Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Testovanie

Envirorezort vydal prvé poverenia na zneškodnenie odpadu z testovania

Ilustračné foto. Foto: TASR – František Iván

Na likvidáciu vírusov je potrebná teplota vyššia ako 750 stupňov Celzia.

Bratislava 8. marca (TASR) - Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR vydalo prvé dve poverenia pre spoločnosti, ktoré môžu zneškodňovať nebezpečný biologický odpad z testovania na ochorenie COVID-19. Prepravu odpadu do zariadení zabezpečí 128 spoločností. Informoval o tom odbor komunikácie envirorezortu.

Povolenie od MŽP dostala spaľovňa Kokšov-Bakša, prevádzkovateľom je spoločnosť Kosit a spaľovňa v Bratislave, ktorej prevádzkovateľom je Odvoz a likvidácia odpadu.

"Prevádzkovatelia odberných miest a samosprávy sa v prípade problémov s odvozom odpadu môžu obrátiť na niektorú spoločnosť oprávnenú na prepravu odpadu z testovania na COVID-19," uviedol odbor komunikácie. Dodal, že kompletný zoznam prepravných spoločností je zverejnený na webovej stránke ministerstva.

Na likvidáciu vírusov je potrebná teplota vyššia ako 750 stupňov Celzia. Ak by spaľovne kapacitne nestačili, štát chce využiť aj služby cementární. Predpokladaná pripravenosť cementárov na zhodnocovanie tohto materiálu je druhá polovica apríla.