Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Tipsport Liga

Banská Bystrica doma zdolala Poprad, Piešťany vyhrali v Košiciach

Na snímke sprava Fredrik Sandgren (Banská Bystrica) a Lukáš Hvila (Poprad) v zápase 5. kola slovenskej hokejovej Tipsport ligy HC´ 05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad v Banskej Bystrici 20. septembra 2015. Foto: TASR/Branislav Račko

Hokejová Tipsport liga pokračovala dnes zápasmi 5. kola.


Bratislava 20. septembra (TASR) - Hokejisti majstrovských Košíc sa v úvode novej sezóny Tipsport Ligy trápia. V tabuľke im patrí až 9. priečka so ziskom dvoch bodov, keď v nedeľňajšom súboji 5. kola podľahli doma Piešťanom 0:2. Lídrom súťaže je so 16 bodmi Dukla Trenčín, ktorá doma zdolala Žilinu 3:0. Posledná je s jediným bodom na konte Skalica, ktorá sa poriadne nechala zahanbiť a pred svojimi fanúšikmi podľahla Zvolenu vysoko 1:9.


HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad 1:0 pp

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) - Po dvoch tretinách bolo zrejmé, že najväčším nedostatkom bojovného a rušného zápasu bol nenaplnený hlad po góloch. Napriek tomu, že si na oboch stranách hráči vypracovali dostatok príležitostí, brankári boli nepriestrelní. Viac sa zapotil Kostúr v hosťujúcej bránke, občas mu doprialo aj šťastie, no aj domáci Bacashihua vytiahol zo svojho arzenálu pohotové zákroky. V 1. tretine upútal nebezpečný teč Di Dioneta v 11. min, závar na náprotivej strane zasa urobil obranca Rosandič a výsledkom bola spŕška striel z popradských hokejok.

Na snímke sprava Václav Čížek (Banská Bystrica) a Lukáš Paukovček (Poprad) v zápase 5. kola slovenskej hokejovej Tipsport ligy HC´ 05 iClinic Banská Bystrica - HK Poprad v Banskej Bystrici 20. septembra 2015.
Foto: TASR/Branislav Račko
Kombinačne vynikli hostia v 15. min v presilovke po zakončení Hvilu z uhla a aj Síkela sa blysol v 17. min v rýchlej akcii. V druhej tretine sa domáci dostávali miestami do trvalejšieho tlaku a ich súper čakal hlavne na brejky. V 22. min pred Bacashihuom zakončil Rud. Huna bekhendom, v 27. min odrazená strela Hudeca takmer dopadla za chrbát Kostúra a z výšky pristála pred bránkovou čiarou. Od modrej to zasa skúšal bombou Kasík a Galambošovu šancu v 32. min hosťujúci brankár vykryl. Gól na hokejke po peknom prieniku mal v 33. min Handzuš, nestihol však puk presnejšie umiestniť.

Aj Handlovského nedôrazné zakončenie v 36. min napovedalo, prečo na ukazovateli svietia neustále dve nuly. Jednu z nich sa snažili zmazať hosťujúci Rusnák a pri dorážke Rudolf Huna v 38. min. Ďatelinkova pohotová strela v 45. min opäť skončila s diváckym povzdychom a vzápätí rovnako aj Handlovského šanca. Hosťom sa v obrane často až hlava zatočila, nevedeli kde skôr skočiť a s vypätím síl udržiavali bezgólový stav. Občas však aj pohrozili, ako Rud. Huna v 48. min po prudkej strele. Na gól sa čakalo ako na spasenie, veľmi blízko mal k nemu v 53. min Bartečko po strele ponad vo výbornom postavení. Rudolf Huna v 58. min sa tkamer radoval, po jeho šanci nastala obrovská tlačenica, gól však ani z nej nepadol, podobne ako po príležitosti Handzuša. V predĺžení sa rozhodlo v 63. min po strele Ďatelinku, keď ešte predtým mal obrovskú príležitosť Zigo, pri ktorej zažiarila lapačka Kostúra.
HC'05 iClinic B. Bystrica - HK Poprad 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0, -1:0)
Gól:
63. Ďatelinka. Rozhodcovia Baluška, J. Konc - Kacej, Návratek, vylúčení 2:1, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 2058 divákov.

Povedali po zápase
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice:
"Napriek gólovej chudobe bolo šancí dosť. Zabrali opory v bránkach, Poprad dobre vykrýval priestor pred bránkou, my sme sa znovu na gól narobili. Som rád, že sme ho tam natlačili, chlapcom musím poďakovať za bojovnosť. Strieľame málo gólov, našťastie ani veľa ich nedostávame. Poprad hral veľmi dobre a remíza bola spravodlivá, extra bodík sme si za extra bojovnosť zaslúžili."

