Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Poprad vyhral doma nad Nitrou, Skalica zvíťazila v Žiline

Na snímke hráč Žiliny Tomáš Paleček sa predral až cez troch hráčov hostí pred brankára Skalice Miroslava Lipovského v zápase 1. kola hokejovej Tipsport extraligy MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Hant Skalica 12. septembra 2014 v Žiline. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hokejová extraliga dnes odštartovala zápasmi prvého kola.

Žilina 12. septembra (TASR) - Žilina, ktorá nastúpila na druhý zápas v priebehu dvoch dní, začala lepšie. Po včerajšom víťazstve nad "dvadsiatkou" mohla vyhrávať aj proti Skalici, ale Kanko svoj samostatný únik zakončil len do Lipovského. Na opačnej strane mal Stloukal pred sebou už odkrytú bránu, puk mu však v rozhodujúcej chvíli skĺzol z čepele hokejky. Výkon oboch mužstiev bol v ďalšom priebehu rozpačitý, súhra hráčov viazla a diváci veľa šancí nevideli.

Tempo hry v prostrednej časti podstatne ovplyvnil rýchly gól domácich, ktorý strelil už po 53 sekúnd od úvodného vhadzovania Horna. Skaličania sa do hry dostávali pomalšie, v polovici stretnutia však rozohrali biliardovú akciu, na ktorej konci bol Juraj Jurík - 1:1. Hostia prebrali iniciatívu, v ich početnej výhode musel viackrát zakročiť Landsman. Pri tutovke Horvátha sa ešte dokázal presunúť a puk lapačkou vyraziť, no na prudkú strelu Méryho v 35. minúte už bol ale prikrátky.

V tretej tretine domáci zvýšili ofenzívnu snahu. Najskôr neuspel z dorážky Drevenák, v 52. minúte namieril Horna zblízka vedľa brány. Z protiútoku mohol rozhodnúť Vaškovič, ktorý však po prihrávke Mráza trafil len ľavú žrď. S blížiacim sa záverom Žilinčania pritlačili, v rozhodujúcej fáze ale neboli efektívni, robili chyby a Lipovského trvalejšie neohrozili. Skaličania napokon tesné vedenie ubránili a pripísali si prvé víťazstvo v sezóne.


MsHK DOXXbet Žilina - HK 36 Hant Skalica 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Góly:
21. Horna - 30. Jurík, 35. Méry. Rozhodovali: Lauff - Korba, Rovenský, vylúčení: 5:8 na 2 min, navyše: Méry (Skalica) 10 min za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1000 divákov.

Hlasy po zápase:
Jozef Zavadil, tréner Žiliny:
"Gratulujem súperovi k víťazstvu a k perfektnému výkonu ich brankára. Z našej strany to bolo herne rozhárané. V druhej tretine sme prestali korčuľovať a súper išiel do vedenia. V tretej časti sa nám prakticky rozpadol káder - Procházka si natrhol trieslo a Novotný má asi otravu jedlom. Hráčom nemôžem veľa vytýkať, snažili sa a bojovali. Žiaľ, prehrali sme, ale nič sa nedeje. Ideme ďalej."
Štefan Mega, tréner Skalice: "Ďakujem chlapcom, že celý zápas bojovali. V našej hre boli aj hluché miesta, ale po ťažkej príprave, v ktorej sme mali silných súperov a veľa sme toho nevyhrali, sú tri body mimoriadne dôležité. Verím, že si chlapci teraz začnú viac veriť a budú zbierať body."


Poprad si pripísal prvé body

Rozbeh sezóny bol viditeľný na oboch mužstvách, ktoré v prvej tretine pekný hokej pod Tatrami nepredviedli. Nitra poučená vysokými prehrami z prípravy pozorne bránila rovnako, ako "kamzíci" po lekcii vo Švajčiarsku. Domáci útočníci sa do streleckých príležitostí dostávali veľmi ťažko, neprehľadné situácie spoľahlivo riešili obaja brankári. Do tlaku sa častejšie dostávali Popradčania, v jednej z ojedinelých možností na skórovanie sa ocitol domáci Paločko, ale puk z jeho hokejky trafil iba Lakosilov ľavý betón. Pred koncom prvej tretiny mohli ísť do vedenia hostia, Bajtekovu superšancu zmaril zázračným zákrokom brankár "kamzíkov" Kostúr.

