Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice triumfovali v Martine 3:2, Bartečko hviezdil v Žiline

Prekonaný brankár Banskej Bystrice Mikka Wiikman v zápase 11. kola hokejovej extraligy. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jedenáste kolo hokejovej Tipsport extraligy sa nieslo v znamení nevyužitých príležitostí Trenčína či jasnej výhry "kamzíkov" v Žiline.

Trenčín 10. októbra (TASR) - Súboj tabuľkových susedov v prvej tretine gól nepriniesol, hoci sa hral rýchly a technický hokej. V 10. min Mikulov forčening znamenal puk pre Duklu. Dudášov pokus od modrej skončil iba na betóne brankára Wiikmana. O štyri minúty sa dostal k odrazenému puku Švec. Jeho tvrdý pokus spoza obrancu mieril tesne vedľa. V 15. min sa z pravej strany vrútil do útočného pásma Róth, ale Konrád mu zmenšil strelecký uhol a jeho pokus chytil. Banskobystričania dokázali Trenčanov zatlačiť pred bránu. Pokus Bambúcha tečoval Gašpar, no netrafil priestor brány. V závere tretiny neuspel ani Petrovický, ktorý v dobrej pozícii na brankára „baranov“ nevyzrel.

Na úvodný gól zápasu diváci v Trenčíne čakali takmer do polovice zápasu. Daniškova za bránou vybojoval puk pre Radivojeviča, ktorý tvrdou strelou do ľavého vinkla otvoril skóre zápasu. Dukla sa snažila rýchlo pridať aj druhý presný zásah. Paradoxne sa vyrovnať podarilo hosťom. V 32. min obkorčuľoval bránu Kudrna a z otočky prekonal Konráda. Následné nepresnosti na oboch stranách posúvali tímy do šancí, tie však zostali nevyužité. Po góle volalo najmä zakončenie Hudeca, ktorý obkorčuľoval bránku, ale jeho zakončenie bolo príliš slabé na to, aby sa od Wiikmana odrazilo za bránkovú čiaru.

Na začiatku poslednej tretiny hrali hostia presilovú hru. Vedúci gól však mali na hokejke Trenčania. Najskôr Šišovský dokorčuľoval vyhodený puk a snažil sa ho zasunúť medzi brankára a žŕdku. O všetkom rozhodol až videorozhodca s verdiktom, že to gól nebol. O chvíľu sa ten istý hráč rútil na Wiikmana a bol faulovaný. Trestné strieľanie však mladý útočník nepremenil. V 48. min v samostatnom nájazde neuspel ani Mikula. Trenčanov napokon nevyužité príležitosti mrzeli. V polovici záverečnej tretiny Preisingerovi nesadla strela a odrazený puk do siete dostal Kafka. A keď štyri minúty pred koncom nevyrovnal v úniku Šišovský, Banskobystričania si odviezli cenné tri body.

Trenčín – Ban. Bystrica 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 29. Radivojevič (Daniška) – 32. Kudrna (Nicastro) 49. Kafka (Preisinger, Biro). Rozhodovali: J. Konc – Holienka, Sčensný, vylúčení: 2:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 1122 divákov.

Tréner HK Dukla Trenčín Roman Stantien:


Tréner HC'05 Banská Bystrica Miroslav Chudý:



Štrbák rozhodol o triumfe Košičanov 3:2 po predĺžení

Martin 10. októbra (TASR) - Súboj siedmeho tímu v tabuľke s lídrom súťaže priniesol v prvej tretine len priemerný hokej. Obe mužstvá predovšetkým pozorne bránili a nepúšťali strelcov do vyložených príležitostí. Brankári si na oboch stranách bez problémov poradili so všetkými pokusmi, pričom viac práce mal domáci Čech. V polovici prvého dejstva hral majster presilovku a po 99 sekundách ju využil, keď sa zblízka presadil Jánošík. Hra sa postupom času vyrovnala, no naďalej sa sústredila prevažne v strednom pásme. Dvadsaťdeväť sekúnd pred sirénou sa tešil aj domáci Mountfield, keď Kolba na dvakrát prekonal Hyláka a vyrovnal.

Na začiatku druhého dejstva bolo viac vylúčených a Martin sa ubránil 39-sekundovej presilovke o dvoch hráčov. V 27. minúte mal výbornú príležitosť Bartánus, ale Čech bol na mieste. O tri minúty neskôr stálo pri Hylákovi šťastie, keď strela Smreka zazvonila na žŕdke košickej bránky. Aj Martin mal potom 27-sekundovú výhodu o dvoch hráčov, nevyužil ju, ale o chvíľu strhol vedenie na stranu domácich Ďatelinka - 2:1.

