Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Tipsport Liga

Košice chcú vrátiť požičané, Nitra byť doma stopercentná

Na snímke hráči HK Nitra Foto: TASR/Milan Kapusta

Nitra si na domácom ľade verí a pred vypredanou halou chce byť v dvojzápase stopercentná.

Košice 11. apríla (TASR) - Hokejisti HC Košice vo štvrtkovom druhom finále Tipsport extraligy nevyužili výhodu domáceho prostredia a pod Zobor sa sťahujú za nerozhodného stavu 1:1 na zápasy. Nitra si na domácom ľade verí a pred vypredanou halou chce byť v dvojzápase stopercentná.

V Steel aréne odohrali družstvá dve vyrovnané stretnutia, kým po prvom mali dôvod na radosť "oceliari", tak v druhom sa tešili nitrianski "corgoni". "Vo štvrtok sme nemali taký pohyb ako v stredu a Nitra pôsobila iným dojmom, oveľa viac korčuľovala. V úvodnej tretine sme sa vôbec nehýbali, z čoho pramenili naše chyby a potom prišli aj tie dva góly. Zápas sa má hrať šesťdesiat minút, predovšetkým v play off a my sme hrali tridsať možno štyridsať. Stav série je vyrovnaný, ešte to nič neznamená a do Nitry ideme s tým, že im to vrátime," uviedol košický center Tomáš Marcinko.

Po zbabranej prvej tretine Košičania od druhej dvadsaťminútovky zvýšili pohyb, tlačili sa do zakončenia, pričom si vytvorili i množstvo gólových príležitostí. Obrana hostí však urobila iba jedinú chybu a zaslúžene triumfovala. "Budeme hrať stále rovnako, máme svoj systém, ktorý nebudeme meniť. Niekedy je to aj o vôli, bojovnosti, prinútiť sa do väčšieho pohybu, agresivity a najmä je to i o charaktere. Keď sa prehráva o jeden gól, tak si treba stále veriť a tlačiť sa do zakončenia. O tom je play off a netreba sa šetriť, sú to posledné zápasy sezóny a treba dať do toho maximum," konštatoval pre TASR kapitán "oceliarov" Martin Štrbák.

Na jeho slová nadviazal aj tréner Anton Tomko, ktorý chce po dvoch dňoch voľna so svojimi zverencami v Nitre získať výhodu domáceho ľadu späť na košickú stranu. "Od druhej tretiny to zatvorili, presadzovalo sa nám ťažko, no i napriek tomu sme si vytvorili rad príležitostí. Pri troške šťastia sme mohli ten výsledok otočiť. Hráčom nemôžem nič vyčítať, pretože do konca zápasu dreli, hrali naplno, no všetko to išlo mimo bránky, skackalo to vedľa nej. Ešte aj v závere zápasu pri Hrnkovej šanci. Ani neviem ako to Kristan chytil, nejako sa tam hodil a trafil ho puk. Každý zápas je iný a my sa musíme pokúsiť o to isté, čo Nitra uhrala u nás," povedal pre TASR.

O spokojnosti mohli po druhom zápase hovoriť hráči nitrianskeho tímu. Hostia obetavým výkonom dokázali udržať najtesnejší náskok a napokon vyrovnali stav série. "Bolo to vydreté víťazstvo. Sme po ňom unavení, ale šťastní, že sme vyhrali jeden zápas v Košiciach. To nám dodá síl do domácich zápasov, v ktorých budeme enormne silní. Pred druhým zápase sme si povedali, že úvod musíme mať iný ako v tom prvom. Hneď to inak vyzeralo," poznamenal útočník Nitry Henrich Ručkay.

Jeho tím sa v košickej Steel aréne mohol spoľahnúť aj na podporu množstva nitrianskych fanúšikov. Tí spoločne s domácimi priaznivcami vytvorili výbornú atmosféru a taká sa podľa nitrianskeho útočníka dá očakávať aj v zápasoch pod Zoborom. "Spoliehame sa na našich fanúšikov. U nás doma to bude burácať a diváci nás budú tlačiť vpred. Doma budeme ešte silnejší," neskrýval sebavedomie starší z bratov Ručkayovcov. Víťazstvo v druhom finálovom zápase znamenalo pre zverencov Antonína Stavjaňu splnenie ambícií v košickom dvojzápase. Stav 1:1 berie nitriansky tím ako dôvod k spokojnosti. "Do Košíc sme prišli s cieľom vyhrať aspoň jeden zápas. To sa nám podarilo, no séria je ešte pred nami. Už v zápasoch v Košiciach bola veľmi dobrá atmosféra, no u nás to bude ešte lepšie. V oboch si musíme dať pozor najmä na obranu, to bude dôležité," zamyslel sa útočník Lukáš Novák.

Nitrania sú doma veľmi silní a v aktuálnom play off tam zatiaľ neprehrali. "Myslím si, že hokej bude vyzerať trochu inak. V domácom prostredí hrávame viac nátlakovo a tomu Košice určite prispôsobia taktiku. Takisto ako v prvých dvoch zápasoch, aj v ďalších rozhodne premieňanie šancí. V prvom stretnutí sme prehrali, hoci sme mali viac 'tutoviek'. V druhom sme naopak zvíťazili aj s menším počtom vyložených šancí," dodal pre TASR tréner HK Nitra Antonín Stavjaňa.