Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Štart predbežne s tromi zápasmi, Büdiová: Kluby takto dlho nevydržia

Na snímke riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov Aneta Büdiová počas brífingu vo Zvolene 29. septembra 2020. Foto: TASR - Ján Krošlák

Namiesto pôvodne plánovaných šiestich zápasov sa v 1. kole zrejme uskutočnia iba tri, keďže Nové Zámky, Košice i Miškovec hlásili pred spustením sezóny vo svojich kádroch pozitívne testy.

Bratislava 1. októbra (TASR) - V tieni pandémie koronavírusu, za prísnych hygienických opatrení a bez účasti divákov odštartuje v piatok nový ročník najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Namiesto pôvodne plánovaných šiestich zápasov sa v 1. kole uskutočnia iba tri, keďže Nové Zámky, Košice i Miškovec hlásili pred spustením sezóny vo svojich kádroch pozitívne testy na ochorenie COVID-19. Neuskutočnia sa tak zápasy DVTK Jegesmedvék Miškovec - HK Dukla Trenčín, HC Košice - HKM Zvolen a HC ‘05 iClinic Banská Bystrica - HC Mikron Nové Zámky. Vedenie súťaže však pridalo do piatkového programu predohrávku 7. kola HKM Zvolen - HC ‘05 iClinic Banská Bystrica, teda derby dvoch tímov, ktorých nezasiahla koronavírusová infekcia.

Ešte v stredu to vyzeralo, že sa súťaž, pod novým názvom Tipos extraliga, v riadnom termíne ani nezačne, keďže podľa pondelkového verdiktu Ústredného krízového štábu SR mali byť od 1. októbra zakázané všetky hromadné podujatia vrátane športových. Napokon však Úrad verejného zdravotníctva SR ustúpil požiadavkám športovcov a v stredu informoval, že športové podujatia sa budú môcť uskutočniť s maximálne 50 účastníkmi. Tento limit bude možné prekročiť, ak pôjde o osoby, ktoré budú vystupovať v mene organizátora (športovci, organizačný tím a pod.). Hokejové zápasy tak dostali zelenú, pravda, bez prítomnosti obecenstva. Absencia divákov znamená, že kluby prídu o významný zisk z predaja vstupeniek.

"Našťastie sa najhorší scenár pre šport a pre hokej nenaplnil," uviedla výkonná riaditeľka Asociácie profesionálnych hokejových klubov (APHK) Aneta Büdiová. "Kluby Tipos extraligy sú pripravené odohrať súťaž od 2. októbra. Je to dobrá správa, ale zároveň si musíme uvedomiť, že kluby, bohužiaľ, v takomto formáte a za momentálnej situácie bez finančných kompenzácií dlho nevydržia. Dúfame, že sa nám podarí úspešne pokročiť v rokovaniach a veríme, že to v tejto fáze nastavení dotiahneme do úspešného konca," dodala pre facebookovú stránku Tipos extraligy.

Súťaž však čelí viacerým ďalším problémom. Nové Zámky minulý týždeň ohlásili 20 pozitívne testovaných členov klubu, pozastavili tréningový proces a oznámili, že prvé dva ligové zápasy pre karanténu odkladajú. Do novej sezóny plánujú vykorčuľovať až 9. októbra na ľade Michaloviec. Košice v stredu večer informovali o dvoch pozitívne testovaných hráčoch, známky nepriaznivého stavu vykazovali aj ďalší dvaja hokejisti, ktorí s nimi boli v úzkom kontakte. Klub z bezpečnostných dôvodov zrušil plánovanú cestu do Bratislavy, kde sa mali hráči zúčastniť na proteste proti zákazu konania hromadných podujatí.

