Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice si na domácom ľade poradili s Michalovcami a zvíťazili 3:1

Na snímke hráči Košíc po výhre v prvom zápase semifinále play-off hokejovej Tipos extraligy HC Košice - HK Dukla INGEMA Michalovce 31. marca 2023 v Košiciach. Foto: TASR - František Iván

Piatkový zápas bol dlho bezgólový a v úvodných dvoch tretinách dominovali defenzívy a brankári. Ako prví skórovali hostia, keď Pereskokov 25 sekúnd pred koncom druhej tretiny využil presilovku.

Košice 31. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v prvom zápase semifinále play off Tipos extraligy doma nad HK Dukla Ingema Michalovce 3:1. "Oceliari" strelili všetky tri góly v záverečnej tretine, keď otočili skóre z 0:1. V sérii hranej na štyri víťazné zápasy sa ujali vedenia 1:0. Druhý duel je na programe v sobotu o 18.00 h opäť v Steel aréne.

Piatkový zápas bol dlho bezgólový a v úvodných dvoch tretinách dominovali defenzívy a brankári. Ako prví skórovali hostia, keď Pereskokov 25 sekúnd pred koncom druhej tretiny využil presilovku. Košičania vyrovnali v 46. minúte, keď brankár Škorvánek nevidel strelu Bretona. O sedem minút neskôr využil Fejes Škorvánkov nesprávny odhad odrazeného puku a zblízka upravil na 2:1. Ten istý hráč v 57. minúte zužitkoval zaváhanie hostí a po úniku zvýšil na 3:1.

V zostave Košičanov pre zranenia chýbali útočníci Patrik Rogoň a Jakub Linet, ktorých nahradili Radoslav Tybor a Oliver Jokeľ. "Oceliarom" nebol zo zdravotných dôvodov k dispozícii ani brankár Dominik Riečický. Hosťom z rovnakých príčin chýbali obranca Adam Stripai aj útočníci Peter Bjalončík, Matúš Paločko a Roman Žitný.

Tipos extraliga - semifinále play off, prvý zápas /na 4 víťazstvá/:

HC Košice - HK Dukla Ingema Michalovce 3:1 (0:0, 0:1, 3:0)

Góly: 46. Breton (Pollock, Šedivý), 53. Fejes (Pollock, Jääskeläinen), 57. Fejes - 40. Pereskokov (Glazkov, Michalčin). Rozhodovali: Stano, T. Orolin - Stanzel, Jedlička, vylúčení: 3:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 8347 divákov.

Košice: Janus - Olsson, Breton, Šedivý, Southorn, Ferenc, Deyl, A. Bartoš - Bartánus, Chovan, Tybor - Jääskeläinen, Pollock, Fejes - Lamper, Slovák, Paršin - Jokeľ, Hovorka, Havrila

Michalovce: Škorvánek - Osburn, Hammond, Mihalik, Michalčin, Macejko, Glazkov, Cibák - Puliš, Galamboš, Vašaš - Okoličány, Suja, Chalupa - Garreffa, Buc, Zabusovs - Pereskokov, Pavlovs

/stav série: 1:0/


Košičania zvládli prvé semifinále, Kúdelka: Vrátime sa silnejší


Zaplnené tribúny, brankári v hlavných úlohách a úvodné víťazstvo v sérii pre Košice priniesol prvý semifinálový zápas play off hokejovej Tipos extraligy. "Oceliari" rozhodli o víťazstve 3:1 v tretej tretine, v ktorej prekonali brankára Stanislava Škorváneka, ktorý bol opäť oporou Michaloviec.

Košičania napokon potvrdili, že pred vlastnými divákmi len zriedkavo prehrávajú. Duel bol dlho bezgólový, brankári Jaroslav Janus a Škorvánek svoje tímy viackrát podržali po zložitých situáciách. Zdalo sa, že gól "do šatne" z hokejky michalovského útočníka Vadima Pereskokova 25 sekúnd pred koncom druhej tretiny môže naštartovať hostí a zaskočiť domácich. V tretej tretine sa však napokon stal presný opak. "Prvá tretina nebola z našej strany najlepšia. Dlho nám chýbalo niečo, čo sme potom mali v záverečných desiatich minútach. Spočiatku nám chýbala akási iskra, no potom to, chvalabohu, prišlo. Toto víťazstvo je o to cennejšie, že sme preň otočili skóre v tretej tretine," poznamenal obranca HC Košice Eduard Šedivý. Košičania prehrali v úvodnej tretine na strely 5:16, v druhej bol pomer striel 13:8 v ich prospech. "Po prvej tretine sme mali v šatni určitý rozhovor. Potom sme sa už dostali k svojej hre. Oba tímy hrali veľmi dobre. Kvalitný zápas očakávam aj v sobotu," poznamenal tréner "oceliarov" Dan Ceman.

Michalovčania napriek prehre nevešali hlavy a pred druhým duelom z nich sršalo odhodlanie. Po prvom zápase prehrávali aj vo štvrťfinálovej sérii so Slovanom Bratislava, v ktorej napokon triumfovali 4:2. "Škoda, že sme si nevypracovali viac gólových príležitostí. Od polovice zápasu sme po našich stratách pukov umožnili súperovi dostať sa do šancí. Z toho mali domáci tlak a viackrát nás podržal výborný Stano (Škorvánek). Musím si pozrieť inkasované góly, aby som videl, čo sa tam vlastne stalo. Bol to kvalitný zápas pred dobrou kulisou. Som si istý, že v druhom zápase budeme lepší," povedal tréner michalovského tímu Peter Kúdelka, ktorý mal pre zdravotné problémy k dispozícii iba necelé štyri útoky.

Podľa útočníka Jakuba Suju to však hosťom nerobilo problémy. "Máme ofenzívnych obrancov, ktorí vedia zaskočiť. Niektorí, ktorí nemali doteraz veľa priestoru, hrajú viac a ukazujú sa veľmi dobre. Niektorým väčšie nasadenie aj pomáha a vyzerajú lepšie ako v základnej časti," poznamenal Suja, ktorý verí, že Michalovce v sobotu zúročia zodpovedný výkon a vyrovnajú stav série. "Vyslali sme dobrý signál. Ak budeme stopercentní a budeme pokračovať v tom dobrom, čo sme robili počas zápasu, tak budeme úspešní."