Pavol Paukovček, tréner Popradu: "Hrali sme proti veľmi kvalitnému súperovi a podali vysoko disciplinovaný výkon. V konečnom dôsledku nás môže mrzieť šanca dve minúty pred koncom, za istých okolností sme mohli zobrať aj tri body. Vo fázach, keď bol súper lepší, nás podržal brankár Kostúr. Bod si odtiaľto odnášame zaslúžene."

Ivan Ďatelinka, autor jediného gólu: "Bola to taká pretlačovaná o jednom góle, sú aj také zápasy, dúfam, že sa prebudíme a začneme gólov strieľať viac. Škoda, že to nespadlo skôr, sme však vďační za dva body. Narobili sme sa, makali, gól tentoraz padol na mňa. Padol tak, že som dostal peknú nahrávku od Peťa Galamboša z rohu, ja som sa snažil, aby som netrafil prvého hráča, len som mieril na bránku a ich obranca puk stečoval do bránky."

HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 0:2

Košice 20. septembra (TASR) - Obidve družstvá vstúpili do stretnutia aktívne, dobre korčuľovali, zrážali sa a nechýbali ani strelecké príležitosti. Domáci brankár Melicherčík sa najviac zapotil po zakončení Baleja v 5. minúte, keď si poradil s jeho strelou z otočky. O dve minúty neskôr Rybár najprv zlikvidoval šancu Suju a po ňom sa nepresadil ani Lelkeš. Piešťanský brankár v 11. a 12 minúte podržal svoj tím v početnej nevýhode, najprv vychytal Štrbákovu delovku od modrej čiary a potom i teč Biceka. Dve minúty pred koncom úvodnej dvadsaťminútovky mal gól na hokejke hosťujúci Stantien, puk však iba opečiatkoval konštrukciu košickej bránky. V samom závere mal ešte príležitosť domáci Češík, na opačnej strane tvrdo vypálil s klaksónom Hudec.

Druhé dejstvo odštartoval v 23. minúte dobrou šancou Lapšanský, no Rybár reflexívnym zákrokom lapačkou zmaril košickú radosť. V ďalšom priebehu sa domáci nechali dvakrát vylúčiť, početné oslabenia síce ustáli, no tesne po nich inkasovali z hokejky Šimíčeka. Ten bol v polovici zápasu na konci peknej kombinačnej akcie, keď zakončoval do odkrytej Melicherčíkovej bránky. "Oceliari" síce pridali v ofenzíve, ale vyrovnávajúceho gólu sa v druhej dvadsaťminútovke nedočkali. Piešťany totiž dobre bránili priestor pred Rybárom a po zisku puku vyrážali do rýchlych protiútokov.

Obraz hry sa nezmenil ani na začiatku tretej tretiny, Košičania krúžili okolo piešťanskej bránky, do streleckej šance sa však dostávali iba sporadicky. Do polovice tretej časti košický tlak narastal, rovnako i početnosť streľby, Rybár držal svoj tím nad vodou. Keďže domáci nevyužili ani početnú výhodu 5 proti 4, tak sa z víťazstva tešili hostia, ktorí dali bodku za stretnutím v 59. minúte z hokejky Hudeca.
HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)
Góly:
30. Šimíček (Filo, Holovič), 59. Hudec (Hrehorčák). Rozhodoval: T. Orolin, D. Konc - Bogdaň, M. Korba, vylúčení: 3:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 3818 divákov

Povedali po zápase
Peter Oremus, tréner Košíc:
"Treba sa postaviť k veci priamo. Oproti predchádzajúcim zápasom sme zlepšili pohyb, no realizácia šancí bola žalostná. Koncovka nás zdobila v minulej sezóne, teraz sa trápime. Musíme na tom popracovať individuálne na tréningoch. Máme po piatich zápasoch málo bodov a sme si toho vedomí."
Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Darilo sa nám pokryť priestor pred našou bránkou. Strážili sme súperových hráčov a nepúšťali ich k dorážke. Pred zápasom sme tomu podriadili všetko, preto sme boli v Košiciach úspešní."