"Všetky naše tímy, vrátane viac ako 300 hráčov mládeže, sa postupne presunú naspäť do Steel arény, v ktorej bude 1. októbra spustený proces výroby ľadu. Ten bude na zápasovú záťaž pripravený najskôr 5. októbra. Vzhľadom na všetky okolnosti je isté, že HC Košice nenastúpi v 1. kole Tipos extraligy. Zápas odohráme v náhradnom termíne. Veríme, že zdravotný stav našich hráčov nám umožní nastúpiť na prvý ligový zápas čo najskôr," povedal riaditeľ marketingu a PR HC Košice Stanislav Mucha pre klubovú webstránku. Vzápätí hlásil Jóbovu zvesť aj jediný zahraničný účastník DVTK Jegesmedvék Miškovec, ktorý pre nešpecifikovaný počet infikovaných hráčov vynechá úvodné dve kolá súťaže. Maďarský klub by tak mal absolvovať premiéru v novom ročníku až v piatok 9. októbra v domácom zápase proti Slovanu Bratislava.

Vedenie Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) takisto tesne pred štartom súťaže ešte riešilo dohodu o novej zmluve s rozhodcami. Ak by ju do piatku nepodpísali, arbitri odmietajú zápasy rozhodovať. "Je to stále otvorená a horúca téma. Predpokladám, že to vyriešime v čo najkratšom čase," uviedol generálny sekretár SZĽH Ivan Pulkert.

Pozornosť sa tak v piatok sústredí na zostávajúce tri zápasy 1. kola, plus pridané derby Zvolen - Banská Bystrica. Ťahákom by mal byť súboj ambicióznych Michaloviec so Slovanom Bratislava (duel odvysiela RTVS naživo na Dvojke). Dukla prednedávnom dokázala zdolať súpera na Tatranskom pohári (5:3). "Určite sa na tento zápas tešíme. Duely so Slovanom majú vždy svoj náboj, je to súboj východu proti západu. Aj v zápase na Tatranskom pohári sme ukázali svoju silu, posilnili sme sa a dali sme si vysoké ciele. Postupne, krok za krokom za nimi pôjdeme. Verím, že zápas so Slovanom pre nás dopadne dobre a hneď na úvod sezóny ukážeme našu silu. Sezónu otvoríme slávnostne, verím, že to bude pre našich priaznivcov hokejový sviatok," povedal prezident HK Dukla Ingema Michalovce Martin Burinský.

Výprava "belasých" zvolila pre lepšiu pripravenosť a komfort hráčov dlhú cestu na východ Slovenska už deň pred zápasom. "Nie som rád, že tam ideme na prvý zápas, lebo sme ich mali aj v príprave a od tej doby sme zápas s takým silným súperom nehrali. Síce sme potom ešte mali Nitru, ale tá nebola v plnej sile. V Kaufland Super Cupe nás prvoligisti nepreverili, to si nemusíme nahovárať. Mohli sme hrať so silnejšími súpermi. Ja som mal inú predstavu a nechcem aby to vyznelo zle, ale je rozdiel, keď má mužstvo za sebou kvalitnú prípravu, ako keď po zápasoch s prvoligistami musí ísť hneď na ľad ambiciózneho tímu, ktorý chce útočiť na titul. Aj keď ja Michalovce až tak vysoko nevidím," povedal pre TASR tréner Slovana Roman Stantien.

V ďalších súbojoch 1. kola sa Detva stretne doma s Liptovským Mikulášom a Poprad privíta Nitru. Klub z Liptovského Mikuláša sa dlho snažil previesť extraligovú licenciu spoločnosti MHK 32 a.s. na nový subjekt ŠK 32 Liptovský Mikuláš, Výkonný výbor SZĽH však prevod licencie neschválil. Mužstvo sa však ďalej pripravovalo na novú sezónu pod hlavičkou MHK 32. Extraligistom poslúžil v príprave na nový ročník najvyššej súťaže aj pohárový Tipsport Kaufland Cup. Slovan, Nitra, Michalovce a Poprad to v ňom dotiahli až do semifinále.

