Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

V semifinále Košice proti B. Bystrici, Zvolen vyzve Nitru

Na snímke Matúš Kostúr (Poprad) dostáva gól, v pozadí Jan Semorád (Zvolen) v piatom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport Ligy HKm Zvolen - HK Poprad 20. marca 2016 vo Zvolene. Foto: TASR/Branislav Račko

Zvolen deklasoval Poprad vysoko 7:1.


Bratislava 20. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice nastúpia v semifinále tipsportligovej Slovnaft play off v repríze vlaňajšieho boja o titul proti Banskej Bystrici, HKM Zvolen zasa vyzve druhý tím po základnej časti HK Nitra. Kvarteto najlepších skompletizovali nedeľňajšie piate štvrťfinálové duely.

Banská Bystrica v ňom zdolala doma Duklu Trenčín 3:0 a sériu, ktorá mala byť vzhľadom na papierové predpoklady najvyrovnanejšia, vyhrala pomerne jasne 4:1. O semifinálovej účasti "baranov" rozhodli najmä náročné súboje na ľade Dukly, kde vyhrali najskôr 2:1 po nájazdoch a následne 1:0 po predĺžení. Rovnakým pomerom 4:1 ovládol štvrťfinálovú sériu aj Zvolen. V jeho prípade boli kľúčové úvodné domáce duely proti Popradu, v ktorých mohli siahnuť po víťazstvách aj "kamzíci". HKM však lepšie zvládlo obe predĺženia a triumfovalo 3:2, respektíve 1:0. Séria tretieho so šiestym priniesla mimoriadne zaujímavý tretí duel pod Tatrami, v ktorom nastalo niekoľko výsledkových obratov. Poprad viedol po prvej tretine 3:0, a hoci v druhej otočil Zvolen na 5:4 vo svojej prospech, neuspel. Domáci vyhrali záverečné dejstvo 2:0 a triumfom 6:5 si vybojovali jediný bod v celej sérii. V piatom zápase totiž HKM deklasovalo súpera 7:1.

Košice aj Nitra prešli štvrťfinálovými prekážkami v najkratšom možnom čase, a teda 4:0 na zápasy. Úradujúci šampión z východu vyradil ôsmy MHC Martin po výsledkoch 4:1 a 3:2 doma, vonku triumfoval 3:2 po predĺžení a 4:1. Nitra mala so Žilinou väčšie problémy len v úvodnom zápase pod Zoborom, ktorý napokon strhla na svoju stranu v nadstavenom čase a zvíťazila 4:3. V druhom potvrdila vedenie v sérii triumfom 2:0 a na ľade súpera skompletizovala postup po rezultátoch 3:5 a 2:3 po nájazdoch.

Semifinále odštartuje súbojmi Košíc proti Banskej Bystrici, ktoré sú v Steel aréne na programe 27. a 28. marca. Následne sa k slovu dostanú aj Nitrania, sériu so Zvolenom otvoria na domácom ľade 29. marca.

HKM Zvolen - HK Poprad 7:1

Zvolen 20. marca (TASR) - Zvolenskí hokejisti postúpili do semifinále Slovnaft play off. V nedeľňajšom piatom štvrťfinále deklasovali na domácom ľade HK Poprad vysoko 7:1 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy. V ďalšom kole sa stretnú s druhým tímom po základnej časti HK Nitra.

V úvodnej tretine sa hral vo Zvolene vyrovnaný hokej. Domáci mali už v tretej minúte výhodu presilovky, no nedokázali ju využiť. V šiestej minúte sa pomer síl na ľade vymenil v prospech hostí a blízko k otváraciemu gólu bol kanonier Kroták, Suchého prihrávku však nedostal do siete. Hosťujúci brankár Kostúr sa zapotil v 11. minúte, keď mal zakrytý výhľad a ledva vyrazil Pulišov nahodený puk. Popradčania nepremenili ani svoju druhú presilovku v zápase, no Zvolenčania už áno a v 17. minúte ich poslal do vedenia Andersons, ktorý sa presadil delovkou od modrej čiary. V poslednej minúte dejstva sa po chybe domácej obrany dostal do veľkej šance Kroták, no Baroša neprekonal.

