Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Líder z Košíc padol v Skalici, Nitra vyhrala v Piešťanoch

Na snímke puk tesne míňa brankára Žiliny Vladislava Koutského po akcii prenikajúceho hráča Bystrice Patricka Whiteho v zápase 44. kola hokejovej Tisport extraligy MsHK DOXXbet Žilina - HC 05 Banská Bystrica 26. januára 2014 v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hokejová extraliga dnes pokračovala zápasmi 44. kola.

Bratislava 26. januára (TASR) - Vedúci tím tabuľky HC Košice prekvapujúco prehral v 44. kole hokejovej Tipsport extraligy na ľade HK 36 Skalica 1:2. O triumfe domácich rozhodli góly Mráza a Obdržálka, za hostí sa presadil Jenčík. Záhoráci tak prerušili sériu štyroch prehier.

Naopak, druhá Nitra nezaváhala a odniesla si všetky tri body z ľadu Piešťan, kde vyhrala 5:3. Stratu na Košice tak znížila na rozdiel štyroch bodov.

Banská Bystrica si vezie zo Žiliny tri body

Žilina 26. januára (TASR) - Úvod zápasu medzi poslednou Žilinou a Banskou Bystricou bol z oboch strán opatrný a veľa hokejovej krásy nepriniesol. Až v polovici dejstva dostali domáci výhodu štvorminútovej presilovej hry, v ktorej Drevenák tečoval strelu Bagina od modrej čiary a otvoril skóre stretnutia. V prvej časti rozhodca kúskoval hru častými vylúčeniami, v 16. minúte počas Ostrčilovho trestu pretlačil puk za Koutského chrbát Rastislav Gašpar a vyrovnal na 1:1. Tesne pred sirénou mohli domáci opäť vyhrávať, ale Linetova dorážka skončila na ľavej žrdi.

Nerozhodný výsledok vydržal v prostrednom dejstve iba 56 sekúnd, keď v spleti hráčov sa najlepšie zorientoval Handlovský a doklepol puk do siete. Žilina kontrovala hneď z protiútoku, gól Tomasa však pre hru so zdvihnutou hokejkou neplatil. Domáci sa v ďalšom priebehu márne snažili vytvoriť si súvislejší tlak, nepomohli im ani presilové hry, v ktorých mali problém udržať útočné pásmo. Bystričania sa k víťazstvu rázne priblížili v 33. minúte, kedy v priebehu 35 sekúnd strelili dva góly. Najskôr za Koutského prekĺzla strela Hudeca, o malú chvíľu v početnej výhode Heizer dorážal puk už do odkrytej brány.

V záverečnej tretine sa zápas iba dohrával. Domáci sa nedokázali zmôcť na viac než zopár streleckých pokusov, s ktorými si Sabol bez problémov poradil. Naopak, v oslabení mohol pridať piaty gól aktívny Heizer, ale svoj blafák zakončil mimo brány. Banská Bystrica zápas s prehľadom doviedla do víťazného konca a odviedla si domov všetky tri body.

MsHK DOXXbet Žilina - HC'05 Banská Bystrica 1:4 (1:1, 0:3, 0:0)
Góly:
11. Drevenák - 16. R. Gašpar, 21. Handlovský, 33. M. Hudec, 33. Heizer. Rozhodovali: P. Stano - J. Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 7:8, navyše: Marek Slovák (Žilina) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 1:3, oslabenia: 0:0, 1664 divákov

Hlasy po zápase
Róbert Kaláber, tréner Žiliny:
"Do dnešného dňa sme s Banskou Bystricou neuhrali ani bod a tak to zostáva aj po tomto stretnutí. O osude zápasu rozhodla druhá tretina, kedy sme hneď v úvode zle striedali. Potom súper pridal ďalší gól v presilovej hre. Zostali sme paralyzovaní a už sa ťažko dalo s výsledkom niečo urobiť. V záverečnej tretine sme sa o to síce pokúsili, ale súper nás už do ničoho nepustil."
Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "My sme prišli do Žiliny odčiniť prehru z Martina. Chceli sme získať tri body, čo sa nám podarilo, ale pre diváka to nebol veľmi atraktívny zápas. Nám sa darilo najmä v presilových hrách, v ktorých sme rozhodli o osude duelu. V druhej polovici zápasu sme sa už snažili hrať účelne a domácich do ničoho nepúšťať."