V druhej tretine rozbehli popradskí hokejisti festival nepremenených šancí. Počas presilovky Nitranov sa dostal do úniku Kroták, ale v rozhodujúcej chvíli ho faulovali. Následne si domáci vybojovali presilovku o dvoch hráčov, v ktorej hostí výrazne podržal Lakosil. Nitrania sa dostávali pred Kostúra iba sporadicky, no paradoxne mohli ísť do vedenia. Strela z hokejky Lelkeša len tesne minula odkrytú časť brány. Keď sa neujala ani akcia mladíkov Štraucha s Gápom, aj po druhom dejstve odchádzali mužstvá do šatní za bezgólového stavu.

Urputný boj o každý meter ľadu podčiarknutý kvalitnými výkonmi brankárov pokračoval aj v záverečnej tretine. V jej prvej časti mali výhodu o dvoch hráčov pre zmenu hostia, ale nič v nej nevymysleli. S blížiacim sa koncom boli Nitrania nebezpečnejší, jazýčkom na váhach mohol byť Jozef Stümpel, už prekonaného Kostúra však zastúpil na bránkovej čiare Paukovček. Zápas tak smeroval do predĺženia.

V ňom predviedli peknú kombináciu domáci. Matis zaviezol puk do útočného pásma, našiel osamoteného Kasíka, ktorý mohol vystreliť, ale našiel vo výhodnejšej pozícii Rapáča a ten jeho prihrávku usmernil do siete bezmocného Lakosila.

HK Poprad - HK Nitra 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Góly:
63. Rapáč, Rozhodovali: Lokšík - Gajan, Holienka, vylúčení: 3:6, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1417 divákov.

Hlasy po zápase:
Milan Jančuška, tréner Popradu:
"Vypracovali sme si množstvo šancí, ale nedokázali sme z nich skórovať. Škoda, že sme niektoré momenty riešili nesprávne. Vzhľadom na počet presiloviek boli slabou stránkou naše presilovky, musíme na nich zapracovať. Napokon sme sa presadili v predĺžení, z dvoch bodov sa tešíme."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Na to, že to bol prvý zápas sezóny, to bol pekný hokej s množstvom šancí. Chýbali však góly, mysleli sme si, že útok je našou silnou stránkou. Tlačili sme sa do bránky, najmä v závere sme mohli skórovať a streliť aspoň o jeden gól viac ako domáci."


Martin vyhral nad Piešťanmi

Úvodné dejstvo veľa kvality neprinieslo. Domáci sa pred peknou návštevou rozbiehali len pomaly a na ich hre bolo vidieť, že je to prvé stretnutie. Hráči síce dobre korčuľovali, ale viazla ich kombinácia. Hostia boli na začiatku nebezpečnejší, ale všetky ich pokusy kryl brankár Čech. V 5. minúte sa ocitol v dobrej šanci Finsterle, ale netrafil. Na druhej strane vyskúšal Čecha spomedzi kruhov Klempa a vzápätí mieril Haring vedľa. Od 14. minúty mali domáci výhodu piatich na troch, využil ju Markovič a otvoril tak skóre duelu. Potom hostia ostreľovali martinskú bránku, ale mierili len slepými.

Druhú tretinu odštartovali lepšie domáci hokejisti. Boli pri streleckej chuti, ale Rybár bol vždy na svojom mieste. Neskôr bol viackrát v permanencii aj Čech, ale ani jeden pokus hostí sa neujal. V polovici stretnutia využil Šedivý zlú rozohrávku Martina pri presilovke, išiel sám, ale svoj nájazd nepremenil. Aj druhý gól domácich prišiel v presilovke, keď Varga v 34. minúte za 25 sekúnd potrestal vylúčenie Rapáča. Potom využili dvojnásobnú výhodu aj hostia, Holovič znížil na 1:2.

Gól hostí povzbudil a v úvode tretieho dejstva za 30 sekúnd vyrovnali, keď sa puk po strele Škadru odrazil od domáceho Matejku za chrbát Čecha. Martin tak prišiel za 136 sekúnd o dvojgólový náskok. Hostia vycítili šancu a v ďalších minútach častejšie zatápali pred súperovou bránkou. Čech však bol oporou domácich a poradil si zo všetkými strelami. V ďalších minútach zvádzali obe mužstvá veľký boj o každý puk. V 55. minúte sa usmialo šťastie na Martin, keď T. Klíma využil zaváhanie hostí pred bránkou a poslal svoj tím opäť do vedenia. Hosťom nepomohla ani 57-sekundová hra bez brankára. Naopak, Markovič sedem sekúnd pred klaksónom upravil gólom do prázdnej bránky na konečných 4:2.

