Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice túžia obhájiť titul, Nitra chce minimálne finále

Na snímke brankár HC Košice Marcel Melicherčík inkasuje prvý gól v 2. kole hokejovej Ligy majstrov v A- skupine HC Košice - Kärpät Oulu v Košiciach 23. augusta 2014. Foto: FOTO TASR/František Iván

Pre hokejových "oceliarov" z Košíc sa prebiehajúca sezóna začala netradične skoro, keďže pred začiatkom domácej súťaže absolvovali štyri kolá skupinovej fázy prestížnej Ligy majstrov.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Už tento piatok naplno odštartuje v poradí 22. sezóna najvyššej slovenskej hokejovej súťaže. Obhajca vlaňajšieho titulu HC Košice si v nej opäť dáva najvyššie ciele a chcel by získať už svoj ôsmy majstrovský titul, no situáciu mu sťaží aj účinkovanie v Lige majstrov a zabrániť mu v tom bude chcieť ostatných deväť účastníkov súťaže. Na čele s vicemajstrami z Nitry, ktorí sa netaja tým, že chcú skončiť minimálne tak ako v uplynulom ročníku.

Na snímke hráči Košíc po prehre 1:2 v 2. kole hokejovej Ligy majstrov v A- skupine HC Košice - Kärpät Oulu v Košiciach 23. augusta 2014.
Foto: FOTO TASR/František Iván
Pre "oceliarov" sa prebiehajúca sezóna začala netradične skoro, keďže pred začiatkom domácej súťaže absolvovali štyri kolá skupinovej fázy prestížnej Ligy majstrov. Z nich dokázali vyťažiť tri body za jedno víťazstvo na Libercom. Ciele si tak rozdelili na dve fázy. Momentálne sa chcú ešte zamerať na nadnárodnú súťaž, no potom už naplno na extraligu. "Účasť v Lige majstrov nás motivovala k čo najlepšiemu vyskladaniu kádra, aby obstál na medzinárodnej scéne. Chceme dokončiť skupinu Ligy majstrov tak, aby sme v zostávajúcich dueloch ešte bodovali. Je to náročná súťaž, ale zatiaľ sa nám v podstate darí robiť veľmi tesné výsledky a aj naše výkony sú dobré. Čo sa týka našich ambícií v domácej súťaži - posledných sedem rokov sme nechýbali vo finále a nechceme tam chýbať ani v tomto súťažnom ročníku," uviedol riaditeľ HC Košice Juraj Bakoš.

Na snímke striedačka HC Košice, vpravo v pozadí tréner HC Košice Anton Tomko v 2. kole hokejovej Ligy majstrov v A- skupine HC Košice - Kärpät Oulu v Košiciach 23. augusta 2014.
Foto: FOTO TASR/František Iván
"Čaká nás náročná sezóna, medzi extraligou máme vložené ešte dva zápasy skupinovej fázy LM, navyše v Steel aréne sa konajú aj mimohokejové akcie. V novembri tak odohráme osem z desiatich zápasov mimo našej arény. To všetko sú faktory, ktoré môžu ovplyvniť naše výkony v úvode extraligy. Musíme sa s tým vyrovnať," pokračoval. Zdôraznil však, že aj napriek tomu si "oceliari" opäť dávajú tie najvyššie ciele. "Chceme si výsledkami vydobyť čo najlepšiu pozíciu pred play off a rovnako ako v minulých ročníkoch sa prebojovať do finále. Káder, ktorý získal titul, je zo 70 percent zachovaný, plus doplnili sme ho o kvalitných českých hráčov a našich juniorov. Momentálne máme v kádri 10 odchovancov," dodal Bakoš.







Na snímke vľavo útočník Jiří Bicek (Košice), vpravo obranca Tomáš Nádašdi (Nitra) v piatom zápase finále play off Tipsport extraligy HC Košice - HK Nitra v Košiciach vo štvrtok 17. apríla 2014.
Foto: TASR/Milan Kapusta
Košičania sa opäť môžu spoľahnúť na skúsené trio Peter Bartoš, Jiří Bicek, Martin Štrbák. "Oceliari" nechýbali vo finále play off v uplynulých siedmich ročníkoch. Bakoš priznáva, že držať klub neustále na najvyšší priečkach je náročné, no motivácia vyhrávať je stále silnejšia. "Je to veľmi ťažké, pretože každý rok aj ostatné kluby zbroja tak, aby vyhrali. Samozrejme, musíme sa s tým vyrovnať a po odchode Slovana z extraligy nás každoročne všetci pasujú na obhajobu titulu. Pochopiteľne nebránime sa tomu a vzhľadom na to, že sme si vyskúšali LM, určite by sme ju chceli hrať aj o rok," dodal. Okrem vicemajstrov z Nitry zaradil do boja o titul aj ďalšie tímy: "Súpisky jednotlivých mužstiev sú túto sezónu nabité kvalitnými menami. Súťaž bude veľmi kvalitná a očakávam, že zhruba po 20. kole sa ukáže, ktoré mužstvo si ako bude trúfať na základnú časť."

Hráči extraligového hokejového tímu HK Nitra pod vedením trénera Antonína Stavjaňu začali druhú fázu predsezónnej prípravy na ľade v Nitre 28. júla 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Nitra sa v uplynulom ročníku premiérovo prebojovala do finále a obsadila striebornú pozíciu. Predstavitelia klubu si stanovili rovnaký cieľ aj teraz. "Nemôžeme mať nižšie ambície, to by som asi doma neustál," povedal riaditeľ klubu Ján Plandora. Nitra sa chce rovnako ako vlani spoliehať aj na vypredanú arénu, v ktorej bola počas celej sezóny výborná atmosféra. "Samozrejme, medzi ďalšie ciele patrí spokojnosť našich divákov. Už na prípravné zápasy ich chodilo asi 1500, čo je veľké číslo. Diváci sú naši platní pomocníci a partneri," pokračoval nitriansky funkcionár a dodal, že klub vlani zarobil na vstupnom približne 400.000 eur.