Skalica zdolala Košice

Skalica 26. januára (TASR) - Vedúce mužstvo extraligy na skalickom ľade nastúpilo proti trápiacim sa domácim s odhodlaním potvrdiť úlohu favorita. V 1. minúte bol vylúčený hosťujúci Klouček, domáci presilovku zahrali dobre, no neskórovali. Riečický vytiahol tri výborné zákroky po kombináciach prvého domáceho útoku. V 6. minúte sa nepodarilo domácim využiť nájazd 2 na 1. V 8. minúte vyhodil Lipovský puk mimo klziska, hostia tak hrali presilovku. Nezmyselnú chybu skalického gólmana však nepotrestali a ani raz na jeho bránku nevystrelili. Nevyužitá zostala aj Preisingerova šanca v 11. minúte. V tej istej minúte strelu Šedu zachránila žŕdka Lipovského bránky. V 12. minúte bol vylúčený domáci Trška, hostia opätovne ani raz nevystrelili na Lipovského počas početnej výhody. Spilarov prienik v 17. minúte prerušil faul domáceho Tršku. Hostia nastrelil žŕdku Macejkom, no to však bolo všetko, čo dokázali v početnej výhode. Riečický odolal závaru, ktorý vyvolali pred jeho bránkou v 20. minúte hráči domáceho tretieho útoku.

Druhú časť zápasu začali domáci presilovkou pri vylúčení Kloučka. Keďže hostia zle striedali, domáci si svoju presilovku predĺžili, no bez gólového efektu. Šancu mal len Kutálek, no Riečický bol pozorný. Gólovú príležitosť mal aj hosťujúci Bartánus, no Lipovského svojou strelou neprekvapil. Zápas mal vyrovnaný priebeh, domáci mali dokonca miernu územnú prevahu, hostia do tejto chvíle vôbec nepotvrdzovali úlohu favorita. V 27. minúte Krejčiříkov nahodený puk skroril Riečický len s veľkou námahou. Hostia zrýchlili dovtedy svoju laxnú hru až od druhej polovice zápasu, no domáci ich do väčších šancí nepúšťali, stále sa hralo bez gólov. Dobrú akciu domácich v 37. minúte gólovo nezvládli Lažo so Školiakom. V tej istej minúte bol vylúčený domáci Staňo, v presilovke hostí sa ukázal Spilár, keď sa prekľučkoval domácou obranou. Fauloval aj Lažo, hostia mohli hrať 14 sekundovú presilovku 5:3, skóre sa však nezmenilo a po dvoch tretinách odchádzali mužstvá do šatní bez gólov.

Obraz hry sa v tretej časti zápasu nemenil. Hostia hrali profesorský hokej bez v nasadenia, na ktorý domáci stačili. Skóre zápasu otvorili domáci, keď snahu druhého útoku na prvý gól premenil zblízka Mráz. V 47. minúte bol vylúčený domáci Lažo za sekanie, hostia jeho faul potrestali Jenčíkom, ktorý s prehľadom zblízka využil slabší dôraz domácej obrany pred Lipovským. Po góloch sa hral o čosi živší hokej. Dve šance si vypracoval v 52. minúte Mrázov útok, no Šátek sa tešil predčasne. Dobrú šancu za hostí zahodil Bicek, keď spomedzi kruhov prestreli Lipovského bránku. Neuspel ani Spilar, keď v 55. minúte puk zblízka posunul len do betónov Lipovského. V 56. minúte sa dostal do šance Obdržálek, najlepší strelec domácich, ktorému sa podaril blafák a dostal domácich do prekvapujúceho vedenia. Hostia hrali od 59. minúty power play, no domáci svoje víťazstvo s nasadením všetkých síl ubránili.