MHC Mountfield Martin - ŠHK 37 Piešťany 4:2 (1:0, 1:1, 2:1)
Góly:
16. Markovič, 34. Varga, 55. T. Klíma, 60. Markovič - 39. Holovič, 41. Škadra. Rozhodovali: D. Konc - Bednár, Gavalier, vylúčenia: 4:6 na 2 min, navyše: Rais (Piešťany) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 2500 divákov.

Hlasy po zápase:
Daniel Babka, tréner Martina:
"Očakávania v Martine boli veľké, prišlo veľa divákov. Dlho sme sa nevedeli dostať do tempa. V prvej tretine sme hrali staticky, chýbal nám lepší pohyb. Piešťany našu hru narúšali. Našťastie sme skórovali z presilových hier. Po nedôraznej hre pred naším brankárom sme v závere 2. tretiny inkasovali prvý a na začiatku 3. tretiny dostali nešťastný druhý gól, ktorý znamenal vyrovnanie. Až posledných desať minút sme sa dostali do hry a dvoma gólmi sme rozhodli. Sme šťastní, že máme tri body, prvý krok bol extrémne ťažký."
Roman Sýkora, tréner Piešťan: "Vedeli sme, že domáci budú pod tlakom. V úvode bola hra z oboch strán opatrná. My sme potom doplatili na vylúčenia, pri ktorých sme dvakrát inkasovali. Dôležitý bol gól na konci druhej tretiny, ktorým sme znížili. Dostali sme sa do psychickej výhody a na začiatku posledného dejstva sme vyrovnali. V 55. minúte sme dostali nešťastný gól, ktorý rozhodol, a domáci v závere výsledok ešte prikrášlili. Chlapcom ďakujem za bojovný výkon, žiaľ, na body to nestačilo."


Zápas Zvolena s Bystricou nedohrali

Zápas 1. kola hokejovej extraligy HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica nedohrali, hustý dym nad ľadovou plochou, ktorý spôsobila pyrotechnika v tábore banskobystrických divákov, sa nerozplynul ani po vyše hodine čakania a podľa pravidiel ho rozhodcovia predčasne v 58:33 min za stavu 4:3 ukončili.

Pre stredné Slovensko, špeciálne Pohronie lákavý zápas začal úplne inak ako mnohí očakávali. Z dramatického boja pri ktorom lietajú, obrazne povedané, aj triesky, sa stala selanka pre hostí. Už v 3. min otvoril skóre po vhadzovaní Lunter, ďalší gól pridal v 9. min nekrytý Hudec osamotene stojaci pri žŕdke a keď v 18. min Kafka dorazil puk po peknej akcii Kudrnu a Hudeca, tak na domáci tím by vsadil málokto. Po prestávke sa obraz hry úplne zmenil. Zvolenčania zatlačili do takej miery, že ich zúfalý súper zbrusoval ľad neustále vo svojej obrannej tretine. Z jasnej prevahy vyťažili domáci maximum hlavne preto, že 'barani' nepochopiteľne poľavili a s výsledkom si zahrávali ako malé deti na prvej hodine korčuľovania. V 26. min vytvorili po strate puku takú situáciu, pri ktorej L. Jurík poľahky napálil puk z medzikrúžia za chrbát Wiikmana. V 30. min znížil na rozdiel gólu strelou do takmer prázdnej bránky M. Chovan a v 33. min 'vykypelo z hrnca' hosťom ešte výraznejšie. Štvorminútovú presilovku dokonale pobabrali a Block si strelil ukážkového vlastenca. Ako posledný sa snažil pri ňom trafiť bránku Bortňák a ku gólu prišiel zriedkavo šťastnou náhodou. A ak by v 38. min zakončil presnejšie blafák Hebar, úplne by vytrestal nepochopiteľnú ľahkovážnosť dezorientovaného súpera. V tretej tretine využili Zvolenčania presilovku, síce v jej poslednej sekunde, no gól Obdržálka po spŕške striel mal pre nich v 45. min cenu zlata.

