Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tenis

ZAUJÍMAVOSTI a FAKTY: Dnes odštartoval French Open

Loptička s logom turnaja French Open na antuke dvorca Rolanda Garrosa v Paríži Foto: TASR/AP

Na druhom grandslame sezóny sa v dvojhre predstaví pätica Slovákov.

Dnes sa začal 114. ročník French Open, druhý grandslamový turnaj sezóny. V Paríži sa v dvojhre predstaví päť Slovákov. V mužskej dvojhre titul obhajuje Španiel Rafael Nadal, medzi ženami Ruska Maria Šarapovová. Podarí sa zosadiť z trónu antukového kráľa Rafaela Nadala, ktorý turnaj ovláda už takmer desaťročie, získa svoj prvý titul v Paríži svetová jednotka Srb Novak Djokovič, ktorý by si tak skompletizoval grandslamové tituly z veľkej štvorky a kto zdvihne nad hlavu pohár Suzanne Lenglenovej v ženskej dvojhre? Tak to sú tri základné otázky pred štartom turnaja. Odmeny za tento rok organizátori opäť zvýšili a budú predstavovať viac než 28 miliónov eur. Víťazi mužskej a ženskej dvojhry si pripíšu do rebríčka zhodne 2000 bodov, finalista mužskej dvojhry 1200 a finalistka ženskej dvojhry 1300 bodov.



Názov turnaja

French Open, je známy aj pod názvom Roland Garros či tiež Medzinárodné majstrovstvá Francúzska v tenise. Je druhý zo štyroch grandslamových turnajov. Ako jediný sa hrá na antuke. Koná sa prelome mesiacov máj a jún. Tento rok hlavná súťaž štartuje 24. mája a potrvá do 7. júna. Turnaj získal pomenovanie po francúzskom vojnovom letcovi Rolandovi Garrosovi, ktorý v roku 1913 ako prvý preletel Stredozemné more. Prvý ročník sa hral v roku 1891. Mohli sa ho zúčastniť len muži, ktorí boli členmi francúzskych tenisových klubov. Ženskú dvojhru organizátori pridali v roku 1897. Medzinárodným turnajom sa stal v roku 1925, keď v Paríži hrali aj najlepší zahraniční hráči. Ďalším dôležitým rokom bol rok 1968, kedy sa French Open stal prvým grandslamovým turnajom, na ktorom povolili hrať amatérom spolu s profesionálmi. Preto je v názve turnaja slovíčko Open, ktoré znamená začiatok otvorenej éry turnaja.

Francúzsky vojnový pilot Roland Garros
Foto: Teraz.sk/Wikipedia


Kde sa hrá

Od roku 1928 sa French Open hrá v tenisovom komplexe Rolanda Garossa na otvorených antukových dvorcoch. Najväčším je centrálny dvorec Philippa Chatriera s kapacitou takmer 15.000 divákov . Tenisti považujú French Open za fyzicky najnáročnejší turnaj na svete. Po prvé hrá sa na pomalom antukovom povrchu. V hlavnej súťaži čaká hráčov porcia siedmich zápasov. Muži hrajú na tri víťazné sety, v piatom rozhodujúcom sa musia zaobísť bez tajbrejku.

Pohľad na centrálny dvorec Philippa Chatriera v tenisom komplexe Rolanda Garrosa
Foto: TASR/AP


Program a trofeje

Program zahrňuje súťaže mužskej aj ženskej dvojhry, mužskú, ženskú, zmiešanú štvorhru, súťaže juniorov, legiend a vozičkárov. Víťaz mužskej dvojhry získava Pohár mušketierov. Víťazka ženskej dvojhry je ocenená Pohárom Suzanne Lenglenovej. Pohár Jacquesa Brugnonoma zdvihnú nad hlavu víťazi mužskej štvorhry,
Pohár “Simonne Mathieuovej” je pre víťazky ženskej štvorhry a Pohár “Marcela Bernarda”pre víťazov zmiešanej štvorhry. Od roku 2006 French Open ponúka rovnaké výhry pre mužov, aj pre ženy.