HK 36 Skalica - HC Košice 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)
Góly:
45. Mráz, 56. Obdržálek - 47. Jenčík. Rozhodovali: D. Konc, Müllner - Holienka, Šefčík, vylúčení: 7:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1222 divákov

Hlasy po zápase
Andrej Výboh, tréner Skalice:
"Boli sme si vedomí silnej ofenzívnej sily hostí. Dávali sme dôraz hlavne na pokrytie stredného pásma a bránili sme útočnú snahu hostí už v obrannom pásme v priestoroch pred bránkou. V našich útočných akciách sme vychádzali zo stredného pásma do hĺbky pásma súpera a využívali sme každú príležitosť na zakončenie. Chcem povedať, že chlapci podali dobrý taktický výkon, bola tam bojovnosť aj srdiečko a veľmi nás tento výsledok teší."
Anton Tomko, tréner Košíc: "Myslím si, že domáci sa dnes na zápas pripravili zodpovedne, po poslednom stretnutí, ktoré odohrali na súperovom klzisku. Sršala z nich obetavosť, bojovnosť a nasadenie. Výsledok sa zrodil v tretej tretine, keď sa dve tretiny hralo bez gólov. V tretej tretine to bolo o tom, kto urobí chybu, kto to využije. My sme urobili prvú chybu, súper to využil, podarilo sa nám vyrovnať, ale opäť prišla nepochopiteľná hrúbka na obrannej modrej čiare. Tá nás stála dnes výsledok, takže po rozhodnutí hrať power play a po nepremenených príležitostiach na skórovanie odchádzame zo Skalice bez bodov."


Zvolen doma bodoval

Zvolen 26. januára (TASR) - Vo Zvolene videli diváci v 1. tretine svižný hokej. Hneď v úvode zápasu v 72. sekunde sa obranou hosti preštrikoval Ivan Jurík a bolo 1:0. V 8. minúte hrali presilovku hostia. Nehrali ju zle, ale skórovať mohli domáci, lenže Podkonický v samostatnom nájazde neuspel. V 10. minúte zoči-voči Šimkovi neskóroval aktívny Lapšanský. Nedáš-dostaneš mohlo platiť o dve minúty neksôr, keď domáci Puliš opečiatkoval len žrď Masalkisovej bránky.

Na snímke brankár Popradu Edgars Masalskis z Lotyšska.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
V 2. tretine v 25. minúte v obrovskej šanci pohorel Čanky a trest prišiel o 4 minúty, keď v presilovke hostí Mlynarovič krásne našiel Krotáka a ten si Šimka doslova vychutnal. V závere 2. tretiny mohol dostať domácich do vedenia Podkonický, jeho strelu však Masalskis kryl.

Začiatok záverečnej tretiny vyšiel lepšie domácim. Brabenec nastrelil zrď, puk sa následne odrazil k Chovanovi a ten nemal problém skórovať. V 45. minúte predviedli domáci biliardovú akciu po osi Brabenec - Chovan - Škvaridlo, ale posledný z nich netrafil Masalkisovu bránu. Hostia sa v závere ešte pokúsili o power play, avšak nedostali sa ani k ohrozeniu Šimka. Zvolenčania tak svojho suseda v tabuľke zdolali najtesnejším rozdielom.

