Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Piešťany aj Banská Bystrica vedú vo svojich sériách 2:0 na zápasy

Tréner Banskej Bystrice Vladimír Országh (v pozadí) Foto: TASR/Dušan Hein

Extraligové play off pokračuje tretím a štvrtým vzájomným duelom medzi Martinom a Košicami, Zvolenom a Nitrou v stredu a vo štvrtok o 17.00 h.

Banská Bystrica (TASR) - Druhé štvrťfinále sa na prvé nepodobalo v priebehu ani zďaleka. Skaličanom už začal fungovať bratislavský koridor, posilnili sa štyrmi slovanistami, no nielen oni vniesli do hry oživenie. Hlavne v nasadení Skaličania pridali, 'ustáli' prvú príležitosť Kafku v 53. sekunde a snažili sa vnútiť súperovi svoj štýl hry. Prvú tretinu síce prehrali, keď v 7. min Kafkovi na gól učebnicovo nahral Handlovský, no do striel sa dostávali častejšie. Domáci mohli ľutovať, že v 14. min Heizer osamotený pred bránkou nestihol mierne podvihnúť puk nad hokejku Lipovského, aj bekhend Konečného mal v presilovke skočiť niekde inde ako nad bránkou. Záver dvadsaťminútovky poznamenali dve vylúčenia domácich, krátka presilovka hostí o dvoch hráčov a šanca Obdržálka. Po prestávke Skaličania zo deväť minút dusili súpera vo vlastnej šťave.

V 22. min z obrovského tlaku Obdržálek v presilovke po vyrazenej strele Laža vyrovnal, gól si pýtali aj ďalšie šance, či už Školiaka p ochybe brankára Kalembu, Kutálka, Laža, v 32. min nastrelil Gründling strelou od modrej žŕdku a 'barani' ďakovali nebesiam, že inkasovali len jeden gól. Na zakríknutosť sa v 25. min už nemohol pozerať tréner Országh a zobral si oddychový čas. Čiastočne aj pomohol, hra sa mierne vyrovnala a dorážka Luntera v 28. min a Handlovského tutovka, pri ktorej si zlomil hokejku, volali po góle.

Po zmene strán najskôr Skaličania bez komplikácii zvládli oslabenie a následne štyrikrát podkúrili pred Kalembom, chýbala im však väčšia rozvaha pri zakončení. Pôsobili živšie, nebezpečnejšie, no v hokeji platia góly, nie platonická prevaha, a domáci sa udržali nad vodou. V 56. min z brejku Lunter prekrásne s pomocou teču z uhla takmer od mantinelu uštedril Skaličanom takú príručku, že si ju budú dlho pamätať a možno aj preklínať spravodlivosť. Klinec do rakvy uštedril Skaličanom Zigo v 57. min a roztlieskal kotol banskobystrického štadióna. Presne 66 sekúnd pred koncom sa začala presilovka i power play hostí s odvolaním brankára, no okamžite po buly Saracino v oslabení trafil prázdnu bránku a uštedril zdrvujúci klinec pre Skaličanov.

HC'05 B. Bystrica - HK 36 Skalica 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Gól: 7. Kafka (Handlovský, Macháček), 56. Lunter (Rapáč, Zigo), 57. Zigo (Rapáč, Lunter), 60. Saracino (Hudec) - 22. Obdržálek (Lažo, Vyrúbalík). Rozhodcovia Jonák, T. Orolin - Bednár, V. Snášel, vylúčení 5:4, navyše Bambúch (Bystrica) 10 min za nešportové správanie, presilovky 0:1, v oslabení 1:0, 1903 divákov. Stav série 2:0.

Hlasy po zápase:

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "My sme zvládli solídne prvú tretinu, mohli sme v nej aj rozhodnúť zápas. Potom nastal kŕč, útok za útokom sa v druhej tretine na nás valil. Zamerali sme sa na bránenie, vyšli nám brejkové situácie, hráči vložili do hry všetko, no tento zápas je pre nás aj poučením do ďalších. Musíme hrať tak, aby sme nedovolili taký tlak Skalice v niektorých úsekoch zápasu, aký ukázala."

Andrej Výboh, tréner Skalice: "V prvej prestávke sme si prehovorili do duše, s tou pasivitou sme niečo museli robiť, zmenilo sa to, no zlyhala nám efektivita. Súper hral veľmi dobre defenzívne, disciplinovane, rozhodol v závere zápasu, ktorý nám nevyšiel. Inak sa mi ťažko hodnotí, súper skóroval ako prvý, my sme v druhej tretine prevzali aktivitu, no stroskotávali na zakončení. Druhý gól nami zatriasol, ani power play nepomohla, bohužiaľ."



Petr Obdržálek, autor jediného gólu Skalice: "Neviem, či je to o šťastí, tlačili sme dve tretiny, no bohužiaľ sme urobili v závere tri hrubé chyby. Súper hral obetavejšie, asi si zaslúžil viac zvíťaziť. Šance sú o šťastí, dnes sa nám to nevydarilo, dúfam, že ešte sériu doma zdramatizujeme. Naša prevaha bola jasná, no je to neustále rovnaké, bojujeme, nepadá nám to a objavujú sa chyby, aké sme vyrábali počas celej sezóny. Nie sme schopní hrať počas celých 60 minút normálny náš hokej, na aký sme sa nachystali."

