Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

HC´05 Banská Bystrica pokračuje v extralige s novými majiteľmi

Na snímke zľava nový športový manažér Július Koval, nový obchodný a marketingový riaditeľ Vladimír Tropp, doterajšie vedenie Juraj Koval a primátor mesta Ján Nosko počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici 2. júna 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Novým generálnym riaditeľom HC ´05 Banská Bystrica sa stal Lukáš Opáth.

Banská Bystrica 2. júna (TASR) – Trojnásobný slovenský hokejový majster HC´05 Banská Bystrica zmenil majiteľov. Klub opúšťa Juraj Koval a 90-percentný podiel získala spoločnosť SOPHISTIC INVESTMENT, zastúpená Tomášom Boľošom. Ten bol doterajším predsedom predstavenstva HC´05 a naďalej na tejto pozícii zostane. Zvyšných desať percent akcií nadobudol Július Koval, syn exmajiteľa, pričom zotrvá aj vo funkcii športového manažéra. Ďalšími členmi predstavenstva klubu sa stali Lukáš Opáth a Vladimír Tropp.

"Chcem poďakovať Jurajovi Kovalovi i najbližším spolupracovníkom za to, čo pre banskobystrický hokej urobili. Bol som pri založení občianskeho združenia v roku 2005 a v roku 2019 som prijal funkciu predsedu predstavenstva. Postupne naše rozhovory viedli k tomu, aby som nadobudol majoritný podiel v klube. Reálne kontúry sa začali formovať v januári tohto roka a na začiatku mája došlo k podpisu memoranda. Bol pod ním i podpis Richarda Zedníka a komunikácia bola i s Michalom Handzušom. S oboma skvelými bývalými reprezentantmi sme sa dohodli, že túto tému rozoberieme po skončení majstrovstiev sveta v hokeji, čiže ohľadne prevodu akcií budem s nimi v tejto diskusii pokračovať. Pre oboch zostáva naďalej priestor priameho vstupu do klubu. Záleží nám na mládeži, ideálne by bolo dať dohromady seniorský klub a mládež, ktorú má dnes pod palcom Michal Handzuš pod občianskym združením Barani. Toto občianske združenie by mohlo byť akcionárom spoločnosti HC´05," uviedol na stredajšej tlačovej konferencii Boľoš. Jeho priorita je totiž postupne implementovať aj juniorov i ostatných mladších hráčov do mužského hokeja. "HC´05 je nesmierne silná nadregionálna značka. Je to pre mňa i pre nové vedenie záväzok, aby sme túto značku potvrdili a posunuli ju ešte vyššie. Chceme, aby sa aj diváci vrátili na štadión a zaplnili tribúny. Veríme, že sa nám to s podporou mesta Banská Bystrica podarí a privítame ich už počas jesene na krásnom a modernom štadióne," dodal Boľoš.

Na snímke sprava doterajšie vedenie klubu Juraj Koval a nový vlastník klubu Tomáš Boľoš počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici 2. júna 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák




Primátor mesta Ján Nosko potvrdil, že rekonštrukčné práce na zimnom štadióne prebiehajú podľa plánu a nič nebráni tomu, aby tam HC´05 mohol najneskôr v novembri hrať extraligové zápasy: "Vďaka organizácii Európskeho mládežníckeho olympijského festivalu EYOF má mesto finančné zdroje na obnovu infraštruktúry. Pokračujeme aj po zmene vlády SR v modernizácii športovísk, vrátane zimného štadióna. Verím, že na jeseň budú môcť hokejisti začať sezónu na bystrickom štadióne a nové vedenie nadviaže na predchádzajúce úspechy. My sa vynasnažíme vytvoriť podmienky nielen pre mládež, ale aj pre seniorský hokej, aby sa mu darilo."

Novým generálnym riaditeľom HC ´05 Banská Bystrica sa stal Lukáš Opáth. Predtým viedol v pozícii riaditeľa i trénera hokejový tím UMB Hockey, s ktorým pôsobil v Európskej univerzitnej hokejovej lige (EUHL) a získal v tejto súťaži dva majstrovské tituly. Bol aj reprezentačným trénerom Slovenska na dvoch svetových zimných univerziádach. Novú pozíciu riaditeľa klubu berie ako veľkú výzvu: "Chceme mať hráčov aj trénerov 21. storočia a chceme, aby nás vnímali aj ako klub 21. storočia. Dali sme si veľa cieľov, vrátane dlhodobého, kde by sme sa chceli ocitnúť v horizonte piatich rokov. Chceme klub rozvíjať a riadiť sa hodnotami iskra – hrdosť – rešpekt, aby nás tieto hodnoty zdobili, vrátane skvelých fanúšikov."

Na snímke nový generálny riaditeľ Lukáš Opáth počas tlačovej konferencie v Banskej Bystrici 2. júna 2021.
Foto: TASR - Ján Krošlák


Športový manažér Július Koval, ktorý sa stal minoritným desaťpercentným vlastníkom klubu, povedal, že HC´05 už podpísal zmluvy s viacerými hráčmi. Nateraz prezradil, že trénerom zostal Fín Tuukka Poikonen a jeho novým asistentom sa stane Ivan Droppa. Ten v predchádzajúcej sezóne pôsobil v Michalovciach. "Hráčov budeme oznamovať postupne, nechceme ich teraz ešte zverejniť. Káder je však na 90 percent hotový, sústreďujeme sa už iba na maličkosti. Podarilo sa nám uzavrieť kontrakty s nosnými hráčmi z minulých sezón, ale i s mladými hokejistami," dodal Július Koval.



Jeho otec Juraj zdôraznil, že už nebude pôsobiť v žiadnej z funkcií klubu: "Je prirodzené pre každého človeka, že jednu činnosť začne robiť a raz ju i musí skončiť. Na budúci rok dosiahnem oficiálne dôchodkový vek a myslím si, že nastal čas odovzdať žezlo mladším a pripravenejším na nové výzvy, ktorí majú viac entuziazmu a chuti. Ja im prajem veľa šťastia a úspechov. Myslím si, že majú na čo nadviazať. Som rád, že pokračujú v klube ľudia z Banskej Bystrice, ktorí majú vzťah k hokeju, a že tu bude pôsobiť aj môj syn Július, keďže bol pri najväčších úspechoch banskobystrického hokeja. Mňa uvidia ľudia na štadióne už iba v pozícii fanúšika, na čo sa teším."

HC´05 Banská Bystrica už podal oficiálnu prihlášku do Tipos extraligy a od 1. augusta začne s tréningom na ľade v zrekonštruovanej tréningovej hale v meste pod Urpínom vedľa hlavnej arény zimného štadióna pri Hrone.