Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Bystrica aj s gólom Handzuša prehrala s Košicami, Zvolen víťazne

Na snímke Michal Handzuš z Banskej Bystrice v zápase 32. kola slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HC 05 Banská Bystrica - HC Košice v Banskej Bystrici, 9. decembra 2104. Foto: TASR/Dušan Hein

Košičania pretrhli Banskobystričanom osemzápasovú víťaznú sériu.

Banská Bystrica 9. decembra (TASR) - Zápas mužstiev z druhej a tretej priečky tabuľky vyvolal značný záujem aj preto, že za banskobystrických 'baranov' nastúpil Michal Handzuš. Zahral si centra v štvrtom útoku, no tréneri ho nasadzovali v presilovkách i oslabeniach. Od začiatku sa množilo dosť nepresností, no aj šancí, z ktorých mohlo padnúť oveľa viac gólov ako jeden v prvej tretine. Aj tomu v 16. min pomohli korčule Hudáčka, do ktorých trafil obranca Biro. Videozáznam potvrdil regulárnosť a do kabíny si odniesli domáci jednogólový náskok.

Druhá tretina bola v znamení veľkého útlmu 'baranov'. Prebrali sa až po tom, keď im súper strelil dva góly, o ten prvý sa postaral Bicek s veľkou dávkou šťastia, keď si ho pred bránkou našiel stečovaný puk od korčule čiarového rozhodcu. V 29. min sa Bartánus pekne preštrikoval pred bránku, fauloval ho Jaborník a z trestného strieľania sa Bartánus nemýlil. Na oboch stranách zachytali obaja brankári Wiikman a Melicherčík a všetky góly ovplyvnili nepredvídateľné situácie. Šancí sa zrodilo ako maku a jednu z nich mal v 33. min aj Handzuš, keď takmer tečoval puk po buly do bránky.

Galéria zo zápasu B. Bystrica - HC Košice:



V tretej tretine bolo úsilie vyrovnať ú domácich zrejmé, sľubne namieril Kytnár v 42. min, lapačka Melicherčíka však puk spoľahlivo ukryla. V 45. min sa ukázal v plnej paráde Lapšanský, svoj únik zakončil 'vešiakom' pod žŕdku a na tomto góle sa podpísala aj nesúrodá obrana domácich. Onedlho sa zrodilo dvojnásobné vylúčenie 'baranov', ponúkli súperovi 108-sekúndovú presilovku o dvoch hráčov, skórovať však mohol v nej po prečíslení White. Košičania ďalší gól nepridali po šanci Hrnku, početnú prevahu úplne zbabrali a ponechali tak domácim nádej na zvrat. Napokon Košičania osemzápasovú víťaznú sériu Banskobystričanov pretrhli, aj keď s komplikáciou, o ktorú sa postaral v 54. min Handzuš po šikovnom teči strely Nicastra. V 56. min mal na hokejke vyrovnanie Kytnár, zblízka netrafil, blízko ku gólu mali Bambúch, White a úžitok už nepriniesla ani 30-sekundová power play.

HC'05 B. Bystrica - HC Košice 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)

Góly: 16. Hudáček (Biro, Hudec), 54. Handzuš (Nicastro, Hudec) - 26. Bicek (Češík, Cebák), 29. Bartánus z tr. strieľania, 45. Lapšanský (Jánošík), rozhodcovia Jonák, D. Konc - Holienka, Stanzel, vylúčení 4:4, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 2426 divákov.

Hlasy po zápase:

Richard Zedník, asistent trénera B. Bystrice: "Bol to pre nás akoby playoff zápas. Vedením sme sa uspokojili, Košičania nás zatienili v pohybe, v súbojoch, nám tento zápas nesadol. Košice boli o gól lepšie, zaslúžili si víťazstvo a my sa už teraz musíme pripraviť na ďalší zápas."