Tomáš Zigo, jeden zo strelcov gólov B. Bystrice: "Pomohol nám dohovor trénera v druhej tretine, keď sa asi lámal zápas, spamätali sme sa po ňom, chvalabohu. Brankár Kalemba nás podržal, môžeme mu poďakovať. Skaličania rýchlo korčuľujú, je to ich typický štýl. My sme niektoré šance mali premeniť, aj sme sa dosť strachovali, no záver sme perfektne zvládli, cieľ sme splnili a môžeme byť spokojní."

xxxxx

Piešťany zvíťazili nad Popradom 2:1


Hokejisti ŠHK 37 Piešťany
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Hokejisti ŠHK 37 Piešťany vedú vo štvrťfinálovej sérii play off po utorku nad HK Poprad už 2:0 na zápasy. V druhom domácom vystúpení vyhrali rovnako ako v tom prvom 2:1. Tretí a štvrtý zápas série v Poprade je na programe v piatok a v sobotu so začiatkom o 17.00 h. Do druhého zápasu vstúpil lepšie Poprad a hneď v úvode sa pred Tomekom nepresadil Paukovček. V 10. minúte našiel Holovič zadovkou pred bránkou Stupku a ten dostal domácich do vedenia. Už o minútu vypichol obrancom puk na modrej čiare Melichárek a svoj nájazd zakončil gólom pod hornú žŕdku – 2:0. Hosťujúci tréner zareagoval na dva rýchle góly oddychovým časom. To Poprad povzbudilo a už o pár sekúnd mohol znížiť Mlynarovič, ale neprekonal ležiaceho Tomeka. Následne dostali hostia možnosť štvorminútovej presilovej hry, ale mohli v nej inkasovať, no Nemec ani Lušňák sa nepresadili. V závere ešte zaujal prienik Lapšanského, ale Tomek bol pozorný.

Druhá tretina patrila domácim. Nakopla ich presilovka, v ktorej najskôr po prihrávke Peška netrafil prázdnu bránku Filip, potom sa pred bránkou po prihrávke Raisa otočil Mišura, ale ani on nemieril presne a gólom sa neskončila ani šanca Peška. V ďalšom priebehu zlyhali vo výborných šanciach Stupka, Lušňák aj Nemec. Poprad bol prakticky bezzubý, až na záverečnú minútu, v ktorej ohrozil Tomeka strelami od modrej počas presilovky.

Záverečná časť bola absolútne v réžii hosťujúcich "kamzíkov". Najskôr síce nevyužili takmer minútovú presilovku o dvoch hráčov, keď na zadnej tyčke nedorazili Sýkora a neskôr Mlynarovič, ale po strele Fabiana už sa tešili – 1:2. Gól Popradčanov nakopol a počas celej tretiny zvierali domácich v ich obrannom pásme, ale vyrovnanie neprišlo ani po strele Vaica. V poslednej minúte zápasu oslabil svoje mužstvo vyhodením puku z ľadovej plochy Rais a Popradčania dohrali presilovku bez brankára a so šiestimi hráčmi, vytúženého vyrovnania sa však nedočkali. Piešťany tak vedú v sérii štvrťfinále play off nad Popradom už 2:0 na zápasy.

2. štvrťfinále play off:

ŠHK 37 Piešťany - HK Poprad 2:1 (2:0, 0:0, 0:1) /2:0 na zápasy/

Góly: 10. Stupka (Chylo, Holovič), 11. Melichárek (Nemec) - 43. Fabian (Vaic, Kurali). Rozhodovali: J. Konc, Lokšík - Holienka, Valach, vylúčení: 6:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 1251 divákov

Hlasy po zápase:
Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Som rád, že sme zvládli aj druhý zápas. Stretnutie nezačalo pre nás dobre, mali sme problém s pohybom. Do konca tretiny sa nám podarilo dvomi gólmi rozhodnúť celý duel. Druhá časť bola z našej strany vynikajúca, ale nevyužili sme svoje šance. Do záverečnej tretiny sme vstúpili tak, ako v pondelok, a to zo zabezpečenej obrany a čakali sme na chybu súpera. Hoci sme inkasovali gól, bojovnosťou a obetavosťou sme zápas dotiahli do víťazného konca. Mrzí ma, že si na štvrťfinále play off našlo cestu málo divákov."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Do zápasu sme vstúpili lepšie ako včera, ale nepodarilo sa nám streliť gól. Naopak, po dvoch hrubých chybách sme dvakrát inkasovali a domáci viedli prakticky z ničoho. V druhej tretine mali Piešťany navrch, ale nevyužili svoje šance, čo nás povzbudilo. Tretia časť bola v našej réžii, mali sme šance, ale domáci brankár nás vychytal. Ak by sme lepšie hrali presilovky, výsledok by bol iný."