V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi a všetky štyri padli do jednej bránky - popradskej. V 23. minúte L. Jurík prihral spoza bránky pred ňu Pulišovi a ten sa z prvej nepomýlil. O necelú minútu neskôr viedol Zvolen už 3:0. J. Jurík potiahol puk po pravej strane, medzi kruhmi našiel Obdržálka a švihom pridal tretí gól. V 26. minúte sa strelecky presadil aj L. Jurík, ktorý vyhnal z popradskej bránky Kostúra. Nahradil ho Svoboda a v krátkom slede zlikvidoval dve dobré šance Brendla a Semoráda. Čisté konto si ale udržal len do 34. minúty. Puliš sa oprel do puku ihneď po buly v ľavom kruhu a brankár hostí nestihol zareagovať - 5:0.

Zvolenská kanonáda pokračovala aj po ďalšej prestávke. Už po 50 sekundách tretej tretiny zvýšil na rozdiel šiestich gólov L. Jurík. O 23 sekúnd neskôr to bolo 7:0, Brendl vysunul Mráza do brejku a ten sa presadil šikovným blafákom do forhendu. To už diváci na tribúnach kričali "desať, desať" a zvolenskí hokejisti im chceli toto želanie splniť. V 44. minúte nepochodil pred Svobodom Brendl a po ňom dvakrát ani Ďaloga. Pri jeho druhej šanci zachránila hostí žŕdka. Poprad zaznamenal aspoň čestný úspech, v 58. minúte upravil na konečných 7:1 Kasík.
5. štvrťfinále play off:
HKM Zvolen - HK Poprad 7:1 (1:0, 4:0, 2:1)

Góly: 17. Andersons (L. Jurík), 23. Puliš (L. Jurík), 24. Obdržálek (J. Jurík, Krejči), 26. L. Jurík, 34. Puliš (Brabenec), 41. L. Jurík (Obdržálek), 42. Mráz (Brendl) - 58. Kasík (Kroták, Fabian). Rozhodcovia: Baluška, Lauff - Tvrdoň, Kacej, vylúčení: 6:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Zmeny: 26. Svoboda za Kostúra (Poprad).
/konečný stav série: 4:1, postúpil Zvolen/

Povedali po zápase
Andrej Podkonický, asistent trénera Zvolena:
"Chcem sa poďakovať chalanom za výbornú sériu, podali sme výborné výkony. Zápasy boli ťažké, Poprad má veľmi dobrý tím. Niektoré výsledky nezodpovedali hre, ktorá bola vyrovnaná a náročná. V tomto stretnutí nám to začalo padať. Vedeli sme, že keď dáme gól, dva, bude to ľahšie. Vo výborných výkonoch chceme pokračovať ďalej."
Radovan Puliš, útočník Zvolena: "Myslím si, že sme ukázali, čo je v nás. Dobre sme bránili, Samo nás podržal v bránke. V obrane sme boli precízni, k tomu sme dali góly. Krásny výsledok. Zo začiatku to bolo opatrnejšie, ale v druhej tretine sme dali rýchle tri góly, a to rozhodlo."
Juraj Halaj, asistent trénera Popradu: "Ťažko sa mi hľadajú slová po vypadnutí z play off. Séria mala svoju úroveň, jej výsledok však nezodpovedá realite. Je treba uznať, že Zvolen bol efektívny v koncovke, ďalej sa nemusíme baviť. Môžem mu len pogratulovať, nech mu to v ďalšom kole vyjde. Poďakovať sa chcem aj našim chalanom."

Bystrica zdolala Trenčín 4:1 na zápasy a postúpila

Banská Bystrica 20. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica postúpili do semifinále tipsportligovej Slovnaft play off. Duklu Trenčín zdolali v piatom štvrťfinále 3:0 a celú sériu ovládli 4:1 na zápasy. V semifinále narazia na Košice, s ktorými vlani prehrali boj o majstrovský titul.

Bystričania základ úspechu položili v prvej tretine, v ktorej dosiahli dva góly. Prvý už v štvrtej minúte, keď sa dostali do prečíslenia a po prihrávke Ďatelinku sa presadil zoči – voči Cháberovi Gillies. Hostia potom pohrozili viacerými strelami, ktoré však Bacashihua medzi žŕdkami s prehľadom vyriešil. Väčšie príležitosti spálili domáci. Ocitli sa v nich najmä Lunter a Zigo, v oboch prípadoch vynikol pred nimi výborný brankár Dukly. Ten napokon kapituloval v osemnástej minúte. V presilovke prihral Majdan z pravej strany na ľavú voľnému Hvilovi, ktorý namieril do odkrytej časti bránky.

