Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

VIDEO: Najvyššia hokejová liga vstúpi do 29. ročníka

Na snímke sprava riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov Aneta Büdiová, Stanislav Molnár, výkonný riaditeľ sekcie produktov a člen predstavenstva spoločnosti TIPOS, obranca HK Nitra Šimon Nemec, člen Ligových rád Tipos extraligy a Tipos Slovenskej hokejovej ligy a manažér športového oddelenia Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Rastislav Konečný a hore na projekcii videohovoru útočník HK Poprad Filip Mešár počas tlačovej konferencie pred začiatkom nového ročníka hokejovej Tipos extraligy 2021/2022, 22. septembra 2021 v Bratislave. Foto: TASR – Martin Baumann

Na novú sezónu sa teší aj sedemnásťročný obranca Šimon Nemec, ktorý verí, že sa postupne prepracuje medzi lídrov HK Nitra.

Bratislava 22. septembra (TASR) – Najvyššia slovenská hokejová súťaž vstúpi do 29. ročníka. Predstavitelia Tipos extraligy veria, že aj v novom ročníku potvrdia stúpajúcu formu súťaže a opäť chcú dať viac priestoru mladším hráčom a vychovať talenty aj pre národný tím.

„V poslednej sezóne, ktorá bola pod rúškom pandémie a museli sa dohrávať zápasy, niektoré sa ani nedohrali, sme mali veľa problémov. Naši partneri nás však podržali a vďaka tomu môžeme napredovať. Naším záujmom, teda záujmom klubov je v prvom rade aj do budúcnosti rozvíjať talent mladých hráčov. Budeme na tom pracovať a dúfam, že to budeme každým rokom posilňovať," uviedla riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Aneta Büdiová.



Nová sezóna odštartuje už v piatok 24. septembra. Úradujúci majster HKM Zvolen sa v úvodnom kole základnej časti stretne s nováčikom HK Spišská Nová Ves. Extraliga má v sezóne 2021/22 dvanásť účastníkov. Všetky kluby sú slovenské, keďže maďarský zástupca DVTK Jegesmedvék Miškovec sa rozhodol v extralige nepokračovať. Na ligovej mape už nefiguruje ani Detva, klubová licencia sa presunula do Prešova. Každý tím odohrá v základnej časti päťdesiat zápasov. Všetky mužstvá sa navzájom stretnú štyrikrát, dvakrát doma a dvakrát vonku. S regionálnymi rivalmi odohrá každý tím navyše ďalšie dva zápasy.

Prvých šesť tímov po základnej časti si zabezpečí priamu účasť v play off, tímy na 7.-10. mieste sa predstavia v kvalifikácii. Jedenástemu mužstvu sa po ZČ skončí sezóna, dvanáste bude hrať o zotrvanie v baráži s víťazom Tipos Slovenskej hokejovej ligy (SHL). Ak to bude farmársky tím, do baráže pôjde druhý finalista. V prípade, že by boli vo finále play off SHL dva farmárske tímy, baráž by sa nehrala.

S výnimkou niekoľkých zápasov sa takmer celý predchádzajúci ročník odohral bez prítomnosti fanúšikov na tribúnach. V súčasnosti zástupcovia klubov veria, že stretnutia uvidí naživo čo najviac divákov.

„Kluby sú pripravené popasovať sa s ďalšou výzvou. Z pohľadu partnerov je dôležité, aby fanúšikovia boli na tribúnach. Samozrejme, prvoradá bude bezpečnosť všetkých aktérov, nechceme nikoho ohrozovať a nechceme, aby zimné štadióny boli epicentrami šírenia koronavírusu. Našťastie, partneri pochopili vážnosť situácie a naďalej nás podporujú. V predošlých dňoch sa kluby mohli zapojiť do výzvy Fondu na podporu športu a získali spätne časť kompenzácií za prvý polrok 2021. Dúfame, že nasledujúca sezóna sa odohrá bez vážnejších komplikácií. Robíme všetko preto, aby sa nový ročník odohral podľa pripraveného harmonogram a najlepšie aj s fanúšikmi na tribúnach," pokračovala Büdiová, ktorá uviedla, že približne 80 percent hráčov je zaočkovaných, pre ostatných platia pravidlá zdravotníckych orgánov SR. „Platia tie isté režimy ako v iných sférach, čiže nezaočkovaní sa budú musieť testovať."



Ak sa opäť zatvoria štadióny pre divákov, vedenie súťaže má pripravené viaceré platformy, ako priblíži zápasy fanúšikom.

„Máme zazmluvnené TV vysielanie a sme v rokovaní o navýšení počtu zápasov. Po skúsenostiach z uplynulých sezón chceme popracovať na tom, aby sme cez online platformy a sociálne siete priniesli čo najviac informácií fanúšikom. Zmenou prejde aj aplikácia, fanúšikovia sa dozvedia viac zo zákulisia a pripravujeme pre nich aj rôzne súťaže," uviedla Büdiová.

Na novú sezónu sa teší aj sedemnásťročný obranca Šimon Nemec, ktorý verí, že sa postupne prepracuje medzi lídrov HK Nitra.

„Nečakal som, že sa tak rýchlo presadím do zostavy, ale som za to rád. Verím, že tento rok by som sa už mohol zaradiť medzi lídrov tímu, i keď mám len 17 rokov, čo budem musieť dokazovať na ľade. V klube sme si konkrétne ciele nedávali, ale určite chceme byť v Top 6," uviedol Nemec.

Podobne by chcel zvládnuť novú sezónu aj jeho rovesník, útočník Popradu Filip Mešár. „Aj ja verím, že sa zapojím medzi lídrov Popradu. Každý rok chceme vyhrať titul, vlani sa nám to nepodarilo, teraz si poň ideme. Ciele sú vždy vysoké. Už vlani ma podpichovali, prečo je napríklad Šimon v A-mužstve reprezentácie a ja ešte nie. Takéto ciele si zatiaľ nedávam, idem krok za krokom, teraz sa chcem dostať na MS hráčov do 20 rokov."

Dôležité dátumy sezóny 2021/22 v Tipos Extralige:

1. kolo základnej časti: 24. septembra 2021

záverečné kolo základnej časti: 15. marca 2022

začiatok predkola play off: 18. marca 2022

začiatok štvrťfinále: 25. marca 2022

najneskorší termín pre spoznanie nového majstra: 7. mája 2022

program 1. kola TIPOS Extraligy 2021/2022, piatok 24. septembra:

16.30 HK DUKLA Ingema Michalovce – HC Mikron Nové Zámky

17.00 MHK 32 Liptovský Mikuláš – HK Poprad

18.00 HKM Zvolen – HK Spišská Nová Ves

18.00 HK Nitra – HC Košice

18.00 HC 21 Prešov – HC ´05 Banská Bystrica

19.00 HC SLOVAN Bratislava – HK DUKLA Trenčín