Hráči extraligového hokejového tímu HK Nitra pod vedením trénera Antonína Stavjaňu začali druhú fázu predsezónnej prípravy na ľade v Nitre 28. júla 2014.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Nitrania však ešte nemajú kompletný káder, posledné prípravné zápasy odhalili slabiny v defenzíve. "Trochu viac sme očakávali od niektorých obrancov, takže na poslednú chvíľu ešte niekoho hľadáme. Myslím si, že v útoku budeme dosť silní, aj keď ešte nie všetci hráči sú v prevádzkovej teplote. Mužstvo bude porovnateľné s vlaňajším a v útoku asi ešte lepšie, keďže prišli Slovák a Štefanka namiesto Chrenka a Segľu."


Center Zvolena Kamil Brabenec (vľavo) a Nitry Jozef Stümpel počas štvrtého zápasu vlaňajšieho štvrťfinále play off slovenskej hokejovej Tipsport extraligy HKM Zvolen - HK Nitra vo Zvolene vo štvrtok 13. marca 2014.
Foto: TASR/Dušan Hein
Tím by mali ťahať opäť skúsení kapitán Jozef Stümpel, obranca Dušan Milo či útočník Roman Tománek. "Staršia generácia si je vedomá toho, že je to pre nich možno posledná sezóna v extralige, takže verím, že ich výkony budú porastú a opäť dokážu strhnúť aj celú kabínu," dodal Plandora.

Hokejový tím HC ´05 Banská Bystrica začal prípravu na ľade na zimnom štadióne v Brezne 28. júla 2014. Na snímke hokejisti Banskej Bystrice počas tréningu.
Foto: TASR/Branislav Račko
Ostatné kluby si dávajú za cieľ účasť v play off. Bronzový tím z uplynulej sezóny Banskú Bystricu počas rekonštrukcie zimného štadióna prichýlilo v auguste Brezno. "Radi by sme nadviazali na tretie miesto z minulej sezóny. V tíme prišlo k obmene zahraničných hráčov, máme brankára z Fínska, opäť dáme príležitosť aj vlastným odchovancom," uviedol Michal Longauer, predseda predstavenstva HC '05. Piešťany začali prípravu nezvyčajne už v júni. "Tréneri tvorili káder z 35 hráčov, neskôr ho zúžili na 23-členný. Verím, že aj nám sa ujde miestenka v play off," zaželal si prezident ŠHK Piešťany Jaroslav Lušňák.




Hráč Bardejova Martin Krčula v bránke domáceho brankára Vladislava Koutského počas piateho zápasu baráže o účasť v hokejovej Tipsport extralige medzi MsHK DOXXbet Žilina - HC 46 Bardejov v Žiline 27. marca 2014.
Foto: TASR/ Pavol Ďurčo
V minulej sezóne zostali bez vyraďovačky desiata Žilina a deviaty Trenčín. "Vojaci" pred týmto ročníkom spustili veľkú mediálnu kampaň pod názvom "Tiež Dukla", v rámci ktorej klubu vypomáhajú aj známe osobnosti a bývalí hráči ako Miroslav Šatan či Marián Hossa. Trenčania sa chcú vrátiť na popredné priečky v najvyššej domácej súťaži, v úvode sezóny by im malo na ľade pomôcť aj skúsené duo Branko Radivojevič, Richard Lintner. "Keď odídu, budeme hľadať za nich náhradu. Mužstvo sme poskladali tak, aby útočilo na hornú polovicu tabuľky," povedal predseda predstavenstva Dukly Trenčín Jozef Daňo.


Na snímke Ľuboš Bartečko (vpravo) a Miroslav Šatan počas prvého exhibičného zápasu medzi St. Louis Blues Alumni a Slovak Stars v Poprade 20. augusta 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Ďalší veľký návrat sa udial v Poprade, kde bude pôsobiť majster sveta z Göteborgu Ľuboš Bartečko. Pod Tatrami pokračujú aj obranca Radoslav Suchý či najlepší kanonier v histórii súťaže Arne Kroták. Obranu Martina opäť vystuží skúsený Peter Smrek.






Na archívnej snímke z 18. marca 2009 Ján Tabaček v drese Košíc pred brankárom Jánom Lacom, ktorý v tom čase chytal za Zvolen.
Foto: TASR/František Iván
Vo Zvolene by radi zabudli na uplynulú sezónu. "Tím je už kompletný, v play off chceme ísť čo najvyššie," naznačil ambície generálny manažér HKM Milan Čanky. Pod Pustý hrad sa vrátil exkapitán Lukáš Jurík, v tíme zostáva Andrej Podkonický.





Na snímke vľavo brankár HK 36 Skalica Patrik Romančík počas prvého tréningu na ľade pred začiatkom novej sezóny hokejovej Tipsport extraligy v pondelok 28. júla 2014 v Skalici.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Vari najväčšou obmenou kádra prešla Skalica. Tá má najnižší vekový priemer spomedzi extraligistov - 23,78 roka (najvyšší má Nitra - 29,13). "Toto leto sme prešli veľkými zmenami. Mužstvo sme tvorili cez výberový 'tryout', zmenili sme hracie časy i model prípravy, upravili názov klubu. V minulosti sme sa iba raz neprebojovali do play off, postup je opäť náš základný cieľ," poznamenal Tibor Martinčič, generálny manažér HK 36 Hant Skalica.