HK Nitra - MHC Martin 4:1

Nitra 20. septembra (TASR) - V piatom kole najvyššej hokejovej súťaže privítala Nitra doma Martin a už v 10. min si vzal tréner hostí Dornič oddychový čas, pretože jeho zverenci prehrávali pod Zoborom 0:2. V súboj siedmeho celku Tipsport Ligy s piatym sa domáci ujali vedenia v desiatej minúte, keď po strele Bajteka od modrej čiary tečoval puk za Dzubinov chrbát Macík. O 38 sekúnd sa výborne zorientoval pred bránou Martina Piačka a zabezpečil dvojgólový náskok domáceho tímu. V 13. min pridali Nitrania ďalší gól, puk po Mezeiovej prihrávke si obrana hostí vrazila do svojej brány - 3:0.

V 23. min bol v brejku faulovaný Samir Saliji, no z nariadeného trestného strieľania nedokázal zvýšiť vedenie Nitry, to sa však podarilo v 37. min Lukášovi Novákovi, ktorý prestrelil všetko čo mu stálo v ceste - 4:0.

V 47. min mohol L. Novák dosiahnuť ďalší gól, ocitol sa v obrovskej príležitosti, položil si martinského brankára, ale nedokázal presne zakončiť. Napokon sa v 59. min dočkali hostia, v presilovej hre prestrelil Valenta v nitrianskej bráne Tibor Varga a stanovil výsledok na 4:1.
HK Nitra - MHC Martin 4:1 (3:0, 1:0, 0:1)
Góly:
10. Macík, 11. Piačka, 13. Mezei, 37. L. Novák - 59. Tibor Varga. Rozhodovali: Stano - Orolín, Tvrdoň, vylúčení: 6:5, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 2325 divákov

Povedali po zápase
Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry
: "Začiatok sme mali veľmi dobrý, no v druhej tretine pod vplyvom výsledku, sme už nemali taký tlak. V tretej tretine sme mali veľa vylúčených, Martin sa dostával do hry a škoda, že sme v závere inkasovali, ale víťazná séria pokračuje."
Ivan Dornič, tréner Martina: "Dnes sme vedeli, že to tu bude ťažké a vedeli sme, že tu bude dobrá atmosféra. Vedeli sme tiež, že ak v prvej tretine nedostaneme gól, máme šancu na dobrý výsledok, no v prvých desiatich minútach sme dostali dva góly a keď sme mali šancu na zvrátenie, dali sme si vlastenca. Máme mladé mužstvo, chlapci hrajú svoje maximum, musíme byť trpezliví a tá práca sa ukáže neskôr."

HK Dukla Trenčín - MsHK DOXXbet Žilina 3:0

Trenčín 20. septembra (TASR) - Trenčania vstúpili do zápasu aktívne a snažili sa súpera zaskočiť skorým gólom. Ten sa im ale nepodarilo dať. Úvod duelu poznačilo niekoľko vylúčení, no ku gólu neviedli. V 12. min mohol skóre otvoriť osamotený Nechala, Tomek jeho strelu príklepom vyrazil betónom. Na druhej strane Richard Huna našiel lapačku Cháberu. Úvodná časť napokon gól nepriniesla, keďže sa pred bránou Dukly nepresadili ani bratia Hunovci.

Po prestávke oba tímy pridali na rýchlosti aj dôraze, čo sa odzrkadlilo na množstve šancí. Konečného šancu zachytil Chábera. Gašparovič nebol rýchlejší ako obrancovia súpera a jeho strela z ľavého kruhu nebola úspešná. Dukla sa dostala do vedenia v polovici zápasu. V 31. min nevyšla spolupráca Ölveckého s Vozdeckým, ale spätnú prihrávku dostal medzi kruhy Nemec a pohotovou strelou prekonal Tomeka po prvý raz – 1:0. Duklu tento gól nabudil a už o minútu mohla pridať aj druhý presný zásah. Ten napokon padol až sedem sekúnd pred druhou sirénou. Mikušovu strelu od modrej vyrazil gólman do rohu, Gašparovič sa s pukom preštrikoval pred bránkovisko a strelil svoj prvý gól v sezóne – 2:0.

Na začiatku záverečnej tretiny podnikli Žilinčania brejkovú situáciu, no Schronerovo zakončenie úspech neprinieslo. Hostia sa tlačili do útoku, Konečného zakončenie zblízka mierilo iba do Cháberu. Rozhodnúť o osude zápasu mohol v 47. min Petrovický, no jeho strela z uhla skončila na žŕdke. O malú chvíľu Ölvecký nedokázal puk dostatočne zodvihnúť ponad Tomekov betón. Poisťujúci tretí gól Dukly napokon padol v 58. min, keď Melichárek dorazil do siete strelu Drgoňa a upravil na konečných 3:0.
HK Dukla Trenčín – MsHK DOXXbet Žilina 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Góly:
31. Nemec, 40. Gašparovič, 58. Melichárek. Rozhodovali: Lauff - Jobággy, Smrek, vylúčení: 6:7 navyše: Drábek (Žilina) 10 minút OT, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1580 divákov

