Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Hokejisti Banskej Bystrice po tretí raz triumfovali v Tipsport Lige

Hokejisti Banskej Bystrice oslavujú majstrovský titul po víťaznom piatom zápase finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 16. apríla 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Banská Bystrica si ako víťaz najvyššej slovenskej súťaže zabezpečil aj miestenku v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov.

Zľava predseda spoločnosti Pro-Hokej Richard Lintner a kapitán Banskej Bystrice Tomáš Surový s majstrovskou trofejou po piatom zápase finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 16. apríla 2019. Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v piatom zápase finále Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/2019 a získali tretí titul po sebe. V utorok triumfovali na domácom ľade nad HK Nitra 6:2 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy.
Foto: TASR - Dušan Hein
Banská Bystrica 16. apríla (TASR) - Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v piatom zápase finále Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/2019 a získali tretí titul po sebe. V utorok triumfovali na domácom ľade nad HK Nitra 6:2 a celú sériu vyhrali 4:1 na zápasy.

O triumfe v piatom zápase rozhodli presilové hry, Bystričania využili päť, z toho tri v prvej tretine. Nitra za stavu 1:0 ešte dokázala odpovedať vyrovnávajúcim gólom, potom to už bola jasná záležitosť "baranov". Stretnutie sledovalo 2841 divákov, po prvý raz v sezóne bolo pod Urpínom vypredané. V histórii najvyššej slovenskej súťaže získali tri tituly v sérii iba Košice v rokoch 2009, 2010 a 2011.

Na snímke zľava Patrik Lamper, Andrej Šťastný, David Šoltés (Banská Bystrica) a Marek Slovák (Nitra) počas piateho zápasu finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 16. apríla 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein


Banská Bystrica si ako víťaz najvyššej slovenskej súťaže zabezpečil aj miestenku v budúcosezónnej edícii Ligy majstrov.

HC'05 Banská Bystrica - HK Nitra 6:2 (3:1, 2:1, 1:0)

Góly: 7. Selleck (K. Sloboda, Bartánus), 16. Faille (Marshall, Higgs), 19. Lunter, 23. Šoltés (Nemčík, Ďatelinka), 30. Asselin (Faille, Higgs), 44. Bartánus (Lunter, Southorn) - 8. Buček (Bortňák, Versteeg), 32. Šiška (Kerbashian, Scheidl). Rozhodovali: Baluška, Stano - Výleta, Šefčík, vylúčení: 7:9 na 2 min, presilovky: 5:1, oslabenia: 0:0, 2841 divákov (vypredané).

/konečný stav série: 4:1/

Nitra: Šimboch (23. Hanuljak) – McCormack, Mezei, Morrison, Korím, Versteeg, Rais, Štefanka - Kerbashian, Šiška, Scheidl - Hrušík, Slovák, Fominych – Lantoši, Bortňák, Buček - Hvizdoš, Čaládi, Pätoprstý - Sloboda

Banská Bystrica: Williams – Marshall, Mihálik, K. Sloboda, Southorn, Ďatelinka, Nemčík, Biro - Asselin, Faille, Selleck – Bartánus, Higgs, Lunter - Lamper, Šťastný, Šoltés – Matoušek, Češík, Koper - Surový


Na snímke zľava Dávid Šoltés (Banská Bystrica) a Karol Korím, Juraj Šimboch (Nitra) počas piateho zápasu finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 16. apríla 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein


