Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Piešťany doma zdolali Košice, Nitra deklasovala Martin

Na snímke vpravo hráč Piešťan Matej Mišura a hráč Košíc Tomáš Hrnka. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Hokejová extraliga pokračovala ďalšími zápasmi play off.


Piešťany 5. marca (TASR) - Hokejisti ŠHK 37 Piešťany triumfovali vo štvrtom štvrťfinále extraligovej play off nad HC Košice 3:1 a vyrovnali stav série na 2:2 na zápasy. Piaty duel je na programe v nedeľu o 17.00 h v Košiciach.

Na rozdiel od tretieho zápasu začali aktívnejšie hostia z Košíc, ale svoj tlak ani šance do úvodného gólu nepretavili. Zastavili ich dve vylúčenia, ktoré domáci nevyužili, ale deväť sekúnd po skončení druhej presilovky sa spoza brány natlačil pred Hyláka Petráš a otvoril skóre stretnutia. Gól ešte potvrdil videorozhodca. Košičania sa snažili vyrovnať, ale aktivita Spilara gól nepriniesla.

V úvode druhej časti mohol vyrovnať Lapšanský, ale prestrelil poloodkrytú bránu až nad plexisklo. Keď chyboval Kotaška a Kutálek sám pred Šúrekom neuspel, prišiel trest. Za seknutie sa nechal vylúčiť Sojčík, Konečný sa natlačil pred bránu a skackajúci puk „upratal“ za Hyláka Mišura – 2:0. Na rozdiel troch gólov mohol zvýšiť Pašek, ale už prekonaného Hyláka zachránila žrď a z následných dorážok sa neujala ani jedna.

Košičania sa snažili vrátiť do stretnutia, ale Lapšanský nepremenil svoj únik, ani svoju dorážku počas vylúčenia Holoviča. Postupne tlak „oceliarov“ stúpal a korunoval ho v 57. minúte Spilar, ktorý sa sťahovačkou zbavil obrancu a strelou na bližšiu žrď prekvapil Šúreka – 2:1. Na začiatku 59. minúty vyhodil puk mimo hracej plochy Kotaška a majstrovi sa naskytla možnosť vyrovnať. Tréner Oremus odvolal Hyláka a Košičania hrali presilovku 6 na 4. S tou však vôbec nenaložili dobre a strelou do prázdnej brány spečatil triumf „havranov“ Pašek – 3:1.
4. štvrťfinále play off
ŠHK 37 Piešťany - HC Košice 3:1 (1:0, 1:0, 1:1)
Góly:
14. Petráš (Peško, Leppänen), 37. Mišura (Konečný), 59. Pašek - 57. Spilar (Bartoš). Rozhodovali: Baluška, Lokšík - Sčensný, Stanzel, vylúčení: 4:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 1:0, 2203 divákov.
/na zápasy 2:2/

Piešťany: Šúrek – Brňák, Leppänen, Šedivý, Škadra, Leško, Kotaška, Bučka, Rais – Petráš, Peško, Haring – Stupka, Holovič, Pašek – Konečný, Mišura, Klempa – Románek, Vaculín, Hudec

Košice: Hylák – Černák, Štrbák, Jánošík, Philipp, Cebák, Macejko, Drgoň, Šeda – Spilar, Bartoš, Jenčík – Bicek, Hrnka, Lapšanský – Kutálek, Chovan, Sojčík – Bondra, Suja, Hinďoš


Hlasy po zápase
Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan:
„Sme radi, že po včerajšom zápase sme ustáli prvú tretinu a dali sme aj gól. Chalani si začali veriť a išli sme za víťazstvom. Mali sme dnes viac šťastia ako súper a podržal nás aj brankár. Chalani bojovali, sme radi, že sa po včerajšku zdvihli a zdolali sme favorita.“

Dušan Pašek, útočník a strelec tretieho gólu Piešťan:
"Už predtým som mal trafiť prázdnu bránku, ale nakoniec to dobre dopadlo a dal som gól. Ale je 'sranda', že z dvoch milimetrov som to netrafil a potom som trafil cez celé klzisko."

Martin Šúrek, brankár Piešťan:
"V Play off som nečakal takú veľkú návštevu, prekvapilo ma to. Dúfam, že na šiesty zápas príde ešte o niečo viac ľudí a vytvoria takúto úžasnú atmosféru."

Peter Oremus, tréner Košíc:
"Úvod sme mali lepší, ako v predošlom zápase. Vytvorili sme si aj šance, ale ich realizácia nebola podľa našich predstáv. Gól, ktorý sme strelili, prišiel neskoro. Mali sme dať gól v druhej tretine, keď sme mali šance. Nestalo sa a s jedným gólom sa nevyhráva."

Gabriel Spilar, útočník a jediný strelec Košíc:
"Piešťany hrajú výborne, preto je to trápenie. Štvrťfinále je pre favoritov o to ťažšie, že hráme s 8. tímom po základnej časti a oni nemajú čo stratiť. Je to 2:2 a myslím si, že je to zaslúžené a trochu aj smutné pre nás. Ideme domov, aby sme zvíťazili a potom tu ukončili sériu."

