Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

TIPOS EXTRALIGA: Poprad si opäť poradil s Detvou

Na snímke vpravo Patrik Svitana (HK Poprad) sa teší z gólu na 4:3, vľavo brankár Roman Petrík (Detva) v druhom zápase štvrťfinále Kaufland play off Tipos extraligy HK Poprad - HC 07 Detva vo štvrtok 1. apríla 2021. Foto: TASR – Milan Kapusta

Poprad po dvoch domácich štvrťfinálových stretnutiach vedie nad Detvou 2:0 na zápasy.

Poprad 1. apríla (TASR) - Hokejisti HK Poprad zvíťazili v druhom zápase štvrťfinále Kaufland play off Tipos extraligy na domácom ľade nad HC 07 Detva 4:3 a v sérii vedú 2:0. Hostia v zápase vyhrávali 3:2, no Poprad dokázal uspieť, keď v stretnutí trikrát využil presilovku. Séria sa sťahuje do Detvy, tretie stretnutie je na programe v nedeľu 4. apríla.

Už po piatich sekundách hry sa na trestnú lavicu porúčal hosťujúci Čacho. Po jeho návrate do hry útočník Detvy vystihol nedôraznú rozohrávku domáceho brankára Tomáša Vošvrdu a poľahky poslal hostí do vedenia - 0:1. Popradčania sa na ľade dlho nastali. V 15. minúte sa likvidačným faulom na Svitanu prezentoval obranca Detvy Jendroľ. Za zákrok ho rozhodcovia poslali predčasne pod sprchy. Dlhú päťminútovú presilovku Popradu síce skrátil Dalhuisen, ale po jeho návrate na ľad sa kamzíci usadili v útočnom pásme. Vyrovnanie prišlo na začiatku 19. minúty z hokejky Skokana, ktorý najprv tečoval Haščákovu strelu a následne dorazil poskakujúci puk za bránkovú čiaru.

V druhej tretine pokračoval zápas ako na hojdačke. V 28. minúte šli počas presilovky do vedenia kamzíci zásluhou fínskeho legionára Taviho. Detva odpovedala rovnako v početnej výhode, keď sa exportnou strelou pod hornú žrď trafil Charboneau. V 35. minúte sa opäť menilo skóre. Do jednogólového trháku šli hostia. Jakub Žilka sa pohral s obranou Popradu a umiestnenou strelou švihom vyhnal z bránky Vošvrdu, ktorého nahradil Hamerlík. O minútu po striedaní brankárov vyrovnal delovkou od modrej čiary Višnevskij - 3:3. V 38. minúte kamzíci trestali Kingove zdržiavanie hry. Po peknej kombinácia sa presadil Skokan - 4:3.



Počas tretej tretiny Poprad vyčkával na to, čo vymyslí súper. Ten takmer vyrovnal po Hamerlíkovej chybe, ktorý sa snažil rýchlo rozohrať. Cox ale iba opečiatkoval konštrukciu popradskej bránky. Na opačnej strane sa v 52. minúte dostal do blafáku Skokan, ten mu ale nevyšiel podľa predstáv. Detva sa síce tlačila do útoku, ale do vyložených šancí sa nedostávala. Tréner hostí si vzal v závere oddychový čas, Detva skúsila i hru bez brankára. Necelú minútu pred koncom riadnej hracej doby vznikla pred Hamerlíkom neprehľadná situácia. Rozhodcovia následne situáciu konzultovali na videu, ktoré vyrovnanie Detvy nepotvrdilo. Oddychový čas si sedem sekúnd pred koncom vzala aj domáca lavička. S klaksónom poslal puk do opustenej bránky Detvy poslal Skokan, ale ten napokon pre uplynutie hracieho času neplatil. Poprad po dvoch domácich štvrťfinálových stretnutiach vedie nad Detvou 2:0 na zápasy.

Peter Mikula, tréner Popradu: "Bol to zápas ako na hojdačke. Raz využila svoje šance Detva, raz my. Za nasadenie sme si ten rozdielový gól zaslúžili. Potešili ma góly z presiloviek."

Ernest Bokroš, tréner Detvy: "Odohrali sme veľmi dobrý zápas. Hrali sme lepšie ako včera. Z môjho pohľadu rozhodli opäť presilovky. My sme dostali štyri góly z presiloviek, z toho teda jeden pri signalizovanom vylúčení. V hre 5 na 5 sme neboli horší. Detva hrá nad svoje možnosti. Cením si výkon hráčov. Žiaľ, prehrávame 0:2 na zápasy."


