Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Tenis

WIMBLEDON:Mihalíková s Lapkovou postúpili do finále štvorhry junioriek

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková, archívne foto. Foto: TASR/AP

Mihalíková bude v nedeľu bojovať o svoj druhý juniorský grandslamový titul, koncom januára triumfovala vo dvojhre na Australian Open v Melbourne.

Wimbledon 11. júla (TASR) - Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Bieloruskou Verou Lapkovou sa prebojovali do finále juniorskej štvorhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V semifinále si poradili s domácim britským párom Anna Broganová, Freya Christieová v dvoch setoch 6:4, 7:5. V úvodnom dejstve otočili z 1:4 a získali osem gemov v rade.

Mihalíková bude v nedeľu bojovať o svoj druhý juniorský grandslamový titul, koncom januára triumfovala vo dvojhre na Australian Open v Melbourne. S Lapkovou boli vo finále aj vlani na US Open, v rozhodujúcom súboji však neuspeli. Na tráve All England Clubu ich v boji o cennú trofej čaká tretí nasadený maďarský pár Dalma Gálfiová, Fanni Stollarová. "Súperky boli na domácej pôde a ešte k tomu sme hrali na druhom najväčšom kurte, takže zo začiatku sme boli veľmi nervózne, aj kvôli tomu, že celé hľadisko bolo proti nám. Potom sme sa uvoľnili a keďže sme si dosť verili, vyšlo nám to," povedala pre TASR Mihalíková.

Slovenskí juniori ukoristili v ére samostatnosti na podujatiach veľkej štvorky celkovo šesť titulov, z toho tri v debli. Filip Horanský s Čechom Jiřím Veselým vyhrali v roku 2011 juniorskú štvorhru na Australian Open. Rok predtým získali v Melbourne titul v debli Jana Čepelová so Chantal Škamlovou. Henrieta Nagyová v roku 1994 po boku bývalej svetovej jednotky Švajčiarky Martiny Hingisovej vyhrala štvorhru na Roland Garros.

Prezident Slovenského tenisového zväzu Tibor Macko počítal s tým, že Mihalíková s Lapkovou sa vo Wimbledone dostanú ďaleko. "Terka s Bieloruskou tvoria kvalitný a zohratý pár. Ich postup do finále preto pre mňa nie je až takým prekvapením. Terka hrá v debli výborne a bolo by super, ak by v tom vydržala aj po prechode medzi ženy. Kvalitnú hráčku do štvorhry by sme v budúcnosti veľmi potrebovali aj vo Fed Cupe. Chcel by som vyzdvihnúť aj vystúpenie Viki Kužmovej, ktorá postúpila z kvalifikácie až do semifinále juniorskej dvojhry, čo je skvelý výsledok."

juniorky - štvorhra - semifinále:

Vera Lapková, Tereza MIHALÍKOVÁ
(Biel./SR) - Anna Broganová, Freya Christieová (V. Brit.) 6:4, 7:5