Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

WIMBLEDON: Williamsová i Halepová sú zatiaľ bez tlaku

Serena Williamsová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Williamsovú pasujú do pozície favoritky nielen skúsenosti z wimbledonských finále, ale aj vzájomná bilancia.

Wimbledon 12. júla (TASR) - Americká tenistka Serena Williamsová nechýba pri štvrtej účasti za sebou vo finále grandslamového turnaja vo Wimbledone. Uspela v rokoch 2015 i 2016, o rok neskôr neobhajovala titul pre tehotenstvo a vlani ju v súboji o trofej zdolala Nemka Angelique Kerberová. Celkovo má na tráve All England Clubu na konte sedem singlových prvenstiev, zatiaľ čo jej sobotňajšia súperka Simona Halepová z Rumunska zabojuje o premiérové.

Williamsovú pasujú do pozície favoritky nielen skúsenosti z wimbledonských finále, ale aj vzájomná bilancia. S Halepovou prehrala jedinýkrát v desiatich zápasoch. "Odohrala som proti nej už veľa duelov a mnoho z nich bolo veľmi tesných. Teraz sa už proti nej cítim na kurte mentálne silnejšia, je to pre mňa len veľká výzva," vyhlásila Rumunka, ktorá sa prvého titulu z podujatí veľkej štvorky dočkala na vlaňajšom Roland Garros. V tejto sezóne sa už bývalé svetové jednotky stretli na Australian Open, kde vo štvrtom kole v trojsetovej bitke triumfovala Američanka. "Ste síce nasadená jednotka, ale ona je Serena Williamsová," povedala vtedy Halepová.

Dvadsaťsedemročná Rumunka prišla na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny o post líderky svetového rebríčka, na ktorom zakončila minulý rok pod trénerským vedením Darrena Cahilla. Austrálčan prerušil úspešnú spoluprácu, pretože sa chcel viac venovať rodine. Halepová vo februári krátko spolupracovala s Thierrym van Cleemputom, od marca ju koučuje krajan Daniel Dobre: "Moje ciele sa zmenili po Roland Garros 2018. Chcem odohrať každý duel na sto percent a nestrácať energiu na dvorci sťažovaním sa. Nesústredím sa na výsledok, chcem rásť ako človek. Je to proces, súčasť celkového vývoja."

O desať rokov staršia Američanka má šancu na 24. titul z podujatí veľkej štvorky, čím by vyrovnala rekordný zápis Austrálčanky Margaret Courtovej. Podľa vlastných slov však ani ona nemyslí na čísla. "Nie je podstatné, či to je 24, 23 alebo 25. Nech sa stane čokoľvek, moja kariéra bude vždy úžasná. Som naozaj pokojná," povedala pre agentúru DPA Williamsová, ktorá prehrala predchádzajúce dve grandslamové finále. Po Wimbledone sa vlani neradovala ani na US Open, kde po kontroverzii s empajrovým rozhodcom Carlosom Ramosom nestačila na Japonku Naomi Osakovú: "Potrebovala som sa dostať do tých finále. Keď sa obzriem, len to, že som v nich hrala, je neuveriteľné. Momentálne som už v inom rozpoložení, všetko do seba začína zapadať."