Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice doma zdolali Poprad, výsledok otočili za pár minút

Na snímke vľavo brankár Košíc Marcel Melicherčík po prvom góle v prvom semifinálovom zápase play off hokejovej Tipsport extraligy HC Košice – HK Poprad v Košiciach 16. marca 2015. Foto: TASR/František Iván

Druhý duel je na programe v utorok 17. marca.


Košice 16. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice zvíťazili v úvodnom semifinálovom zápase play off Tipsport extraligy vo východniarskom derby nad HK Poprad 5:4, keď päť minút pred koncom ešte prehrávali 2:4. V sérii hranej na štyri víťazné duely sa ujali vedenia 1:0. Druhý duel je na programe v utorok 17. marca opäť v Steel aréne (17.00).

Prvú vážnu šancu v stretnutí mal v 2. minúte Hrnka, ktorý šikovne tečoval nahodený puk Jánošíka, no iba tesne vedľa popradskej bránky. O minútu neskôr zahrmelo na opačnej strane, keď Rapáč z otočky nahodil puk na košickú bránku a dezorientovaný Melicherčík po prvýkrát inkasoval - 0:1. Vzápätí sa ocitol pred Kostúrom osamotený Jenčík, popradský brankár podržal svoj tím. V 4. minúte ho zase podržala ľavá žŕdka pri zakončení Bartoša. Domáci pokračovali v útočnej aktivite, ale ani Bicek v 6. minúte nedokázal zrovnať stav stretnutia. Hra sa postupne vyrovnala a "kamzíci" udreli po druhýkrát v 16. minúte, keď sa po vhadzovaní v útočnom pásme presadil Gríger - 0:2.

Košičania pohrozili v 24. minúte, keď Jenčík vysunul Spilara a ten po individuálnom prieniku nechal vyniknúť Kostúra. "Kamzíci" dobre bránili, nepúšťali Košičanov do streleckých príležitostí a narúšali ich rozohrávky už v strednom pásme. Domáci tím však začal viac korčuľovať, hra sa prelievala zo strany na stranu a v 27. minúte predviedol pekný prienik Jenčík, ktorý okorenil i gólovým zakončením - 1:2. V polovici stretnutia sa dostal do samostatného úniku autor prvého košického gólu, ale tentoraz sa vyznamenal Kostúr. Na opačnej strane sa pred nevýrazným Melicherčíkom presadil v 31. minúte Štrauch 1:3. Už o dve minúty neskôr vrátil Košičanov späť do stretnutia Sojčík, ktorý zužitkoval ideálnu prihrávku Kutáleka - 2:3. Košickú radosť schladil v 35. minúte Suchý, ktorý svojím presným zásahom vyhnal Melicherčíka z bránky. Tri minúty pred koncom druhej dvadsaťminútovky mohol korigovať na rozdiel gólu Sojčík, z tesnej blízkosti však popradského brankára neprekonal.

Tretie dejstvo odštartovala obrovská šanca Kutáleka, puk z jeho hokejky zastavila pravá žŕdka popradskej bránky. Košičania si vytvorili tlak, no ani početná výhoda 5 proti 4 im tretí gól nepriniesla. V 48. minúte sa ocitol pred Hylákom osamotený Takáč, ale prihrávku z pravej strany nepretavil na gól. V 55. minúte Suja nedokázal trafiť odkrytú časť popradskej bránky a puk poslal iba do stredu, kde stál Kostúr. Tretí gól Košíc prišiel napokon o minútu neskôr, keď Bartánus strelou pod vrchnú žŕdku korigoval na rozdiel jedného gólu. Na 4:4 vyrovnal v 58. minúte Suja, ktorý si nakorčuľoval do útočného pásma a strelou takmer od modrej čiary prekonal Kostúra. Dokonalý obrat zariadil minútu pred koncom zápasu Jenčík - 5:4.
HC Košice - HK Poprad 5:4 (0:2, 2:2, 3:0)
Góly:
27. Jenčík (Cebák), 33. Sojčík (Kutálek, Hrnka), 56. Bartánus (Suja, Bicek), 58. Suja (Štrbák), 59. Jenčík (Bartoš) - 3. Rapáč (Boltun), 16. Gríger (Suchý, Paukovček), 31. Štrauch (Brejčák), 35. Suchý (Paukovček, Bartečko). Rozhodovali: Baluška, Lokšík - Šefčík, Výleta, vylúčení: 1:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 35. Hylák namiesto Melicherčíka, 43. Hinďoš (obaja Košice) zapojil sa do hry, 4339 divákov

Zostavy a striedania:
HC Košice:
Melicherčík (35. Hylák) - Černák, Štrbák, Jánošík, Philipp, Cebák, Macejko, Šeda - Spilar, Bartoš, Jenčík - Kutálek, Hrnka, Sojčík - Bicek, Chovan, Lapšanský - Bondra, Suja, Bartánus - 43. Hinďoš

HK Poprad: Kostúr - Suchý, Kurali, Brejčák, Makovský, Kasík, Malina, Gáborčík, Dinda - Gríger, Paukovček, Bartečko - Matis, Takáč, Kroták - Hvila, Boltun, Rapáč - Toma, Štals, Štrauch

/stav série: 1:0/


Hlasy po zápase
Peter Oremus, tréner Košíc:
"Prvý zápas je dôležitý. Víťazstvo nás strašne teší, je to prvý bod v sérii. Ale toľko vecí, ktoré sme spravili najmä v obrannej tretine zle a poskytli súperovi priestor k streleniu gólov, tak to sa mi nestalo za 19 zápasov. Musíme sa z toho rýchlo spamätať a zajtra nemôžeme urobiť takéto chyby."

Richard Jenčík, autor dvoch gólov: "Bol to pre nás krásny záver, ale zápas bol ťažký. Aj napriek tomu sme hrali dobre, myslím si, že celých šesťdesiat minút, no Poprad bol dnes efektívny. To nás stále brzdilo, ale mužstvo ukázalo silu."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "Z pohľadu vývoja semifinálovej série je dôležitý prvý zápas a ten dnešný sme veľmi dobre rozohrali. Bojovali sme a aj napriek aktivite Košíc sme vývoj duelu mali v rukách. To, čo stalo päť minút pred koncom, tak to je neuveriteľné a musím to predýchať. Nemalo by sa to stať podľa vývoja stretnutia. Na druhej strane musím chalanov pochváliť, musíme dať hlavy hore, zregenerovať a pripraviť sa na zajtrajší duel."

Richard Rapáč, autor prvého popradského gólu: "Je škoda komentovať záver. Ak by sa to stalo po prvýkrát, tak by som povedal, že sme mali smolu, ale toto nie je po prvýkrát. Sú za tým naše hrubé chyby, ktoré nás stali víťazstvo nie jeden duel. Namiesto toho, aby sme boli na 'koni', tak prehrávame 0:1."