Anton Tomko, tréner Košíc: "Nastúpili sme s dobrým pohybom, inkasovali sme nešťastne od korčule, no vytvorili sme si predtým tri gólové šance. V druhej tretine sme sa zlepšili tak, ako sme si predsavzali, góly nás upokojili, okrem chyby pri góle súpera v závere sme Bystricu nepúšťali do vyloženejších šancí a zaslúžene sme zvíťazili. Vedeli sme, aké sú prednosti Handzuša, vedel a stále vie sa zorientovať v tom svojom priestore, no nejaká špeciálna príprava na neho nebola. Súťaž je pre nás veľmi náročná, mali sme dobrý vstup do sezóny, na každé mužstvo príde útlm a na nás doľahol v novembri. Chceme sa z neho dostať čo najrýchlejšie, potrebujeme nabrať sily, aj psychické a opäť sa naštartovať".



Michal Handzuš, strelec jedného gólu B. Bystrice: "Košičania boli lepší, o gól zaslúžene vyhrali, ja svoj výkon radšej nehodnotím, bol dosť začiatočný. Nehralo sa mi vôbec dobre, čo som aj očakával, takže to vôbec nie je pre mňa prekvapenie. Štyri týždne som nekorčuľoval, kondíciu nemám na ideálnej úrovni, takže som sa v zápase do toho len dostával. Nebolo to ružové, mrzí ma to kvôli divákom, prišlo ich veľa, boli super a prehra veľmi mrzí. Veľa som predtým netrénoval, aj preto som začal vo štvrtej päťke. Ani som nechcel rozbíjať útoky, keďže hrali predtým super. Bolo to z mojej strany správne rozhodnutie. Ku koncu som bol aj viac na ľade, tréneri robili rozhodnutia, aké uznali za vhodné. Nemyslím si, že som sa s pribúdajúcimi minútami zlepšoval, strelil som síce gól, no bola to skôr náhoda, jediná moja šanca. Mrzí ma to, škoda, že som chalanom viac nepomohol a divákov sme nenaladili na piatkový zápas s Nitrou. Aj ten môj faul za krošček na Bartoša vyplynul tak trochu z frustrácie za môj výkon. V tretej tretine sme stiahli formácie na tri, viac sme sa dostávali do tretiny súpera, aj preto to možno vyzeralo, že som trochu ožil."



Adam Lapšanský, autor víťazného gólu Košíc: "Išli som do toho z plných síl, bojovali sme a podali super výkon. Snažili sme sa o nátlakovú hru, Bystričania nám síce strelili šťastný gól, no my sme výkon stupňovali až do konca. Môj gól pramenil z výbornej prihrávky, v prekorčuľovaní beka a strely tam, kam som chcel, a to pod veko."


Nitra prehrala so Zvolenom



Radovan Puliš zo Zvolena (vzadu) a Filip Bajtej z Nitry v zápase 32. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a HKM Zvolen 9. decembra 2014 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
V zápase sa ujali vedenia domáci hráči v presilovej hre, v 7. minúte vystrelil Štefanka od modrej a Richard Lelkeš puk tečoval pred brankárom hostí do siete - 1:0. Hostia mali blízko ku gólu v 22. minúte, no Chovan trafil iba tyč Lakosilovej brány.

V 24. minúte prišiel druhý nitriansky gól a rovnako v presilovej hre, Lelkeš sa dostal k puku za bránkou Zvolena, nakorčuľoval si s ním pred Šimka a strelou švihom ho prekonal. V 31. minúte hostia znížili, Juraško vystrelil zo stredu ľadovej plochy a po teči Brabenca skončil v sieti. O päť minút sa hosťom podarilo vyrovnať, v presilovej hre 5:3 sa puk po strele odrazil od zadného mantinelu a Kamil Brabenec ho poslal do odkrytej nitrianskej brány - 2:2.

Galéria zo zápasu HK Nitra - HKM Zvolen:



Dokonalý obrat zaznamenali hostia v 47. minúte, Puliš po prihrávke Brabenca strelou pod brvno prvýkrát v zápase dostal Zvolen do vedenia. Napokon dal bodku za stretnutím 34 sekúnd pred treťou sirénou zavŕšením hetriku Kamil Brabenec - 2:4.