Zápas v 48. min okorenila aj šarvátka počas presilovky hostí, ako rýchlo vzplanula, tak aj ochladla a na tých pár úderov sa rýchlo zabudlo. Hraškova šanca deväť minút pred koncom si pýtala ďalší gól domácich, zažiaril pri nej brankár Wiikman a nádej na zvrat nechal ešte žiť. Márna snaha o vyrovnanie vyvrcholila v 59. min po šanciach Handlovského a Preisingera, a potom 1:27 pre koncom, keď si šiel na trestnú lavicu sadnúť Puliš a mala sa začať aj power play s odvolaním brankára. Vzápätí sa rozhoreli svetlice v tábore fanúšikov spod Urpína, priestor sa od pyrotechniky zadymil, rozhodcovia zápas prerušili a hráči odišli do šatní, navyše zaznel príkaz aj na vyprázdnenie sektoru hosťujúcich divákov. Po vyše hodinovej nútenej pauze, keď sa dym nad ľadovou plochou nerozplynul, rozhodcovia ukončili zápas.
.
HKM Zvolen - HC'05 B. Bystrica 4:3 (0:3, 3:0, 1:0) - nedohrali
Góly:
26. L. Jurík, 30. M. Chovan, 33. Bortňák, 45. Obdržálek - 3. Lunter, 9. Hudec, 18. Kafka. Rozhodcovia Bundil, Baluška - Šefčík, Výleta, vylúčení 5:3, presilovky 1:0, v oslabení 1:0, 3688 divákov.

hlasy po zápase:

Vladimír Baluška, hlavný rozhodca: "Usporiadateľské služby takéto niečo musia riešiť. My sme len videli, ako sa šíri dym, je to situácia nezvyčajná, nebezpečná, prerušili sme stretnutie a urobili všetko, aby sme dohrali a ochránili zdravie. Prvýkrát sa s takouto situáciou stretávam, štipľavý dym je naozaj nebezpečný a hráči ho dokonca cítili aj v kabíne."

Lukáš Jurík, kapitán Zvolena: "je to škoda, zápas bol veľmi dobrý pre hráčov i divákov. Pre jedného blbca, keď to mám takto povedať, sa nedohralo, nebolo vidieť na dva metre. Čudujem sa, že fankluby mali pred zápasom plné ústa fair-play, a potom sa stane toto, poškodili vlastných, mohli vyrovnať. Inak to neriešim, len sa pýtam, prečo to ten človek na zimák bral. Štiplavý dym pôsobil na dýchanie, bol to naozaj nezmyselný čin. Toto som v derby nezažil, zápas sme si užívali až dovtedy, kým sa to stalo."

Josef Turek, tréner Zvolena: ""Nijako som ten dymový koniec nevnímal, čakali sme len, že sa zápas dohrá, chýbalo málo. Teraz je to na niekom inom, ako sa zápas vyrieši, nie som na to kompetentný, beriem výsledok, aký sa zrodil na ľade."

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Škoda, že sa zápas nedohral, videl som už kadečo, no toto na štadióny nepatrí, škodí sa všetkým. Ktovie, či bolo vhodné prerušiť zápas, hmla ešte nesadla nad ľadovú plochu, do konca chýbalo málo, mohlo sa dohrať. Potom bola hmla hustejšia a s tým nič nenarobíme. Neviem, ako sa zápas vyrieši, nebola to naša chyba, ani Zvolena, ale ľudí, čo to spôsobili."


Dukla Trenčín podľahla Košiciam

Už od prvých sekúnd stretnutia, ktorého začiatok sa pre problémy Košičanov s autobusom posunul asi o 15 minút, museli bojovať oba tímy s hustou hmlou. Po úvodnom buly z rúk Mariána Hossu sa Trenčania nadýchli k ofenzívnej hre. Zabrzdilo ich však vylúčenie a následne aj inkasovaný gól, o ktorý sa po úspešnej kombinácii na jeden dotyk postaral Lapšanský. Domáci nepoľavovali a za mohutnej podpory z tribún sa tlačili pred Hyláka. Priestor pred ním však veľmi dobre čistila defenzíva majstra a zakladala nebezpečné protiútoky. V 12. minúte tak Štrbák vysunul Spilara, jeho zakončenie po typickom zrýchlení však nebolo presné. O dve minúty neskôr zamotala Košičanom hlavu prvá trenčianska formácia, ktorá najskôr cez Radivojeviča s Mikulom prekombinovala spoluprácu po chybe hostí a následne neprepasírovala za Hyláka puk ani z niekoľkých ďalších nebezpečných pokusov. Minútu pred prvým klaksónom prišiel v nájazde faul na Sojčíka, ktorý nariadené trestné strieľanie premenil pomedzi Konrádove betóny - 0:2. Na konci prvej prestávky tlieskal slušne zaplnený štadión Mariánovi Hossovi. Tomu sa podarilo z najvyššieho bodu štadióna a zároveň 75-metrovej vzdialenosti až dvakrát z troch pokusov trafiť puk do opustenej bránky.

