Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Tipsport Liga

Nitra sfúkla Martin 5:0 a je prvým semifinalistom

Richard Lelkeš z Nitry (vľavo) a brankár Martina Michal Dzubina v piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra - MHC Martin 8. marca 2015 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nitra sa do semifinále prebojovala piatykrát v histórii najvyššej domácej súťaže, zároveň tretí raz sebou.


Nitra 8. marca (TASR) - Hokejisti HK Nitra sa stali prvými semifinalistami play off Tipsport extraligy 2014/2015. V piatom štvrťfinálovom dueli deklasovali doma MHC Mountfield Martin 5:0 a v celej sérii triumfovali 4:1. Na štart semifinálových bojov si budú musieť počkať minimálne do 16. marca, pre Martin sa sezóna skončila.

Zverenci trénera Jaroslava Töröka v nej splnili základný cieľ, ktorým bol postup do play off. V úvodných dvoch štrvťfinálových dueloch ich však po katastrofálnych výkonoch v obrane Nitra "zmietla" z ľadu výsledkami 9:2 a 6:2. Hoci sa v treťom dueli v Turci vrátili do série triumfom 4:1, o deň neskôr dostali debakel 0:7 a po ďalšom v pomere 0:5 skončili svoje účinkovanie v prebiehajúcom ročníku.

Nitra sa do semifinále prebojovala piatykrát v histórii najvyššej domácej súťaže, zároveň tretí raz sebou. Predtým sa jej to podarilo ešte v sezónach 2005/2006 a 2009/2010. Po 2. mieste v základnej časti prebiehajúceho ročníka prešla cez Martin do semifinále bez väčších ťažkostí, keď štyri z piatich zápasov vyhrala jednoznačným spôsobom s finálnym skóre 28:8.
Priebeh zápasu

Pod Zoborom sa od začiatku hralo vo výbornej atmosfére pod taktovkou Nitry. Martin sa počiatočnému náporu úspešne bránil, no vydržalo mu to len do štvrtej minúty. Richard Mráz poľahky prenikol po ľavom krídle a presnou strelou ponad Dzubinovu lapačku poslal Nitru do vedenia. Tempo hry naďalej diktovali domáci, boli istejší na puku, výrazne rýchlejší a mohli pridať aj druhý gól, ale Štefanka po Lelkešovej prihrávke na os klziska prestrelil. V polovici tretiny hral Martin prvú presilovku, ale z jeho pohľadu dopadla katastrofálne. Už po prvom buly unikol v oslabení Pupák a svoje sólo zakončil rutinérskym blafákom - 2:0. O minútu neskôr sa Martin dopustil rovnakej chyby, ušiel ten istý hráč, no tentoraz skončil po bekhendovej strele v Dzubinovej lapačke.

Aj v druhej tretine Nitra dominovala vo všetkých herných aspektoch. V 24. minúte mohol zvýšiť vedenie počas presilovky Kuzma, ale osamotený pred Lakosilom nepochodil. Nitra hrala v obrovskej pohode, Martinčania jej tempu vôbec nestíhali, aj preto sa často museli spoľahnúť len na Dzubinu. Ten v 30. minúte ešte vytiahol efektný semafor pri zakončení Bajteka, ale o dve minúty neskôr sa nestihol pripraviť na Tománkovu prihrávku spoza bránky a gólové zakončenie Stümpela - 3:0. Ďalej všetko pokračovalo podľa scenára domácich, ktorí mohli pridať aj ďalšie góly.

Ten štvrtý napokon prišiel tesne po úvodnom buly tretej tretiny, Milo vysunul Lelkeša, ktorý v úniku dobyl hosťujúcu bránku štvrtýkrát. Martin bol psychicky na dne, domáci naopak v obrovskej pohode. Naďalej búšili do súpera, ktorý mal toho dosť už v polovici tretiny. Ďalšími gólmi ho navyše mohol doraziť Školiak, v priebehu štyroch minút však za Dzubinu neprepasíroval puk ani raz. Čo sa nepodarilo jemu, dokonal v 51. minúte Mráz, keď dokonale využil bezmocnosť hostí pred vlastným brankárom. Atmosféra v Nitra aréne gradovala a zápas sa už len dohral.
5. štvrťfinále
HK Nitra - MHC Mountfield Martin 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)
Góly:
4. Mráz (Bednár, Ordzovenský), 10. Pupák, 32. Stümpel (Tománek, L. Novák), 41. Lelkeš (Milo), 51. Mráz (J. Ručkay). Rozhodovali: Baluška, Lokšík - Kacej, J. Tvrdoň, vylúčení: 4:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 3500 divákov (vypredané)
/na zápasy 4:1 - postúpila Nitra/