HK Nitra - HKM Zvolen 2:4 (1:0, 1:2, 0:2)

Góly: 7. Lelkeš, 24. Lelkeš - 31. Brabenec, 36. Brabenec, 47. Puliš, 60. Brabenec. Rozhodovali: Baluška, Müllner - Kacej, Šefčík, vylúčení: 2:3, presilovky 2:1, oslabenia: 0:0, 2123 divákov

Hlasy po zápase:

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Mali sme dobrý vstup do zápasu, potom sme od toho upustili. Do tretej tretiny sme šli za stavu 2:2, Zvolen dal tretí gól, ktorým rozhodol o výsledku."



Josef Turek, tréner Zvolena: "Odohrali sme vynikajúci zápas, musím pochváliť všetkých hráčov za výborný výkon podporený Marekom Šimkom v bránke."




Poprad nedal šancu Martinu



Martin sužuje veľká maródka, v Poprade nastúpil bez viacerých hráčov základnej zostavy. Navyše pre zranenie v prvej tretine odstúpil Tomáš Klíma. V úvode sa pred Kostúra tlačili viac hostia, ale už v 4. minúte ich aktivitu schladil T. Sýkora - 1:0. Gól Martinčanov zaskočil a dlho boli na ľade neviditeľní. Po zmätkoch pred ich bránkou sa v 16. minúte k puku dostal zabudnutý Paločko, ktorý puk poslal do odkrytej bránky - 2:0. Vzápätí mohol Martin znížiť. Markovičov bekhend síce cez Kostúra prešiel, ale do bránky sa napokon nedokotúľal a do šatní na prvú prestávku odchádzali kamzíci so zaslúženým náskokom.

Aj začiatok druhého dejstva patril hosťujúcemu mužstvu. V presilovke od modrej vystrelil Ďatelinka, jeho strela skončila na pravej tyčke bránky. S vylúčeniami sa potom roztrhlo vrece. V ďalšej početnej výhode mal zníženie na hokejke Jokeľ, jeho zakončenie len tesne minulo priestor medzi troma žrďami. Nebezpečnú situáciu pred Dzubinom hasil obranca Dvořák, ktorý Gápov pokus smerujúci za bránkovú čiaru v páde odpálil do bezpečia.

Popradčania po druhej prestávke pokračovali v rozohranej presilovke, v ktorej gólovú príležitosť zahodil najprv Paukovček a po ňom z tesnej blízkosti Kurali. V 46. minúte si to ale dvojica vynahradila, keď Kuraliho strelu tečoval Paukovček - 3:0. Aspoň čestný zásah hostí mohol v závere dosiahnuť Jokeľ, jeho lob preletel ponad bránku. Poprad tak pred najnižšou domácou návštevou sezóny zaknihoval v poradí 23. víťazstvo a brankár Matúš Kostúr si udržal už piate čisté konto.

HK Poprad - MHC Mountfield Martin 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Góly: 4. T. Sýkora (Paukovček, Suchý), 16. Paločko (Takáč, Kroták), 46. Paukovček (Kurali). Rozhodovali: Lokšík - Bogdaň, Smrek, vylúčení: 6:8, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 782 divákov

Hlasy po zápase:

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Spokojnosť len s prvou tretinou, v ktorej sme dali dva góly. V ďalšom priebehu bolo veľa vylúčení, hre chýbala plynulosť. Súper sa nevzdával a bojoval, napokon sme ho zlomili tretím gólom. I my máme zranených či chorých hráčov, museli sme zamiešať zostavou, čo bolo na hernom prejave cítiť. S tromi bodmi sme spokojní."

Jaroslav Török, tréner Martina: "Videli sme priemerné extraligové stretnutie, ktoré sa rozhodlo už v prvej tretine. Dôležitým faktorom bol aj tretí gól, ktorý sme si smolne tečovali do bránky. Máme množstvo zranených hráčov, v zápase pre zranenia odstúpili Svoboda a Tomáš Klíma. Vzhľadom na okolo sme zápas dohrali so cťou, domácich sme dokázali dostať i pod tlak. Hráčom za bojovnosť až do konca a našim fanúšikom, ktorí nás prišli dnes do Popradu podporiť, chcem poďakovať."


