Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice zvíťazili v prvom finálovom zápase nad Nitrou 4:3 po nájazdoch

Na snímke vľavo hráč Košíc Peter Bartoš dáva víťazný gól v samostatných nájazdoch v prvom finálovom zápase play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK Nitra Foto: TASR/František Iván

O víťazstve Košíc rozhodol v štvrtej sérii samostatných nájazdov Bartoš.

Košice 9. apríla (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v úvodnom finálovom stretnutí play off Tipsport extraligy v Steel aréne nad HK Nitra 4:3 až po samostatných nájazdoch, v ktorých rozhodol Peter Bartoš. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0.

Vstup do stretnutia vyšiel domácim hráčom, ktorí sa po 61 sekundách hry ujali vedenia, potom ako Cebák prestrelil hosťujúceho brankára - 1:0. "Oceliari" hýrili aktivitou, pozornosť Kristana vzápätí preveril Sojčík, o minútu neskôr v početnej výhode o jedného hráča i Bicek so Štrbákom, stav sa však nezmenil. Hostia z Nitry po prvý raz pohrozili v 7. minúte, keď sa z pravej strany natlačil do zakončenia Segľa, Staňa si dal pozor. O štyri minúty neskôr košický gólman zlikvidoval dobrú šancu Mráza a po nej musel zasahovať i pred dobiedzajúcim Piačkom. Nitra sa dočkala vyrovnávajúceho gólu v 13. minúte, keď košická defenzíva zabudla na voľného Tománka, ktorý si Staňu položil na ľad a aj s prispením šťastia skóroval - 1:1. Už o minútu neskôr si pred Kristana nakorčuľoval spoza bránky Pašek a šikovnou strelou k bližšej žrdi sa ho snažil prekvapiť. "Corgoni" boli blízko ku gólu v 16. minúte, paradoxne v oslabení, Tománek tentoraz zoči-voči Staňovi nepochodil. Z následného protiútoku nechal vyniknúť Kristana Marcinko. Košičania stupňovali tempo a odmenou im bol druhý gól zo Spilarovej hokejky, ktorý zužitkoval presilovú hru 5 proti 4.



Do druhej tretiny nastúpili obidve družstvá s pozornou defenzívou, dobre bránili stredné pásmo a hrozili po rýchlych brejkoch. Do prvej väčšej šance sa dostali v 28. minúte hostia, keď Lukáš Novák počas päťminútovej presilovky trafil presúvajúceho sa Staňu. O niekoľko sekúnd neskôr Kováčik z tesnej blízkosti prestrelil bránku. V polovici stretnutia sa dostali v oslabení k zakončeniu i domáci, so strelou Marcinka si nitriansky brankár dokázal poradiť. V ďalšom priebehu sa hra prelievala z jednej strany na druhú, aj vďaka hre štyroch proti štyrom, obidve mužstvá pálili z každej pozície, gólmani si však do tých držali čisté kontá v rámci druhej dvadsaťminútovky. V 35. minúte sa ocitol pred Staňom osamotený Tománek, po sérii kľučiek ho však neprekonal. V závere druhej tretiny mali domáci hráči k dispozícii presilovú hru 5 proti 4, v ktorej však inkasovali druhý gól. Do úniku dvoch proti jednému sa dostali Lukáš Novák s Lelkešom a druhý menovaný vymietol pravý horný roh košickej bránky - 2:2.

Tretie dejstvo odštartovala dobrá príležitosť Richarda Jenčíka, ktorý nedokázal prekonať Kristana. Čo sa nepodarilo Jenčíkovi, tak zrealizoval v 43. minúte Štrbák, ktorý bekhendom iba nahodil puk na bránku súpera a ten na prekvapenie Kristana skončil v jeho sieti - 3:2. O tri minúty neskôr tvrdo pálil Chovan, nitriansky brankár s prispením obrany situáciu vyriešil. Na opačnej strane sa ocitol v podobnej situácii Stümpel, Staňa vytiahol zákrok lapačkou. V ďalšom priebehu sa dostal do troch streleckých príležitostí Jenčík, ani raz sa mu nepodarilo prekonať Kristana. V 54. minúte nedokázal Kováčik zužitkovať prihrávku Kováčik, pred nitrianskou bránkou o minútu neskôr zahodil tutovku Jenčík, ktorý trafil iba ľavý betón ležiaceho Kristana. Tri minúty pred koncom duelu vyrovnal na 3:3 Henrich Ručkay, ktorý po prihrávke brata Jakuba zakončoval do odkrytej časti košickej bránky. V závere mal ešte šancu hosťujúci Chrenko, Staňa podržal svoj tím. V riadnom hracom čase sa nerozhodlo a na rad prišlo predĺženie.