Na prvú vážnejšiu šancu čakali diváci šesť minút. Prišla v presilovke domácich a plné tribúny na štadióne v Banskej Bystrici po prvý raz oslavovali gól. Sloboda v presilovej hre vystrelil švihom od modrej čiary, puk za Šimbocha napokon jemný tečom dopravil Selleck. Radosť "baranov" však trvala iba 41 sekúnd. Buček dobre zareagoval na puk pred bránkoviskom a poslal ho do horného rohu - 1:1. Nitra potom hrala štvorminútovú presilovku a mohla streliť druhý gól. Od modrej čiary strieľal nebezpečne Lantoši, neskôr Scheidl len "lízol" strieľanú prihrávku Kerbashiana. V 16. minúte sa k slovu dostal najproduktívnejší hráč súťaže Faille, z pravej strany strelou švihom vrátil Bystrici vedenie. Bolo to opäť v početnej výhode a domáci napokon využili aj tretiu. Lunterova strela sa odrazila do bránky od McCormacka a zverenci Dana Cemana viedli už o dva góly. Pri všetkých troch presilovkových góloch domácich sedel na trestnej lavici Juraj Šiška.

Domácim vyšiel výborne úvod druhého dejstva. Nemčík po dvoch minútach nahodil puk do pásma o mantinel, ten sa odrazil smerom k bránke a Šoltés bol pri ňom skôr ako brankár Nitry - 4:1. Bystričania boli na koni, ďalší gól nedopustil po strele Asselina efektným zákrokom Hanuljak, ktorý vystriedal Šimbocha. V minúte už nestačil na biliardovú kombináciu v presilovke so zakončením Asselina a Bystričania viedli už 5:1. V 32. minúte vykresal nádej pre Nitru gólovou strelou Šiška, ale hokejisti spod Urpína mali aj naďalej viac z hry a s ľahkosťou kombinovali.

V tretej časti hry sa už hralo podľa nôt staronového majstra. Bystričania hrali bezchybne v defenzíve a čakali na svoje príležitosti. V 44. minúte využili v poradí piatu presilovku po góle Bartánusa. Nitrania ešte chceli výsledok aspoň prikrášliť, skvelú príležitosť mali v dvojnásobnej početnej výhode, ale brankár Williams puk za chrbát nepustil a jeho spoluhráči si už triumf nenechali vziať. Po zápase vypukli priamo na ľade majstrovské oslavy, kapitán Tomáš Surový si z rúk predsedu spoločnosti Pro-Hokej Richarda Lintnera prebral pohár Vladimíra Dzurillu.

Na snímke brankár Nitry Miroslav Hanuljak počas piateho zápasu finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 16. apríla 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein


Názory po zápase:


Tomáš Surový, kapitán Banskej Bystrice: "Sme veľmi radi, že sa nám tento rok podarilo opäť vyhrať ligu. Je to niečo úžasné, že máme tri tituly po sebe. Je to výsledok každodennej práce klubu za uplynulé roky. Sila v mužstve bola obrovská, pritom súperi boli húževnatí a výborní."

Samuel Buček, útočník Nitry: "Sú to mizerné pocity. Strašne to mrzí. Snažil som sa v každom zápase vydať maximum. Veľmi sme chceli vyhrať titul pre Nitru, je to hokejové mesto, sú v ňom najlepší fanúšikovia, zaslúžili by si titul. Na viac sme ale nemali, chýbali nám sily. Bohužiaľ, nič sa nedá robiť, môžeme sa iba snažiť zobrať z toho pozitíva. Som rád, že som získal Zlatú korčuľu, ale radšej by som ju vymenil za titul."

Dan Ceman, tréner B. Bystrice: "Boli sme v tomto zápase lepší vo využívaní presiloviek, vďaka nim sme si vybudovali rozhodujúci náskok. Je to neskutočné. Veľmi si tento titul ceníme. Bola to dlhá sezóna, náročná, hráči sa museli vyrovnávať so zraneniami, zaslúžia si uznanie. Ukázali charakter v play off i finálovej sérii."

Éric Faille, útočník B. Bystrice: "Neopísateľné pocity, rovnaké ako vlani pri mojom prvom titule s Bystricou. Minulý rok sme chceli získať trofej v domácom prostredí, podarilo sa to až tento rok. Vyhrali sme titul, lebo sme boli konzistentní, držali sme spolu, to bola naša najsilnejšia zbraň."