Trenčínu stačil jeden gól



Aktívnejšie začali Trenčania, už v úvodnej minúte pohrozil dobrou strelou Slovinec Razingar. Domáci hokejisti Žiliny však postupne prebrali taktovku hry a dostávali sa do slušných šancí. Najskôr mieril vedľa Tomáš Demel a tlak Žiliny vrcholil v 13.minúte, kedy z dobrej pozície minul Matej Valášek. Následne tempo hry opadlo, ale boli to hráči Žiliny, ktorí mali viac z hry. Nenápadný útok hostí v 18.minúte však skončil gólom, keď po prihrávke Hudeca prekonal Križana Tomáš Daniška. Žilinčania sa nadýchli k náporu, no ten skončil vylúčením Jabrockého v 20. minúte.

Druhú tretinu začali hostia presilovou hrou o jedného hráča v trvaní 102 sekúnd, no ohroziť Križana v bránke Žiliny sa im nepodarilo. Žilina ožila a v 23. minúte sa do sľubnej šance dostal Štěpán Novotný, no ani na dvakrát skvelého Konráda neprekonal. Ďalšiu peknú akciu videli diváci v 25. minúte, kedy z medzikružia pálil hosťujúci Vladimír Nemec tesne vedľa bránky Žiliny. Už o minútu neskôr ostal po prihrávke Schronera sám pred Konrádom opäť Novotn ý, no v rozhodujúcom momente mu puk skĺzol po čepeli hokejky. V 33. minúte putoval na trestnú lavicu Jakub Cíger, no Žilinčania ponúknutú presilovú hru nevyužili. Dokonca mohli aj inkasovať, no chybu žilinskej obrany v oslabení nevyužil Tibor Melichárek. V závere tretiny putoval na trestnú lavicu žilinský bek Igor Bobček, ale stav zápasu sa do konca strednej časti hry nezmenil.

Tretiu tretinu začali hostia znovu presilovou hrou, tentoraz v trvaní 84 sekúnd, ale nedokázali sa presadiť. V 43. minúte zamieril na trestnú lavicu Trenčan Hudec a Žilina sa nadýchla k mohutnému tlaku. Nebezpečnú strelu na Konráda však vyslal až obranca Ďurkech tesne po skončení presilovej hry, brankár Dukly Trenčín však podržal svoj tím. V 49. minúte došlo k nepríjemnému momentu, pretože brankára Žiliny Karola Križana zrazil jeden z hráčov hostí do bránky. Následne sa dlhé minúty nehralo, domáci gólman bol ošetrovaný a na nosidlách transportovaný do nemocnice. Domácich hráčov zranenie brankára nabudilo, tlačili sa pred bránku Trenčína, no z dobrých pozícií nemierili presne Tomáš Demel a Patrik Schroner. V 58. minúte sa Žilinčania dostali k záverečnému tlaku, no za vyhodenie puku inkasoval trest obranca Martin Krčula. Tréner Mikula reagoval oddychovým časom, no na víťazstve Trenčína v Žiline pomerom 1:0 sa už nič nezmenilo.

MsHK DOXXbet Žilina – HK Dukla Trenčín 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Góly: 18. Daniška (Lipták, Kozák) Rozhodovali: Bundil – Orolin, Tvrdoň, vylúčení: 3:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 682 divákov

Hlasy po zápase:

Peter Mikula, tréner Žiliny: "Nielen moje mužstvo robilo na ľade chyby, chyby robil aj niekto iný. Mojim hráčom dnes nemám veľmi čo vyčítať, podali výkon, ktorý bol primeraný k situácii, ktorá tu je. My musíme zbierať body a dnes sme o ne prišli po jedinej fatálnej chybe."

Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína: "My sme prišli do Žiliny s cieľom dobre brániť a hrať na rýchle brejky. Toto sa nám nepodarilo, náš výkon nebol ideálny. Som rád, že máme tri body."


