Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

Košičania sú po postupe do semifinále spokojní, no vyšťavení

Na snímke vľavo tréner Košíc Rostislav Čada, vpravo jeho asistent Marcel Šimurda Foto: TASR/František Iván

Hoci výsledkovo Košičania dominovali, Martin im nepredal kožu lacno. Najmä v druhom a treťom zápase mohol so sériou niečo urobiť vo svoj prospech.

Martin 17. marca (TASR) - Košickí hokejisti potvrdili postavenie favorita a cez štvrťfinále play off prešli jednoznačným spôsobom. Najkratšia možná séria s Martinom ich však vyšťavila, aj preto sa ešte pred štartom semifinále tešia na niekoľkodňovú pauzu, aby si mohli doliečiť drobné šrámy. Prvé štyri duely úradujúceho šampióna v tohtoročnej play off ukázali trénerovi Rostislavovi Čadovi, kde jeho zverencov tlačí topánka.

Hoci výsledkovo Košičania dominovali, Martin im nepredal kožu lacno. Najmä v druhom a treťom zápase mohol so sériou niečo urobiť vo svoj prospech. "Vedeli sme, že Martin nemá čo stratiť. Chalani od nich si to užívali, hrali oduševnene a chceli nás prekvapiť. Doma sme zvládli dva zápasy, čo bolo veľmi dôležité. Potom sme ich odrazili aj v treťom a bolo prakticky rozhodnuté," konštatoval po sérii Peter Bartoš.

Favorit ukázal vo všetkých stretnutiach konštantnosť svojich výkonov - od prepracovanej defenzívy až po produktívnu ofenzívu. Herná kvalita bola na jeho strane. "Pred sériou sme len s malými dušičkami mysleli, že to bude 4:0 na zápasy. Aj preto klobúk dole pred chlapcami," povedal Marek Bartánus. Skúsený krídelník sa vrátil do zostavy "oceliarov" v priebehu série, dovtedy viac ako mesiac laboroval so zraneným ramenom. "Priznám sa, v utorok som mal dve tretiny problémy, v tretej to už bolo trošku lepšie. Snažil som sa hrať jednoducho, aby som niečo nepokazil. Päť týždňov nenastúpiť na súťažný zápas je náročné, ale v stredu som sa už cítil výborne, navyše som dopomohol k víťazstvu gólom," dodal.

Okrem Bartánusa sa po vypršaní trestu vrátil do ofenzívy aj Adam Lapšanský. Vypadol však Richard Jenčík a nebol jediný, ktorý mal menšie zdravotné ťažkosti. "Popravde, pauza sa nám veľmi hodí. Máme dosť svalových zranení, ktoré potrebujú čas. Rišo Jenčík má podobný problém a verím, že čas mu pomôže. Prial by som si, aby sme si dali všetky zranenia do poriadku a na prvé semifinále nastúpili v plnej sile," zaželal si kouč Čada.

Jeho zverenci splnili ďalší stanovený cieľ. Po triumfe v základnej časti postúpili aj do semifinále play off, v ňom však už narazia na papierovo silnejšieho súpera. Štyri zápasy s Martinom odhalili skúsenému kormidelníkovi niektoré nedostatky. "Sériu si vyhodnotíme, ale myslím, že vieme, kde nás tlačí topánka a v čom sme boli slabší. Zameriame sa na to a budeme sa snažiť byť úspešnejší. Nebudem konkretizovať naše pozitíva či negatíva, každý súper sa k tomu musí dopátrať sám," dodal Čada.

Dornič chcel skončiť, teraz je v Martine trénerom roka
Na snímke tréner Martina Ivan Dornič
Foto: TASR/Oliver Ondráš


Pred mesiacom chcel abdikovať, no vo funkcii zotrval a po štvrťfinále play off bol na svojich hráčov hrdý. Tréner martinských hokejistov Ivan Dornič vyzdvihol po záverečnom dueli celosezónne tímové snaženie, ktoré s množstvom neznámych a neskúsených mien napokon vynieslo MHC účasť vo vyraďovacej fáze. Rýchly koniec s Košicami zostal v tieni dobre odvedenej práce a za tú si Dornič vyslúžil od fanúšikov pamätné ocenenie.

