Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

TIPOS EXTRALIGA: SZĽH sa dohodol s rozhodcami na novej zmluve

Na snímke prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Miroslav Šatan počas tlačového brífingu vedenia SZĽH k aktuálnym témam: štart profesionálnych ligových súťaží a covid opatrenia vlády. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Podľa prezidenta SZĽH Miroslava Šatana tak nič nebráni tomu, aby odštartoval nový ročník Tipos extraligy i ďalšie domáce súťaže.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa dohodlo s rozhodcami na novej zmluve. Strany sa zjednotili na výške paušálov pre odmeňovanie arbitrov nielen pre nadchádzajúcu sezónu 2020/2021, ale i na dlhodobom systéme fungovania do ďalších rokov. Podľa prezidenta SZĽH Miroslava Šatana tak nič nebráni tomu, aby odštartoval nový ročník Tipos extraligy i ďalšie domáce súťaže.



SZĽH a slovenskí rozhodcovia našli spoločnú reč iba deň pred štartom extraligy. "Teším sa z toho, lebo doba nie je ľahká. Hokej má problém, preto sme sa aj zo strany zväzu rozhodli urobiť ústretové gesto, aby nemohla existovať žiadna administratívne prekážka smerom ku konaniu zápasov. S rozhodcami sa na Slovensku dlhé roky nekomunikovalo, aj týmto gestom dávame na vedomie, že si ich vážime ako súčasť hokeja. Keď nebudeme mať dostatočný počet kvalitných, dobre odmeňovaných rozhodcov, tak slovenský hokej sa nikdy dlhodobo neposunie vpred. Som rád, že môžeme hrať a že vzniká dlhodobé partnerstvo medzi zväzom a rozhodcami," uviedol na štvrtkovej tlačovej konferencii výkonný riaditeľ SZĽH Peter Kruľ.



Arbitri odmietali rozhodovať zápasy, pokiaľ zväz nepristúpi na ich požiadavku zvýšenia odmien. Požadovali celkovú sumu 200-tisíc eur, čo bolo pre SZĽH neakceptovateľné. Ten im dokázal garantovať iba 80-tisíc v prvom roku, na ďalší rok rovnakú sumu a zafixovať infláciu do ďalších rokov. Strany si v uplynulých dňoch vymenili niekoľko ďalších návrhov, finálna dohodla sa zrodila až vo štvrtok. "Zo strany rozhodcov bol návrh na zvýšenie paušálov. Nejaká časť im je sľúbená okamžite, teda dátumom podpisom nových zmlúv, následne príde od 1. januára dorovnanie do požadovaného návrhu. Plus ako ústretový krok sme zabezpečili ďalšie administratívne veci a prisľúbili pomoc po materálno-technickej stránke, ako sú výstroj, prilby a oblečenie," dodal Kruľ.



Rozhodcovský problém trval už niekoľko mesiacov a postupne vygradoval až do podoby, keď reálne hrozilo, že by nemal kto pískať úvodné zápasy sezóny. V prípade absencie dohody bolo jednou z možných alternatív aj oslovenie zahraničných arbitrov. "Okrem dohody o paušálnych odmenách veľmi pozitívne vnímame aj to, že vznikla kvalitná odborná komisia, ktorá nás bude vzdelávať a viesť k lepším výkonom. Takisto oceňujeme, že v nábore nových rozhodcov vzniká možnosť materiálno-technického zabezpečenia. Myslím si, že nové odmeny dokážu motivovať nových ľudí, aby sa venovali rozhodcovskému zamestnaniu," povedal zástupca rozhodcov Lukáš Kacej.



Zvýšenie odmien pre extraligových rozhodcov je rozdelené do dvoch etáp. V tej prvej príde k nárastu zo 166 na 180 eur brutto za zápas, od 1. januára 2021 potom na cieľovú sumu 200 eur. "Z našich požiadaviek sme ustúpili v tej miere, že sa navýšenie rozdelilo do dvoch etáp. V najnižších súťažiach príde k navýšeniu hneď od začiatku, extraliga a I. liga bude dorovnaná k 1. januáru. V extralige je navýšenie na úrovni 20 percent, v nižších súťažiach je percentuálny nárast o 30, 40 i viac v porovnaní s doterajšími odmenami," prezradil ďalší zástupca rozhodcov Vladimír Goga.


Podľa generálneho sekretára SZĽH Ivana Pulkerta mohlo prísť k dohode i skôr, nebyť toľkých emócií na oboch stranách. "Naše pohľady boli veľmi rozličné, nakoľko tam bola dlhoročná frustrácia a veľká diera. Obe strany sa však chceli dohodnúť. Sme veľmi radi, že sa ligy môžu začať," spokojne konštatoval Pulkert. "Po dohode s rozhodcami nič nebráni tomu, aby sa extraliga mohla začať, i keď v oklieštenej podobe. Odštartuje v piatok štyrmi zápasmi, verím, že sa dovtedy nič nezmení," informoval prezident SZĽH Miroslav Šatan.