Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Tipsport Liga

Hrnka udržal Košice v hre: Veril som si a tréner to vycítil

Na snímke radosť hokejistov Košíc, druhý sprava Tomáš Hrnka útočník, ktorý strelil víťazný gól na 3:2 v samostatných nájazdoch v piatom zápase semifinále play off Tipsport Ligy HC Košice - HC´05 iClinic Banská Bystrica v Košiciach 4. apríla 2016. Stav série znížili Košičania na 2:3. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hráči Banskej Bystrice uspeli v prvých dvoch zápasoch semifinálovej série a do Steel arény si išli pre posledné víťazstvo potrebné na postup do finále.

Košice 5. apríla (TASR) - Ani piaty zápas semifinále Slovnaft play off Tipsport ligy medzi hokejistami Košíc a Banskej Bystrice nezaostal za predošlými. Opäť bol k videniu zaujímavý hokej, nechýbali góly, emócie ani dramatické rozuzlenie. Košičania pred vlastnými divákmi odmietli koniec sezóny a sériu po víťazstve 3:2 po nájazdoch vrátili pod Urpín.

Hráči Banskej Bystrice uspeli v prvých dvoch zápasoch semifinálovej série a do Steel arény si išli pre posledné víťazstvo potrebné na postup do finále. Domáci hráči však koniec sezóny nedopustili. V prvej tretine sa ujali vedenia 1:0, v 5-minútovej presilovke pridali aj druhý gól a hoci v poslednej minúte riadneho hracieho času o náskok prišli, v samostatných nájazdoch potvrdili, že táto disciplína im svedčí. Nie vychýrený exekútor samostatných nájazdov Peter Bartoš, ale útočník Tomáš Hrnka bol tentoraz hrdinom domáceho tímu. Ako jediný dokázal uspieť a po jeho strele v závere tretej nájazdovej série spadol košickým fanúšikom zo srdca pomyselný kameň. "Vedel som vopred, čo chcem robiť. Keď som sa k brankárovi blížil, pozrel som sa, kde stojí. Videl som, že môžem spraviť, čo chcem. Dobre som sa cítil v celom zápase a veril som si aj v predĺžení. Tréner to vycítil a spýtal sa ma, či to dám. Povedal som, že áno," poznamenal Tomáš Hrnka pre TASR.

Jeho tím bol aktívny najmä v úvodnej dvadsaťminútovke. V nej viedol 2:0 a mohol pridať aj ďalšie góly. Napokon sa o víťazstvo bál do posledných sekúnd. "Mohli sme vyhrať už po riadnom hracom čase. To sa nám nepodarilo, no ani vyrovnanie súpera nás nepoložilo a išli sme ďalej," uviedol Hrnka. V prvých dvoch zápasoch série mali Košičania problém najmä s dôraznou hrou súpera. Herný štýl zverencov Vladimíra Országha Košičanom nevoňal, aj preto v prvých dvoch zápasoch ťahali za kratší koniec povrazu. V piatom stretnutí však výrazne zvýšili dôraz a ani v tejto činnosti za súperom nezaostali. "Dohrávali sme súboje, ale je to naozaj náročný spôsob hry. Aj Bystrica hrá vždy fyzicky. Dnes sme však boli lepší aj v tomto smere a možno práve toto je zbraň na víťazstvo," zamyslel sa Hrnka.

Nitriansky rodák roztlieskal divákov nielen rozhodujúcim nájazdom, ale aj tvrdým "hitom" na Bortňáka v strede hracej plochy. Banskobystrický útočník náraz do košického nečakal, efektný "strom" dokumentoval hernú pohodu košického útočníka. "Aj takéto momenty dodajú sebavedomie, to je jasné. Je to taká hra. Rozhodoval som sa, či do toho idem, pretože hrozilo, že v útoku prepadnem. Ale našťastie to vyšlo. Aj z takýchto hitov pramenia ďalšie šance pre nás. Krátko na to som sa po výbornej prihrávke Peťa Boltuna dostal aj do dobrej pozície, ale netrafil som puk," pokrčil Hrnka plecami. Predĺženiu, v ktorom boli bližšie ku gólu hostia, predchádzal dramatický záver riadneho hracieho času. Už sa zdalo, že si Košičania udržia tesný náskok 2:1, no polminútu pred koncom sa v neprehľadnej situácii ideálne zorientoval útočník hostí Roman Tománek.

Brankár domácich Marcel Melicherčík nestihol zareagovať. "Po prvej strele, ktorá sa odrazila od obrancu, som sa už len hodil do priestoru. Poviem pravdu, ani neviem, odkiaľ sa puk vzal v bránke. Naozaj neprehľadná situácia. Oni stiahli brankára, skúsili, čo to spraví a vyšlo im to," uviedol Melicherčík pre TASR. Košický brankár úspešne čelil samostatným nájazdom "baranov" aj v treťom zápase série a v pondelok večer opäť potvrdil, že nájazdy sú silnou stránkou "oceliarov." "Ani som veľmi nevnímal, kto vlastne proti mne ide. Sústredil som sa iba na každý konkrétny nájazd," poznamenal skromne Melicherčík.