Trofeje pre víťaza dvojhry mužov (vľavo) a dvojhry žien (vpravo) pred žrebovaním tenisového turnaja French Tennis Open na tenisovom štadióne Roland Garros v Paríži 22. mája 2015.
Foto: TASR/AP


Slováci na French Open

Na 114. ročníku French Open bude mať Slovensko v dvojhre len päťnásobné zastúpenie. Vlani si na druhom grandslame zahralo osem našich tenistov. V mužskej dvojhre sa predstavia Martin Kližan a Lukáš Lacko. V kvalifikácii vypadli Norbert Gombos a Andrej Martin, ktorí tak nenapodobnia Miloša Mečířa juniora, ktorý si vlani ako kvalifikant užil premiéru v hlavnom pavúku na niektorom z podujatí veľkej štvorky.

Tenisti Martin Kližan (vľavo) a Lukáš Lacko (vpravo).
Foto: TASR/Dušan Hein


V Paríži nebude štartovať ani slovenská jednotka Dominika Cibulková, ktorá po marcovej operácii výrastku na achilovke začala iba nedávno s tréningom. Do hlavnej súťaže sa neprebojovala ani Kristína Kučová a Jana Čepelová. V ženskej dvojhre tak slovenskú vlajku budú držať Daniela Hantuchová, Magdaléna Rybáriková a Anna Karolína Schmiedlová.

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová vlani zdolala v druhom kole French Open Venus Williamsovú
Foto: TASR - Michal Svítok


Kto obhajuje

V mužskej dvojhre titul obhajuje Španiel Rafael Nadal, medzi ženami Ruska Maria Šarapovová. V mužskej štvorhre vlani triumfoval domáci deblový pár Julien Benneteau a Édouard Roger-Vasselin. U žien vo štvorhre sa tešili z grandslamového titulu taiwansko-čínske tenistky Hsieh Su-Wei a Pcheng Šuaj. V mixe pózovali s trofejou nemecká tenistka Anna-Lena Grönefeldová a Holanďan Jean-Julien Rojer.


Španielsky tenista Rafael Nadal pózuje s trofejou po jeho víťazstve nad Srbom Novakom Djokovičom vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 8. júna 2014.
Foto: TASR/AP



Ruská tenistka Maria Šarapovová (vpravo) pózuje s trofejou po jej víťazstve nad Rumunkou Simonou Halepovou (vľavo) vo finále grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 7. júna 2014.
Foto: TASR/AP



Francúzski tenisti Julien Benneteau (vpravo) a Edouard Roger-Vasselin oslavujú víťazstvo nad španielskym párom Marcel Granollers a Marc Lopez vo finále mužskej štvorhry grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 7. júna 2014.
Foto: TASR/AP


Taiwansko-čínske tenistky Hsieh Su-Wei a Pcheng Šuaj oslavujú víťazstvo nad talianskym párom Sara Erraniová, Roberta Vinciová vo finále ženskej štvorhry grandslamového tenisového turnaja Roland Garros v Paríži 8. júna 2014.
Foto: TASR/AP



Nemecká tenistka Anna-Lena Grönefeldová a Holanďan Jean-Julien Rojer pózujú s trofejou po zisku titulu v miešanej štvorhre na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži 5. júna 2014. Vo štvrtkovom finále zdolali ôsmy nasadený nemecko-srbský pár Julia Görgesová, Nenad Zimonjič v troch setoch 4:6, 6:2 a 10:7.
Foto: TASR/AP


Zaujímavosti a fakty

Absolútnou rekordérkou v počte triumfov na grandslamovom turnaji Roland Garros je austrálska tenistka Margaret Smithová-Courtová, ktorá má vo svojej zbierke 13 titulov z parížskej antuky. Medzi mužmi kraľuje obhajca prvenstva vo dvojhre Španiel Rafael Nadal, ktorý zdvihol Pohár mušketierov nad hlavu deväťkrát. Na parížskej antuke kraľuje Španiel v dvojhre nepretržite takmer desať rokov. Svoj prvý titul získal v roku 2005, svoj posledný pridal vlani. V Paríži netriumfoval len v roku 2009. Rovnaký počet titulov má aj Francúz Henri Cochet (4 dvojhra, 3 štvorhra, 2 mix).