V treťom dejstve to bol taktický boj. Maximálne snažiaci sa domáci dobre obsadzovali súperových hráčov, a tak sa favorit len ťažko presadzoval. V 51. minúte síce strelil Šeda druhý gól Košíc, ale pre predchádzajúci faul Jenčíka na Smreka napokon neplatil. Hostia potom poriadne pritlačili, mali výraznú prevahu, ale domáci odolávali. Až 69 sekunúd pred treťou sirénou pri hre 6 proti 4 Češík predsa len vyrovnal.

Aj v predĺžení sa do tretice trafili Košičania počas presilovky a Štrbák rozhodol o triumfe a dvoch bodoch pre hostí.

MHC Mountfield Martin - HC Košice 2:3 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)
Góly: 20. Kolba (Varga, Markovič), 32. Markovič - 11. Jánošík (Jenčík, Štrbák), 59. Češík (Štrbák, Spilar), 64. Štrbák (Bartoš). Rozhodovali: Stano - Gajan, M. Smrek, zmeny: od 21. min Philipp (Košice) vylúčení: 10:7 navyše Markovič 10 min nešportové správanie, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, 2500 divákov

Hlasy trénerov:
Daniel Babka, tréner Martina: "Pred zápasom s veľkým favoritom by sme jeden bod brali. Po zápase sme však sklamaní. Naše určité nedostatky sme nahrádzali obrovskou bojovnosťou. Všetci hráči siahli na dno svojich síl. Nepáči sa mi však, že profesionálnu súťaž neriadia profesionálni rozhodcovia."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Bol to bojovný zápas. V druhej tretine bolo veľa vylúčených, čo ovplyvnilo plynulosť hry a domáci viedli 2:1. V tretej tretine sme zlepšili pohyb, dôraz a prestrieľali sme Martin 14:3. Zaslúžene sme vyrovnali, v predĺžení následne využili presilovku 4 proti 3, a tak odchádzame z Turca spokojní."



V Žiline zabezpečil "kamzíkom" jasnú výhru Bartečko, Poprad zdolal "vlkov" 4:2

Žilina 10. októbra (TASR) - V 5. minúte spočiatku opatrného duelu mali hostia obrovskú príležitosť, keď Gapa so Štrauchom korčuľovali na osamoteného Kosowského, ale ten vystihol Gapov blafák a podržal "vlkov". Na druhej strane mal o necelé dve minúty na hokejke gól Procházka, ale namiesto strely volil radšej blafák a s ním si Kostúr poradil. V 8. minúte hrali domáci v prvom oslabení, neskôr aj 26 sekúnd o dvoch hráčov, čo dokázali "kamzíci" využiť 3 sekundy pred návratom Krčulu na ľad, keď po biliardovej akcii zakončil do odkrytej brány Hvila. Poprad získal pohodu, no v závere zatlačili opäť domáci. Kristek najskôr v 19. minúte bekhendom opečiatkoval hornú žŕdku, aby v 20. minúte tečoval Krčulovu tvrdú strelu za bezmocného Kostúra - 1:1.

Na začiatku prostrednej časti domáci dohrávali presilovku, ale napriek tlaku z nej gól nevyťažili. Nakoplo ich to však a mali viac šancí, tlačili sa pred Kostúra, ten však odolával a držal svoj tím nad vodou aj počas ďalšej presilovky, ktorú prerušilo rozbitie plexiskla a tímy odišli do kabín. Po návrate na ľad dokázali Žilinčania Ďurkechom sekundu pred skokom Kasíka na hraciu plochu otočiť stav vo svoj prospech. O dve minúty dokázali hostia po prečíslení Mlynčárom vyrovnali a v 36. minúte už viedli po zásahu Bartečka, ktorý sa pekne uvoľnil - 3:2.

V záverečnej tretine sa hral zaujímavý hokej, ale iba do 47. minúty, keď Bartečko so šťastím upravil na 2:4. Potom Poprad ovládol hru, na domácich sa miestami valili útoky rad za radom, ale Kosowski odolal a "kamzíci" ďalší gól nepridali. Päť minút pred koncom, keď sa mohli "vlci" aspoň priblížiť na rozdiel gólu, vyrobil Krčula faul a zabrzdil aktivitu domácich. Poprad svoju výhru do záveru už pohodlne kontroloval.

