Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tenis

Šafářová už v semifinále vo Wimbledone, Nadal nestačil na Kyrgiosa

Česká tenistka Lucie Šafářová Foto: TASR/AP

Český tenis má v ženskej dvojhre už istú finálovú účasť, kedže v semifinále sa Šafářová stretne s víťazkou duelu medzi Češkami Petrou Kvitovou a Barborou Záhlavovou Strýcovou.

Wimbledon 1. júla (TASR) - Českú tenistku Lucie Šafářovú nezastavila na víťaznej ceste bez straty setu na treťom grandslame roka vo Wimbledone ani Ruska Jekaterina Makarovová. Dvadsiata tretia hráčka "pavúka" dovolila o miesto vyššie nasadenej súperke v utorňajšom štvrťfinále uhrať len štyri gemy a za hodinu dosiahla po triumfe 6:3, 6:1 historický úspech. Keďže v semifinále sa stretne s víťazkou duelu medzi Petrou Kvitovou a Barborou Záhlavovou Strýcovou, český tenis má v ženskej dvojhre už istú finálovú účasť.

Dvadsaťsedemročná Šafářová vstúpila do stretnutia úspešne, keď po prvých troch hrách viedla 3:0 a súperke dovolila získať len jeden fiftín. Následne si postrážila svoj servis až do konca prvého setu, v ktorom za 33 minút triumfovala 6:3. Druhé dejstvo začala lepšie Makarovová, ale po strate úvodnej výmeny dominovala na kurte opäť Šafářová. Trikrát obrala súperku o hru pri jej podaní a presvedčivé víťazstvo korunovala v siedmom geme čistou hrou.

"Z postupu do wimbledonského semifinále mám obrovskú radosť, splnil sa mi sen. Proti Makarovovej som podala výborný výkon, hrala som agresívne, chodila som si po údery. Nedala som súperke dostatok času na prípravu úderov, hrala som rýchlo, čo je na tráve základ úspechu. Som naozaj veľmi šťastná, ako som zvládla tento zápas. Už sa teším sa semifinálový duel, uvidíme, či nastúpim proti Petre alebo Báre. Dobre sa poznáme z fedcupového tímu i z turnajov a diváci určite uvidia dobrý tenis," povedala v prvom rozhovore na kurte Šafářová.

Vo štvrťfinále dvojhry aj Kerberová a Halepová

Angelique Kerberová
Foto: TASR/AP
Ďalšou štvrťfinalistkou sa stala Nemka Angelique Kerberová. Deviata hráčka "pavúka" zdolala v utorňajšom osemfinále turnajovú päťku a víťazku tohtoročného Roland Garros v dvojhre Mariu Šarapovovú v dramatickom zápase za 2 hodiny a 39 minút v troch setoch 7:6 (4), 4:6, 6:4. "Bol to neuveriteľný, no mimoriadne náročný zápas. Každý set bol tesný. Sústredila som sa na svoj servis a napokon duel dotiahla do víťazného konca. Na posledných grandslamových turnajoch som vypadla v 4. kole. Veľmi sa tak teším, že som prelomila kliatbu práve proti takej silnej hráčke, akou je Šarapovová," neskrývala radosť v prvom televíznom rozhovore po stretnutí Kerberová.

Rumunská tenistka Simona Halepová postúpila rovnako do štvrťfinále vo Wimbledone. Ako nasadená trojka zdolala bez väčších problémov v utorok za 57 minút Kazašku Zarinu Dijasovú v dvoch setoch 6:3, 6:0. Po Virginii Ruziciovej sa stala len druhou Rumunkou, ktorej sa na londýnskej tráve podarilo postúpiť do štvrťfinále.

Jej súperkou bude vlaňajšia finalistka na londýnskej tráve Nemka Sabine Lisická. Hoci devätnástu hráčku "pavúka" počas zápasu s ďalšou Kazaškou Jaroslavou Švedovovou trápili zdravotné ťažkosti, tretí set napokon doviedla do víťazného konca a za dve hodiny triumfovala 6:3, 3:6, 6:4.

Federer vo svojom 12. štvrťfinále proti Wawrinkovi

Švajčiarsky tenista Roger Federer oslavuje víťazstvo nad Španielom Tommym Robredom
Foto: TASR/AP
Švajčiarsky tenista Roger Federer sa v utorok prebojoval do štvrťfinále na treťom grandslame roka vo Wimbledone už dvanástykrát v kariére. V osemfinále si ako nasadená štvorka poradil so Španielom Tommym Robredom za 94 minút v troch setoch 6:1, 6:4, 6:4.

Švajčiar dovolil súperovi v prvom sete získať len jeden gem a hoci ten v ďalších dvoch dejstvách zlepšil svoj pohyb na základnej čiare i hru na sieti, na bývalú svetovú jednotku to nestačilo. Federer upravil bilanciu vzájomných konfrontácií s Robredom už na 11:1 vo svoj prospech.

Vo štvrťfinále sa stretne v derby s krajanom Stanislasom Wawrinkom, ktorý v utorok zdolal ďalšieho nasadeného Španiela Feliciana Lopeza 7:6 (5), 7:6 (7), 6:3.