zostavy:
HK Nitra:
Valent - Milo, Mezei, Ordzovenský, König, M. Novák, Kuzma, Bednár - Lelkeš, Štefanka, Pupák - Tománek, Stümpel, L. Novák - Slovák, Školiak, H. Ručkay - Mráz, Bajtek, J. Ručkay

MHC Mountfield Martin: Dzubina - Kolba, Brcko, Ďatelinka, Dlouhý, Smrek, Dvořák, Jurášek, Fillo - Markovič, Macho, Varga - Zucker, Svoboda, Važan - Bílek, Galamboš, Fujerík - Jokeľ, Dírer, Šugár


Hlasy po zápase
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:
"Podarilo sa nám rozhodnúť duel rýchlymi gólmi. Psychika súpera bola veľmi nalomená a náš prístup rozhodol o tom, že sme zvládli aj celú sériu. Mal som obavu len z toho, aby naši hráči nepodcenili mená v kádri súpera. Mohli sme mať veľké problémy, ale prvé dva duely nám nadmieru vyšli, a to bol základ pre triumf v celej sérii."

Michal Novák, obranca Nitry: "Možno veľa ľudí čakalo, že Martin sem príde, bude sa zrážať a biť o každý centimeter ľadu. Oni však pochopili, že jediná cesta k úspechu z ich pohľadu je hrať hokej. Snažili sa o to, mali aj šance. Dokonca také, pri ktorých som už videl puk v sieti. My sme vedeli, že ak im nedáme dýchať a budeme hrať tak, ako v prvých dvoch dueloch, bude to dobré. Naša ofenzíva je smrtiaca."

Jaroslav Török, tréner Martina: "Rozhodujúcim momentom bol druhý gól v našej sieti, keď sme inkasovali počas presilovky. Na začiatku tretej tretiny nám súper odskočil na 4:0 a pre nás bolo veľmi ťažké vrátiť sa späť do zápasu. Mrzí nás, že sme Nitru v sérii potrápili len v jednom zápase. Osobne si myslím, že sme jej neboli až takým dôstojným súperom. Chcel by som sa poďakovať hráčom aj celému realizačnému tímu za predvedenú sezónu. Siedme miesto je maximum, čo sme mohli s týmto tímom získať."

Jaroslav Markovič, útočník Martina: "Išli sme do zápasu s tým, aby sme čo najneskôr inkasovali. Chceli sme dať prvý gól, ale znovu sa nám to nepodarilo. Ak to vyjde Nitre, už sa to valí a aj preto to vyzeralo tak, ako to vyzeralo. Urobili sme strašne veľa chýb a Nitra to využila. Neviem si vysvetliť, prečo tie chyby vznikli."

HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 7:0

Košice 8. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice zvíťazili v piatom štvrťfinálovom zápase play off Tipsport extraligy v Steel aréne nad ŠHK 37 Piešťany jednoznačne 7:0 a v sérii hranej na štyri víťazné zápasy vedú 3:2. Hetrikom sa v dôležitom stretnutí blysol Peter Bartoš. Šiesty duel je na programe v utorok 10. marca na piešťanskom ľade (17.00).

Košičania začali od úvodných sekúnd náporom a Šúreka zamestnali predovšetkým Spilar a Jenčíkom, ktorí však v 4. minúte v dobrých šanciach nedokázali skórovať. V 7. minúte Spilar ideálnou prihrávkou našiel medzi kruhmi voľného Bartoša, ten mieril do ľavého horného rohu hosťujúcej bránky, ale Šúrek predviedol pohotovú lapačku. "Oceliari" pokračovali v tlaku a v 13. minúte otvoril skóre duelu Chovan, ktorý po Bicekovej prihrávke zakončoval do odkrytej časti bránky - 1:0. V závere prvej tretiny mali domáci hráči k dispozícii presilovú hru 5 proti 4, na 2:0 zvýšil strelou od modrej čiary kapitán Štrbák. Piešťany boli v útoku bezzubé a na Hyláka vyslali v prvej dvadsaťminútovke iba päť striel.

