Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Tipsport Liga

Martin bližšie k play off, Turekova neúspešná premiéra vo Zvolene

Na snímke vpravo hráč Piešťan Vladimír Nemec, vľavo jeho spoluhráč Adam Drgoň pred brankárom Košíc. Foto: TASR/František Iván

V hre o postup do vyraďovacej časti sa udržala aj posledná Žilina, ktorá si poradila s trápiacim sa Zvolenom 4:3 po nájazdoch.

Bratislava 28. februára (TASR) - Hokejsiti MHC Mountfield sú po piatkovom 52. kole Tipsport extraligy blízko k postupu do play off. Po triumfe 2:1 po samostatných nájazdoch v Banskej Bystrici preskočili v tabuľke doposiaľ ôsmy Trenčín, ktorý doma podľahol Nitre 2:4.

V hre o postup do vyraďovacej časti sa udržala aj posledná Žilina, ktorá si poradila s trápiacim sa Zvolenom 4:3 po nájazdoch. "Vlci" strácajú na deviaty Trenčín dva body, na ôsmy Martin len o bod viac, pričom do konca základnej časti zostávajú ešte dve kolá.

Pod Dubňom absolvoval neúspešnú premiéru na striedačke majstra jeho nový tréner Josef Turek. Zvolenčania prehrali už ôsmy zápas v rade a na siedmom mieste nemajú stále istú účasť v play off.



ŠHK 37 Piešťany - HC Košice 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)



Gól: 5. Bartánus. Rozhodovali: Kubuš - Kacej, M. Orolín, vylúčení: 3:4, presilovky a oslabenia: 0:0, 1450 divákov

Priebeh zápasu
Istý víťaz základnej časti HC Košice mohli nastúpiť v Piešťanoch s pokojom na hokejkách. Hostia sa ujali vedenia už v 5. minúte duelu, veľkou mierou im však k tomu dopomohol brankár Piešťan Tomek. Ten sa pošmykol za vlastnou bránkou, nepodarilo sa mu včas postaviť na ľad a Marek Bartánus bez problémov strelil otvárací gól. Svoje zaváhanie však Tomek napravil už o niekoľko momentov neskôr, keď zachránil svoj tím od druhého gólu. Do zakončenia sa po Bicekovej prihrávke dostal Sojčík, no brankár Piešťan vytiahol puk letiaci do siete spred bránkovej čiary. Domáci sa dostali k vážnejšiemu slovu v ofenzíve až v 15. minúte, Nemec ale puk za Hyláka nepretlačil. Záver prvej časti hry patril "havranom", ale ani Hamrák, ani Lušňák recept na košického brankára nenašli.

Ten hľadali Piešťany neúspešne aj v druhej tretine. V 23. minúte zastavila Hamrákov pokus žŕdka bránky "oceliarov". Oba tímy sa následne dostávali do šancí len sporadicky. V polovici zápasu sa snažil o vyrovnanie Holovič, ktorý len nahodil puk pred Hylákovu bránku. Lyšiacky zámer, že si košický gólman zrazí puk do vlastnej svätyne, mu ale nevyšiel. Piešťany boli strelecky aktívnejšie, no vyrovnania sa nedočkali ani po štyridsiatich minútach.

V 45. minúte mohol výraznejšie nakloniť misky váh na stranu Košíc Štrbák, svojím pokusom z pravého kruhu však nechal vyniknúť len Tomekovu lapačku. Miernu aktivitu mohli Piešťany zúročiť na vytúžený gól päť minút pred koncom, Hamrák však nepochopiteľne sám pred Hylákom hľadal ešte lepšie postaveného spoluhráča. Päťdesiat sekúnd pred sirénou mohol víťazstvo Košíc poistiť gólom do prázdnej bránky Jenčík, stroskotal však na vracajúcom sa Lušňákovi. Napriek tomu dokázali východniari v Piešťanoch triumfovať futbalovým výsledkom 1:0.

Hlasy po zápase

Milan Klement, tréner Piešťan: "Prehra nás mrzí, ale hokej z našej strany nebol zlý. Pravdou je, že rozhodlo stredné pásmo, ktoré sme chceli brániť a neposielať súpera do rýchlych protiútokov, čo sa nám celkom darilo. Mali sme snahu, ale dnes sme boli strelecky impotentní a hostia boli predsa len o ten gól lepší."

Anton Tomko, tréner Košíc: "Tento zápas mal dobrý náboj, čo sa týka korčuľovania. Hral sa rýchly hokej, obe mužstvá sa strážili, čakalo sa na chyby. My sme využili jedinú v prvej tretine a tento gól bol rozhodujúci. Teší ma, že chlapci pristúpili k tomuto zápasu zodpovedne, pretože chceme hrať do konca základnej časti naplno. Nedostali sme gól, za čo vďačíme brankárovi Hylákovi."

