Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice očakávajú proti Bystrici fyzicky náročné finále

Na snímke lavička Košíc, druhý sprava tréner Peter Oremus, vľavo asistent trénera Roman Šimíček Foto: TASR/František Iván

Finále extraligovej play off odštartuje v stredu 1. apríla v košickej Steel aréne.

Košice 31. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho šampióna HC Košice nastúpia v slovenskej najvyššej súťaži už na svoje ôsme finále po sebe, celkovo pätnáste. Prvýkrát im však cestu za titulom skrížia hokejisti Banskej Bystrice, ktorí sa premiérovo ocitli vo finálovej sérii play off.

"Barani" sa dostali do finále cez sedemzápasovú bitku proti HK Nitra, ktorú rozhodli až v predĺžení na ľade súpera gólom Milana Kytnára v 62. minúte - 2:1 pp. "Bolo to otvorené od začiatku série. Obidve mužstvá mali šancu 50:50, bola tam výhoda siedmeho domáceho zápasu, Nitra to však nevyužila a vo finále je Bystrica," uviedol k postupu Banskej Bystrice útočník Košíc Peter Bartoš.

Podľa jeho slov zverencov Miroslava Chudého zdobila v semifinále dobrá defenzíva a tímový duch. "Bystrica proti Nitre dobre bránila, môžeme teda očakávať, že budú urputne brániť a hrať agresívny, tvrdý hokej. Netreba však myslieť na celú sériu, ale sústrediť sa na prvý zápas. Človek bude nervózny, ale prvým buly to všetko spadne," konštatoval Bartoš, ktorý z posledných ôsmich finálových účastí zažil sedem.

Vo finálovú účasť banskobystrických "baranov" veril Richard Jenčík, ktorý ako jediný z tímu nastúpi už na svoje ôsme finále po sebe. "Už pred play off som tvrdil, že Bystrica má dobrý tím, dobre vyskladaný a dával som jej šance na postup. Pár rokov majú v tíme Američanov i Kanaďanov a k nim sa teraz pridali i domáci odchovanci ako Michal Handzuš a Tomáš Surový, ktorí určite chceli družstvo potiahnuť k výkonu a pre svoj tím uhrať finále. Podarilo sa im to a od série očakávam, že bude fyzicky náročná, hrajú jednoduchý hokej s množstvom kontaktov," zamyslel sa Jenčík.

V základnej časti narazili na seba títo dvaja súperi šesťkrát a vzájomné duely vyzneli v prospech "oceliarov" v pomere 5:1. "Ťažko povedať, či nám tento súper vyhovuje. Tieto výsledky sa zrodili v základnej časti, vo finále sa pôjde na dno síl a každý dá toho všetko. Rozhodujú maličkosti v každom jednom zápase. Na Bystricu sa pripravíme ako na každý iný tím a hneď do prvého zápasu pôjdeme s tým, že chceme hrať bez chýb, v pohybe a chceme vyhrať," tvrdil Jenčík. V play off sa tieto tímy stretli dvakrát vo štvrťfinále a v oboch prípadoch sa tešili z postupu Košice (zhodne 4:1 na zápasy).

Kým "barani" sa vytrápili s Nitrou v siedmich dueloch, Košičania si poradili s Popradom vo východniarskom derby 4:1 na zápasy a mali možnosť na regeneráciu. "Mužstvá, ktoré hrajú a postúpia na sedem zápasov a potom sériu prehrajú, tak si povedia, že boli unavené. Na druhej strane tímy, ktoré postúpia v najkratšom možnom termíne a vypadnú v nasledujúcej sérii, tak si povedia, že neboli rozohrané. Takže ťažko je povedať, kto má v tomto výhodu," povedal obranca Radek Philipp.

Český bek v drese Košíc má ešte v pamäti posledné meranie síl na banskobystrickom ľade počas základnej časti. "S týmto posilneným tímom chlapcami zo Slovana sme sa stretli na konci základnej časti. Povedal by som, že mužstvo je kvalitnejšie a očakávam vyrovnanú partiu, ktorú rozhodnú maličkosti. Ku komu sa prikloni viac šťastia, tak bude úspešný. Chceme predviesť kolektívny výkon a na konci sezóny byť spokojní," dodal Philipp.

Hráči úradujúceho slovenského šampióna predviedli zlé vstupy do stretnutí, ktoré ich trápili predovšetkým v semifinále play off. "Ak upustíme z hláv nejaký stres ako i zviazané nohy a ruky, tak si myslím, že vo finále máme veľké šance. Na to sme tu, aby sme sa znova pobili o víťazstvo. Máme tu napríklad hráčov ako Adam Lapšanský, ktorému všetci veríme, že vo finále určite zaberie a dá gól. Je to vynikajúci hráč, čiže určite sa šetrí na finále a my mu držíme palce," poznamenal Gabriel Spilar.

Finále extraligovej play off odštartuje v stredu 1. apríla v košickej Steel aréne (17.00), druhý zápas je na programe už o deň neskôr rovnako v Košiciach (19.30).