HK 36 Hant Skalica - ŠHK 37 Piešťany 3:4 pp a sn



Prvú vážnejšiu šancu zápasu zmaril domáci brankár Romančík v 3. minúte zaľahnutím puku pred dobiedzajúcim druhým útokom hostí. V 6. minúte nepremenil blafák Brendl a v 7. minúte mal spomedzi kruhov dobrú šancu obranca hostí Kotaška, no strela skončila v lapačke domáceho brankára. Hralo sa hore-dole. V 18. minúte sa ocitol pred Romančíkom sám Pašek, no jeho strela skončila na betóne domáceho gólmana. Po hokejovo chudobnej prvej tretine sa obraz hry v druhej časti zmenil. V 24. minúte mal šancu zmeniť skóre Školiak, no jeho bekhend Šúrik vytesnil. Potom s dorážkou neuspel domáci Mráz. Po skalickom závare pred bránkou hostí sa strhla šarvátka, po ktorej boli vylúčení viacerí hráči, vrátane brankára hostí. Vymenil ho Rybár. Šúrek dostal trest v hre a musel odstúpiť. Hostia sa ujali vedenia, hoci hrali v oslabení, po hrubej chybe domácich skóroval Pašek. Skalica vyrovnala počas presilovky v 29. minúte, keď presne trafil Komínek. V tejto časti zápasu sa hra oživila, no pekné hokejové momenty chýbali. V 39. minúte unikol Bene, no jeho strela skončila len na Rybárovi. Ďalšie šance zmárnili Štumpf a Školiak. V 33. minúte obišiel bránku hostí Brendl a poslal domácich do vedenia. Presilovku po vylúčení Rapáča domáci nevyužili. Gólom neskončili ani dve šance Školiaka a jedna Juríka.

Tretiu tretinu začali hostia presilovkou, počas ktorej sa vyznamenal Romančík, ktorý zneškodnil pokusy hostí o vyrovnanie. Tretí gól domácich vsietil do prázdnej bránky Komínek. V nasledujúcej minúte z nemožného uhla na 2:3 znížil Haring. Potom hrali domáci presilovku 5:3, no možnosť zvýšiť skóre nevyužili. Dve minúty pred koncom si zobrali Piešťany oddychový čas, čo im po pomohlo, pretože v 39. minúte Brňák vyrovnal na 3:3. Domáci sa tak svojou slabou obrannou hrou pripravili o trojbodový zisk. V predĺžení sa nič závažné neudialo, o výsledku tak rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých bol jediným úspešným strelcom piešťanský Toman.

HK 36 Hant Skalica - ŠHK 37 Piešťany 3:4 pp a sn (0:0, 2:1, 1:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 29. Komínek (Vaškovič, Barák), 33. Brendl (Barák), 46. Komínek ( Stloukal, Vaškovič) - 27. Pašek (Kutálek), 48. Haring (Peško), 59. Brňák (Klempa, Mišura), rozhodujúci nájazd Toman. Rozhodovali: Štefik - Bednár, Gavalier, vylúčení: 3:6, navyše: Klempa 10 minút za nešportové správanie, Šúrek (obaja Piešťany) 5+DKZ za hrubosť, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, striedania: 26. Rybár za Šúreka (Piešťany), 772 divákov

Hlasy po zápase:

Štefan Mega, tréner Skalice: "V prvej tretine sme boli nervózni z dôležitosti zápasu, potrebovali sme tri body. Po bezgólovej prvej tretine nás v tej druhej paradoxne nakoplo až vylúčenie brankára súpera a inkasovaný gól v našej presilovej hre. Vytvorili sme si šance, mohli sme odskočiť v závere do väčšieho náskoku, čo sme však nepotvrdili. Tretiu tretinu sme začali v oslabení, čo súpera nakoplo a hoci sme vyhrávali 3:1, naše chyby nás opäť stáli víťazstvo. V nájazdoch sa potvrdilo, že táto disciplína nám nejde."

Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Prvú tretinu sme začali dobre, mali sme šance, ale nepresadili sme sa strelecky. V druhej tretine nás zabrzdili zbytočné vylúčenia, súper bol v tejto časti hry lepší, čo sa odzrkadlilo aj na skóre. Ale sme radi, že sa chalani dokázali poslednú tretinu zomknúť, a z dvojgólového manka sa nepoložili. Podarilo sa nám vyrovnať, mohli sme rozhodnúť už v predlžení, ale som rád, že sa nám to podarilo v nájazdoch."