Trenčan Tomáš Troliga (vpravo), Nitrania brankár Robert Kristan (vľavo) a Dušan Milo.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Dukla Trenčín - HK Nitra 2:4 (0:1, 2:1, 0:2)



Góly: 25. Troliga, 31. Troliga - 3. Tománek, 29. Milo, 42. Pupák, 60. J. Ručkay. Rozhodovali: Orolín, Jura – Valach, Holienka, vylúčení: 3:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1340 divákov

Priebeh zápasu
V druhom trenčianskom útoku nastúpil už druhýkrát asistent trénera Branislav Jánoš. Zverenci Milana Staša naskočili do zápasu aktívne, no prvý gól strelili hostia. Po troch minútach sa v presilovej hre presadil kanonier Tománek – 0:1. Trenčanov tento gól pribrzdil. Vyrovnať mohli v početnej výhode, ale Kristan bol proti. Rozohrávka domáceho kolektívu bola príliš kostrbatá a tím spod Zobora svedomito bránil vlastnú modrú čiaru a vyrážal do nebezpečných brejkov. Tie však bezpečne pokrýval Nagy. V 15. minúte Jánoš spracoval prihrávku na päty. Hoci mohol prihrať voľnému Klímovi, radšej zakončil a našiel len pripraveného Kristana.

Úvod druhej tretiny priniesol svižný hokej. Najskôr Kováčik poslal puk voľnému Jakubovi Ručkayovi. Jeho pohotová strela za Nagya neprešla. Na opačnej strane vysunul Čerešňák do brejku Macejku, v súboji zoči-voči Kristanovi neuspel. O minútu na to Mikula pripravil gólovú šancu pre Komínka, no ten trestuhodne nastrelil iba gólmana. Domáci tlak vyústil do vyrovnania. Troliga po úniku zamiešal puk a zavesil pod hornú žŕdku na 1:1. Nitrania následne prežili oslabenie a udreli druhý raz, Milov nahodený puk skončil za Nagyovým chrbátom – 1:2. Z vedenia sa však tešili iba dve minúty. Bobčekovu strelu od modrej čiary tečoval Troliga a druhým gólom v dueli vyrovnal – 2:2. Trenčínu sa núkalo dostať prvý raz do vedenia v sedemdesiatšesťsekundovej presilovej hre o dvoch hráčov, no gól nepadol.

"Corgoni" sa v úvode záverečnej časti hry dostali do vedenia aj po tretí raz. V 42. minúte dostal Pupák prihrávku pred odkrytú bránku a presne trafil – 2:3. Vyrovnanie mal na hokejke Mikula. Zívala na neho polovica odkrytej brány, ale nedokázal zodvihnúť puk nad Kristanov betón. V závere mohol rozhodnúť Tománek, ktorý vypichol puk Habšudovi, v samostatnom úniku ale nezakončil dôrazne. Tréner Milan Staš sa rozhodol pre hru bez brankára a dvadsať sekúnd pred koncom zápasu dal gólovú bodku do opustenej bránky Jakub Ručkay.

Hlasy po zápase

Milan Staš, tréner Trenčína: "Keďže sme tento zápas prehrali, hodnotí sa mi skutočne veľmi ťažko. Chlapcom nemožno uprieť snahu, ale tímu chýbajú potrebné skúsenosti. Súper nás vyškolil v hokejovom myslení i technike. Za nerozhodného stavu sme mohli strhnúť víťazstvo na našu stranu, no chýbal nám pokoj. V záverečných zápasoch pravdy máme osud vo vlastných rukách."



Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "K zápasu sme pristúpili koncentrovane a zodpovedne. Počas súboja sa domáci snažili strieľať z každej pozície, ale v týchto momentoch nás podržal Kristan. Strelili sme rýchlo gól, a to nám pridalo na sebavedomí. Domáci síce vždy dokázali vyrovnať, ale tretí gól na začiatku tretej tretiny definitívne rozhodol o našom víťazstve."