Aj druhé dejstvo začali náporom Košičania, Jenčík však po niekoľkých sekundách hry nedokázal potrestať chybu domácej obrany. Zmenu skóre priniesla akcia prvého košického útoku, Spilar v početnej výhode o jedného hráča poslal na hokejku Jenčíka, ten si poradil s brániacim protihráčom, puk naservíroval Bartošovi a ten z prvej vymietol ľavý horný roh Šúrekovej bránky - 3:0. "Oceliari" si od polovice stretnutia vytvorili obrovský tlak, najväčšiu šancu však zahodil Jánošík, ktorý zoči-voči Šúrekovi nepochodil. Na opačnej strane sa v 35. minúte ocitol pre Hylákom osamotený Stupka, mieril iba vedľa. Košický brankár vzápätí zlikvidoval i dva strelecké pokusy Vaculína. Košickú prevahu potvrdil v 39. minúte štvrtým gólom do ľavého horného rohu Bicek.

Do piešťanskej bránky sa od 41. minúty postavil Rybár, ale okamžite lovil puk zo siete, keď ho prekonal tečovaným pukom Bartoš - 5:0. Ten istý hráč si vychutnal piešťanského brankára aj o dve minúty neskôr a po blafáku bekhendom zvýšil už na 6:0. V polovici tretej tretiny pridal siedmy košický gól v presilovej hre Jánošík, ktorý tečoval strelu Štrbáka. Košičania diktovali tempo hry a súperovi nedovolili zaznamenať ani čestný úspech.
HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 7:0 (2:0, 2:0, 3:0)
Góly:
13. Chovan (Bicek, Sojčík), 18. Štrbák (Spilar, Jánošík), 24. Bartoš (Jenčík, Spilar), 39. Bicek (Chovan), 41. Bartoš (Spilar, Štrbák), 43. Bartoš (Jenčík, Spilar), 50. Jánošík (Štrbák, Jenčík). Rozhodovali: D. Konc, Kubuš - Gajan, Smrek, vylúčení: 2:7, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, striedanie: 41. Rybár (Piešťany) namiesto Šúreka, 5064 divákov

Zostavy a striedanie:
HC Košice:
Hylák - Černák, Štrbák, Jánošík, Philipp, Cebák, Macejko, Šeda - Spilar, Bartoš, Jenčík - Kutálek, Chovan, Sojčík - Bicek, Hrnka, Lapšanský - Bondra, Suja, Bartánus

ŠHK 37 Piešťany: Šúrek (41. Rybár) – Leppänen, Brňák, Škadra, Šedivý, Kotaška, Leško, Rais, Bučka – Petráš, Peško, Haring – Stupka, Pašek, Holovič – Konečný, Mišura, Klempa – Románek, Vaculín, Hudec
/stav série: 3:2/


Hlasy po zápase
Peter Oremus, tréner Košíc:
"Z našej strany to bol veľmi dobrý prístup k zápasu, osobná a herná disciplína bola na vysokej úrovni. Za víťazstvo sme radi, ale uvedomujeme si, že na postup je potrebné získať ešte jedno."

Peter Bartoš, autor hetriku:
"Dôležité je víťazstvo a nie môj hetrik. Na zápas sme sa zodpovedne pripravili a sme radi, že sme ho zvládli."

Leo Gudas, tréner Piešťan: "Zápas rozhodli naše oslabenia, naša nedisciplinovanosť v prvej a druhej tretine. Zlomilo sa to v polovici stretnutia a súper nás za to potrestal."

Dušan Pašek, hráč Piešťan:
"Ťažko sa hodnotí po takomto zápase. Takto to však vyzerá, keď upustíme od svojej hry. Myslíme si, že budeme hrať s Košicami hokej a dostaneme sedmičku. Takto to chodí, my musíme bojovať a hrať obetavo a to je cesta ako môžeme potrápiť Košice."