Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Gauffovej sen sa skončil, no nezúfa: Bol to najlepší týždeň

Americká tenistka Cori Gauffová. Foto: TASR/AP

V osemfinále bola nad jej sily bývalá svetová jednotka Simona Halepová.

Wimbledon 9. júla (TASR) - Americká tenistka Cori Gauffová v pondelok dosnívala svoj wimbledonský sen, no spomienka v nej zostane ešte dlho. V osemfinále bola nad jej sily bývalá svetová jednotka Simona Halepová, ale napriek prehre 15-ročná hráčka sršala optimizmom.

Nečudo, veď bola prvá "pätnástka" v osemfinále Wimbledonu po 28 rokoch, predtým jej krajanka Jennifer Capriatiová postúpila dokonca do semifinále. Hoci Gauffová jej zápis neprekonala, prevládali v nej pozitívne pocity. "Mám za sebou najlepší týždeň v živote. Naučila som sa veľmi veľa, aké to je stáť pred plnou tribúnou a hrať pod tlakom, som za to veľmi vďačná. Som ešte mladá, ale svojou hrou som dostala do úzkych aj skúsenejšie súperky. Stále nemám slov, potrvá ešte dlho, kým to všetko vstrebem," povedala pre BBC Gauffová. Vlani ešte účinkovala v juniorskom Wimbledone a veľmi nezaujala, keď sa dostala iba do štvrťfinále. Prešiel rok a z Gauffovej je najmladšia kvalifikantka na Wimbledone v Open ére. "Dúfam, že aj druhí sa odo mňa niečo naučili. Som bojovníčka a nikdy sa nevzdávam. Ukázala som, že možné je všetko," uviedla Gauffová.

Pokorná Američanka zaujala celý svet a jej slávenejší kolegovia z dvorcov sa predbiehali pri skladaní komplimentov. Deväťnásobná wimbledonská šampiónka Martina Navrátilová ju označila za talent, aký ešte nevidela a predpovedala jej veľkú kariéru, dvadsaťtrinásobná grandslamová víťazka Serena Williamsová o nej povedala, že je "absolútna hviezda". Na sociálnych sieťach si vyslúžila pozornosť od svetových celebrít, sleduje ju napríklad aj bývalá prvá dáma USA Michelle Obamová. "Znamená to pre mňa veľa, pretože patrí k mojim vzorom, naozaj ma to prekvapilo," tešila sa Gauffová.

Jej účinkovanie na Wimbledone sa odrazilo aj na postavení v svetovom rebríčku. Minulý týždeň figurovala na 313. mieste, účasť v osemfinále ju vyšvihlo na 150. pozíciu. Podľa pravidiel WTA smú 15-ročné hráčky absolvovať iba desať profesionálnych turnajov za rok, Gauffová ma za sebou polovicu. "Ak by mi pred troma týždňami niekto povedal, čo sa mi podarí, neverila by som mu. Musím povedať, že sa mi zdvihlo sebavedomie. Neviem kde najbližšie budem hrať, ale chcela by som vyhrať nejaký turnaj a rada by som sa predstavila aj na jednom z nadchádzajúcich podujatí v USA," prezradila Gauffová na oficiálnom webe WTA.