Na snímke brankár Žiliny Štefan Žigárdy (uprostred), vľavo hráč Zvolena Kamil Brabenec, vpravo hráč Žiliny Tomáš Staňo.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


MsHK DOXXbet Žilina - HKM Zvolen 4:3 pp a sn (0:0, 2:2, 1:1 - 0:0, 1:0)



Góly: 26. Klouda, 26. Slovák, 59. Šterbák, roz. nájazd Bagin- 29. Chovan, 30. Hebar, 53. Ľ. Zuzin. Rozhodovali: J. Konc - Gajan, Tornay, vylúčení: 3:4, navyše Drevenák (Žilina) 10 + DKZ za nešportové správanie, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 1069 divákov

Priebeh zápasu
V dôležitom zápase medzi Žilinou a Zvolenom sa hral v prvej tretine taktický hokej. Diváci videli šance len v úvode, keď po prihrávke Petra Zuzina namieril Podkonický do Peksovej náruče. Na opačnej strane nabíjal Drevenák Vargovi, ale ten v dobrej pozícii nikým nekrytý puk zasiahol zle. V ďalšom priebehu tempo hry upadlo a oba tímy sa sústredili na zabezpečenie vlastnej defenzívy. V 14. minúte získali domáci výhodu presilovej hry, lenže ani v nej sa nedokázali trvalejšie usadiť v útočnom pásme a ohroziť Šimka.

V prostrednej časti sa mužstvá vrhli do ofenzívy. V 25. minúte rozhodca vylúčil dvojicu Zvolenčanov a domáci získali dvojminútovú početnú výhodu o dvoch hráčov. Presne po šesťdesiatich sekundách pretlačil puk za Šimkov chrbát Klouda, o ďalších 21 sekúnd zvyšoval na 2:0 už do odkrytej brány Marek Slovák. Dvojgólové manko však hostí nezlomilo. V presilovej hre v polovici stretnutia ideálne tečoval puk Michal Chovan a znížil. O 52 sekúnd neskôr si z domácich obrancov urobil slalomové bránky Hebar a zasunul puk za Peksov chrbát.

Dokonalý obrat zavŕšili Zvolenčania v 43. minúte, keď Ľubor Zuzin bezprostredne po Juríkovom vhadzovaní prestrelil Peksu. Ten istý hráč mohol pridať aj štvrtý gól, v samostatnom úniku však tentoraz neuspel. Na žilinských hráčoch bolo badať nervozitu, puky im odskakovali z hokejok a smerom dopredu sa len veľmi ťažko presadzovali. V samom závere ale dostali možnosť presilovej hry a 96 sekúnd pred sirénou vyrovnal Marcel Šterbák.

V predĺžení mali optickú prevahu hostia, ale najväčšiu šancu si napokon vypracoval domáci Ostrčil. Proti jeho blafáku však Šimko natiahol betón a puk zastavil. Víťaza tak určili až samostatné nájazdy, v ktorých bol jediným úspešným exekútorom domáci Bagin a Žilina vďaka nemu ostala v hre o playoff.

Hlasy po zápase

Martin Groma, tréner Žiliny: "Napriek tomu, že sme dnes chceli začať aktívne, prvá tretina bola až priveľmi pozorná. V prostrednej časti sme zvýšili aktivitu, získali sme dvojnásobnú presilovku, ktorú sme veľmi efektívne využili. Za stavu 2:0 sme hráčom prízvukovali, aby hru neotvárali, ale po našich chybách súper vyrovnal. V treťom dejstve sme nezvládli prístup k hráčom a súper išiel do vedenia. V závere sme už dohrávali na dve päťky, ale hráči enormným úsilím dokázali vyrovnať. V samostatných nájazdoch to už bola lotéria, ktorú sme však úspešne zvládli."

Jaroslav Török, asistent trénera Zvolena: "Tento zápas bol veľmi dôležitý. My máme za sebou sériu prehier a chceli sme sa utrhnúť. Nastúpili sme koncentrovane, hoci prvá tretina bola veľmi opatrná z oboch strán. V druhej časti nám rozhodca vylúčil dvoch hráčov a Žilina využila obe presilovky. Zrazu sme prehrávali o dva góly a súper si vypracoval viacero ďalších šancí, ktoré Marek Šimko pochytal. Nám sa potom podarilo vrátiť do zápasu, keď Hebar po perfektnom prieniku vyrovnal. V tretej tretine sme nabrali istotu a po vyhratom vhadzovaní sme sa dostali do vedenia. Bohužiaľ, v závere sme po prísnom vylúčení inkasovali. V samostatných nájazdoch sme sa snažili zvoliť najvhodnejších kandidátov, ale nevyšlo nám to."

Na snímke Michal Srnec zo Skalice (vpravo), Peter Gapa z Popradu a brankár Skalice Patrik Romančík.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


HK 36 Skalica - HK Poprad 5:3 (1:3, 0:0, 4:0)



Góly: 20. Lažo, 44. Vyrúbalík, 45. Obdržálek, 46. Školiak, 60. Lažo – 10. Mlynarovič, 12. Lapšanský, 20. Sýkora. Rozhodovali: Bundil, Müllner - Šefčík, Junek, vylúčení: 5:5, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, zmena: od 21. Mikésko namiesto Srnca (Skalica), 1260 divákov.

