Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Hokejový útočník Bartovič ukončil kariéru, teší sa na tenis

Na snímke zľava Milan Bartovič (Trenčín) a brankár Andrej Košarišťan (Košice) v zápase 16. kola Tipsport Ligy HK Dukla Trenčín - HC Košice v Trenčíne 25. októbra 2019. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Najväčším úspechom v kariére útočníka s výborným korčuľovaním je strieborná medaila z MS 2012 v Helsinkách.

Trenčín 28. apríla (TASR) - Slovenský hokejový útočník Milan Bartovič ukončil hráčsku kariéru. "Krásnych 20 rokov za sebou. Ďakujem mojej rodine, mojim spoluhráčom, trénerom a fanúšikom za krásnu kariéru," uviedol na svojom instagramovom účte. Pre TASR následne dodal: "Vycítil som, že teraz je správny čas na tento krok. Pri hokeji však chcem zostať, bavila by ma práca s mládežou a výchova hráčov pre Trenčín a reprezentáciu."

Koniec kariéry oznámil spoluhráčom už dávnejšie v kabíne, verejnosť sa o Bartovičovom rozhodnutí dozvedela zo sociálnej siete. "Myšlienku na koniec kariéry som nosil v hlave už asi rok. Pred sezónou 2019/2020 som povedal, že bude moja posledná v kariére, takže to nie je rozhodnutie zo dňa na deň. Nemal som výrazný zdravotný problém, hoci telo dostalo za tých 34 rokov zabrať. Koniec kariéry vždy príde a je iba otázka času, kedy sa k tomu odhodláte. Ja som vycítil, že teraz je správny čas ukončiť to," prezradil pre TASR.

Na jeho príspevok na sociálnej sieti okamžite reagovali viacerí bývalí spoluhráči, ale aj ďalší priatelia z hokejového prostredia. Nešetrili gratuláciami k úspešnej kariére. "Samozrejme, že to poteší. Všetko sú to výborní chalani a ja im ďakujem za tie slová. Myslím si, že som so spoluhráčmi vždy dobre vychádzal. Mnohí z nich sú pre mňa výborní kamaráti," poznamenal s dodatkom, že najviac si rozumel s Máriom Bližňákom. "Najmä v druhej polovici kariéry sme toho dosť pochodili spolu. Liberec, Slovan Bratislava, Trenčín, ale aj reprezentácia. Bývali sme spolu na izbe počas ciest v KHL, výborne si rozumieme aj mimo hokeja," poznamenal Bartovič na adresu bývalého útočníka.

Hráčsku kariéru by rád zúročil aj v ďalšej životnej etape. "Chcem zostať pri hokeji. Veľmi by ma bavila práca s mládežou. To by maal byť moja náplň v ďalšej životnej etape. Verím, že sa zaradím do života "po hokeji", ale zároveň zostanem pri tomto športe. Rád by som pomáhal vychovávať hráčov pre Trenčín i slovenskú reprezentáciu. Rozprávame sa o tom s vedením Dukly, ale nechcem nič konkretizovať. Verím, že to dospeje do výsledku, s ktorým budú všetky strany spokojné."

Počas kariéry si zahral vo viacerých prestížnych ligách, výborné meno si spravil v Liberci, ale aj v Slovane Bratislava počas pôsobenia klubu v KHL. Pri otázke o pocite z čerstvo uzavretej kariéry pohotovo odpovedal: "Veľmi dobrý. Nemôžem povedať, že by som spravil zle to, alebo tamto. Vždy som sa snažil hrať poctivo. Samozrejme, že niekde sa vyskytli nejaké problémy, ale vždy budem na to všetko spomínať v dobrom. Mrzí ma iba to, že som nedosiahol na titul. To je niečo, čo si praje každý hráč - dvihnúť nad hlavu pohár. Mne sa to podarilo v trenčianskej juniorke, ale v seniorskom hokeji už nie."

Z hráčskych zastávok mu prirástol k srdcu najmä Liberec. Na severe Česka sa usadil na niekoľko rokov, po angažmáne v Slovane Bratislava sa do klubu vrátil. Na vytúžený titul však nedosiahol ani tam, v roku 2017 "bieli tigri" vo finále podľahli Komete Brno. "Odohral som tam veľkú časť kariéry. Hokej sa tam robí na parádnej úrovni, v klube je výborná organizácia. Na Liberec mi zostanú krásne spomienky."

Po hráčskej kariére sa chce venovať rodine a deťom, ale viac voľného času plánuje využiť aj na záľuby. "Nedávno som, aj vďaka obmedzeniam súvisiacim s koronavírusom, našiel nový koníček. Je ním horský bicykel, na ktorom už vyše mesiac jazdím v lesoch. Je to relax, ale zároveň aj tréning a prevencia pred tým, aby som nepribral zbytočné kilogramy. Teším sa aj na obľúbený tenis, ktorému som sa v rámci letnej prípravy venoval už roky," priznal Bartovič.

Odchovanca Dukly Trenčín draftoval v roku 1999 klub NHL Buffalo Sabres v 2. kole z 35. miesta. Následne sa pobral do zámoria, kde napokon strávil sedem sezón. Väčšinu z nich v nižších súťažiach, ale presadil sa aj do NHL. V drese Buffala a Chicaga odohral celkovo 50 zápasov, v ktorých získal 17 kanadských bodov za tri góly a 14 asistencií.

V roku 2006 sa vrátil do Európy a v sezóne 2006/2007 si zahral vo Švédsku (Malmö Redhawks) a vo Švajčiarsku (ZSC Zürich Lions). V roku 2007 zamieril do Liberca, za ktorý odohral celkovo sedem sezón. V českej extralige krátko pôsobil aj vo Vítkoviciach. V rokoch 2012-2016 hral v Slovane Bratislava, v dvoch sezónach viedol účastníka KHL v pozícii kapitána. Počas pôsobenia v Slovane vytvoril klubový rekord v počte gólov (40) i bodov (86) v rámci účinkovania v KHL.

V roku 2018 sa vrátil do materského klubu a až ako 37-ročný prvýkrát nastúpil v najvyššej slovenskej súťaži. V predčasne ukončenej sezóne 2019/2020 odohral za "vojakov" 45 stretnutí s bilanciou 7 gólov, 11 asistencií, 66 trestných minút a 8 plusových bodov.

Najväčším úspechom v kariére útočníka s výborným korčuľovaním je strieborná medaila z MS 2012 v Helsinkách. Na svetovom šampionáte štartoval celkovo päťkrát, v roku 2014 reprezentoval SR na ZOH v Soči. Najcennejší dres si obliekol aj na dvoch šampionátoch hráčov do 20 rokov. Na MS "18" v roku 1999 bol s piatimi gólmi najlepší strelec SR a prispel k zisku bronzu.