V ženskom singli sa sedemkrát tešila zo zisku cennej trofeje Američanka Chris Evertová, o jeden titul menej má na svojom konte Nemka Steffi Grafová. Najmladším víťazom v histórii mužskej dvojhry v Paríži je Američan Michael Chang. V roku 1989 po päťsetovom finálovom triumfe nad Švédom Stefanom Edbergom sa stal vo veku 17 rokov a troch mesiacov najmladším grandslamovým šampiónom. V júni 1990 prepísala historické tabuľky Američanka Monica Selešová, ktorá vtedy ešte ako reprezentantka Juhoslávie mala v čase triumfu v Paríži iba šestnásť a pol roka.

Naj z French Open

najviac titulov medzi mužmi: Rafael Nadal (Šp.) 9 (všetky vo dvojhre), Henri Cochet (Fr.) 9 (4 vo dvojhre, 3 vo štvorhre, 2 v mixe)

španielsky tenista Rafael Nadal
Foto: TASR/AP


najviac titulov medzi ženami: Margaret Smithová-Courtová (Austr.) 13 (5 vo dvojhre, 4 vo štvorhre, 4 v mixe)

najviac titulov v mužskej dvojhre: Rafael Nadal (Šp.) 9

najviac titulov v ženskej dvojhre: Chris Evertová (USA) 7, Steffi Grafová (Nem.) 6

Bývalá svetová ženská jednotka a dvojnásobná šampiónka Australian Open Chris Evertová ukazuje trofej pre víťazku finálového zápasu medzi Slovenkou Dominikou Cibulkovou a Číňankou Na Li.
Foto: TASR/AP

.
najmladší víťaz mužskej dvojhry: Michael Chang (USA), v roku 1989 triumfoval v Paríži vo veku 17 rokov a tri mesiace

Na archívnej snímke z novembra 1999 je americký tenista Michael Chang
Foto: TASR/AP
.

najmladšia víťazka ženskej dvojhry: Monica Selešová (Juh.), v roku 1990 triumfovala v Paríži vo veku 16 rokov a 6 mesiacov

Na archívnej snímke z roku 1998 americká tenistka Monika Selešová
Foto: TASR/AP
.

najstarší víťaz mužskej dvojhry: Andres Gimeno (Šp.) - v roku 1972 vyhral v Paríži vo veku 34 rokov a 10 mesiacov

Na arch. sn. z augusta 1967 je španielsky tenista Andres Gimeno
Foto: TASR/AP
.

najstaršia víťazka ženskej dvojhry: Zsuzsa Körmöczyová (Maď.), v roku 1958 vyhrala v Paríži vo veku 33 rokov

Najstaršia víťazka ženskej dvojhry na French Open maďarská tenistka Zsuzsa Körmöczyová
Foto: Teraz.sk/Wikipedia
.

nenasadení víťazi mužskej dvojhry: 1946 Marcel Bernard (Fr.), 1982 Mats Wilander (Švéd.), 1997 Gustavo Kuerten (Br.), 2004 Gaston Gaudio (Arg.)

Na archívnej snímke brazílsky tenista Gustavo Kuerten
Foto: TASR/AP


nenasadená víťazka ženskej dvojhry: 1933 Margaret Scrivenová (V. Brit.)

najviac štartov na Roland Garros: Francois Jauffret Fr.) 20 (1961-1980), Andree Varinová (Fr.) 19 (1934-1965)