HKM Zvolen - HK Poprad 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Góly:
2. Jurík, 41. Chovan - 29. Kroták. Rozhodovali: J. Konc, Novák – Korba, Rovenský, vylúčení: 4:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1310 divákov

Hlasy po zápase
Milan Staš, tréner Trenčína:
"Do zápasu sme mali perfektný vstup, ale ani to nám nezaručovalo víťazstvo. Aj ďalej sme sa snažili hrať útočne a vytvorili sme si šance. Mierne nás pribrzdilo chvíľkové zaváhanie a v týchto momentoch sa na naše hokejky vkradla nervozita. Súper nás dostal pod tlak a vo viacerých momentoch bol Nagy hráčom číslo jedna na ľade. Piaty gól nás upokojil. Tri body nás veľmi tešia."
Daniel Babka, tréner MHC: "Zápas výrazne poznačil úvod. Domácim padlo do siete všetko, čo šlo na bránku. Snažili sme sa to zastaviť, aby sme sa od druhej tretiny opäť dostali do zápasu. To sa nám podarilo, strelili sme góly a mali aj ďalšie šance. V tretej tretine sme nevyužili naše príležitosti a keď Trenčín pridal piaty gól, bolo po zápase."


Piešťany prehrali s Nitrou

Piešťany 26. januára (TASR) - Nitrania hnaní obrovskou fanúšikovskou podporou ovládli prvú tretinu zápasu a neustále hrozili. Po akcii Henricha Ručkaya minul z pravého kruhu Kováčik, z dobrej pozície vychytal Tomek aj Bajteka a keď svoj únik od modrej nepremenil Stümpel, ktorého blafák Tomek betónom vychytal, prišiel trest. Deväť sekúnd pred koncom tretiny fauloval Pupák Stupku a domáci dostali možnosť presilovej hry. Holovič vyhral buly, posunul na Raisa, ktorého tvrdá strela sa odrazila od spojnice žrdí a Holovič puk dorazil za Kristana – 1:0.

Nitranom stačilo na obrat necelých päť minúť. Už po trinástich sekundách druhej tretiny tečoval Königovu strelu Stümpel a bolo vyrovnané. Na začiatku 25. minúty zakombinovali Piačka s Lelkešom a prvý menovaný dostal Nitru do vedenia – 1:2. V 27. minúte hrala Nitra presilovku, Haring však vybojoval za hosťujúcou bránkou puk, prihral na Stupku, ktorý ešte Kristana neprekonal, ale následne Haring už áno a vyrovnal. Piešťany okamžite po vyrovnaní išli do troch hráčov, keď fauloval Melichárek, ale Nitrania nevyužili viac ako minútovú presilovku 5 na 3. V 36. minúte obral Jakub Ručkay o puk Melichárka, prihral svojmu bratovi Henrichovi a ten opäť dostal Nitranov do vedenia.

V 44. minúte hrali "Corgoni" presilovku a stačilo im päť sekúnd na jej využitie. Nádašdi prihral Kováčikovi a ten poslal hostí do dvojgólového vedenia. V 49. minúte poslal M. Novák prihrávkou za obranu do brejku Lelkeša a ten zvýšil od žrde už na 5:2 pre Nitru. Odpovedať mohli Holovič aj Lušňák, najmä Lušňákova tutovka volala po góle, Kristan však vytiahol excelentný zákrok. Skóre zápasu uzavrel v 56. minúte Melichárek, ktorý využil zadovku Nemca a skóroval do prázdnej brány.

ŠHK 37 Piešťany – HK Nitra 3:5 (1:0, 1:3, 1:2)
Góly:
20. Holovič, 27. Haring, 56. Melichárek – 21. Stümpel, 25. Piačka, 36. H. Ručkay, 44. Kováčik, 49. Lelkeš. Rozhodovali: Bundil, Jonák - Junek, Ščensný, vylúčení: 5:1, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 2110 divákov

Hlasy po zápase
Milan Klement, tréner Piešťan:
"Nitra mala lepší začiatok. My sme sa rozbiehali pomalšie, ale záver tretiny nám vyšiel. Začiatok druhej časti bol z našej strany katastrofálny. Prvé striedanie – vyrovnanie, piate striedanie – Nitra viedla. V oslabení sa nám podarilo vyrovnať, čo nás povzbudilo, ale to bolo všetko. Proti Nitre treba hrať zodpovedne zozadu a my sme urobili veľa chýb, ktoré Nitrania okamžite trestali."
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Dnešný zápas nám vyšiel. Mali sme tú správnu pohotovosť, veľa zakončení a správne načasovanie. To, že išlo o derby, pridalo zápasu ešte väčší náboj. Nebyť zbytočných chýb, zvládli by sme zápas ešte lepšie. Čaká nás posledná šestina súťaže a musíme sa sústrediť, aby sme ju zvládli."