Najvyššia súťaž bude mať v ročníku 2020/2021 dvanásť účastníkov, 11 slovenských a jeden maďarský tím - Miškovec. V porovnaní s predchádzajúcou sezónou, ktorú predčasne ukončili po prijatí protipandemických opatrení, už do súťaže nezasiahne MAC Újbuda. Trojnásobný šampión a víťaz základnej časti nedokončenej sezóny 2019/2020 Banská Bystrica bude hrať pre rekonštrukciu svojho zimného štadióna domáce zápasy vo Zvolene. Aj na mikulášskom zimnom štadióne prebieha rekonštrukcia ľadovej plochy a tak Liptáci - rovnako ako pred dvoma rokmi - začnú sezónu mimo svojho domovského stánku. Naň sa vrátia najskôr 10. novembra.

Každý tím odohrá v základnej časti extraligy po 50 zápasov. Všetky mužstvá sa navzájom stretnú štyrikrát - dvakrát doma a dvakrát vonku. S regionálnymi rivalmi odohrá každý tím navyše ďalšie dva zápasy. V západnej časti sa v šiestich regionálnych kolách počas sviatočného obdobia medzi 22. decembrom a 6. januárom stretnú Slovan, Trenčín, Nitra a Nové Zámky, v strednej časti Banská Bystrica, Zvolen, Detva a Liptovský Mikuláš a vo východnej Košice, Poprad, Michalovce a Miškovec. Hracími dňami budú predovšetkým piatky a nedele, štyrikrát sa bude hrať v utorky, štyrikrát počas sviatočných dní a vo vianočnom období sa uskutočnia duely aj v pondelok a stredu. V októbri i novembri je v pláne po deväť kôl, v decembri osem, v januári desať a vo februári a marci po sedem. Základná časť vyvrcholí 21. marca 2021.

Tímy umiestnené po dlhodobej fáze ročníka na 1. až 6. mieste postúpia priamo do štvrťfinále, pre jedenásty a dvanásty tím sa súťaž skončí. Po ročnej pauze sa do extraligy vracia predkolo play off pre mužstvá zo 7.-10. priečky, ktoré sa bude hrať od 24. marca na tri víťazné zápasy. Od štvrťfinále, ktorého prvý duel je v pláne 31. marca, sa už série hrajú na štyri víťazstvá. Prvýkrát v histórii sa finále najvyššej slovenskej súťaže bude hrať v máji. Rozhodujúce boje o titul sa začnú 2. mája, nový šampión bude najskôr známy 7. mája, najneskôr 13. mája 2021.

V ročníku 2020/2021 nikto z Tipos extraligy nevypadne. Zospodu však bude súťaž otvorená pre víťaza druhej najvyššej súťaže - Slovenskej hokejovej ligy.

Program Tipos extraligy - piatok 2. októbra:



1. kolo:

18.00 HC 07 Detva - MHK 32 Liptovský Mikuláš /stream TV Tipsport/
18.00 HK Dukla Ingema Michalovce - HC Slovan Bratislava /RTVS - Dvojka/
19.00 HK Poprad - HK Nitra /Sport2/

DVTK Jegesmedvék Miškovec - HK Dukla Trenčín /odložené/

HC Košice - HKM Zvolen /odložené/
HC ‘05 iClinic Banská Bystrica - HC Mikron Nové Zámky /odložené/

predohrávka 7. kola:

HKM Zvolen - HC ‘05 iClinic Banská Bystrica /stream TV Tipsport/

Dôležité dátumy sezóny 2020/2021 v Tipos extralige:

reprezentačné prestávky: 2.-8. novembra 2020, 14.-20. decembra 2020, 8.-14. februára 2021
záverečné 50. kolo základnej časti: 21. marca 2021
začiatok predkola play off: 24. marca 2021
začiatok štvrťfinále: 31. marca 2021
začiatok semifinále: 16. apríla 2021
začiatok finálovej série: 2. mája 2021