Nišikori skončil na rakete Raoniča

Svoje účinkovanie na londýnskej tráve skončil desiaty nasadený Japonec Kei Nišikori, keď v osemfinále nestačil na turnajovú osmičku Kanaďana Miloša Raoniča. Hoci sa mu podarilo získať prvý set, po prehre v tom druhom nezvládol tajbrejk tretieho dejstve. Dvakrát stratil svoj servis a síce za stavu 2:6 pre súpera odvrátil ešte dva setbaly, v jedenástej výmene získal Raonič dôležitý set a zápas dotiahol do víťazného konca.

Nadal vypadol šokujúco s mladíkom Kyrgiosom

Nick Kyrgios
Foto: TASR/AP
Cesta španielskeho tenistu Rafaela Nadala na treťom grandslame roka vo Wimbledone sa skončila už v osemfinále. Nadal ako svetová jednotka a turnajová dvojka v utorok šokujúco nestačil na austrálskeho držiteľa voľnej karty Nicka Kyrgiosa, keď mu po 182 minútach podľahol 6:7 (5), 7:5, 6:7 (5), 3:6. Devätnásťročný Kyrgios figuruje aktuálne až na 144. mieste v rebríčku ATP a triumf nad dvojnásobným víťazom z londýnskej trávy je doteraz najcennejším v jeho kariére. Stal sa po desiatich rokoch prvým mužom, ktorý sa pri svojom debute vo Wimbledone prebojoval až do štvrťfinále. Je zároveň prvým hráčom mimo TOP 100, ktorý zdolal svetovú jednotku na niektorom z grandslamov od víťazstva Andreja Olchovského (193.) nad Jimom Courierom vo Wimbledone 1992. Nadal čaká na prienik do štvrťfinále Wimbledonu už od roku 2011 - v roku 2012 skončil už v druhom a vlani dokonca v prvom kole.

Španiel pokračoval vo svojej nelichotivej tradícii na tohtoročnej londýnskej tráve a aj s Kyrgiosom vo štvrtom zápase v rade stratil prvý set. Napriek nepriaznivému priebehu ho doviedol do tajbrejku, v ktorom však stratil dvakrát svoj servis a ponúkol bývalej juniorskej svetovej jednotke tri setbaly. Kyrgios, hrajúci iba na svojom piatom grandslamovom turnaji, držal s Nadalom krok aj v druhom dejstve. V desiatom geme vyrovnal na 5:5, no následne Španiel potvrdil svoje podanie a prerazením toho Kyrgiosovho získal druhý set.

Kyrgios miluje Wimbledon

V tom treťom si obaja hráči na kurte držali svoje servisy, Kyrgios aj vďaka esám, ktorých zahral celkovo až 37. Diváci na Centrálnom dvorci tak boli svedkami druhého tajbrejku v dueli a opäť tlieskali výborne hrajúcemu Kyrgiosovi. Po zisku trinásteho bodu si vybojoval talentovaný mladík dôležitý setbal, ten premenil a dostal sa do vedenia 2:1. Štvrté dejstvo malo už jasnejší priebeh a po triumfe v piatom geme viedol Austrálčan už 4:1. Hoci sa Nadalovi podarilo dvakrát skorigovať náskok súpera, ten zakončil svoj životný úspech čistou hrou. "Ešte si to ani nedokážem uvedomiť. Hral som ako v extáze. Milujem Wimbledon nadovšetko," povedal v prvej reakcii Kyrgios.

"Proste musíte od začiatku veriť, že môžete zvíťaziť a je som myslel presne na to. Na tráve som hral naozaj výnimočný a neuveriteľný tenis. Teraz si to poriadne vychutnám," uviedol devätnásťročný tenista

Nadal si teraz dopraje oddych

"Pôjdem na pláž na Mallorke," reagoval po prehre Nadal. "Gratulujem súperovi, mal som nejaké šance, ale nedokázal som počas celého zápasu čítať jeho servis. Ale aj tak som celkom spokojný s výkonmi, aké som v tomto roku vo Wimbledone predviedol. Nemal som najlepší žreb, všetci moji súperi hrali štýlom, ktorý vám neumožňuje sa príliš dostať do hry. Ale bojoval som v každom dueli až do konca. Taký je tenis. Teraz si dám niekoľko týždňov pauzu a budem dovolenkovať s rodinou a priateľmi. A potom sa začnem pripravovať na turnaje v Amerike."


dvojhra ženy - štvrťfinále:

Lucie Šafářová (23-ČR) - Jekaterina Makarovová (22-Rus.) 6:3, 6:1

dvojhra ženy - osemfinále:

Sabine Lisická (19-Nem.) - Jaroslava Švedovová (Kaz.) 6:3, 3:6, 6:4, Simona Halepová (3-Rum.) - Zarina Dijasová (Kaz.) 6:3, 6:0, Angelique Kerber (9-Nem.) - Maria Šarapovová (5-Rus.) 7:6 (4), 4:6, 6:4

dvojhra muži - osemfinále:

Roger Federer (4-Švaj.) - Tommy Robredo (23-Šp.) 6:1, 6:4, 6:4, Stanislas Wawrinka (5-Švaj.) - Feliciano Lopez (19-Šp.) 7:6 (5), 7:6 (7), 6:3, Miloš Raonič (8-Kan.) - Kei Nišikori (10-Jap.) 4:6, 6:1, 7:6 (4), 6:3, Nick Kyrgios (Aus.) - Rafael Nadal (2-Šp.) 7:6 (5), 5:7, 7:6 (5), 6:3,