Trenčania sa tešili z víťazstva nad Martinom

Trenčín 26. januára (TASR) - Trenčania mali do zápasu rozprávkový vstup. V 2. minúte Troliga prekorčuľoval modrú čiaru a jeho strela skončila na prekvapenie v Čechovej sieti. Vyrovnať mohol na opačnej strane Markovič, ktorý zostal zabudnutý na modrej čiare, ale nespracoval dobre puk a ten mu ušiel. Dukla pridala druhý gól vo 4. minúte. Puk pred bránu nahadzoval Čerešňák a Troliga ho tečoval za Čechov chrbát. Martinský brankár sa o 14 sekúnd porúčal z klziska, keď mu do siete prekĺzol ľahký puk od Tomana. Dzubina si však čisté konto dlho neudržal, už o minútu ho z dorážky prekonal Mikula. V ostatných minútach 1. tretiny sa hra vyrovnala a ďalší gól už nepriniesla.

Martinčanom sa hneď v úvode 2. tretiny núkala šanca na zníženie v presilovej hre, ale Markovičova strela len tesne minula priestor bránky. V oslabení sa z ľavej strany na Nagya rútil Rožník, našiel lepšie postaveného Važana, ale ten trafil iba hruď brankára Dukly. Na ďalší presný zásah čakali diváci až do 37. minúty. Z druhej vlny nakorčuľoval Šugár a strelil prvý martinský gól. O pol minúty ho spomedzi kruhov napodobnil Msrkovič.

Kontaktný gól mali hostia na hokejke v 46. minúte. Pri nájazde dvoch na jedného však Galamboš napálil iba do hrude dobre postaveného Nagya. Trenčania v záverečnej časti vychádzali zo zabezpečenej obrany a snažili sa najmä kaziť hru. Napokon sa im podarilo pridať aj piaty gól, keď Bobčekom nahadzovaný puk od modrej čiary skončil za chrbtom bezmocného Dzubinu.


Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 5:2 (4:0, 0:2, 1:0)
Góly:
2. a 4. Troliga, 5. Toman, 6. Mikula, 55. Bobček - 37. Šugár, 38. Markovič. Rozhodovali: Kubuš – Kacej, M. Orolín, vylúčení: 5:5, navyše Šišovský (Dukla) 10 min za napadnutie zozadu, bez byužitia, 1461 divákov.

Hlasy po zápase
Milan Staš, tréner Trenčína:
"Do zápasu sme mali perfektný vstup, ale ani to nám nezaručovalo víťazstvo. Aj ďalej sme sa snažili hrať útočne a vytvorili sme si šance. Mierne nás pribrzdilo chvíľkové zaváhanie a v týchto momentoch sa na naše hokejky vkradla nervozita. Súper nás dostal pod tlak a vo viacerých momentoch bol Nagy hráčom číslo jedna na ľade. Piaty gól nás upokojil. Tri body nás veľmi tešia."
Daniel Babka, tréner MHC: "Zápas výrazne poznačil úvod. Domácim padlo do siete všetko, čo šlo na bránku. Snažili sme sa to zastaviť, aby sme sa od druhej tretiny opäť dostali do zápasu. To sa nám podarilo, strelili sme góly a mali aj ďalšie šance. V tretej tretine sme nevyužili naše príležitosti a keď Trenčín pridal piaty gól, bolo po zápase."