Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica si v prvom štvrťfinále poradila so Skalicou 3:1

"Barani" sa v sérii hranej na štyri víťazstvá ujali vedenia 1:0, druhý zápas je na programe v utorok.

Hráči Banskej Bystrice oslavujú druhý gól počas prvého zápasu štvrťfinále play off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HC'05 Banská Bystrica - HK 36 Skalica v pondelok 10. marca 2014 v Banskej Bystrici.Foto: TASR/Dušan Hein
Banská Bystrica 10. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 B. Bystrica vyhrali v prvom zápase štvrťfinále play off Tipsport extraligy nad HK 36 Skalica 3:1. "Barani" sa v sérii hranej na štyri víťazstvá ujali vedenia 1:0, druhý zápas je na programe v utorok.


HC'05 B. Bystrica- HK 36 Skalica 3:1 (0:0, 3:0, 0:1)



Góly: 22. Heizer (Kania), 24. Saracino (Hudec, White), 27. Saracino (Hudec, Konečný) - 50. Kutálek (Gründling, Preisinger). Rozhodcovia D. Konc, Lauff - Kacej, M. Orolin, vylúčení 2:7, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 1650 divákov. Stav série 1:0.


Priebeh zápasu
Po dvoch tretinách 3:0 a absolútna nadvláda domácich jasne napovedali, kto vstúpi lepšie do štvrťfinálovej série. Bystričania rozohrali zápas menej presvedčivo, dokonca si odsledovali aj šancu Slobodu v 2. min. Kto by pri nej tušil, že bude nadlho jediná a že si Skaličania na ďalšiu počkajú až do tretej tretiny. Najskôr sa domáci zhruba desať minút zbavovali prílišnej nervozity, no odvtedy už naskočili na svoju typickú nátlakovú hru. Zavelila na ňu bočná sieť Macháčka, dvakrát spálil tutovku zblízka Handlovský, aj Konečný a Matoušek mohli v 13. min otvoriť skóre a bekhend Hudeca v 19. min zakončil úvodnú dvadsaťminútovku príznačne, bez gólového efektu. V druhej tretine sa na Skaličanov spustila smršť. Nevznikla náhodne, sedem dvojminútových trestov, dovedna 70 sekúnd hry piatich na troch hostí úplne vyžmýkalo zo síl. Snažili sa ako vedeli, no všetky situácie ustrážiť nemohli. V 22. min zabudli na Heizera pred bránkou a ten mal dostatok času presne puk zasunúť za chrbát Lipovského.

Pri druhom góle Saracinovi obrancovia dopriali času ešte viac, pohodlne si ešte puk zamiešal a pod žŕdkou našiel prázdny priestor. Netrvalo dlho a prišiel ďalší úder, v presilovke Saracino spoza kruhu z uhla namieril presne k ľavej žŕdke a zvýraznil absolútnu nadvládu. Ak by sa ku trom gólom pridali aj ďalšie výrazné príležitosti Lepina, Rapáča, Martina, Ziga i žŕdka Kafku v 38. min, tak by sa mohlo zdať, že Bystričania nemajú súpera. V tretej tretine sa čakalo, čo hostia vymyslia, vynútili si na chvíľu aj tlak a z neho Kutálek trafil zblízka len korčuľu brániaceho hráča. Ani Stieler nepochodil v 48. min lepšie, Kalemba bol nepriestrelný a nedovolil akúkoľvek zápletku vo vývine. Až v 50. min nastala menšia komplikácia, po strele Gründlinga od modrej šikovne tečoval puk Šátek a aspoň trochu vzbudil nádej. Záverečné minúty zdvihli adrenalín, domáci sa nechali dvakrát za sebou vylúčiť a v presilovke o dvoch hráčov trvajúcej 110 sekúnd, navyše hral Saracino zo 20 sekúnd bez hokejky, sa zázračne ubránili, aj vrátane polminútovej power play.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice:
"Od polovici prvej tretiny sme sa zlepšovali, strelili sme tri góly, vypýtali veľa presilových hier. Záver bol veľmi hektický, dlho sme hrali v oslabení o dvoch hráčov, chalani ukázali osobnú statočnosť, vrhali sa do striel, tímu sa odovzdali naplno, takéto bývajú playoffové zápasy."

Andrej Výboh, tréner Skalice: "Očakávali sme tlak súpera, na tom sme postavili defenzívu. V druhej tretine zvýšili domáci agresivitu a po našej nedisciplinovanosti a oslabeniach sme trikrát inkasovali. To bol zlomový okamih zápasu, na otočenie výsledku nepomohli už zmeny v zostave a náš gól prišiel neskoro. Aj brankár domácich vytiahol zopár zázračných zákrokov. My sa nemáme za čo hanbiť, okrem päťminútového výpadku, treba sa nám z chýb poučiť."



Radomír Heizer, autor otváracieho gólu B. Bystrice: "Kľúčom k úspechu bola druhá tretina, škoda, že sme ešte nejaký gólik v nej nepridali. Sme však radi, zvíťazili sme, aj keď v závere sme v oslabení dosť načreli do síl. Aj presilovky si žiadajú lepšiu efektivitu, dúfam, že príde už v ďalšom zápase. Spočiatku sme sa oťukávali, potom to už bolo dobre, nakopol nás hlavne mô prvý gól. Po prvej tretine sme viac dohrávali súboje, viac sa tlačili do bránky, atmosféra bola burcujúcaca. Skalicu sme si prečítali, hrala to, čo sme očakávali, určite niečo v druhom zápase zmení."

Tibor Kutálek, jediný strelec gólu Skalice: "Prvá tretina nebola zlá, čakali sme nátlak súpera, presvedčili sme sa, že s nimi môžeme hrať. Bohužiaľ v druhej tretine nás podlomili inkasované góly a oslabenia. Až neskoro sme začali hrať, aj to fungovalo, mali sme nejaký tlak, no nevyužili sme v závere ani presilovku o dvoch hráčov. Zajtra je nový deň, netreba si z prehry robiť ťažkú hlavu. My vieme, čo máme hrať, no nehrali sme to, čiže sa treba k tomu vrátiť a vydržať celý zápas.