Adam Lapšanský, útočník Košíc:
"Povedali sme si, že sa musíme zlepšiť a byť aktívnejší za začiatku. Tak sa aj stalo, ale bohužiaľ, Piešťany nám strelil prvý gól. V play off sme začali robiť individuálne chyby a nedarí sa nám v koncovke."

MHC Mountfield Martin - HK Nitra 0:7

Martin 5. marca (TASR) - Hokejisti HK Nitra zvíťazili vo štvrtom šťvrťfinále extraligovej play off nad domácim MHC Mountfield Martin vysoko 7:0 a v sérii vedú 3:1 na zápasy. Piaty duel je na programe v nedeľu o 17.00 h v Nitre, domáci HK si v ňom môže vybojovať postup do semifinále.

Jubilejný stý extraligový súboj týchto súperov vyznel jasne pre favorizovanú Nitru. Hostia začali náporom a už po 41. sekundách sa ujali vedenia, keď Lelkeš na dvakrát potrestal chybu domácej obrany. Aj v ďalších minútach bola Nitra pri streleckej chuti. V tretej minúte Bajtek pred domácim brankárom ešte nespracoval puk, ale potom ho vyskúšali Ordzovenský s Königom. Mountfield sa prvýkrát dostal do útočného pásma až v 6. minúte pri presilovke, šancu si však nevypracoval. Prvýkrát Valenta ohrozil až v 12. minúte Zucker. V 16. minúte, keď sedeli na trestnej lavici Šugár a Smrek, hostia využili dvojnásobnú presilovku za 18 sekúnd a H. Ručkay pridal druhý gól. V 18. minúte sa síce Varga dostal do palebnej pozície, ale mieril vedľa.

Druhá tretina sa hrala pod taktovkou hostí. Dôraznejší a rýchlejší hráči spod Zobora využili zaváhanie martinských hráčov pred vlastnou bránkou v 22. minúte a Školiak pridal tretí gól. O 91 sekúnd už viedli hostia rozdielom štyroch gólov, keď Slovák vyhnal z bránky Čecha, ktorého nahradil Dzubina. Ten vydržal s čistým kontom len do 26. minúty, keď ho prekonal Tománek. Domáci boli súci na hodenie uteráka. V 27. minúte už viedol favorit 6:0 po strele Bajteka a hra domácich pôsobila chaoticky a zúfalo. Hostia si s nimi robili čo chceli a hralo sa prakticky len na jednu bránku. Až potom hostia poľavili, Martin sa ako-tak vzchopil a zastavil gólostroj Nitry. V útoku však bol naďalej bezzubý, Fujerík a Bílek netrafili ani z veľkých šancí.

Strelecká impotencia Martina pokračovala aj v tretej tretine. Neboli schopní ani z vyložených šancí streliť čestný úspech. Nitra už hrala len toľko koľko potrebovala. Kontrolovala hru a v 47. minúte strelila siedmy gól, ktorým Lelkeš uzavrel skóre stretnutia. Zápas sa už len dohrával a Valent si vychytal čisté konto. Naopak, Martinčania si vypili kalich horkosti až do dna a ich biedny výkon najmä v 2. tretine neospravedlňuje ani neúčasť šiestich hráčov základnej zostavy.
4. štvrťfinále play off
MHC Mountfield Martin - HK Nitra 0:7 (0:2, 0:4, 0:1)
Góly:
1. Lelkeš (Štefanka), 16. H. Ručkay (Stümpel, König), 22. Školiak, 23. Slovák (Školiak), 26. Tománek (L. Novák), 27. Bajtek (M. Novák), 47. Lelkeš (Kuzma, M. Novák). Rozhodovali: Jonák, Orolin - Korba, Rovenský, vylúčení: 10:12 na 2 min, navyše Kolba 10 minút za nešportové správanie a Varga 5+DKZ za sekanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, striedania: 23. Dzubina za Čecha, 3500 divákov
/na zápasy 1:3/

MHC Mountfield Martin: Čech - Ďatelinka, Dlouhý, Smrek, Dvořák, Kolba, Rusina, Fillo - Zucker, Svoboda, Važan - Török, Fujerík, Bílek - Varga, Macho, Podzinš - Jokeľ, Dírer, Pokrivčák

HK Nitra: Valent - Ordzovenský, König, Milo, Mezei, M. Novák, Kuzma, Bednár, Piačka - L. Novák, Stümpel, Tománek - Pupák, Štefanka, Lelkeš - H. Ručkay, Školiak, Slovák - Mráz, Bajtek, J. Ručkay


Hlasy po zápase
Michal Beran, asistent trénera Martina:
"Po úspešnom včerajšom zápase inkasovaný gól v úvode dnešného i potom ten druhý výrazne poznačili náš výkon. V druhej tretine sme chceli hrať lepšie, ale namiesto toho sme dostali ďalšie góly a priebeh sme už potom nezvládli. Chýbali nám citeľne viacerí hráči zo základnej zostavy. Sme sklamaní."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Dosiahli sme dôležitý výsledok. Víťazstvo na ľade súpera v play off sa dvojnásobne cení. Kým včera sme doplatili na slabú produktivitu, dnes sme domácich zmrazili rýchlym gólom v úvode a hlavne v druhej tretine sme strieľali góly zo všetkých pozícií. Domáci tým boli veľmi zaskočení a v závere sme už hru kontrolovali."