Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica postúpila do semifinále po výhre nad Skalicou 2:1

Postupová radosť hráčov Banskej Bystrice Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Bystričania tak triumfovali v sérii 4:2 a ich súperom v semifinále bude HK Nitra.

Skalica 19. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 Banská Bystrica zvíťazili v stredajšom šiestom súboji štvrťfinále play off Tipsport extraligy 2013/2014 na ľade HK 36 Skalica 2:1. "Barani" tak triumfovali v sérii 4:2 a postúpili medzi najlepšie štyri tímy. Ich súperom v semifinále bude HK Nitra, druhú dvojicu tvoria HC Košice a ŠHK 37 Piešťany.

Skaličania nastúpili na zápas s nožom na krku a s vedomím, že v prípade prehry by sa pre nich sezóna skončila. Naopak, hostia sa snažili ukončiť sériu už v stredu, aby pred náročným semifinále mali o dva dni na oddych naviac. Po opatrnom úvode si miernu prevahu vytvorili domáci a po niekoľkých náznakoch šancí sa im podarilo streliť gól. Presne po piatich minútach hry sa dostali do prečíslenia traja proti jednému, pokus Jankoviča po Stielerovej prihrávke ešte Kalemba kryl, ale na dorážku Vyrúbalíka už bol prikrátky - 1:0. Bystričania po inkasovanom góle zapli na vyššie obrátky. Vyrovnať mohol v 11. min po Whiteovej prihrávke Konečný, ale Skaličanov výborným zákrokom podržal brankár Lipovský. Ten sa však musel červenať o päť minút neskôr. Ihneď po vhadzovaní naňho vyslal ľahkú strelu Handlovský, puk sa však prešmykol Lipovskému medzi betóny a na prekvapenie jeho i domácich divákov skončil v sieti - 1:1. V 17. min si neudržal nervy na uzde domáci Kutálek. Nepáčilo sa mu, že hlavní rozhodcovia nevideli nedovolený zákrok jedného z Banskobystričanov. Od zlosti udrel hokejkou o mantinel, za čo dostal 10-minútový osobný trest. To ho ešte viac nahnevalo a hokejkou počastoval aj plexisklo pri boxoch pre vylúčených. Arbitri jeho teatrálne predstavenie ocenil trestom do konca zápasu a Kutálka poslali predčasne pod sprchy.



Druhá tretina sa niesla v znamení banskobystrického tlaku. Hostia zatlačili Skalicu do obrany a vytvárali si aj šance. V 27. min sa do samostatného úniku dostal Konečný, ale k zakončeniu sa pre faul nedostal. V nariadenom trestnom strieľaní Lipovský odčinil zaváhanie z prvej tretiny, proti Konečnému uspel a udržal svoj tím v hre. Ideálnu šancu dostať sa do vedenia mali "barani" v závere druhej dvadsaťminútovky, keď viac ako minútu hrali v početnej výhode o dvoch hráčov. Na Lipovského i pozornú defenzívu Skalice však nevyzreli.

Skórovať sa lepšie hrajúcim hosťom podarilo v 47. min, keď po peknej prihrávke od Konečného zvýšil na 2:1 White. Domácim sa už do konca stretnutia aj napriek enormnej snahe vyrovnať nepodarilo. Banská Bystrica napokon udržala tesný triumf, štvrťfinálovú sériu vyhrala 4:2 a postúpila medzi štyri najlepšie tímy.

6. zápas štvrťfinále:

HK 36 Skalica - HC'05 Banská Bystrica 1:2 (1:1, 0:0, 0:1) - konečný stav série 2:4, do semifinále postúpila Banská Bystrica

Góly: 5. Vyrúbalík (Stieler, Jankovič) - 15. Handlovský (Heizer), 47. White (Konečný, Saracino). Rozhodovali: D. Konc, J. Konc - Valach, Kolienka, vylúčení: 5:3 na 2 min, navyše Kutálek (Skalica) na 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky a oslabenia: 0:0, 1925 divákov.

zostavy:

HK 36 Skalica: Lipovský - Vyrúbalík, Sloboda, Barák, Trška, Luža, Kozák, Srnec, Staňo - Kudrna, Školiak, Obdržálek - Kutálek, Mráz, Šátek - Kropáč, Stieler, Jankovič - Lažo, Mikúš, Preisinger

HC'05 B. Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, Martin, Bambúch, Rosandič, Macháček, Kadura, Kania - Konečný, White, Rapáč - Kafka, Heizer, Handlovský - Lamper, Hudec, Lunter - Veilleux, Zigo, Matoušek


Hlasy po zápase:

Andrej Výboh, tréner Skalice: "Úvod zápasu patril nám, ale súper neskôr zlepšil pohyb, zameral sa na defenzívu. Dokázali sme si vypracovať niekoľko šancí, ale šťastie nám dnes neprialo. V poslednej šestine sezóny sa hra mužstva len zlepšovala. Gratulujem súperovi k postupu."



Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Hovorí sa, že posledný krok býva najťažší a tento bol veľmi ťažký. Prvých desať minút sme nekorčuľovali, súper bol aktívnejší a aj preto sme dostali úvodný gól. Potom sme sa skoncentrovali a zvyšných 50 minút sme hrali veľmi zodpovedne. Dôležitými zákrokmi nás podržal brankár Kalemba. Hlavná vec je, že ideme ďalej, za tú bojovnosť sme si to zaslúžili."