V strednej časti síce góly nepadli, ale šancí bolo neúrekom. Najmä "barani" mohli pridať tretí gól, ak by si našiel puk cestu do bránky po teči Gilliesa alebo strele Kytnára. Ďatelinka ho tam v 27. minúte síce dostal, no popod nadvihnutú konštrukciu. Banskú Bystricu mohla mrzieť nevyužitá dvojminútová presilovka o dvoch hráčov pri celkovo päťminútovom treste M. Nováka, ktorý sa za faul kolenom na Lampera porúčal rovno do šatne. Presadiť sa mohli Zigo a Sandgren. Na opačnej strane sa dostal do úniku po vybehnutí z trestnej lavice Švec, ale pohorel pred Bacashihuom a neznížil tak stav na rozdiel gólu.

V tretej tretine si hokejisti spod Urpína predovšetkým postrážili dvojgólové vedenie. Hostia mohli znížiť Melichárkom či Gašparovičom, ale medzi Bacashihua bol spoľahlivý. Príležitosti sa naskytli aj domácim, v ktorých sa ocitli Bortňák, Tománek či Bast. Chábera však tiež preukázal svoje kvality. Najväčšiu možnosť mali Trenčania v 58. minúte. Z pravej strany dobre vystrelil Holenda a nebezpečná bola dorážka Hlinku z medzikružia. Dukla potom odvolala brankára, hrala v šestici, no inkasovala. V strednom pásme sa pošmykol Gašparovič a Bortňák puk poslal do opustenej bránky.
HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Góly: 4. Gillies (Ďatelinka, Kytnár), 19. Hvila (Majdan, Handzuš), 59. Bortňák. Rozhodovali: Jonák, D. Konc – Junek, P. Šefčík, vylúčení na 2 min: 2:2, navyše 33. M. Novák (Trenčín) 5+DKZ za faul kolenom, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2518 divákov
/konečný stav série 4:1 - B. Bystrica postúpila do semifinále/

Povedali po zápase:
Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice:
"Posledný krok býva najťažší a naozaj aj bol. Trenčín nás preveril, išlo o kvalitného súpera. Všetky zápasy s ním boli vyrovnané, rovnako tak i tento. Sme radi, že sme ho zvládli. Narazili sme na veľmi zdatného súpera. V každom stretnutí sa bojovalo do poslednej minúty. Ďakujem svojim chalanom, že na ľade nechali všetko a zaslúžene postúpili ďalej. Gólov v tejto sérii nepadlo veľa, čo je zásluhou dobrých defenzív a brankárov. Napriek tomu sa bolo v tomto štvrťfinálovom zápolení na čo pozerať."
Lukáš Hvila, útočník Banskej Bystrice: "Bolo to vyrovnané, hoci šancí bolo na jednej aj druhej strane. Skončilo to pre nás víťazne, sme radi. Musím pochváliť celý tím, všetci chlapci bojovali, ukázali srdce. Perfektne nám zachytal brankár. Som veľmi hrdý na toto mužstvo."
Ján Kobezda, tréner Trenčína: "Chcem pogratulovať súperovi k postupu a poďakovať sa mojim hráčom, ktorí nechali všetko na ľade v týchto piatich zápasoch všetko, čo je v nich. Bohužiaľ, nevedeli sme dať góly. Bystričania ich dali o niečo viac, preto zaslúžene postúpili. My sme dosiahli v piatich dueloch len dva. S tým sa nedá uhrať žiadna séria. Tu vidím príčiny nášho zlyhania a úspechu Banskej Bystrice. Žiaľ, neviem si vysvetliť takúto slabú streleckú efektivitu mužstva."
Jakub Gašparovič, kapitán Trenčína: "Bol to vysoko taktický boj. Dostali sme smolný gól, ďalší v oslabení. Celú tretiu tretinu sme do Banskej Bystrice tlačili. Snažili sme, aby sme sa mohli pozrieť na seba v zrkadle, že sme do toho dali všetko. Bohužiaľ, taký je šport a do semifinále postúpila Banská Bystrica."