Ivan Droppa, asistent trénera Banskej Bystrice: "Zápas rozhodli naše presilovky. V takomto dôležitom zápase dať 5 gólov z presilovky to je fantázia. Ale my sme hrali v početnej výhode najlepšie aj v základnej časti. Dnes sme v pravý čas zlepšili efektivitu. Chceli sme to ukončiť už v Nitre, ale bol to ťažký a zdatný súper. Tento titul je zásluha kolektívu, každý makal naplno."

Martin Nemčík, obranca Banskej Bystrice: "To sa nedá ani slovami opísať. Je to nádhera. Boli sme skvelá partia, Kanaďania a Slováci sa skvele dopĺňali."

Patrik Lamper, útočník Banskej Bystrice: "Rozhodli naše presilovky a to, že sme ubránili oslabenie 5 na 3. Iba tím vyhráva tituly a my sme ho mali výborný. To rozhodlo. My sme chceli ukončiť sériu dnes, urobili sme pre to maximum."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Hráčom som zdôraznil, že v tomto play off sa im podarilo vyradiť dvoch adeptov na titul. Duklu Trenčín, ktorá mala po vlaňajšom finále tie najväčšie ambície, a tiež veľmi silný Zvolen. Vo finále sme už nemali šťavu, ale z nášho pohľadu sme určite vyťažili maximum."

Branislav Mezei, kapitán Nitry: "Dali sme do toho všetko, ale vyhrali štyri zápasy a my len jeden, to rozhodlo, sú majstri. Mali sme dve ťažké série s Trenčínom a Zvolenom a potom prišli nejaké straty. Ale nevyhovárali sme sa, chceli sme ísť do tejto série s tým, že každý zápas udržíme nejako tesne. Škoda, že nám ušiel ten prvý, doma sme potom jeden vyhrali, dodalo nám to trochu energie. No dnes bolo vidieť, že nám došli sily a bolo tam dosť vylúčení, dali nejaké zlepené góly a to na psychike nepridalo. Teraz im už len môžeme pogratulovať."

Róbert Lantoši, útočník Nitry: "Teraz sa to hodnotí veľmi ťažko. Mrzí nás to kvôli fanúšikom, že sme im to opäť nedoniesli domov, aby tým mohli žiť. Myslím si, že to bola dobrá séria, navyše sme v nedeľu ukončili jednu negatívnu s Bystricou, keď sme doma vyhrali."

Hokejisti Banskej Bystrice oslavujú majstrovský titul po víťaznom piatom zápase finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 16. apríla 2019.
Foto: TASR - Dušan Hein



Najproduktívnejším hráčom sezóny Erik Faille, nazbieral 88 bodov


Produktivita TL 2018/2019 (základná časť + play off):

1. Eric Faille (B. Bystrica) 67 29 59 88

2. Michal Chovan (Zvolen) 68 20 58 78

3. Brock Higgs (B. Bystrica) 53 30 39 69

4. Róbert Lantoši (Nitra) 74 23 45 68

5. Guillaume Asselin (B. Bystrica) 69 33 34 67

6. Samuel Buček (Nitra) 71 36 26 65

7. Ladislav Nagy (Košice) 54 36 29 65

8. Patrik Svitana (Poprad) 68 21 39 60

9. Chris Bodó (MAC Budapešť) 64 20 37 57

10. Radovan Puliš (Detva) 59 15 40 55


História titulov v extralige


V doterajšej histórii vybojovali najviac extraligových titulov Slovan Bratislava a Košice - zhodne osem. Trikrát získali majstrovskú trofej hráči Banskej Bystrice a Dukly Trenčín, dvakrát HKM Zvolen a raz sa z nej radovali hokejisti MsHK Žilina a HK Nitra.

