Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice spoznali súpera, vo finále premiérovo Banská Bystrica

Na snímke radosť hráčov Banskej Bystrice po postupe do finále po 7. zápase semifinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica v nedeľu 29. marca 2015. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V siedmom zápase semifinále play off zvíťazili Banskobystričania na ľade vicemajstra Nitry po predĺžení gólom Kytnára.

Nitra 29. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 Banská Bystrica sa premiérovo predstavia vo finále extraligovej play off, v ktorom vyzvú úradujúceho slovenského šampióna HC Košice. Rozhodol o tom nedeľňajší siedmy semifinálový duel, v ktorom Banskobystričania zvíťazili na ľade vicemajstra HK Nitra 2:1 pp a v celej sérii napokon triumfovali 4:3 na zápasy. Hrdinom "baranov" sa stal Milan Kytnár. Finálové boje štartujú 1. apríla v Košiciach.



Pre zverencov trénera Miroslava Chudého je to najväčší úspech v klubovej histórii. Dosiaľ sa im dvakrát podarilo získať bronzové medaily, a to v sezónach 2010/2011 a 2013/2014. Postupom do finále sa zároveň udržali v hre o druhú miestenku v budúcom ročníku Ligy majstrov. Ak ju ale chcú získať, musia vyhrať extraligový titul, v opačnom prípade pripadne právo štartovať v prestížnej európskej súťaži Nitre. Tá v tejto sezóne po bronze v predvlaňajšej a striebre z tej minulej neskompletizuje medailovú zbierku zlatým metálom, naopak rozšíri ju o tretí bronz.

Tohtoročná semifinálová séria medzi Nitrou a Banskou Bystricou priniesla mimoriadne vyrovnané súboje. V úvodných dvoch dueloch pod Zoborom sa zrodili výsledky 4:2 a 3:4 pp a sn, pod Urpínom domáci najskôr zaváhali 2:3 a následne triumfovali 4:2. V piatom súboji po víťazstve 5:2 naklonila Nitra misky váh na svoju stranu, no v šiestom predĺžil Bystrici sezónu Petr Kafka gólom zo 63. minúty (4:3 pp). Siedmy duel napokon rozhodlo opäť predĺženie, o bystrickom postupe rozhodol v 62. minúte Milan Kytnár (1:2 pp).

7. semifinále

HK Nitra - HC'05 Banská Bystrica 1:2 pp (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1)


Góly: 22. König (Stümpel, Tománek) - 3. Lamper (Zigo, Matoušek), 62. Kytnár (Rosandič, Čížek). Rozhodovali: Baluška, Jonák - Šefčík, Výleta, vylúčení: 0:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3600 divákov (vypredané)

/na zápasy 3:4 - do semifinále postúpila Banská Bystrica/

zostavy:

HK Nitra: Valent - Ordzovenský, König, Milo, Mezei, M. Novák, Kuzma, Bednár - Tománek, Stümpel, L. Novák - Pupák, Štefanka, Bajtek - Slovák, Školiak, H. Ručkay - Piačka, Lelkeš, J. Ručkay - Mráz

HC'05 Banská Bystrica: Corbeil - Rosandič, Čížek, Gründling, Guimond, Bambúch, Kousalík, Jaborník - Kudrna, Kytnár, White - Surový, Handzuš, Hudec - Handlovský, Heizer, Kafka - Matoušek, Zigo, Lamper - Kadura



Nitra to v tradične elektrizujúcej atmosfére skúsila na hostí aktívnym pressingom v útočnom pásme. Bystrica jej snahu ustála a v 3. minúte zmrazila vypredanú arénu. Lamper sa natlačil spoza bránky pred ňu a popod Valentove betóny otvoril skóre - 0:1. Vicemajster nebol na takýto scenár pripravený a veľmi ťažko sa mu prebíjalo ku Corbeilovi. Keďže "baranom" sa nepodarilo úplne zavrieť stredné pásmo, o to viac práce mali v tom obrannom, no snahu nitrianskych útočníkov vo väčšine prípadov úspešne eliminovali. V 5. minúte stihol Corbeil stiahnuť betóny pred zakončením Henricha Ručkaya z rohu, následne mu pomohlo aj šťastie pri tečoch Lukáša Nováka a opäť Ručkaya. Nitre to nešlo ani v presilovkách. Úvodné dve oslabenia Bystrica ustála, no v závere prvého dejstva sa sama obrala o fyzické aj psychické sily. Najskôr zamieril na trestnú za zdržiavanie hry Bambúch a o šesť sekúnd putoval za ním za rovnaký prehrešok aj Surový.

