ho vo štvrťfinále vyradil Kanaďan Raonič.


Djokovič sa natrápil s Čiličom

Novak Djokovič
Foto: TASR/AP
Z prvej trojky nasadených tenistov ďalej pokračuje len jednotka Novak Djokovič. Ten sa v stredu vytrápil s Chorvátom Čiličom, ktorý viedol po troch setoch 2:1. Srbský tenista však ukázal v nasledujúcich dvoch dejstvách pevné nervy a svojmu súperovi dovolil uhrať len štyri gemy. Zápas, ktorý trval takmer tri a pol hodiny, tak napokon dotiahol do víťazného konca a na londýnskej tráve si vybojoval už piatu semifinálovú účasť v rade.

dvojhra - štvrťfinále:
Grigor Dimitrov (11-Bul.) - Andy Murray (3-V.Brit.) 6:1, 7:6 (4), 6:2, Novak Djokovič (1-Srb.) - Marin Čilič (26-Chorv.) 6:1, 3:6, 6:7 (4), 6:2, 6:2, Roger Federer (4-Švaj.) - Stanislas Wawrinka (5-Švaj.) 3:6, 7:6 (5), 6:4, 6:4, Miloš Raonič (8-Kan.) - Nick Kyrgios (Aus.) 6:7 (4), 6:2, 6:4, 7:6 (4)