V Turci si toho za uplynulý rok vytrpeli dosť. Vyhrotená ekonomická situácia, narastajúci dlh, kompletná výmena vedenia. Hoci mladému kádru pomohli v základnej časti aj skúsení odchovanci Rastislav Špirko či František Skladaný, neskúsený kolektív si napokon miestenku v play off vydrel sám. "Všetci nás dávali do baráže. Chlapcom to síce na psychike nepridalo, ale z málo známych mien sme sa pozviechali a vytvorili dobrý kolektív. Na začiatku sezóny sme sa dostali na druhé miesto tabuľky, čo bolo výsledkom veľkej snahy. Kádre súperov sa obmieňali, žiaľ, my sme sa oslabovali. Preto sme hrdí na to, čo sme dosiahli," zdôraznil Dornič.

Ani po rýchlom vypadnutí s Košicami 0:4 na zápasy nebol v Turci dôvod na veľký smútok. Martinčania zakončili sezónu so vztýčenými hlavami, hoci počas ročníka vždy vysmiati neboli. "Pred mesiacom som reálne uvažoval nad abdikáciou, pretože nikto si nevie predstaviť tlaky, aké tu na mňa vyvíjali. V uplynulej dobe sa v Martine rozvírila nepríjemná hladina. Novinári a ľudia sa vypytovali vedenia, kedy ma odvolá. Preto vravím, že do hokeja by mali hovoriť ľudia, ktorí tomu rozumejú alebo do neho dávajú veľké peniaze. Fanúšikovia chcú, aby sme nakupovali, ale darmo môžeme niečo robiť, keď je pokladnica prázdna," konštatoval Dornič.

Napriek konečnému ôsmemu miestu sa Martinčania nemajú za čo hanbiť. S nízkym vekovým priemerom siahli na dno svoj síl a aj v play off sa preukázali sympatickým dojmom. Fanúšikovia si prácu realizačnému tímu na čele s trénerom Dorničom patrične ocenili. a odovzdali mu krištáľový puk s nápisom "Najlepší tréner 2016 - Ivan Dornič. Ďakujeme". "Pred zápasom sa mi dostalo uznania od fanúšikovskej obce, veľmi ma to potešilo. Na pamiatku mi dali spraviť pekný puk. Keď som sem išiel, chcel som tu byť dva-tri roky. Teraz je situácia taká, že neviem, ako to bude pokračovať," dodal Dornič.

Jednou z najväčších opôr jeho tímu bol Michal Dzubina. Skúsený 33-ročný brankár si zastal post jednotky, hoci za neskúsenou obranou to mal viackrát veľmi náročné. "Keďže nás pred sezónou vzhľadom na káder automaticky odpísali na desiate miesto, teší ma, ako sme im dokázali, že hokej hrať vieme. Z tohto uhlu pohľadu by sme mohli sezónu hodnotiť ako úspešnú, škoda len, že sme v play off neuhrali aspoň jeden zápas," konštatoval Dzubina.

Hoci má z najvyššej domácej súťaže dostatok skúseností, až v tejto sezóne si vydobyl stabilné miesto v bránke. Odchytal 54 stretnutí, v ktorých si pripísal sedem shutoutouv a 91,63-percentnú úspešnosť zásahov. "Čo sa týka počtu zápasov, pre mňa to bola v extraligovej kariére najúspešnejšia sezóna. Odchytal som veľké množstvo duelov, som veľmi rád, že mi dalo vedenie šancu," ozrejmil. Spestrením bola aj premiérová reprezentačná skúsenosť na Nemeckom pohári, navyše s ďalším čistým kontom. "Považujem za obrovské plus, že v mojom, už trošku pokročilom hokejovom veku, som nahliadol do reprezentácie. Veľmi som si túto príležitosť vážil," dodal Dzubina.