V ňom mal v 62. minúte obrovskú šancu Spilar, ale v dobrej pozícii netrafil priestor nitrianskej bránky. Na opačnej strane mohol strhnúť víťazstvo na stranu hostí Tománek, Staňu neprekonal. O víťazstve Košíc rozhodol v štvrtej sérii samostatných nájazdov Bartoš.

HC Košice - HK Nitra 4:3 pp a sn (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0) /stav série: 1:0/

Góly: 2. Cebák (Bartoš), 17. Spilar (Bartoš, Štrbák), 43. Štrbák (Češík, Hrnka), rozhod. samostatný nájazd premenil Bartoš - 13. Tománek (L. Novák, Ordzovenský), 39. Lelkeš (L. Novák, M. Novák), 57. H. Ručkay (J. Ručkay, M. Novák). Rozhodcovia: Jonák, Müllner - M. Korba, Rovenský, vylúčení: 3:4 na 2 min, navyše: Bartánus (Košice) 5+DKZ za bodnutie koncom hokejky, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 5212 divákov.

Zostavy:

HC Košice: Staňa - Macejko, Šeda, Cebák, Štrbák, Klouček, Deyl - Svatoš, Marcinko, Bartánus - Spilar, Bartoš, Jenčík - Hrnka, Pašek, Jenčík - Skalický

HK Nitra: Kristan - König, Ordzovenský, Milo, Nádašdi, M. Novák, Kuzma, Bača, Ďurkech - L. Novák, Stümpel, Tománek - J. Ručkay, Kováčik, H. Ručkay - Segľa, Chrenko, Bajtek - Piačka, Lelkeš, Mráz

Hlasy po zápase:

Anton Tomko, tréner Košíc: "Bol to veľmi bojovný zápas. Trikrát sme v ňom išli do vedenia, no trikrát sme po chybách o náskok prišli. Za stavu 3:2 brankár Kristan perfektným zákrokom zmaril našu šancu. Ak by bolo 4:2, už by sa asi do predĺženia nešlo. Myslím si, že vzhľadom na priebeh zápasu sme zvíťazili zaslúžene."



Gabriel Spilar, strelec druhého košického gólu: "Nebol to ľahký zápas. Sme veľmi šťastní, že sme to zvládli na nájazdy. Nitra má výborné mužstvo a asi každý zápas sa bude viesť v takomto duchu. Rozhodovali chyby a myslím si, že sme ich urobili ešte o niečo viac ako Nitra. Vieme, že zajtra bude omnoho ťažší zápas."

Peter Bartoš, strelec víťazného gólu: "Bolo dôležité, že sme v zápase vždy viedli. Škoda, že sme nedokázali Nitranom odskočiť na rozdiel dvoch gólov, no aj tak vďaka za víťazstvo. Nezáleží na tom, že sa dnes darilo mne, zajtra môže mužstvo potiahnuť niekto iný. Tento zápas už musíme zahodiť za hlavu a pripraviť sa na druhý."



Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Bol to vyrovnaný zápas. Dokázali sme v ňom vyrovnať náskok súpera, no v nájazdoch rozhodli strelci Košíc. V presilovkách sme chceli hrať omnoho lepšie a ukázalo sa, že Košičania ich majú prečítané. Také chyby, akú sme spravili pred tretím gólom, by sa nemali stávať."



Richard Lelkeš, strelec druhého nitrianskeho gólu: "Nepremenili sme štyri samostatné nájazdy. Mrzí nás to, pretože sme mohli viesť 1:0 v sérii. Zajtra to budeme musieť v Košiciach dobehnúť."