Prehľad doterajších majstrov v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži aj s trénermi:

1993/1994: Dukla Trenčín (František Hossa), 1994/1995: HC Košice (Ján Selvek), 1995/1996: HC Košice (Ján Faith), 1996/1997: Dukla Trenčín (Jaroslav Walter), 1997/1998: Slovan Bratislava (Ernest Bokroš), 1998/1999: HC Košice (Ján Selvek), 1999/2000: Slovan Bratislava (František Hossa) 2000/2001: HKM Zvolen (Ernest Bokroš), 2001/2002: Slovan Bratislava (Miloš Říha), 2002/2003: Slovan Bratislava (Július Šupler), 2003/2004: Dukla Trenčín (Dušan Gregor), 2004/2005: Slovan Bratislava (Miloš Říha), 2005/2006: MsHK Žilina (Ján Šterbák), 2006/2007: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger), 2007/2008: Slovan Bratislava (Zdeno Cíger), 2008/2009: HC Košice (Anton Tomko), 2009/2010: HC Košice (Rostislav Čada), 2010/2011: HC Košice (Rostislav Čada), 2011/2012: Slovan Bratislava (Jan Neliba), 2012/2013: HKM Zvolen (Peter Mikula), 2013/2014: HC Košice (Anton Tomko), 2014/2015: HC Košice (Peter Oremus), 2015/2016: HK Nitra (Antonín Stavjaňa), 2016/2017: HC '05 iClinic Banská Bystrica (Vladimír Országh), 2017/2018: HC '05 iClinic Banská Bystrica (Vladimír Országh), 2018/2019: HC '05 iClinic Banská Bystrica (Dan Ceman)


Prehľad majstrov v jednotlivých sezónach:

1993/1994 Dukla Trenčín

1994/1995 HC Košice

1995/1996 HC Košice

1996/1997 Dukla Trenčín

1997/1998 HC Slovan Bratislava

1998/1999 HC Košice

1999/2000 HC Slovan Bratislava

2000/2001 HKM Zvolen

2001/2002 HC Slovan Bratislava

2002/2003 HC Slovan Bratislava

2003/2004 Dukla Trenčín

2004/2005 HC Slovan Bratislava

2005/2006 MsHK Žilina

2006/2007 HC Slovan Bratislava

2007/2008 HC Slovan Bratislava

2008/2009 HC Košice

2009/2010 HC Košice

2010/2011 HC Košice

2011/2012 HC Slovan Bratislava

2012/2013 HKM Zvolen

2013/2014 HC Košice

2014/2015 HC Košice

2015/2016 HK Nitra

2016/2017 HC '05 iClinic Banská Bystrica

2017/2018 HC '05 iClinic Banská Bystrica

2018/2019 HC '05 iClinic Banská Bystrica


Poradie podľa počtu počtu získaných extraligových titulov:

8 - HC Slovan Bratislava a HC Košice

3 - Dukla Trenčín, HC '05 iClinic Banská Bystrica

2 - HKM Zvolen

1 - MsHK Žilina, HK Nitra


Bystrica po 2 rokoch s domácimi oslavami, ľad zaplavilo šampanské


Banskobystrický zimný štadión sa po dvoch rokoch ponoril opäť do majstrovskej eufórie. "Baranom" sa podarilo získať premiérový i tretí titul v sérii na domácom štadióne a v utorok to boli veľkolepé oslavy.

Tie odštartovali hneď po záverečnom klaksóne, keď sa na ľad vyrútili všetci hráči a po slávnostnom odovzdaní medailí a majstrovskej trofeje sa rozbehli naplno. Šampanské striekalo neúnavne na všetky strany, za obeť padlo priamo tam vyše 50 fliaš, a všetci si chceli zapózovať s majstrovskou trofejou. To už boli na ľade okrem hráčov, trénerov, masérov, lekárov, kustódov, funkcionárov aj rodiny hokejistov s deťmi a taktiež množstvo fanúšikov. Z reproduktorov sa hrnuli oslavné piesne ako We Are The Champions od Queenu a hudba neprestávala hrať ani hodinu po zápase. Kým hráči sa postupne presunuli do šatní na víťazné cigary, fanúšikovia skandovali pred štadiónom a potom sa oslavy presunuli do ulíc.