Povedali po zápase
Ján Kobezda, tréner Trenčína:
"Hrali sme štvrtý zápas v priebehu šiestich dní. Dnes sme museli byť opatrnejší a vyvarovali sme sa nepriaznivého stavu. Som rád, že sme zápas zlomili, dali sme góly. V tretej tretine sme súpera nepustili do tlaku, či veľkých šancí. Veľká vďaka patrí Janovi Cháberovi, chytal výborne. Snáď budeme v podobnom duchu všetci pokračovať ďalej."
Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Tento zápas sme mali hrať doma. Je to naozaj frustrujúce, že sme opäť museli vycestovať vonku. Začiatok extraligy je veľmi dôležitý a hrať všetky zápasy vonku je katastrofa. Trenčínu sa darí, to bolo vidieť na ľade. Chýbala mi u mojich hráčov väčšia agresivita. V tomto bol Trenčín šikovnejší a zaslúžene vyhral."

HK 36 Skalica - HKM Zvolen 1:9

Skalica 20. septembra (TASR) - V úvode zápasu sa domáci snažili prekvapiť favorizovaného súpera, ked už v 1. minúte Rachůnek vážne ohrozil bránku hostí. V ďalších minútach začali Skaličania robiť chyby, čo hostia využili na strelenie úvodného gólu z hokejky Andersonsa. Domáci mali výhodu presilovej hry, ale gól sa im z nej vyťažiť nepodarilo. Nedáš-dostaneš sa opäť potvrdilo a v 10. minúte Zvolenčania odskočili o dva góly po presnom zásahu Semoráda. V závere tretiny mohol skorigovať stav Brendl, ale strela mu nevyšla a aj Komínek opečiatkoval len žŕdku. Druhá tretina priniesla podobný priebeh hry, domáci sa trápili a hostia hrali s prehľadom a ľahkosťou. A tak i zvyšovali svoje vedenie po strelach Puliša a Semoráda.

Domácim svitla nádej, keď po chybe zvolenskej obrany sa pred bránkou dostal k puku Studenič a strelou švihom do horného rohu nedal brankárovi Barošovi šancu. V tej istej minúte však Juríkov gól poslal Romančíka na striedačku. Domáci sa ubránili hre 5:3 a zdalo sa, že sa ich hra začne zlepšovať. Prišli však ďalšie chyby v obrannej hre a v 37. minúte nový muž v bránke domácich Ševela už zase lovil puk zo siete. Úvod 3. tretiny patril Zvolenčanom, ktorí s prehľadom kontrolovali hru a domácich nepustili do vážnejšej šance. V 43. minúte Klhůfkom pridali siedmy a v presilovke Obdržálkom i ôsmy gól. O zápae bolo rozhodnuté a len v priemernom hokejovom predstavení 20 sekúnd pred koncom pridal Škvaridlo záverečný gól. Zvolenčania si po vysokej výhre zaslúžene odviezli zo Skalice všetky body.
HK 36 Skalica - HKM Zvolen 1:9 (0:2, 1:4, 0:3)
Góly:
31. Studenič – 4. Andersons (Bagin, Puliš), 10. Semorád (Puliš, Brabenec), 24. Puliš (Andersons, Brabenec), 27. Semorád (Puliš, Brabenec), 31. Jurík (Mráz, Klhůfek), 37. Jurík (Mráz, Klhůfek), 43. Klhůfek (Mráz, Jurík), 49. Obdržálek (Švaridlo, Jurík), 59. Škvaridlo. Rozhodovali: Jonák – Šefčík a Synek, vylúčení: 8:4, presilovky: 0:3, oslabenia: 0:0, striedania: od 31. Ševela, 33. Zukal (obaja Skalica), 694 divákov.

Povedali po zápase
Martin Stloukal, tréner Skalice:
"Ťažko sa mi hodnotí tento zápas. Asi sú tu hráči, ktorí majú pocit, že hrajú 'len' v Skalici. Hokej je o osobných súbojoch a my ich takmer všetky prehrávame. Ťažko s tým niečo robiť."
Andrej Podkonický, asistent trénera Zvolena: "Zápas sa mi hodnotí dobre. Do Skalice sme išli s vedomím toho, že má dobrý hráčsky potenciál a že to bude ťažké. Pristupovali sme k zápasu zodpovedne. Podarilo sa nám dať rýchle góly a zápas sa začal pre nás vyvíjať dobre. Podali sme dobrý výkom a zaslúžene sme zvíťazili."