V 23. minúte mohli "oceliari" zvýšiť vedenie, Kolenovu prihrávku však na gól nepremenil Bicek. Rýchly hokej bavil divákov aj v ďalšom priebehu a od 27. minúty bolo domácim tribúnam veselšie. Trenčania premenili svoju aktivitu na prvý gól, keď strelu Novajovského od modrej tečoval pred Hylákom Mikula - 1:2. Dukla sa mohla následne tešiť aj z vyrovnania, Šišovského nájazd z ľavého krídla sa ale neujal. Kolotoč šancí pokračoval aj po polovici stretnutia. Na strane majstra sa nepresadili Spilar a po ňom ani Jenčík, pred Hylákom nezrealizoval úspešne svoj nájazd do bekhendu Husák.

Tréner domácich Roman Stantien vsadil v tretej tretine na zmeny vo formáciách. Domáci sa tlačili pred Hyláka a košická defenzíva hoci chybovala, naďalej odolávala aj pri pokusoch Gašparoviča. Po ňom sa v 51. minúte snažil prekvapiť aj Mikula, ale pred bránkou hostí nepochodil. Zverenci trénera Antona Tomka s pribúdajúcim časom nešpekulovali a odpaľovali puky aj za cenu icingu. V závere skúsili Trenčania hru bez brankára, no vytúženého vyrovnávajúceho gólu sa nedočkali. Mohli naopak inkasovať, Sojčíkov puk do opustenej bránky zastavil obetavo telom Lintner. Majster tak vstúpil za obhajobou titulu víťazstvom nad Duklou v pomere 2:1.

Dukla Trenčín - HC Košice 1:2 (0:2, 1:0, 0:0)
Góly:
27. Mikula - 3. Lapšanský, 19. Sojčík (tr. strieľanie). Rozhodovali: J. Konc - Kacej, Stanzel, vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 5230 divákov

Hlasy po zápase:
Roman Stantien, tréner Dukly Trenčín:
"Začali sme ustráchane. Boli sme dlho v kabíne, čakali sme na súpera, kým sa rozcvičí. Mali sme z majstra rešpekt, ale postupom času sa chlapci oťukali a vydali zo seba maximum. Ja im za to ďakujem. Aspoň bod sme mohli získať, ale jeden gól proti takému súperovi ako Košice je skutočne málo."
Anton Tomko, tréner HC Košice: "Z autobusu sme išli rovno na zápas. Myslím si, že prvá tretina bola najlepšia z celého zápasu. Dominovali sme, ovládali hru. Mali sme v nej pokračovať aj naďalej, ale zvoľnili sme tempo. Naopak, súper pridal a potrestal nás. V záverečnej tretine nás Dukla prestrieľala, ale výsledok sme uhájili. Sme spokojní s tromi bodmi."
Branko Radivojevič, útočník Dukly: "Atmosféra bola super. Všetko bolo dobré, prišiel plný dom, škoda len tej hmly počas duelu. Jediné, čo tomu chýbalo z našej strany, bolo víťazstvo. S jedným gólom sa ale ťažko víťazí. Treba dať hlavy hore a ideme ďalej."
Richard Lintner, obranca Dukly: "Chceli sme vyhrať. V každom prípade sme si užili tento hokejový sviatok. Dúfam, že si ho užívali aj fanúšikovia. My sme ich podporu vnímali a veľmi nás mrzí, že sme nedokázali zvíťaziť. Sľúbili sme si pred stretnutím, že každý jeden z nás odovzdá na ľade všetko. Splnili sme to, to môžem povedať za všetkých."
Peter Sojčík, autor druhého gólu Košíc: "Tri body sa počítajú. Dobrý štart poteší, máme deň na to, aby sme zregenerovali a toto víťazstvo musíme už v nedeľu potvrdiť. Bola super návšteva, takto nejako by sa to mohlo robiť na Slovensku."