Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Testovanie

Prešovský kraj pripravuje karanténne ubytovania pre zdravotníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol preventívne o karanténe celého DSS v Sabinove.

Prešov 21. októbra (TASR) - Od začiatku tohto týždňa je Prešovský samosprávny kraj (PSK) pripravený poskytnúť ubytovanie pre zdravotníkov, záchranárov či príslušníkov armády, ktorí prišli do kontaktu s pozitívne testovanými pacientmi a nechcú ohroziť svojich príbuzných. Konštatoval to krízový štáb PSK, ktorý v stredu dnes zasadal v Úrade PSK. TASR o tom informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Na karanténne ubytovanie kraj vytypoval internát Strednej odbornej školy (SOŠ) ekonomiky, hotelierstva a služieb Jána Andraščíka v Bardejove a v ubytovňu na SOŠ technickej na Kukučínovej ulici v Poprade. V prípade požiadavky budú vyčlenené kapacity aj v ubytovni SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou a na internáte SOŠ polytechnickej a služieb vo Svidníku.

"Naším zámerom je vytvoriť takéto centrá v každom okrese, v ktorom pôsobí nemocnica a kde kraj vie ponúknuť vlastné kapacity a internáty vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. V tomto smere potrebujeme pomoc štátnej správy - okresných úradov, ktoré musia určiť naše internátne zariadenia za subjekty hospodárskej mobilizácie, takže veríme, že proces prebehne bez problémov a hlavne rýchlo, aby sme mohli ubytovanie poskytnúť bez zbytočných prieťahov," uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Krízový štáb PSK sa zaoberal aj aktuálnou epidemiologickou situáciou vo svojich organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, najmä v zariadeniach sociálnych služieb. Aktuálne kraj eviduje ochorenia COVID-19 v desiatich zariadeniach, z ktorých je v červenom semafore šesť zariadení sociálnych služieb (ZSS). Konkrétne ide o Domov pre seniorov v Starej Ľubovni, Domov sociálnych služieb (DSS) Stropkov, ZSS Egídius v Bardejove, Centrum sociálnych služieb (CSS) Dúbrava, DSS Spišské Podhradie a DSS v Sabinove, kde je situácia najvypuklejšia.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva rozhodol preventívne o karanténe celého DSS v Sabinove. "Vo štvrtok (22. 10.) sa uskutoční presnejšie PCR testovanie všetkých prijímateľov i zamestnancov domova. Situáciu spolu s hygienikmi monitorujeme. U 12 klientov sú mierne symptómy ochorenia, ostatní sú bezpríznakoví," informoval na krízovom štábe PSK vedúci odboru sociálnych vecí a rodiny Pavel Slaninka a doplnil, že v karanténe je 91 prijímateľov sociálnych služieb a 33 zamestnancov.

Zabezpečením ochranných pracovných prostriedkov sa štáb PSK zaoberal aj v súvislosti s ambulanciami prvého kontaktu a špecialistov, ktorých je 1750 na území Prešovského kraja. Samospráva už podľa Jeleňovej adresovala Ministerstvu zdravotníctva SR požiadavku o ich dodanie, ako aj skríningových testov na COVID-19 pre neštátnych poskytovateľov na vytvorenie zásob na obdobie 30 dní.