HK Poprad - HC 07 Detva 4:3 (1:1, 3:2, 0:0)

Góly: 19. Skokan (Drgoň, Haščák), 28. Tavi (Mashinter, Višnevskij), 36. Višnevskij (Haščák), 38. Skokan (Svitana) - 3. Čacho, 32. Charbonneau (King), 35. Žilka (King). Rozhodovali: Tvrdoň, Goga – Synek, D. Konc ml., vylúčení: 8:6 na 2 min., navyše: Ulrych 10 min. za vrazenie na mantinel - Jendroľ 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Stav série: 2:0

Poprad: Vošvrda (35. Hamerlík) – Drgoň, Brejčák, Višnevskij, Dalhuisen, Ulrych, Kramár, Hudec – Svitana, Skokan, Haščák – Tavi, Preisinger, Vandas – Livingston, Zagrapan, Handlovský – Mešár, Matej Paločko, Mashinter – Jevoš

Detva: Petrík – Jendroľ, Turan, Rymsha, Gachulinec, Rais, King, Bača, Lalík – Ščurko, Klíma, Ľupták – Askarov, Downing, Sýkora – Cox, Čacho, Charbonneau – Magdolen, V. Fekiač, Žilka.


Slovan si bez problémov poradil s Nitrou



Úvod zápasu vyšiel lepšie Nitre, hoci ako prvý musel zasahovať Cowley. Po 43 sekundách však Bodák vystrelil na Parksovu lapačku a puk sa dokotúľal za bránkovú čiaru. Vyrovnať mohol v presilovke Rapáč, ale prejsť puku do bránky zabránila zlomená hokejka na ľade. Nitrania zlepšili v porovnaní so stredajším zápasom hlavne pohyb, ďalšie ich šance mali Holešinský a Tvrdoň. V prvej tretine však ďalší gól nepadol.

Na začiatku druhej tretiny hrala Nitra presilovku, ale Parks Slovan podržal. Onedlho išiel na trestnú lavicu aj Buček, ale Kytnár takmer potrestal laxnosť Nitry. Slovan v týchto chvíľach stupňoval tlak a v polovici zápasu vyrovnal. O'Donnell dostal puk do jazdy a strelou švihom prekonal Cowleyho. O 96 sekúnd neskôr už domáci viedli, keď so puk pred bránkou našiel Matoušek a nekompromisne skóroval. Ďalšiu zmenu skóre mohla priniesť záverečná päťminútovka druhého dejstva, ale Harris, Tvrdoň a ani Rapáč nepremenili samostatné nájazdy. Vyrovnanie nepriniesla ani šanca Slováka.

Iba 17 sekúnd sa hrala tretia tretina, keď sa po výbornom forčekingu dostal puk k Matouškovi a útočník Slovana strelil svoj druhý gól v zápase - 3:1. Nitra sa mohla ešte dostať na dostrel, ale Tvrdoň nevyužil veľkú šancu. V 50. minúte definitívne rozhodol o triumfe Slovana Gašpar, keď v presilovej hre z pravej strany nezadržateľne poslal puk do siete. Nitrania v závere odvolali brankára, ale na výsledku sa už nič nezmenilo.

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Bol to z našej strany lepší výkon ako včera. Ale naša hra momentálne nie je na takej úrovni, aby sme Slovan zdolali. Mali sme presilovky, ale na rozdiel od Slovana sme nedávali góly."

Róbert Döme, tréner Slovana: "My sme nezačali podľa predstáv, inkasovali sme lacný gól. Ale postupne sme sa zlepšovali a napokon sme zvíťazili. Vedeli sme po prvej tretine, že máme silu a dokážeme zápas otočiť."

HC Slovan Bratislava - HK Nitra 4:1 (0:1, 2:0, 2:0)

Góly: 30. O'Donnell (Gašpar), 32. Matoušek (Zigo, Rapáč), 41. Matoušek (Rapáč, Zigo), 50. Gašpar (Harris, Meszároš) - 1. Bodák (Slovák, Tvrdoň). Rozhodovali: Snášel, Kalina – Stanzel, Bogdaň, vylúčení: 9:8, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, bez divákov.

Stav série: 2:0

Slovan: Parks – Štajnoch, Meszároš, Ališauskas, Sersen, Brodzinski, Maier, Valach – Buček, Harris, Gašpar – O'Donnell, Kytnár, Šišovský – Matoušek, Zigo, Rapáč – Lukošík, Bortňák, Kundrík – Jendek

Nitra: Cowley – Bodák, Mezei, Nemec, Švarný, Pupák, Vitaloš, Hřebíček, Ege – Holešinský, Slovák, Tvrdoň – Žitný, Hrnka, Finlay – Fominykh, Kollár, Bajtek – Minárik, Šiška, Drábek