Priebeh zápasu

V zápase tabuľkových susedov už v 1. minúte zvonila žŕdka Masalskisovej bránky po strele Školiaka. O dve minúty neskôr predviedli peknú akciu Stieler s Kropáčom, no hosťujúci brankár bol opäť na mieste. Ten bol aj naďalej v ohni domáceho ohrozenia, no prekonať ho nedokázal ani Obdržálek, ktorý nastrelil len ďalšiu žŕdku. A keď sa nepodarilo skórovať ani Jankovičovi v 9. minúte, udreli hostia na druhej strane. Krotákov pokus vyrazil Lipovský len pred seba a puk do bránky doklepol Mlynarovič. Hosťom sa v 12. minúte vydaril ďalší protiútok a Lapšanský zvýšil na 0:2. V závere sa Poprad dostal do trojgólového vedenia zásluhou Sýkoru, no domáca odpoveď prišla z hokejky Laža ešte pred prvou sirénou.

Druhú časť začali "kamzíci" presilovkou o dvoch hráčov, no vedenie v nej navýšiť nedokázali. Najbližšie ku gólu bol obranca Fabian, jeho pokus však opäť len orazítkoval žŕdku domácej bránky. Skalica sa následne pokúšala s výsledkom niečo urobiť, a hoci jej zvyšok druhej tretiny herne patril, gól v nej už nepadol.

V záverečnej časti zavelili Záhoráci k obratu. V 44. minúte sa dostal pred Masalskisa Vyrúbalík a znížil na 2:3. V tej istej minúte vyrovnal pri vylúčení Krotáka Obdržálek. Úrodnú trojminútovku korunoval gólom na 4:3 Školiak opäť v početnej prevahe a zavŕšil tak skalický obrat. Domáci si následne dokážali tesné vedenie udržať a v závere duelu pridal poistku v podobe piateho gólu Lažo do prázdnej bránky.


Hlasy po zápase

Štefan Mega, asistent trénera Skalice: "Mali sme lepší úvod zápasu, v ktorom sme dvakrát trafili puk do žŕdky. Poprad následne vyťažil z minima maximum a dal tri góly. Z našej strany bol dôležitý kontaktný gól Laža na 1:3 v závere tretiny. Mužstvo sa vyhecovalo a pomohli nám aj fanúšikovia. V tretej tretine sme aj so šťastím otočili zápas. Výborný duel odohrala prvá formácia, ktorá strelila všetky góly."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Prvá tretina z nášho pohľadu nezačala najlepšie. Neskôr sa to však otočilo a dokázali sme trikrát skórovať, hoci pred koncom prvej časti hry sme dostali zbytočný gól. V druhom dejstve sme mali niekoľko vyložených šancí, ktoré sme nepremenili a tam sa aj zlomil zápas. Domáci dali následne v tretej tretine v priebehu siedmich minút štyri góly, čo rozhodlo o našej prehre."

Center Martina Peter Galamboš (vpravo) a český obranca Banskej Bystrice Petr Macháček.
Foto: TASR/Dušan Hein


HC'05 B. Bystrica - MHC Martin 1:2 sn (0:0, 0:1, 1:0, -0:0, 0:1)



Góly: 49. Hudec - 29. Markovič, rozh. sam. nájazd Važan. Rozhodcovia Lauff, D. Konc - M. Korba, Rovenský, vylúčení 2:3, presilovky 0:0, v oslabení 0:1, 1202 divákov

Priebeh zápasu

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Martin pozorne bránil, darilo sa mu, my sme málo strieľali, hrali málo agresívne, bez dôrazu pred bránkou, ktorý v podstate rozhodol. Dosť pukov sa ponúkalo na dorážky, no my sme tam chýbali. Najviac šancí sme si paradoxne vytvorili počas predĺženia, aj s hornou žŕdkou. V nájazdoch súper skóroval trikrát, čiže zaslúžene má o bod viac."

Daniel Babka, tréner Martina: "My sme vedeli, že Bystrica je v pohode, pripravuje sa na playoff, videli sme aj jej zápas v Nitre, hrala kompaktne a poctivo. Dôsledne sme sa pripravili, hlavne na bránenie predbránkového priestoru. Neustále sme sa v tejto činnosti zlepšovali, no nakoniec sme práve z tohto priestoru inkasovali. Vynikajúco zachytal Dzubina, hráči bojovali obetavo, v predĺžení nám pomohla horná žŕdka a v samostatných nájazdoch sme mali šťastie na výber hráčov."