MsHK DOXXbet Žilina - HK Poprad 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Góly: 20. Kristek (Krčula, Procházka), 30. Ďurkech (Moravec, Kristek) – 10. Hvila (Bartečko, Fabian), 32. Mlynčár (Kasík), 36. Bartečko (Boltun, Sýkora), 47. Bartečko (Suchý, T. Sýkora). Rozhodovali: Jonák - Stanzel, Tvrdoň, vylúčení: 4:5, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 521 divákov.

Hlasy trénerov:
Peter Mikula, tréner Žiliny: "Zaostávali sme v korčuľovaní a v súbojoch pri mantineli a jeden na jedného na celej ploche. Nedokázali sme si prihrať, naháňali sme puk a aj keď sme pomerne často strieľali, nebolo to dôrazné. Vrátili sme sa do hry v druhej tretine, ale potom sme šli po hrubej chybe a góle do kolien. V tretej časti sme chceli hrať vabank, ale už to nešlo, nevrátili sme sa do zápasu a súper vyhral zaslúžene."

Vladimír Turan, asistent tréner Popradu: "Prvú tretinu sme nezačali zle, aktívne sme korčuľovali, vynútili sme si presilovky a šance. Šli sme do vedenia, ale to nás ukolísalo a náš výkon upadal. Druhá tretina bola mimo našich predstáv, až rozbité plexisklo a jeho oprava nás trocha postavilo na nohy, pripomenuli sme si v kabíne, čo chceme hrať a prečo sme do Žiliny prišli. Nehrali sme potom oslnivo, ale účelne a tri body, po ktoré sme prišli, sme tu získali."


Aktívny hokej v Piešťanoch priniesol domácim výhru 5:4

Piešťany 10. októbra (TASR) - Nitrania sa od začiatku tlačili pred Šúreka, čoho dôsledkom boli dve dobré príležitosti v úvodných piatich minútach. Domáci brankár však pokusy kanoniera Tománka za svoj chrbát nepustil. Aktivita hostí sa stupňovala a v 8. minúte vygradovala do úvodného gólu, Jass našiel pred bránkou nekrytého Stümpela a ten so šťastím zasunul puk do siete - 0:1. Piešťany sa snažili o rýchlu odpoveď, Pašekov pokus z ľavého krídla však Lakosil kryl. Rýchla hra zo strany na stranu pokračovala, v 10. minúte neprepasíroval puk za Šúreka Jakub Ručkay. "Havrani" sa napokon dočkali vyrovnania v 15. minúte, keď dokonale potrestreli chybu Nitranov počas presilovky. Kutálek našiel pred bránkou Holoviča a ten si vychutnal Lakosila blafákom do forhendu - 1:1.

Už po 35 sekundách hry v druhej časti si Tománek v samostatnom úniku vypýtal faul a trestné strieľanie s prehľadom premenil. Hostia mohli prísť o tesný náskok v 27. minúte, Toman s Vaculínom svoju aktivitu gólom nekorunovali. Nasledujúce minúty priniesli príležitosti prevažne na domácej strane a neutíchajúca aktivita viedla k vyrovnaniu. V 32. minúte predviedli Piešťany dobrú kombináciu s presnou koncovkou Mišuru - 2:2. Netrvalo však dlho a Nitra opäť viedla, o bleskovú odpoveď sa postaral po natlačení sa pred Šúreka z ľavej strany Jakub Ručkay.

Útočný hokej pokračoval aj v tretej tretine a Piešťany sa dokázali na svojho súpera dotiahnuť aj tretíkrát. V 47. minúte napriahol od modrej Rais a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. Desať minút pred koncom vyslal hosťom varovný signál Mišura, ktorý trafil žŕdku Lakosilovej bránky. O necelú polminútu sa však už domáci tešili, na modrej sa opäť postavil k puku Rais a poslal Piešťany prvýkrát do vedenia. V 54. minúte však Nitra odpovedala rovnakou kartou, Šúrekovi prekĺzla do siete Bajtekova strela. Zápas napokon dospel do predĺženia, no o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy. Ten rozhodujúci premenil domáci útočník Tibor Kutálek a zabezpečil Piešťanom zisk dvoch bodov.

ŠHK 37 Piešťany - HK Nitra 5:4 pp a sn (1:1, 1:2, 2:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 15. Holovič (Kutálek), 32. Mišura (Klempa, Šedivý), 47. Rais (Brňák, Holovič), 51. Rais (Holovič, Brňák), roz. nájazd Kutálek – 8. Stümpel (Jass), 21. Tománek (tr.s.), 33. J. Ručkay, 54. Bajtek (Milo). Rozhodovali: Müllner - Junek, Šefčík, vylúčení: 4:8, presilovky: 3:0, oslabenia: 1:0, 1614 divákov.