"Sú to neopísateľné pocity, rovnaké ako vlani pri mojom prvom titule s Bystricou. Na ten spomínam, akoby to bolo včera. Poriadne to oslávime," vyznal sa najproduktívnejší hráč sezóny Éric Faille. Kanadský útočník nebol v tíme pri premiérových domácich oslavách pred dvomi rokmi a o to viac mal chuť oslavovať pred vlastnými fanúšikmi. "Minulý rok sme chceli získať trofej v domácom prostredí, podarilo sa to až teraz. Vyhrali sme titul, lebo sme boli konzistentní, držali sme spolu, to bola naša najsilnejšia zbraň."

Asistent trénera Ivan Droppa priznal, že mu až tak nezáležalo, kde sa bude oslavovať a radšej by si ušetril nervy v dramatickom štvrtom zápase v Nitre. "Chceli sme to ukončiť už v Nitre, ale bol to ťažký a zdatný súper. Tento titul je zásluha celého kolektívu, každý drel naplno."

Majstrovský titul má špeciálnu príchuť pre Dávida Šoltésa, ktorý prišiel do Bystrice pred koncom sezóny z Košíc. "Je to pre mňa nezabudnuteľný moment, budem si ho pamätať až do smrti. V Bystrici som našiel skvelý kolektív, manažment a som nesmierne rád, že som sa sem dostal," povedal.

Šiesty titul chutí Češíkovi inak, po prvý raz ho zažil jeho malý syn



Útočník Banskej Bystrice Matej Češík si môže do vitríny zavesiť šiestu zlatú medailu za titul v najvyššej slovenskej hokejovej súťaži. Tridsaťročný hokejista získal piaty titul za uplynulých šesť sezón, ďalší ešte v sezóne 2006/2007 so Slovanom Bratislava. Ten najčerstvejší však vnímal inak ako ostatné.

Češík sa dvakrát tešil z titulu v rokoch 2013 a 2015, vtedy obliekal dres HC Košice. O rok neskôr to jemu a Košiciam vo finále nevyšlo, po návrate do Banskej Bystrice však vždy odchádzal z posledného zápasu sezóny ako víťaz. "Je nádherné vyhrať trikrát po sebe. Je to neskutočné osláviť titul pred domácimi fanúšikmi. Vnímal som to o to viac, že to videli môj malý syn spolu s priateľkou. Sú to krásne a výnimočné pocity," povedal pre TASR.

Bystričania majú za sebou náročnú sezónu, základná časť bola veľmi vyrovnaná, o jej víťazovi sa rozhodlo tesne pred koncom. "Ak ide mužstvo do sezóny ako majster, je to vždy ťažké. A my sme takto išli do sezóny už dvakrát. Každý sa na nás pripravil, bola to ťažká sezóna. Výborne do seba zapadli individuálne výkony s kolektívom. Máme tretí titul v sérii a to je paráda," dodal Češík.

Útočník majstra však má za sebou aj jeden paradox. Ako jediný zo súpisky "baranov" počas sezóny neskóroval. "Každý hráč mal v tíme svoju úlohu. Každý chce byť slávny, každý chce byť v médiách, ale niekto musí robiť aj čiernu robotu. Nevyšlo mi to, ale sezóna sa hodnotí po skončení posledného zápasu a ten sme zvládli a to je paráda."

Mužstvo spod Urpína splnilo úlohu favorita, hoci s takýmto statusom sa nerado prezentovalo. Podmienky a hráčsky káder však hovorili jasnou rečou a v Banskej Bystrici si všetci uvedomovali, aká má byť odmena. "Vyhrali sme základnú časť a tím, ktorý ide s týmto do play off, musí chcieť titul. Každý to mal tak nastavené. Nehovorili sme o tom, ale vedeli sme to," uzavrel pre TASR Češík.