Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Tipsport Liga

Košice aj Nitra postúpili do semifinále play-off

Na snímke vľavo tréner Košíc Rostislav Čada v prvom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport ligy HC Košice - MHC Martin 11. marca 2016 v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Úradujúci šampióni nepripustili žiadne prekvapenie a vo vzájomných konfrontáciach hokejovo dominovali. Doma triumfovali 4:1 a 3:2, v Turci zavŕšili sériu víťazstvami 3:2 po predĺžení a 4:1.

Martin 16. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice postúpili do semifinále tipsportligovej Slovnaft play off. Nad MHC Martin vyhrali aj v stredajšom štvrťfinále 4:1 a celú sériu ovládli v najkratšom možnom čase 4:0 na zápasy.

Úradujúci šampióni nepripustili žiadne prekvapenie a vo vzájomných konfrontáciach hokejovo dominovali. Doma triumfovali 4:1 a 3:2, v Turci zavŕšili sériu víťazstvami 3:2 po predĺžení a 4:1.

Zostavy:
MHC Martin: Dzubina - Rusina, Tabaček, Dvořák, Matejka, Dlouhý, Trávniček, Tomáš Varga, Vyskoč - Surovka, Galamboš, Cipulis - Rzavský, Sprukts, Dírer - Nemček, Murček, Kabáč - Jass, Uhrík, Poliaček
HC Košice: Halász - Cebák, Deyl, Pavúk, Jankovič, Macejko, Mikuš, Chovan, Šoltés - Spilar, Češík, Bartoš - Bicek, Suja, Bartánus - Lapšanský, Hrnka, Tibor Varga - Hričina, Milý, Boltun


Košice mali aj štvrtý vzájomný duel pod kontrolou. Na ich prepracovaný defenzívny systém nevymysleli Martinčania v prvej tretine dokopy nič, za svoje chyby naopak pykali. V 9. minúte využil presilovku po 24 sekundách Mikuš, ktorého strela od modrej zapadla za Dzubinu - 0:1. "Oceliarov" gól povzbudil a plynulo pokračovali vo svojej hre - pred Halászom zodpovedne, za útočnou modrou priamočiaro a dôrazne. V 11. minúte našiel Bicek obrovskú medzeru medzi martinskými obrancami, Bartánus si poľahky prebral puk, a hoci sa ledva udržal na korčuliach, Dzubinu napokon prestrelil. Košičania mohli v ďalšom priebehu náskok aj zveľadiť, ale Hričina so Sujom ideálne príležitosti premárnili.

V druhom dejstve Martin pritvrdil, zvýšil nasadenie a vystupňoval forčeking. Bojovnou hrou narušil košickú pohodu, ale ani zlepšený prejav mu vytúžený gól nepriniesol. Najbližšie k nemu bol Dírer, ktorý tiesnený pred bránkoviskom zaváhal a napokon umiestnil puk len do Halászovej náruče. Ak Košičania nechceli prísť o dvojgólový náskok, museli martinské tempo vyrovnať. Bez problémov sa domácim prispôsobili a rozdiel nielenže udržali, ale mohli ho aj prikrášliť. Bicek však po elegantnej kombinácii netrafil prázdnu bránku.

Neutíchajúcu snahu napokon MHC korunovalo gólom, v 45. minúte predviedli jeho hráči efektnú presilovkovú kombináciu s presným zakončením Rzavského do odkrytej bránky - 1:2. Martinský ošiaľ sa skončil desať minút pred koncom, hostia ho skrotili rovnako využitou početnou prevahou zásluhou Bartoša. Na ľade následne vzplanuli emócie a do záverečnej sirény sa hralo prevažne v nerovnovážnom stave. Domáci tréneri to v závere skúsili aj bez brankára, no Košičania víťazstvo potvrdili gólom Suju do prázdnej bránky.

Hlasy po zápase:


Ivan Dornič, tréner Martina: "Nevyšiel nám úvod zápasu a Košice sa dostali do dvojgólového vedenia. Proti takému silnému tímu sa to už ťažko otáča. Chceli sme dať kontaktný gól, no v druhej tretine sa nám to nedarilo, Košičania kontrolovali hru. Tretiu tretinu sme hrali vabank, dosiahli sme gól a keď sme si mysleli, že vyrovnáme, urobili sme zbytočný faul. Bola to veľmi dobrá séria, v ktorej nám nevyšli prvý a posledný zápas. Druhý a tretí boli vyrovnané. Kvalita je na strane hostí, ale ja som hrdý na svojich chlapcov, pretože odovzdali maximum."

Michal Dzubina, brankár Martina: "Rozhodujúci bol tretí zápas. Ak by sa pre nás skončil lepšie, dodal by nám obrovskú mentálnu silu. Opak bol pravdou. Odzrkadlilo sa to aj v tomto zápase, pretože na začiatku nám chýbal pohyb. Potom sme boli viac ako vyrovnaným súperom Košiciam, škoda, že sme dali len jeden gól. Nepadalo nám to, a preto sme nevyhrali ani jeden zápas, hoci sme veľmi chceli."

Rostislav Čada, tréner Košíc: "V zápase nám vyšla herne aj gólovo prvá tretina, potom sme dobre čelili zvýšenému úsiliu domácich. V hektickom záveru sme strelili upokojujúci štvrtý gól a uzavreli sme sériu, ktorá nebola jednoduchá. Narazili sme na výborne organizované a bojujúce mužstvo. Stálo nás veľa síl, aby sme dosiahli tento výsledok."

Peter Bartoš, útočník Košíc: "Sme radi, že sa nám rýchlo podarilo splniť cieľ. Viedli sme 2:0, ale domáci znížili, aj preto som rád, že mi to tam padlo. Upokojilo nás to a v pohode sme duel dohrali. Séria bola náročná. Martin hral výborne, každý jeden zápas jeho hráči oddreli. Prišli sme o veľa síl, pauza sa nám zíde."

Marek Bartánus, útočník Košíc:
"Posledný krok bol najťažší. Vedeli sme, že po výhre v treťom zápase to bude ťažké a že musíme byť viac sústredení. Martin nám bol vyrovnaným súperom, má mladých chlapcov, ktorí bojujú a snažia sa. Možno to tak nevyzerá, ale na ľade to bolo náročné. Som strašne rád, že sme to takto zvládli."

Slovnaft play off - 4. štvrťfinále:

MHC Martin - HC Košice 1:4 (0:2, 0:0, 1:2)
Góly: 45. Rzavský (Sprukts) - 9. Mikuš (Bartánus, Bicek), 11. Bartánus (Bicek, Suja), 50. Bartoš (Češík, Lapšanský), 60. Suja (Bicek).
Rozhodovali: Baluška, Orolín - Stanzel, Bednár, vylúčení: 5:5, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 2355 divákov
/konečný stav série 0:4 - do semifinále postúpili Košice/

Na snímke zľava Štěpán Novotný (Žilina) a Jameson Milam (Nitra) vo štvrtom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport Ligy MsHK DOXXbet Žilina - HK Nitra v Žiline v stredu 16. marca 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová


Hokejisti HK Nitra postúpili do semifinále tipsportligovej Slovnaft play off. Nad Žilinou vyhrali aj v stredajšom štvrťfinále 3:2 po samostatných nájazdoch a celú sériu ovládli v najkratšom možnom čase 4:0 na zápasy.

Zostavy:
Žilina: Tomek – Brejčák, Zaťko, Ťavoda, Kurali, Leško, Makovský, Mendrej – Konečný, Róbert Huna, Novotný – Handlovský, Valášek, Stupka – E. Švec, Ježek, Drevenák – Rogoň, Dominik Rehák, Ondruš
Nitra: Valent – Milam, Ordzovenský, Podhradský, Mezei, Baker, Milo, König, Kuzma – Laliberté, M. Slovák, Blackwater – H. Ručkay, Beca, Kutálek – Macík, Štefanka, Pupák – Bajtek, Bene, Piačka


Vlci hrali o zotrvanie v sérii a tomu podriaďovali taktiku. V úvode sa síce viac tlačili pred Valenta, ale nedarilo sa im tak ako v predošlom zápase. Svoju prvú presilovku však, rovnako ako v treťom dueli využili, keď už po 14 sekundách hry dostal puk za Valenta Konečný. Hostia sa snažili vyrovnať, no v bráne domácich stál pozorný Tomek, ktorý nepustil za seba viaceré pokusy Nitranov. Na opačnej strane zase úradoval Valent, ktorý sa predviedol aj pri šanci Šveca v 18. minúte.

Úvod druhej tretiny vyšiel hosťom, keď v presilovke pálil od modrej tvrdo a presne König a Nitra vyrovnala na 1:1. Hra sa niesla v znamení žilinskej útočnej snahy o navrátenie vedenia, ale vlci sa nevedeli pred Valentom dobre zorientovať a vytvoriť si vážnu šancu na gól. V 34. min. naopak mohli skórovať hostia, ale Tomek sa včas zorientoval a puk pred bránkovou čiarou zachytil. V závere tretiny však hostia využili ďalšiu presilovku, keď sa do puku oprel Laliberté a jeho strelu tečoval za bezmocného Tomeka Blackwater.



Tretia tretina sa niesla v znamení pokračujúcej snahy Žilinčanov o návrat do zápasu, ale proti organizovanej hre hostí to mali vlci veľmi ťažké. Ich puky často nenachádzali adresáta a zdalo sa, že vývoj duelu s Nitrou už nedokážu otočiť. V 54. min. sa však dostali pri vylúčení Bakera k presilovke a po 19 sekundách ju delovkou spoza ľavého kruhu využil Novotný. Vlci dostali novú energiu, hra nový náboj a prebudili sa aj tribúny. Vlci sa tlačili dopredu, ale nič veľké nedokázali vymyslieť, rovnako ako Nitrania a nasledovalo druhé predĺženie v sérii.

V predĺžení mali v prvej päťminútovke oba tímy niekoľko dobrých šancí na skórovanie, ale neujali sa ani pokus Ježeka, ani bekhendová strela Blackwatera. V druhej päťminútovke bola lepšia o máličko Nitra, viackrát musel Tomek riešiť nepríjemné situácie, ale záver predĺženia patril strelám domácich, ktoré Valent trochu so šťastím pokryl.

Rozhodnúť museli samostatné nájazdy, v ktorých Žilinčania nedokázali prekonať Valenta, naopak za hostí uspeli Kutálek a Ručkay a posunuli tak Nitru do semifinále play off.

Hlasy po zápase:

Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Na úvod chcem pogratulovať Nitre a športovo uznať, že má výborné mužstvo a v rozhodujúcich momentoch bola lepšia. Dva zápasy sa skončili až v nadstavenom čase, resp. po nájazdoch, aj to svedčí o vyrovnanosti série. Vo všetkých zápasoch série rozhodovali malé detaily, ktoré hráči Nitry priklonili na svoju stranu a hovorí sa, že to ide v ruka v ruke aj s kvalitou. Musím pochváliť svoj tím, sezónu končíme so vztýčenou hlavou na 7. mieste."

Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Sme veľmi radi, že sa nám podarilo postúpiť do semifinále. Nečakali sme, že to bude po štyroch zápasoch. Posledný krok býva najťažší, čo sa aj potvrdilo, rozhodli samostatné nájazdy, v ktorých sme mali viac šťastia a rozumu. Veľká vďaka celému tímu a niektorým, ktorí mali zvýšený tlak na seba od fanúšikov, ale dokázali, že sú platnými hráčmi a hrali výborne."

Rastislav Konečný, útočník Žiliny: "Prehrať v sérii 0:4 na zápasy je pre nás krutý výsledok, i keď musíme uznať aj kvalitu a silu súpera, ktorý zaslúžene zvíťazil. My sme síce splnili predsezónny cieľ, ale keď už hráte play off, chcete dosiahnuť maximum. Mrzí nás jasná prehra v sérii."

Henrich Ručkay, útočník Nitry: "Tento zápas bol rovnaký ako ostatné v sérii. Nám nepadali góly, tentoraz to však dospelo až do nájazdov. Dostali sme dva góly v oslabeniach, musíme si dať do ďalších zápasov pozor, lebo presilovky rozhodujú. Čaká nás dlhší oddych, doliečime si zranenia, oddýchneme, potrénujeme a pripravíme sa na súpera, ktorého dostaneme."

MsHK DOXXbet Žilina - HK Nitra 2:3 pp a sn (1:0, 0:2, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 11. Konečný (Róbert Huna, Zaťko), 54. Novotný (Konečný) – 23. König (Pupák, Štefanka), 39. Blackwater (Laliberé, M. Slovák), rozhodujúci nájazd Kutálek.
Rozhodovali: Lokšík, Müllner - Bogdaň, Korba, vylúčení: 3:4, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, 1236 divákov.
/na zápasy 0:4, do semifinále postúpila Nitra/