Hlasy trénerov:
Jozef Krišák, asistent trénera ŠHK 37 Piešťany: "Chcel by som pochváliť atmosféru na dnešnom zápase, lebo je radosť hrať hokej pri takej atmosfére a obe mužstvá hrali naplno. Pochválim bojovnosť chalanov, lebo Nitra mala viac šancí ako my, ale dokázali sme sa s tým vyrovnať a som rád, že sa šťastie priklonilo na naše hokejky a získali sme dôležité body."

Antonín Stavjaňa, tréner HK Nitra: "Dnes to bolo derby so všetkým, čo k tomu patrilo, hráči boli vyhecovaní a výsledok bol vlastne kópiou prvého zápasu, ktorý taktiež skončil 4:4. Hrali sme aktívne, mali sme šance, ktoré sme nepremenili, domáci však dali tri góly v presilovkách a to nám bolo osudným. Máme jeden bod, bohužiaľ nám dnes nepadol ten jeden gól navyše a nezískali sme aspoň ten extra bod."



Dokonalý obrat Juríka v poslednej tretine nahral Zvolenu víťazstvo 5:4

Zvolen 10. októbra (TASR) - Úvodné minúty patrili domácim, ale Romančík puk za svoj chrbát nepustil. V 6. minúte sa dostal do šance Jabrocký, no brankár Šimko jeho strelu vystihol. O šesť minút neskôr sa nepodarilo skórovať ani Ďalogovi na druhej strane, osamotený pred bránkou hostí nemieril presne. V 13. minúte dal vedúci gól Vaškovič z nevinne vyzerajúcej akcie, hoci pred Šimkom stáli až traja jeho spoluhráči. Aj druhý gól hostí, ktorý pridal Štumpf v 16. minúte, prišiel po chybe zvolenskej defenzívy. Skalica využila v prvej tretine takmer všetko, na čo siahla, keď z troch útočných akcií premenila na gól dve.

V 23. minúte sa rútil na domáceho brankára Štumpf, no neskóroval. Podarilo sa mu to až v polovici stretnutia a Skalica viedla pod Pustým hradom už 3:0. Domáci následne zatlačili súpera a prelomili smolu, na rozdiel dvoch gólov znížil Brabenec. Po prihrávke domáceho útočníka Chovana sa dostal do samostaného nájazdu Školiak a blafákom zavesil puk pod hornú žŕdku - 1:4. Odpoveď Zvolena bola rýchla, strelu Puliša tečoval už o minútu nato do siete Podkonický. V závere druhej tretiny mali domáci ešte možnosť trestného strieľania, Síkela ho však nepremenil.

Deväť sekúnd po návrate zo šatní stratili hostia za bránkou puk a Bortňák ho bekhendom poslal do bránky. O minútu neskôr Juraškova delovka od modrej čiary skončila rovnako v sieti - 4:4. V ďalšom priebehu mohol víťazstvo na stranu domácich prikloniť Podkonický po naskočení z trestnej lavice, dostal sa do samostatného nájazd, no gól mu neodobril videorozhodca. V závere sa to však Zvolenčanom podarilo, Juraško vytiahol Romančíka z bránky a Lukáš Jurík zabezpečil domácim tri body po dokonalom obrate.

HKM Zvolen - HK 36 Hant Skalica 5:4 (0:2, 2:2, 3:0)
Góly: 33. Brabenec (Bagin, Podkonický), 35. Podkonický (Puliš), 41. Bortňák (Podkonický), 42. Juraško, 58. L. Jurík (Juraško, Bortňák) – 13. Vaškovič (Školiak, Stloukal), 16. Štumpf (Méry, Drtina), 30. Štumpf (J. Jurík), 34. Školiak. Rozhodovali: Lauff - Bogdaň, Korba, vylúčení: 3:4 navyše Síkela (Zvolen) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1117 divákov

Hlasy trénerov:
Josef Turek, tréner Zvolena: "Myslím si, že sme podali veľmi dobrý výkon. Hráči výborne korčuľovali, som veľmi rád, že sme za stavu 1:4 zápas otočili."

Štefan Mega, tréner Skalice: "Z našej strany to bol po dlhšom čase extraligový výkon. Strelili sme štyri góly, čo sa nám dávno nepodarilo. Škoda, že sme duel nedotiahli do víťazného konca. Mužstvo sa ťažšie pozviecha, keď skúsení hráči robia chyby. Verím však, že sa nám už bude dariť."