Na snímke vpravo hráč Nitry Lukáš Novák a hráč Banskej Bystrice Mislav Rosandič v 7. zápase semifinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica v nedeľu 29. marca 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Domáci sa dostali do tlaku až na začiatku druhej tretiny. Nemožné po minúte hry zahodil Tománek, ktorý mal na ľavom kruhu prázdnu bránku, množstvo času aj priestoru, no zbytočne sa snažil akciu vyšperkovať ďalšou prihrávkou. O 32 sekúnd ho zastúpil obranca Peter König, ktorého delovka od modrej skončila v sieti - 1:1. Nitre dodal gól potrebný impulz, diváci na tribúnach ožili a ťažisko hry sa presťahovalo pred Corbeila. V jeho tesnej blízkosti puk niekoľkokrát nebezpečne poskakoval, no za bránkovou čiarou neskončil. Po polovici duelu sa na druhej strane ozval Rosandič, jeho strela z osi klziska ale nenašla svoj cieľ. Rovnako neúspešne dopadla aj Tománkova sťahovačka na druhej strane, či individuálna akcia Piačku z 35. minúty.

V tretej tretine sa oba tímy postarali o výborné hokejové predstavenie s gradujúcou tendenciou. Najskôr neprepálil Corbeila z pravého krídla Lelkeš, následne na druhej strane netrafil Kafka zľava do opačného horného rohu Valentovej bránky. V 48. minúte našiel padajúci Hudec pred bránkou Kytnára, ale ani ten neprepasíroval puk do bránky. S blížiacim sa koncom tretieho dejstva to pod Zoborom vrelo, diváci sa bavili dobrým hokejom, no nervozita stúpala. V 54. minúte mohol dostať tribúny do vytŕženia Pupák, ale puk po Lelkešovej vyrazenej strele umiestnil len tesne vedľa ľavej žŕdky. Keďže gól do tretieho klaksóna nepadol, v nervóznom zápolení sa pokračovalo.

Na snímke zľava vylúčení hráči Banskej Bystrice Václav Čížek, Lukáš Bambúch a Tomáš Surový v 7. zápase semifinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica v nedeľu 29. marca 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Celú sériu napokon ukončil v 62. minúte Kytnár, ktorý po Rosandičovej akcii prekonal Valenta a pod Zoborom vypukla bystrická radosť.

Hlasy po zápase:

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Hráči určite dnes išli na doraz. Po vyrovnaní stavu tam bolo pár skratových situácií, v ktorých sme mohli dať gól. Puk lietal okolo tyčiek, napokon nič z toho nevzniklo. Vyložená šanca sa naskytla až v predĺžení a tú využil súper."



René Školiak, útočník Nitry: "Myslím si, že celý zápas sme si hrali svoju hru. Gólom na 1:1 v presilovke o dvoch hráčov sme sa vrátili do stretnutia. Počas celého zápasu sme boli o niečo lepší, vypracovali si viac gólových šancí. Predĺženie je vabank o šťastí. Spravili sme maličkú chybu a inkasovali. Sklamanie je obrovské, chceli sme ísť potrápiť Košice, ale takto môžeme len pogratulovať súperovi z Banskej Bystrice."

Miroslav Chudý, tréner Banskej Bystrice: "Na oboch mužstvách bolo vidno, že je to rozhodujúci zápas. Podarilo sa nám dať prvý gól, to bola naša výhoda. Potom prišli štyri presilovky, dvakrát vyhodený puk a zbytočný faul, súper to využil. Nakoniec sa to nám podarilo, súper urobil chybu v predĺžení a my sme rozhodli."



Michal Handzuš, útočník Banskej Bystrice: "Fantastická séria. Klobúk dole pred Nitrou, je to vynikajúce hokejové mesto s výborným mužstvom. Všetci povedali, že to bude vyrovnaná séria a bola to pravda. Dospelo to až do predĺženia siedmeho zápasu a tam už je to o šťastí aj emóciách. Sme šťastní, Bystrica nikdy nebola vo finále. Ešte máme pred sebou jeden krok, určite si to užijeme, ale od pondelka sa budeme musieť pripravovať na Košice. Bude to náročná séria."



Na snímke sklamaní hráči Nitry po vypadnutí v semifinále po 7. zápase semifinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica v nedeľu 29. marca 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Na snímke radosť hráčov Banskej Bystrice po postupe do finále po 7. zápase semifinále playoff hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HC 05 Banská Bystrica v nedeľu 29. marca 2015.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj