Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Košice zdolali Poprad a zahrajú si finále

Piaty zápas semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK Poprad 24. marca 2015 v Košiciach. Na snímke vpravo radosť hráčov Košíc z vyrovnávajúceho gólu na 2:2 v tretej tretine zápasu. Vľavo strelec gólu Gabriel Spilar a vpravo Richard Jenčík a v pozadí fanklub Košíc. Foto: TASR/Milan Kapusta

Sériu hranú na štyri víťazné stretnutia ovládli v pomere 4:1 a postúpili do ôsmeho finále v rade, celkovo pätnásteho.


Košice 24. marca (TASR) - Hokejisti úradujúceho slovenského šampióna HC Košice zvíťazili v piatom semifinálovom zápase play off Tipsport extraligy nad HK Poprad 3:2, keď o ich víťazstve rozhodol minútu pred koncom duelu Marek Bartánus. Sériu hranú na štyri víťazné stretnutia ovládli v pomere 4:1 a postúpili do ôsmeho finále v rade, celkovo pätnásteho.

Ich finálovým súperom bude jeden z dvoch tímov HK Nitra - HC'05 Bystrica, kde je semifinálová séria po štyroch dueloch zatiaľ nerozhodná 2:2.

Priebeh zápasu

Domáci hokejisti začali vlažne a už v úvodnej minúte Kroták preveril pozornosť Hyláka. V 6. minúte nechali Košičania voľného Paukovčeka a ten nikým nekrytý otvoril skóre duelu - 0:1. "Oceliari" sa nevedeli presadiť cez kompaktnú popradskú defenzívu, ktorá narúšala košickú rozohrávku už v strednom pásme. Poprad si v ďalšom priebehu vytvoril ďalšie šance, keď v 14. minúte Matis trafil vonkajšiu konštrukciu košickej bránky. Už o minútu neskôr nebezpečne pálil Hvila, stav sa však nezmenil. Tri minúty pred koncom prvej tretiny sa Matis uvoľnil cez brániaceho hráča, zadovkou našiel voľného Krotáka a ten sa nepomýlil - 0:2.

Košice vstúpili do druhej dvadsaťminútovky aktívne a už v 23. minúte pálil spomedzi kruhov Suja, Kostúr spoľahlivo zasiahol. Vzápätí hrali presilovú hru 5 proti 4, no najväčšiu šancu mal v 24. minúte hosťujúci Kroták, Hylák aj so šťastím vytlačil puk mimo bránku. V polovici stretnutia košická prvá formácia zatvorila Popradčanov v ich obrannom pásme, ale ani najväčšia šanca Jenčíka po Bartošovej prihrávke neskončila gólom. V 32. minúte sa dostali do prečíslenia dvoch proti jednému Lapšanský s Bondrom, ale košický mladík, neprekonal Kostúra. Ešte v tej istej minúte sa dostal k zakončeniu Bartánus, no popradský brankár znova zasiahol. Hostia mohli zasadiť tretí úder v 39. minúte, Kroták a Suchý však neuspeli. Na opačnej strane po Spilarovej prihrávke opečiatkoval konštrukciu Kostúrovej bránky Jenčík.

Košická prvá formácia zatvorila svojho súpera aj na začiatku tretieho dejstva, ale Spilarova šanca zostala nevyužitá. Ujala sa až Štrbákova strela v 43. minúte, keď kapitán domácich napriahol od modrej čiary a prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste - 1:2. Stav stretnutia potom vyrovnal v 46. minúte po peknom blafáku Spilar - 2:2. O šesť minút neskôr mohol strhnúť víťazstvo na popradskú stranu Paukovček, ale košický brankár podržal svoj tím. Rovnako aj v oslabení o jedného hráča v 53. minúte, keď sa pred ním ocitol osamotený Hvila. Víťazný presný zásah zaznamenal minútu pred koncom Bartánus, ktorý v páde upravil na 3:2.
HC Košice - HK Poprad 3:2 (0:2, 0:0, 3:0)
Góly:
43. Štrbák (Spilar), 46. Spilar (Bartoš, Philipp), 59. Bartánus (Cebák) - 6. Paukovček (Štrauch, Suchý), 17. Kroták (Matis, Fabian). Rozhodovali: D. Konc, Novák - Gajan, Smrek, vylúčení: 2:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 6098 divákov.

zostavy:
HC Košice:
Hylák - Drgoň, Štrbák, Jánošík, Philipp, Cebák, Macejko, Šeda - Spilar, Bartoš, Jenčík - Kutálek, Hrnka, Sojčík - Bicek, Suja, Bartánus - Bondra, Chovan, Lapšanský

HK Poprad: Kostúr - Suchý, Kurali, Fabian, Dinda, Brejčák, Malina, Gáborčík, Makovský - Gríger, Paukovček, Bartečko - Matis, Takáč, Kroták - Hvila, Boltun, Rapáč - Štrauch, Štals, Toma

/konečný stav série: 4:1, do finále postúpili Košice/


Hlasy po zápase
Roman Šimíček, asistent trénera Košíc:
"Do prvej tretiny sme nevstúpili tak, ako sme si priali. Poprad na nás vyletel a mal veľa šancí. Ak by vyhrával i 4:0, tak sa by sa nič nedialo. Od polovice stretnutia sme naklonili zápas na našu stranu, v druhej časti sme však gól nedali. Tretia tretina potvrdili iba to ako sme hrali a podarilo sa nám dať tri góly."

Marek Bartánus, strelec víťazného gólu Košíc: "Som veľmi rád, že sa mi to podarilo rozhodnúť a nemuseli sme ísť do predĺženia. Som vďačný za to, že sme túto sériu s Popradom ukončili, pretože bola naozaj náročná. Výsledok 4:1 na zápasy neodzrkadľuje to, ako Poprad hral. Bol to zdatný súper."

Milan Jančuška, tréner Popradu:
"Škoda dnešného zápasu. Opäť sme mali dobrú úvodnú tretinu, dobre sme sa pohybovali a výkon sme korunovali dvoma gólmi. Škoda druhej tretiny, kde Arne Kroták mal dokonca v našom oslabení čistú šancu a potom ešte jednu. Myslím si, že za stavu 3:0 by sme ten zápas dotiahli do víťazného konca. Nevyšiel nám začiatok tretej tretiny. Chyby, ktoré sme urobili nás stáli víťazstvo a nakoniec i celú semifinálovú sériu."

Matúš Kostúr, brankár Popradu: "Stalo sa nám to v Košiciach po druhýkrát. V prvej tretine sme boli jednoznačne lepší a myslím si, že pohybom sme Košičanov zaskočili. Od druhej tretiny však začali preberať iniciatívu a v tretej sme urobili zbytočné chyby, ktoré nás stáli výsledok."